CONCURSUL NAŢIONAL DE LITERATURĂ
„ALEXANDRU MACEDONSKI”
EDIŢIA A IX-A
Alexandru Macedonski, născut la data de 14 martie 1854 și trecut în neființă pe 24 noiembrie 1920, a fost un poet, prozator, dramaturg și publicist român, de etnie macedoneană. Alexandru Macedonski a introdus Simbolismul, curent literar apărut în Franța) în literatura română, fiind și fondatorul cenaclului și revistei literare „Literatorul”. Acesta a susținut modernizarea poeziei românești, aflându-se într-o polemică permanentă cu junimiștii – Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale. De asemenea, Alexandru Macedonski a încurajat numeroși tineri scriitori al căror talent s-a confirmat în timp: George Bacovia, Tudor Vianu şi Traian Demetrescu, pe care i-a publicat în revista „Literatorul”.
În memoria sa şi pentru a continua acţiunea de promovare a tinerilor scriitori talentaţi, începând din anul 2014, Asociaţia Macedonenilor din România (A.M.R.) organizează, și în acest an, Concursul Naţional de Literatură „Alexandru Macedonski” – ediția a IX-a, adresat acelora care nu au debutat în volum.
Deoarece poetul Alexandru Macedonski este de etnie macedoneană, concursul se adresează scriitorilor de etnie macedoneană, membri sau simpatizanţi ai Asociaţiei Macedonenilor din România, precum şi, în egală măsură, tuturor cetăţenilor români care vor să participe la acest festival, organizat sub egida A.M.R.
Anul acesta, Asociația Macedonenilor din România organizează ediția a IX-a a Concursului Național de Literatură „Alexandru Macedonski”, organizat în memoria marelui om de cultură Alexandru Macedonski, cu origini macedonene.
Acest concurs ce se adresează tuturor scriitorilor, indiferent de etnie, și are două secțiuni: Adulți și Tineri autori (pentru cei sub 18 ani care au nevoie de acordul părinților).
Fiecare secțiune se adresează atât scriitorilor consacrați, cât și celor nedebutați, iar cele două secțiuni sunt: Poezie și Proză.
Înscrierile se pot face în perioada: 17 septembrie - 17 octombrie, lucrările fiind trimise pe mail-ul concursului: concurs.alexandru.macedonski.VIII@asociatia-macedonenilor.ro și volumele, prin poștă, la adresa: Asociația Macedonenilor din România, strada Thomas Masaryk, nr. 29, București, cu mențiunea: Pentru Concursul Național de Literatură ,,Alexandru Macedonski”.
Juriul este format din personalități literare din cadrul Uniunii Scriitorilor din România. Lucrările vor fi jurizate în perioada: 17 octombrie - 17 noiembrie, iar ceremonia de premiere va avea loc la București, pe data de 20 noiembrie, începând cu ora 17,00, într-o locație care va fi comunicată câștigătorilor. Câștigătorii care nu se vor prezenta vor pierde premiul, acesta nefiind reportat.
Pentru informații suplimentare legate de concurs se va consulta Regulamentul Concursului Național de Literatură „Alexandru Macedonski” și site-ul www.asociatia-macedonenilor.ro. Acestea se pot obține și la nr. de telefon 0722.251.947.
Succes tuturor concurenților!
(AMC)
ORGANIZARE CONCURS:
Concursul va fi organizat pe două secțiuni:
I. SECȚIUNEA ADULȚI (18 ani împliniți la data începerii concursului, 16 august 2021)
II. SECȚIUNEA TINERI AUTORI.
REGULAMENT CONCURS:
I.SECȚIUNEA ADULȚI:
A. POEZIE:
B. PROZĂ:
Juriul festivalului va fi format din personalităţi literare din cadrul Uniunii Scriitorilor din România.
Fiecare membru al juriului va nota independent lucrările, fără a cunoaşte opinia celorlalţi, iar centralizarea listelor de jurizare și acordarea premiilor se va stabili în urma unei întâlniri a membrilor juriului cu conducerea Asociației Macedonenilor din România.
Înscrierile pentru concurs se pot face în perioada 17 septembrie - 17 octombrie. După această dată nu vor mai fi primite lucrări. Toate lucrările trimise nu se vor mai returna autorilor.
Autorilor care nu se prezintă la ceremonia de premiere pentru a le fi atribuite premiile li se retrag aceste premii.
Fiecare autor răspunde pentru autenticitatea lucrării trimise la concurs.
Nu se primesc lucrări premiate la alte concursuri literare și orice lucrare care nu corespunde criteriilor (incită la ură de rasă, utilizează limbaj trivial, plagiază etc.). Acestea vor fi automat excluse din concurs.
PREMIILE ACORDATE:
I. SECTIUNEA ADULȚI:
A.POEZIE:
B. PROZĂ:
II.SECȚIUNEA TINERI AUTORI:
(sub 18 ani la data începerii concursului)
A. POEZIE:
Concurenţii, nedebutați în volum, vor trimite, într-un fişier word, un grupaj de 10 poeme, nesemnate, însoțite de un motto, iar într-un fişier separat, se va scrie motto-ul ataşat poemelor, precum și datele de identificare a concurentului (nume, prenume, data nașterii, adresa din buletin, numărul de telefon şi adresa de mail a autorului). Acești concurenți vor trimite și acordul scris al părintelui/tutorelui legal privind participarea la concurs.
B. PROZĂ:
Concurenţii, nedebutați în volum vor trimite, într-un fişier word, un text de 10 pagini, nesemnat, însoțit de un motto, iar într-un fişier separat, se va scrie motto-ul ataşat poemelor, precum și datele de identificare a concurentului (nume, prenume, data nașterii, adresa din buletin, numărul de telefon şi adresa de mail a autorului). Acești concurenți vor trimite și acordul scris al părintelui/tutorelui legal privind participarea la concurs.
Juriul festivalului va fi format din personalităţi literare din cadrul Uniunii Scriitorilor din România.
Fiecare membru al juriului va nota independent lucrările, fără a cunoaşte opinia celorlalţi, iar centralizarea listelor de jurizare și acordarea premiilor se va stabili în urma unei întâlniri a membrilor juriului cu conducerea Asociației Macedonenilor din România.
PREMIILE ACORDATE
I. SECTIUNEA TINERI AUTORI:
A.POEZIE:
B. PROZĂ:
În perioada 17 septembrie – 17 octombrie va avea loc înscrierea concurenților, 17 octombrie - 07 noiembrie: jurizarea lucrărilor din concurs, 08 noiembrie – 14 noiembrie: anunțarea câștigătorilor, 20 noiembrie 2021: Ceremonia de Premiere.
Un juriu format din patru persoane, membri ai unor asociații de specialitate din România sau a căror activitate se desfășoară în instituții de stat sau particulare care au drept domeniu de activitate – cultură, va nota, în mod individual (fiecare membru), cu note de la 1 la 10, fiecare lucrare prezentată spre jurizare, după care se va face o medie. În perioada 08 noiembrie – 14 noiembrie se vor desfășura demersurile pentru anunțarea câștigătorilor și îndeplinirea formalităților pentru acordarea premiilor. Autorii premiați vor fi contactați personal. Persoanele premiate care nu vor răspunde în mod prompt (maxim 24h) la cererile organizatorilor referitoare la îndeplinirea formalităților de acordare a premiilor vor pierde premiul. Pe data de 20 noiembrie, la ora 17:00, se va desfășura festivitatea de premiere prin intermediul programului Zoom” sau, dacă normele sanitare în vigoare permit, într-o locație de cultură din București. Pentru aceasta, premianții vor primi invitații personale.
Lucrările pentru concurs vor fi trimise pe adresa de e-mail a Asociaţiei Macedonenilor din România: concurs.alexandru.macedonski.VIII@asociatia-macedonenilor.ro
Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0722.251.947 şi pe site-ul www.asociatia-macedonenilor.ro
Cuvinte cheie :
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor