Cei ce se întorc în acest costum cu buzunarele cusute invers
prozopoem criptic (sau despre curajul celui care îl va citi pe poet)
(se dedică lui Geo Galetaru)
„Din când în când, îmi închipui că lumea e un pahar curat”, însă voi nu vă luați după spusele poetului fiindcă „în mintea lui e un amalgam de pietre / fără tradiție”. În orașul de cânepă, nu orgoliile și muțenia i-au fost perna pe care și-a odihnit poetul oasele, atunci când s-a trezit sunat, la timp, de un fel de pasăre zăbovind pe colină care s-a crezut la numărătoarea viselor altora. Dar drept vă spun, era ca o pasăre neagră venind de peste un fel de ape... Cum nimeni nu știe ce se petrece acolo sus, poetul credea că astfel poate vin piticii verzi și vor suna din trompetele lor un fel de „concept scăldat în apele detașării de sine”. Și care se credea că va activa resorturi ascunse „în inimile care au cunoscut victoria”. De atunci, ni se tot spune că poetul își „rumegă fericirile de zi și de noapte”. Însă el o va susține tot pe a lui: „am încercat să vorbesc despre ceea ce știu”, dar în scris cuvântul îi cădea în inimă ca o pasăre moartă. Totuși, ca să vorbești despre toate acestea „îți trebuie o anumită siguranță”, lui sigur chiar un anumit curaj. Asul său din mânecă: încă de atunci „seară de seară îmi privesc rănile și surâd”. Nu un surâs în plină vară cum ne așteptam, ci doar un surâs „în văile obscure ale spiritului trufaș”. Noi nici n-am fi cunoscut „cheia și sensul” când se pare, a spus ceva și a trecut „într-o altă alcătuire despre care vorbesc”. Ca niște vorbe culese, căzute ca din cer „la a treia strigare în zori”. Așadar: „Ai vorbit în fața oceanului, ai aruncat silabe în lume” (erori și extaze, deopotrivă), dar ai uitat că lucrurile „murmură în jur ca un cor de greieri”. Și tot așa se va spune despre „cei care mor cu o floare roșie (un fel de romiță-romaniță) în gură”. Sau despre poeții care au privit viața altora doar „prin gaura cheii”. Dar pentru ei gloria e ca „o flacără pe acoperiș (...) în mințile maimuțelor ascultătoare”. Veșnic e poetul acesta, într-un consens deplin cu animalul acela epic descris de Orwell în „Anul 1984”, tot așa îl veți găsi: „cu lama cuțitului din inima priveghetorii”.
Atât putem și noi să înghesuim „în sacii care nu se văd”.
Adaugă un comentariu
”>„cu lama cuțitului din inima priveghetorii”. >”
semn de plăcut popas în pagina dumneavoastră
Ați activat resorturi ascunse în inima cititorului.
...un surâs în văile obscure ale spiritului.
da Coza
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE