(Nu vă lăsați înșelați de titlu, chiar dacă este omonim cu cel al cărții lui Ortega y Gasset.  Frumoasele, filozoficele și poeticele lui eseuri despre iubire nu au nimic de-a face cu ceea ce susțin cercetătorii britanici…)

Cercetătorii britanici spun că iubirea ar fi o sferă…  Cercetătorii britanici spun, de obicei, tot felul de tâmpenii. Ai senzația stupidă când mai citești ce au mai descoperit cercetătorii britanici că, într-adevăr, nu au  ce face. Adică au descoperit tot ce s-a putut descoperi și acum, plictisindu-se în birourile sau laboratoarele lor, fac tot felul de studii aiurite, deși în jurul lor lumea se prăbușește puțin câte puțin, mai lent sau mai accelerat, dar sigur.

Îmi place totuși ideea aceasta cu iubirea ca o sferă, deși înclin să cred ca nu e tocmai originală, mai era un filozof grec, i-am uitat numele, care spunea ceva de genul; dar acesta vorbea despre jumătăți de sferă, care se caută până se găsesc.

Mai degrabă mă atrage ideea că iubirea are o formă; și nu orice formă, ci sfera, simbol al perfecțiunii. Cum au ajuns cercetătorii britanici la concluzia asta? Nu am nici cea mai vagă idee. Deci suntem perfecți când iubim? Formăm sfere care se rostogolesc pe stradă, prin băltoace sau prin gropi, printre mașini, sau prin aer, printre copaci și blocuri, ciocnindu-se uneori de alte sfere și ciobindu-și mai mult sau mai puțin perfecțiunea? Poate ajung până la stele. Mai știi? Interesantă imagine totuși…

Cercetătorii britanici mai susțin că iubirea este formată din tot felul de chestii: buze, ochi, săruturi în ureche (eventual la Vama Veche, dar nu au auzit cercetătorii britanici de ea, sunt convinsă), zâmbete, mâini ținându-se una de alta, organe sexuale, sâni, rujuri, parfumuri, tălpi, orgasm, viagra, fotografii, lacrimi, punctul G, desuuri provocatoare, spermă, poate o carte, două (să nu exagerăm, prea multă intelectualitate strică în poveștile de iubire), prezervative, „69”, tresăriri, înfiorări, verighete etalate sau ascunse, paturi, cearșafuri șifonate, extraordinar de multe cuvinte, puțin vis, dacă se poate, în această covârșitoare realitate, și suflet. O combinație eterogenă… Dar nu asta e atât de surprinzător, cât locul pe care îl ocupă în statistica cercetătorilor britanici sufletul. Se justifică ușor: din o sută de subiecți supuși anchetei,  99% au situat sufletul pe ultimul loc. Deși numărul lor este uriaș, cuvintele se află tot cam pe acolo, pentru că ele, se pare, nu au importanța pe care tindem să le-o acordăm în economia unei povești de iubire. Umplu doar spațiul, nu îi dau o semnificație  (verba volant) și nici perfecțiune formei, contribuie, dar nu totdeauna, la ea….

Din cauza protestului față de poziția ingrată  pe care o ocupă sufletul în această ierarhizare, protest al câtorva femei, normal, cercetătorii britanici au detaliat. În jurul sferei aceleia care este iubirea, gravitează niște elemente, precum iluzionarea, autoiluzionarea, admirația, complicitatea, exacerbarea, frustrarea, obsesionalul colorat câteodată în tragic sau grotesc, neputința de a ieși din sine, instincte primare, bani, poziție socială, care, în funcție de dimensiunea lor și de apropierea față de iubire, îi dau strălucire, o colorează în cele mai neașteptate nuanțe, o umbresc sau o fac să moară uneori/deseori.

Desigur că tot cercetătorii britanici au stabilit că se poate măsura durata iubirii. De pildă, luăm  un ceas, ne uităm la el și spunem: „Azi pe la 12 trecute fix m-am îndrăgostit. Peste vreo oră,  sau două zile,  sau niște săptămâni,  niște ani, ne uităm din nou la ceas și zicem: „Azi, la ora 13.15 m-am dezîndrăgostit”. Cei mai emancipați ca noi, desigur, fac și petreceri de divorț, un fel de prohod al iubirii aș zice. Să fie și un snobism în asta? Ar putea să facă niște studii cercetătorii britanici.

Vineri, 15 ianuarie 2016. Mă trezesc.  Privesc pe fereastră. Ziua nu e nici roz, nici albastră. Un gri neutru. Beau o cafea amară. Trebuie să plec. Poate culoarea zilei se va schimba pe parcurs… Poate azi la ora 11.01 mă voi îndrăgosti… Dar sunt deja într-o sferă, care se rostogolește, se rostogolește,  se rostogolește… Totuși, poate la 11.01 cerul va fi lila.

 

 

Vizualizări: 250

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

:) Excelent mini-tratat despre iubire și suflet! Stropit pe alocuri cu umor, cucerește cititorul. :)

m-am amuzat copios!

:)))

Ma bucur! Multumesc.

Azi, 21.01., joi, de ziua ta, îți doresc să fii iubită de cine vrei tu, Mariana și să dureze cât vrei tu, după studiul englezesc... sau hai mai bine după simțul latin. Să-i lăsăm pe englezi, germani sau alți apuseni cu preciziozitatea lor și să iubim așa cum știm noi.

Textul? Savuros, ironie extravagantă, umor colorat și... decolorat.

La mulți ani fericiți, Mariana, înmiresmați cu iubire!

Sofy

Multumesc!

Mult spirit. Bine/curat scrisă.

Încântat!

da Coza

Captivant și interesant. Și bine scris. Felicitări și multă iubire! :)

Multumesc!

Vasilisia Lazăr (da Coza) a spus :

Captivant și interesant. Și bine scris. Felicitări și multă iubire! :)

Multumesc!

Ion Lazăr da Coza a spus :

Mult spirit. Bine/curat scrisă.

Încântat!

da Coza

Multumesc!

Mihai Cotea a spus :

Un text ferm și curajos. Mi-a plăcut la nebunie. Curge extrem de firesc născut fiind dintr-o întrebare sempervirescentă (ce e iubirea? / cum e?) și un subiect care a ajuns proverbial: cercetătorii britanici.

Super felicitări pentru originalitate!!!

MiCo

Multumesc!
 
Corina Militaru a spus :

:) Excelent mini-tratat despre iubire și suflet! Stropit pe alocuri cu umor, cucerește cititorul. :)

Original și bine adus din condei. Felicitări!

Răspunde la discuţie

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Ningea la început de mai a lui gabriel cristea
cu 7 minute în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ningea la început de mai a utilizatorului gabriel cristea
cu 7 minute în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog haiku (38 - 40) a lui Dinca Valerian
cu 11 minute în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog haiku (38 - 40) a utilizatorului Dinca Valerian
cu 11 minute în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Partenerii haosului final a lui Costel Zăgan
cu 18 minute în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Fericirea uneori ne fierbe fără să știm a lui Costel Zăgan
cu 23 minute în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Fericirea uneori ne fierbe fără să știm a utilizatorului Costel Zăgan
cu 23 minute în urmă
Vasilisia Lazăr (da Coza) a contribuit cu răspunsuri la discuţia Carantină ca-n povești a utilizatorului Giurgiu Silvia
cu 5 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nevinovăție (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 6 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr (da Coza) i-a plăcut discuţia Carantină ca-n povești a lui Giurgiu Silvia
cu 6 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr (da Coza) i-a plăcut discuţia Proba de foc a lui Giurgiu Silvia
cu 6 ore în urmă
Lui Dorina Cracană i-a plăcut profilul lui Ion Lazăr da Coza
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza) îi place postarea pe blog așteptându-te a lui gina zaharia
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog așteptându-te a lui gina zaharia
cu 6 ore în urmă
Lui Dorina Cracană i-a plăcut discuţia Mărgele negre (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 6 ore în urmă
Vasilisia Lazăr (da Coza) a contribuit cu răspunsuri la discuţia Mărgele negre (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 6 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr (da Coza) i-a plăcut discuţia În Elada, pe urmele lui Homer... (11) a lui Tudor Cicu
cu 7 ore în urmă
Vasilisia Lazăr (da Coza) a contribuit cu răspunsuri la discuţia În Elada, pe urmele lui Homer... (11) a utilizatorului Tudor Cicu
cu 7 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ningea la început de mai a utilizatorului gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ningea la început de mai a utilizatorului gabriel cristea
cu 7 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor