„CAD SPRE CER POEȚII” – o plachetă de poeme personalizate, dedicate Vasilisiei Lazăr și lui Ion Lazăr da Coza, s-a constituit, cu complicitatea Sofiei Sincă (cea care a și prefațat volumul) și a lui Darie Giurgiu (Ovidiu Cristian Dinică), un dar-surpriză de zile mari! 
          Dar dacă stăm și ne gândim bine, întâmplarea nu ar trebui să fie chiar o surpriză deoarece ea vine din partea poetei Maria Elena Chindea (Gerra Orivera), „vinovată” de multe, multe astfel de „jerbe de artificii galactice” (o cităm cu laxă aproximație) aruncate asupra prietenilor ei... 
          Mulțumirile, oricât de călduroase ar fi, au un aer oficial. Așadar, să lăsăm inimile să-și vorbească – ele trec dincolo de rațiune, de conjuncturi, de stări emoționale de moment... 
          Cu tălpile pe îmblânzite cnuturi de stele, îmbrățișări, Gerra! 

Vizualizări: 325

Răspunsuri la Aceste Discuţii

O plachetă ce poartă amprenta site-ului, plină de sensibilitate și esență lirică.

Pun mai jos, cuvântul meu se suflet, care relevă ceea ce am simțit pentru autoare, dar și pentru cei ce au fost scrise aceste dedicații.

                                                                Prin orizonturi armonice

                                                                     Cuvânt de suflet

 

 Curentul postmodernist în poezie, în curs de cristalizare continuă - o paradigmă în game vaste  evoluționiste,  dovedește sensibilitate rafinată, unde sfidarea logicii este asemuită cu un dram de nebunie. Un paradis liric. O ființă niciodată nu poate trăi numai în fericire. În cazul în care, viziunea este dominată de lirism, se creează adevărate universuri artistice, de o forță sugestivă magnifică.

Gerra Oriviera, pe numele său adevărat, Chindea Maria Elena este exponentul liricii postmoderne, folosind, abuzând chiar de metaforizarea pregnantă ale discursurilor sau ale sentimentelor, prin intermediul figurilor de stil și ale simbolurilor.

Poezia ei se află în mare parte în spațiul internautic, în multe site-uri, în site-ul său personal. Desigur are și câteva volume/plachete publicate.

Placheta ce urmează a fi publicată este alcătuită sub egida altruismului său nemăsurat, ce o îndeamnă să editeze toate poemele (de până acum) oferite soților Lazăr: Vasilisia și Ion, fondatorii site-ul de cultură, ÎNSEMNE CULTURALE.  O fantezie îmbujorată de candoarea versurilor sale pătimaşe, numită sugestiv, Cad spre cer poeții. Cele două personaje, adulate, fiind prozatori și poeți.

Astfel, pornește la drum cu o poezie rugă, ce are ca temă, titlul cărții și unde poeții sunt asociați liric cu rădăcinile sacre: graalul pupilei clocotește de curcubeie/numai poeții știu să-și risipească veșnicia …… ei o descuie prin fumul rugului în care pier/înviere în roșu pur: Nu mai strigați la îngeri.

Trecem apoi prin periplul universului liric al Gerrei care arde, domină, transfigurează totul pe făgaș galactic, cu o mare putere creativă contemporană, aproape de masochism: durerea poate să-nghețe amprenta doar înafară/sâmburele arde în frigul galactic, din:  Corolă de zboruri setea noastră atavică. E greu de explicat în cuvinte, când fiecare vers este un poem. Ar trebui să încarc aceste câteva pagini numai cu citate. Metaforele poetei ne trec prin furcile caudine, ca la final să ne întindă o mână de salvare, să ne ofere o rază de lumină sau o scară pe care să urcăm.

Preocupată de tema luminii, Maria Elena Chindea alcătuiește adevărate mozaicuri lirice pregnante, prin jocuri de cuvinte ghidușe, uneori sau fantomatice alteori, complicate sau încordate, adevărate năzbâtii postmoderne. Scopul este acela de a-și descărca preaplinul liric, de a-și depăși talentul. Întotdeauna i se pare că nu a spus destul și modifică. Rezultatul: poemul se dublează și nu există nici un gram de balast. Dimpotrivă, doar regretul că se sfârșește.

Să trecem la obiectul cărții noastre, poezie cu dedicații speciale.

Adevărate sculpuri metaforice, vâslind voioase împrejurul legendei, - legenda fiind, Ion Lazăr da Coza, interpretări ale destinului acestuia, trecându-l prin diferite etape ale vieții și continuând cu elogii. Care pe drept cuvânt sunt meritorii, de altfel: fantast arhivar/doar în tine mai sting arareori setea de litere/ când coborâm într-un staccato angelic/în genunea iubirii – Sandaua pingeluită cu îngeri.

Există însă și onomastica soției – Vasilisia Lazăr (Lisia), care beneficiază de aceleași onoruri, de poeme scrise cu entuziasm și febrilitate de către autoarea noastră - fenomen. Scoate, cu nonșalanță, în evidență calitățile native ale eroinei, centrându-le cu intensitate pe destin și personalitate. Cantonează expresii teribile, tulburătoare de-a dreptul, pe moment, pe vers, pe esență: memento-mori pe o frunză de lotus – un motto al unei poezii, de exemplu. Trăiește odată cu eroina bucurii, tristeți, realizări, iubirea pentru soțul său, Ion da Coza: reverberări de verde codifică pielea/fiecare atingere devine/melodică: Privitori prin hubloul eternității.

Scriitor despre scriitor, poet despre poet, împreună analogic, formează magnetul, focul literar, elementele de bază fiind căldura și expansiunea lirică. Și o bază pozitivă invincibilă. Analizează viața fragmentar și găsește în fiecare clipă esența momentului: translucidă/cu steaua albastră/uitată pe noptieră după ce am extrădat/noaptea/și o parte din zei.

Așteptăm, cu interes și curiozitate, onomasticile celor doi fondatori ai site-ului, unde petrecem o mare parte din timpul nostru, pentru dezvăluirile lirice ale Gerrei. Citim descrieri plastice, cum știe ea mai bine de fapt, relevări ale bucuriilor vieții de pe marginile genunei, în care ne regăsim și noi, complicațiile viselor, cele ce ne încartiruiesc prin nopți nedormite.

Ion Lazăr da Coza este un exemplu de iubire, de afecțiune altruistă, căruia Gerra îi dăruiește fără echivoc, versuri mărețe cu atitudine de nabab: în ocean perla o sete translucidă licitează/Graalul ciobește un nou început/ vibrația e tot ce contează sub confetti operăm pe cordul deschis: Pirueta orei zero.

Și din nou Lisia va fi gratulată cu un dar de ziua sa, magnific, înălțându-l în rang de minune. Teorii întregi, dezbateri metaforice, alinări, visuri, zboruri și iubire, toate puse pe umerii săi, și, mai ales cu motto-uri irezistibile. Am ales unul, doar: scriind pe labirinturi cu zboruri. Și dacă ați crezut că s-a terminat, nu! Urmează, Un zbor perfect, unde, arcușul unui greier aruncă ancoră melodică în vene.

Am ajuns la dedicațiile din 2015, pe care Maria Elena Chindea le-a modificat. (notă personală). Erau/eram la începuturi... și cum fiecare început este mai timid... mai imprecis, poeta a trecut la refacerea lor. Rezultatul, realizarea în ansamblu a unor poeme în caracter, romantic și plastic, vibrante și ultramoderne, înfruptându-se din literatură și viceversa.

Prin comparații originale și bine alese în poemul, Urzeală de veșnicie, îl aseamănă pe Ion Lazăr da Coza cu Icar – simbolul spre înalt. La fel și interpretarea în poem, modul de a trece destinul personajului prin etape schimbătoare, uneori de tortură psihică, căutând mereu alte și alte căi pentru a-i rezista aripile sub arșița soarelui. Uneori nu reușești, te prăbușești. Important este să te ridici și să urci continuu... Viața oferă și miracole, începe totul ca un miracol acolo unde sfârșitul bate monedă/din curburile cărnii strâng mirări...........inima șlefuiește focul.

Adevărate săpături arheologice, în sufletele ființelor apropiate, face autoarea, după care scrie poeme cu fantezie îmbujorată, pline de candoare, pătimașe, adevărate imnuri ale bucuriei.

Dedicațiile din anul 2014 și 2013, poeme mai scurte ca întindere, dar care nu-și pierd intensitatea, reprezintă un arsenal de metafore ultramoderne şi ultrasofisticate, create prin gândul de bine al Gerrei, pentru cel mai iubiți membri ai site-ului, prin care ne răsfață și pe noi cititorii de rând. Înlănţuirea universurilor lirice trece și pe la sentimetele noastre, pe care autoarea le cunoaşte. Ca urmare scrie aceste poeme de excepție.

Primul poem dedicat Lisiei, în 21.09.2012 este o pecete a timpului și a afecțiunii, un poem scurt, dar foarte concentrat, dorește să: se tatuează pe vertebrele respirărilor atâtea miracole/sub arsura destinului/ ca o lacrimă vămuită de îngeri. Și s-a înfăptuit.

În diferite ocazii, Gerra mai scrie către cei doi soți, diferite poeme. Descărcându-și  preaplinul său poetic, prinde, armură de fluturi, (motto) scrie versul, redă fluxului ideatic afecțiunea sa arzândă, iar cititorului frumosul și arta: voi pune sufletului/tunica materiei să-i fie ușor... Cuprinde toate culorile lumii și semințele armoniei, într-un vibrato candid. Dedicațiile poartă, printre altele, armele primăverii, adevărate pasteluri în stilul său, picurate cu sentimente și culoare, fragilitate și candoare.

Motivul timpului și al iubirii în timp este trecut în mesajul unui poem vast care te ține fără respirație înfundându-te din imprevizibil, în stări contranstante. Efecte lirice ce dau gata orice cititor. Merg din mult în mai mult, din frumos în mai frumos.

Simboluri sublime nasc viziuni sublime: vibrația își înfigea caninii cu poftă în contrapartea ei geamănă /îmi urmăreai atingerile: Curcubeu din pleoapa lumii.

Poemele lungi, ample, descrierile senzațional formulate, rafinate, dinamice și pasionale, fac să te declari dependent de ele. Cei ce au vocaţia de a scrie poezie sunt binecuvântaţi, iar urma lor este asigurată cu scânteierea lor, ca o torță.

Frazele seducătoare din poeme, meritorii celor cărora le-au fost dedicate, vorbesc despre orizonturi armonice și iubire, cu lumină din plin, unde poeta, Maria Elena Chindea – alias Gerra Oriviera  încearcă să le prindă la viața reală. O marcă indiscutabilă a versului postmodern, ales pentru dedicație și nu numai, un nume despre care am dori să auzim la cote înalte. Să-l vedem așezat printre poeții de valoare ai neamului.

 

                           Sofia Sincă,

                             Pitești

Întotdeauna m-am regăsit în dedicațiile Gerrei, deși suntem firi diferite - ea dezinvoltă și nonconformistă, eu cerebral și mai canonic...

Despre cartea-dedicație - fără cuvinte rămas-am... :)

La obiect și bogată predoslovia Sofiei, pentru care îi mulțumim!

Drag,

da Coza 

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Iluzie (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 3 minute în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Despărțire a lui Blăjan Ovidiu
cu 6 minute în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despărțire a utilizatorului Blăjan Ovidiu
cu 6 minute în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog O viorea şoptea cu glas de aur a lui gabriel cristea
cu 9 minute în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O viorea şoptea cu glas de aur a utilizatorului gabriel cristea
cu 9 minute în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza) îi place postarea pe blog Iluzie (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 15 minute în urmă
Postare de log efectuată de Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 16 minute în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog haiku (44 - 46) a lui Dinca Valerian
cu 24 minute în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog haiku (44 - 46) a utilizatorului Dinca Valerian
cu 24 minute în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog haiku (41 - 43) a lui Dinca Valerian
cu 31 minute în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog haiku (41 - 43) a utilizatorului Dinca Valerian
cu 31 minute în urmă
Tudor Cicu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Târgul de sclavi (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 36 minute în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog așteptându-te a lui gina zaharia
cu 39 minute în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog așteptându-te a utilizatorului gina zaharia
cu 39 minute în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog Coşmar a lui Ionel Mony Constantin
cu 4 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O viorea şoptea cu glas de aur a utilizatorului gabriel cristea
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog O viorea şoptea cu glas de aur a lui gabriel cristea
cu 6 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog fotografie de arhivă a utilizatorului gina zaharia
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog fotografie de arhivă a lui gina zaharia
cu 6 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nevinovăție (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 6 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor