CONCURSUL NAŢIONAL DE LITERATURĂ

„ALEXANDRU MACEDONSKI”

 

EDIŢIA A IX-A

 

          Alexandru Macedonski, născut la data de 14 martie 1854 și trecut în neființă pe 24 noiembrie 1920, a fost un poet, prozator, dramaturg și publicist român, de etnie macedoneană. Alexandru Macedonski a introdus Simbolismul, curent literar apărut în Franța) în literatura română, fiind și fondatorul cenaclului și revistei literare „Literatorul”. Acesta a susținut modernizarea poeziei românești, aflându-se într-o polemică permanentă cu junimiștii – Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale. De asemenea, Alexandru Macedonski a încurajat numeroși tineri scriitori al căror talent s-a confirmat în timp: George Bacovia, Tudor Vianu şi Traian Demetrescu, pe care i-a publicat în revista „Literatorul”.

          În memoria sa şi pentru a continua acţiunea de promovare a tinerilor scriitori talentaţi, începând din anul 2014, Asociaţia Macedonenilor din România (A.M.R.) organizează, și în acest an, Concursul Naţional de Literatură „Alexandru Macedonski” – ediția a IX-a, adresat acelora care nu au debutat în volum.

          Deoarece  poetul Alexandru Macedonski este de etnie macedoneană, concursul se adresează scriitorilor de etnie macedoneană, membri sau simpatizanţi ai Asociaţiei Macedonenilor din România, precum şi, în egală măsură, tuturor cetăţenilor români care vor să participe la acest festival, organizat sub egida A.M.R.

          Anul acesta, Asociația Macedonenilor din România organizează ediția a IX-a a Concursului Național de Literatură „Alexandru Macedonski”, organizat în memoria marelui om de cultură Alexandru Macedonski, cu origini macedonene.

          Acest concurs ce se adresează tuturor scriitorilor, indiferent de etnie, și are două secțiuni: Adulți și Tineri autori (pentru cei sub 18 ani care au nevoie de acordul părinților).

          Fiecare secțiune se adresează atât scriitorilor consacrați, cât și celor nedebutați, iar cele două secțiuni sunt: Poezie și Proză.

          Înscrierile se pot face în perioada: 17 septembrie - 17 octombrie, lucrările fiind trimise pe mail-ul concursului: concurs.alexandru.macedonski.VIII@asociatia-macedonenilor.ro și volumele, prin poștă, la adresa: Asociația Macedonenilor din România, strada Thomas Masaryk, nr. 29, București, cu mențiunea: Pentru Concursul Național de Literatură ,,Alexandru Macedonski”.

          Juriul este format din personalități literare din cadrul Uniunii Scriitorilor din România. Lucrările vor fi jurizate în perioada: 17 octombrie  - 17 noiembrie, iar ceremonia de premiere va avea loc la București, pe data de 20 noiembrie, începând cu ora 17,00, într-o locație care va fi comunicată câștigătorilor. Câștigătorii care nu se vor prezenta vor pierde premiul, acesta nefiind reportat.

          Pentru informații suplimentare legate de concurs se va consulta Regulamentul Concursului Național de Literatură „Alexandru Macedonski” și site-ul www.asociatia-macedonenilor.ro. Acestea se pot obține și la nr. de telefon 0722.251.947.

          Succes tuturor concurenților!

          (AMC)

          ORGANIZARE CONCURS:

 

 

          Concursul va fi organizat pe două secțiuni:

          I. SECȚIUNEA ADULȚI (18 ani împliniți la data începerii concursului, 16 august 2021)

          II. SECȚIUNEA TINERI AUTORI.

 

 

          REGULAMENT CONCURS:

 

 • Promovarea concursului: 16 august – 16 septembrie
 • Înscriere concurs: 17 septembrie – 17 octombrie
 • Jurizare lucrări:  17 octombrie – 07 noiembrie
 • Anunțarea câștigătorilor: 08 noiembrie – 14 noiembrie
 • Ceremonia de premiere: 20 noiembrie 2021

 

          I.SECȚIUNEA  ADULȚI:

 

          A. POEZIE:

 1. Concurenţii, nedebutați în volum, vor trimite, într-un fişier word, un grupaj de 10 poeme, nesemnate, însoțite de un motto, iar într-un fişier separat, se va scrie motto-ul ataşat poemelor, precum și datele de identificare a concurentului (nume, prenume, data nașterii, adresa din buletin, numărul de telefon şi adresa de mail a autorului).
 2. Concurenţii, scriitori consacrați, vor trimite 2 exemplare dintr-un volum de poezie apărut în 2020/2021, precum și datele de identificare a concurentului (nume, prenume, pseudonim literar, data nașterii, adresa din buletin, numărul de telefon şi adresa de mail a autorului) la următoarea adresă: Asociația Macedonenilor din România, strada Thomas Masaryk, nr. 29, București, cu mențiunea: Pentru Concursul Național de Literatură „Alexandru Macedonski” (Ediția a IX-a), Secțiunea A. Poezie (Scriitori consacrați).

 

          B. PROZĂ:

 1. Concurenţii, nedebutați  în volum, vor trimite, într-un fişier word, un text de maxim 20 pagini (proză scurtă, fragment de roman), nesemnat, însoțit de un motto, iar într-un fişier separat se va scrie motto-ul ataşat textului, datele de identificare a concurentului (nume, prenume, data nașterii, adresa din buletin, numărul de telefon şi adresa de mail a autorului).
 2. Concurenţii, scriitori consacrați, vor trimite 2 exemplare dintr-un volum în proză, apărut în 2020/2021, precum și datele de identificare a concurentului (nume, prenume, pseudonim literar, data nașterii, adresa din buletin, numărul de telefon şi adresa de mail a autorului) la următoarea adresă: Asociația Macedonenilor din România, strada Thomas Masaryk, nr. 29, București, cu mențiunea: Pentru Concursul Național de Literatură „Alexandru Macedonski” (Ediția a IX-a), Secțiunea B. Proză (Scriitori consacrați).

 

 

          Juriul festivalului va fi format din personalităţi literare din cadrul Uniunii Scriitorilor din România.

          Fiecare membru al juriului va nota independent lucrările, fără a cunoaşte opinia celorlalţi, iar centralizarea listelor de jurizare și acordarea premiilor se va stabili în urma unei întâlniri a membrilor juriului cu conducerea Asociației Macedonenilor din România.

          Înscrierile pentru concurs se pot face în perioada 17 septembrie - 17 octombrie. După această dată nu vor mai fi primite lucrări. Toate lucrările trimise nu se vor mai returna autorilor.

          Autorilor care nu se prezintă  la ceremonia de premiere pentru a le fi atribuite premiile li se retrag aceste premii.

          Fiecare autor răspunde pentru autenticitatea lucrării trimise la concurs.

          Nu se primesc lucrări premiate la alte concursuri literare și orice lucrare care nu corespunde criteriilor (incită la ură de rasă, utilizează limbaj trivial, plagiază etc.). Acestea vor fi automat excluse din concurs.

 

          PREMIILE ACORDATE:

 

          I. SECTIUNEA ADULȚI:

 

          A.POEZIE:

 • Premiul I: 600 lei;
 • Premiul II: 500 lei;
 • Premiul III: 400 lei.

 

          B. PROZĂ:

 • Premiul I: 600 lei;
 • Premiul II: 500 lei;
 • Premiul III: 400 lei.

 

          II.SECȚIUNEA TINERI AUTORI:

         (sub 18 ani la data începerii concursului)

 

          A. POEZIE:

          Concurenţii, nedebutați în volum, vor trimite, într-un fişier word, un grupaj de 10 poeme, nesemnate, însoțite de un motto, iar într-un fişier separat, se va scrie motto-ul  ataşat poemelor, precum și datele de identificare a concurentului (nume, prenume, data nașterii,  adresa din buletin, numărul de telefon şi adresa de mail a autorului). Acești concurenți vor trimite și acordul scris al părintelui/tutorelui legal privind participarea la concurs.

          B. PROZĂ:

          Concurenţii, nedebutați în volum vor trimite, într-un fişier word, un text de 10 pagini, nesemnat, însoțit de un  motto, iar într-un fişier separat, se va scrie motto-ul ataşat poemelor, precum și datele de identificare a concurentului (nume, prenume, data nașterii, adresa din buletin, numărul de telefon şi adresa de mail a autorului). Acești concurenți vor trimite și acordul scris al părintelui/tutorelui legal privind participarea la concurs.

 

          Juriul festivalului va fi format din personalităţi literare din cadrul Uniunii Scriitorilor din România.

          Fiecare membru al juriului va nota independent lucrările, fără a cunoaşte opinia celorlalţi, iar centralizarea listelor de jurizare și acordarea premiilor se va stabili în urma unei întâlniri a membrilor juriului cu conducerea Asociației Macedonenilor din România.

 

          PREMIILE ACORDATE

          I. SECTIUNEA  TINERI AUTORI:

 

          A.POEZIE:

 • Premiul I: 600 lei;
 • Premiul II: 500 lei;
 • Premiul III: 400 lei.

 

          B. PROZĂ:

 • Premiul I: 600 lei;
 • Premiul II: 500 lei;
 • Premiul III: 400 lei.

 

          În perioada 17 septembrie – 17 octombrie va avea loc înscrierea concurenților, 17 octombrie -  07 noiembrie: jurizarea lucrărilor din concurs, 08 noiembrie – 14 noiembrie: anunțarea  câștigătorilor, 20 noiembrie 2021: Ceremonia de Premiere.

          Un  juriu format din patru persoane, membri ai unor asociații de specialitate din România sau a căror activitate se desfășoară în instituții de stat sau particulare care au drept domeniu de activitate – cultură, va nota, în mod individual (fiecare membru), cu note de la 1 la 10, fiecare lucrare prezentată spre jurizare, după care se va face o medie. În perioada 08 noiembrie – 14 noiembrie se vor desfășura demersurile pentru anunțarea câștigătorilor și îndeplinirea formalităților pentru acordarea premiilor. Autorii  premiați vor fi contactați  personal. Persoanele premiate care nu vor răspunde în mod prompt (maxim 24h) la cererile organizatorilor referitoare la îndeplinirea formalităților de acordare a premiilor vor pierde premiul. Pe data de 20 noiembrie, la ora 17:00, se va desfășura festivitatea de premiere prin intermediul programului Zoom” sau, dacă normele sanitare în vigoare permit, într-o locație  de cultură din București. Pentru aceasta, premianții vor primi invitații personale.

          Lucrările pentru concurs vor fi trimise pe adresa de e-mail a Asociaţiei Macedonenilor din România: concurs.alexandru.macedonski.VIII@asociatia-macedonenilor.ro

          Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0722.251.947 şi pe site-ul www.asociatia-macedonenilor.ro

Vizualizări: 547

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Fărâme de nostalgii a utilizatorului Monica Pester
cu 1 oră în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog (De ziua dorului, doar) Amintiri, amintiri... a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog Sonet a lui carmen popescu
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog Sonet a lui carmen popescu
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Sonet a lui carmen popescu
cu 3 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog (Cratima poeziei) a utilizatorului Costel Zăgan
cu 6 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Picătura de lumină a utilizatorului Dan Mitrache
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Picătura de lumină a lui Dan Mitrache
cu 6 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog spațiu a utilizatorului Dinca Valerian
cu 7 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog adiere a utilizatorului Dinca Valerian
cu 7 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog apus slavonian a utilizatorului petrut dan
cu 7 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog adiere a utilizatorului Dinca Valerian
cu 7 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog adiere a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Sonet a lui carmen popescu
cu 8 ore în urmă
Lui carmen popescu i-a plăcut discuţia Gamze a lui Tudor Cicu
cu 8 ore în urmă
Lui carmen popescu i-a plăcut discuţia Încercarea a lui Tudor Cicu
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului carmen popescu îi place postarea pe blog La o plecare a lui Monica Pester
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului carmen popescu îi place postarea pe blog apus slavonian a lui petrut dan
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului carmen popescu îi place postarea pe blog Ne-ntoarcem... a lui gabriel cristea
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului carmen popescu îi place postarea pe blog când toamna te îmbracă în verde a lui Vasilisia Lazăr
cu 9 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor