Coboară toamna ruginie
Peste natura-nmărmurită,
Strugurii copți tresar în vie,
Iar luna parcă-i adormită…
Pe tâmpla cerului, în zare,
Picură lent lacrimi de stele…
Mi-e dor de o rază de soare,
Să îmi zâmbească-ntre perdele!...
Vreau să citesc, dar printre rânduri
Văd doar chipul tău sfâșietor…
Pierdută, mă scufund în gânduri,
Găsesc amintiri care mă dor…
Ca o stafie-mi apari subit
La geamul din sufragerie.
Cu tine-n suflet am adormit
Și mă trezesc în reverie…
Geamătul frunzelor ce mor
Se împletește cu-al nopții geamăt…
Tulburătorul, sublim decor,
Revarsă al naturii freamăt.
Stele pe gene mi se-așază
Și îmi mângâie pleoapa fină,
Toamna în mine-agonizează,
Eu vreau să urc înspre lumină…
Sub lujerul iubirii tale,
Adăpostindu-mă, tăcută,
Să te-ntâlnesc din nou în cale,
Iubirea mea de mult știută…
În ochii mei vii, de smaralde,
Pierzându-te, să te regăsesc,
Să te învălui în raze calde
Și-n zorii zilei să te răpesc...
Nu sunt acceptate comentarii pe acest blog
Pentru doamna Sofy, am o întrebare în ce privește poezia "Toamnă ruginie", fiindcă sunt extrem de confuză. Spuneați că la fiecare strofă am "cel puțin un vers ieșit din ritm". Am recitit cu atenție poezia și am constatat că absolut toate versurile au măsura de 9 silabe, cu 3 excepții, respectiv: la strofa a 5-a (primele 2 versuri) și la ultima strofă (penultimul vers).
Astfel, am făcut mici modificări. Strofa a 5-a a devenit:
Foșnetul frunzelor CARE mor (în loc de CE, ca să lungesc versul cu o silabă, să fie 9)
Îngemănează-al nopții geamăt, (ca să scurtez versul cu o silabă)
Tulburător, sublimul decor
Revarsă al naturii freamăt.
La ultima strofă a fost necesară doar o cratimă la penultimul vers, respectiv "să te-nvălui", în loc de "să te învălui".
E mai bine acum? Cu stimă, Camelia Ardelean
Răspuns pentru doamna Sofy: probabil am fost înțeleasă greșit. Rectific: eu nu am cerut sugestii, mi-au fost oferite din proprie inițiativă! Am spus doar că: "o să-mi iau notițe ori de câte ori voi primi o sugestie care mă va ajuta să evoluez". Referitor la poeziile mele, bineînțeles că absolut toate au fost citite, înainte de publicare, de cel puțin doi profesori de limba română, care întâmplător sunt și critici literari, având peste zece cărți de critică literară la "activ". Dânșii au crezut în mine și m-au încurajat să public, susținându-mă și în continuare. Asta nu înseamnă că nu mai am de învățat, desigur. Perfecțiunea este un ideal de neatins, dar ne-am născut ca să evoluăm, iar atunci când faci ceea ce îți place, nimic nu te poate opri. Cu stimă, Camelia Ardelean
Din nou mintea mea nu poate să înțeleagă... Cum adică? Întâi publici în volume de carte poezie și apoi ceri sugestii pentru a evolua? De ce nu invers, dragă Camelia? Desigur tu poți posta aici ce dorești, nimeni nu îți impune nimic. Dar îmi vine greu să cred că această poezie a fost publicată în vreun volum... sau poate nu a fost.
Mulțumesc mult domnului da Coza pentru îndrumări și lista figurilor de stil, chiar îmi doream mult să o am, dar nu știam de unde să o procur! După cum i-am răspuns și doamnei Corina Militaru, deocamdată nu pot să postez decât din poeziile mele de debut. Sper să-mi dați voie să o fac și în continuare, urmând să-mi iau notițe ori de câte ori voi primi o sugestie care mă va ajuta să evoluez! Cu stimă, Camelia Ardelean
Mulțumesc mult pentru interes, doamna Corina! Poeziile mele mai recente vor apărea în cursul anului viitor, probabil, într-un nou volum, iar atunci voi posta din ele și aici. Între timp, dacă mi se va permite, voi posta din cele incluse în volumul meu de debut ("Lacrimi de suflet") și din cele care nu au fost neapărat incluse în el, dar au fost scrise în aceeași perioadă. Îmi doresc să primesc sfatul și îndrumările unor profesioniști, de aceea orice părere contează, urmând să culeg din ea ceea ce cred ca mi se potrivește și mă reprezintă.
Și eu ard de nerăbdare să citesc ceva mai recent :)
Sincer, nu!
E de apreciat faptul că vrei să ucenicești la umbra poeziei de începuturi, dar de ce să nu arzi niște etape alături de noi?
Îți recomandăm cu drag: Figuri de stil
da Coza
Stimată doamnă Sofy, așa cum bine ați remarcat, poezia chiar e scrisă de "un începător", eu fiind, după cum am mai spus, debutantă. (Primele mele cărți au fost din cu totul alte domenii, nu poezie.) Orice copil, ca să poată intra la liceu, iar ulterior, la facultate, trebuie să parcurgă mai întâi primele opt clase. :-) Sper să se constate, în timp, o evoluție! Am să țin, desigur, cont de sfaturile dvs. pe viitor! Vă mulțumesc mult pentru interes și pentru timpul acordat! Cu prețuire, Camelia Ardelean
Draga mea Camelia, așa nu. Aici e o înșiruire de versuri sterile, șchiopătate. Aproape la fiecare strofă ai cel puțin un vers ieșit din ritm. Încearcă poezii mai scurte, mai esențializate, mai concentrate. Parcă e făcută de începător.
S-ar putea reface, dar din ea poți alcătui cel puțin două poezii. Poeziile mai scurte de maxim cinci strofe sunt ideale. Restul plictisesc.
Sofy, cu prietenie!
Mulțumesc mult, doamna Gina, pentru apreciere, like si frumoasa caracterizare!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor