Pictura o vedem printr-un proces de exploatare activ şi anume cu ajutorul percepţiei vizuale."Citirea"corectă a picturii, a semnificaţiei sale, depinde de interpretarea ei în contextul altor forme, nici schema formală, nici subiectul nu constituie conţinutul fundamental al picturii ca operă de artă. Ambele sunt folosite ca instrumente ale formei artistice.
În artă asemănarea cea mai convingătoare , apreciată astfel de cel care percepe forma artistică figurativa, se bazează în realitate pe neasemănarea de fapt, pe acele deformări şi denaturări ale proporţiilor şi dimensiunilor de bază ale obiectului. Aceste deformări sunt cerute de diferenţa, ignorată de profani, dintre spaţiul fizic real şi spaţiul psihologic pe care-l percepem.
Echilibrul nostru că semeni, este dereglat atunci când intelectul stânjeneşte intuiţia şi când senzaţia înlătura judecata. Formele vizuale nu au înţeles decât atunci când ne poate spune ceva. Dacă ne dorim să avem acces la o pictură trebuie, înainte de toate, să intrăm în contact cu întregul ei. Trebuie să ne amintim că, atât vizual cât şi fizic, echilibrul este aceea stare de distribuţie a elementelor în care orice acţiune încetează. O pictură neechilibrată ne pare accidentală, tranzitorie şi ca atare nejustificată. În acest context în condiţii de dezechilibru, mesajul artistic devine incomprehensibil. Este numai aparent paradoxal să spunem că dezechilibrul se poate exprima doar prin echilibrul, tot aşa cum dezordinea se poate demonstra doar prin ordine, sau separaţia prin conexiune.
(va urma)
Cuvinte cheie :
multumesc George...nu stiu cum mi-a scapat aceasta postare...felicitari...
In pictura se stablileste un fel de punte misterioasa intre lucrarea de arta si sufletul celui care o admira si aprecieaza.
Articolul, prin valoarea sa, atrage interesul citirorului.
Felicitari, George!
Asa este Antonella, il asteptam inca pe George cu un alt material
Antonella Mocanu a spus :
In pictura se stablileste un fel de punte misterioasa intre lucrarea de arta si sufletul celui care o admira si aprecieaza.
Articolul, prin valoarea sa, atrage interesul citirorului.
Felicitari, George!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor