Cu ocazia Zilelor Brezoiului „Târgul Lotrilor” (judeţul Vâlcea) din acest an au fost organizate mai multe activităţi cultural-educative, sportive, spectacole folclorice dar şi de muzică uşoară.

            Tot în cinstea acestei sărbători a fost organizat de către Forumul Cultural al Brezoiului un concurs internaţional de proză scurtă „România –catedrala din Carpaţi” cu implicarea şi susţinerea Consiliului local şi al domnului primar Robert Schell, precum şi editarea de către Primărie a unui album de fotografii (vechi şi noi) cu valea Lotrului, ţinut ce aparţine Ţării Loviştei.

 

 

            Albumul de fotografii intitulat Frumuseţe şi Legendă –Valea Lotrului” cuprinde două părţi distincte. Fiecare parte are la început o succintă prezentare în trei limbi: română, franceză şi engleză sub semnătura profesorilor de la Liceul Teoretic Brezoi: Mihaela Efrim, Gheorghe Mihăescu, Gheorghe Mosor şi Ilie Diaconescu – directorul Liceului. Apoi urmează  fotografiile de pe Valea  Lotrului cu localităţile Brezoi, Malaia şi Voineasa şi peisaje de un pitoresc de vis, fotografii realizate de: George Mihăescu, Mihai Mihăescu, Marian Spiru, Pavel Prundurel – directorul Centrului de Vizitare şi Informare turistică Cozia cu sediul în Brezoi, Familia Valescu arhiva fotografică Brezoi.

Oraşul Brezoi şi Valea Lotrului

 

            Aşa cum o descriu autorii albumului:

            „Valea Lotrului este un rai al călătoriilor, al vacanţelor, al peisajelor admirabile, al bucuriei de a trăi, al destinderii şi al păcii.

            Văzută de sus, geografia Văii Lotrului pare simplă: o întindere de pământ între un lac – Gâlcescu, la vest şi un râu mare – Oltul la est; flancată de Munţii Lotrului la nord şi Munţii Parâng, Latoriţei şi Căpăţânii la sud. Aceste limite naturale sunt străpunse de două minunate ferestre: prima – Obârşia Lotrului care se deschide spre Sebeş şi mai departe spre Transilvania la Nord, spre Novaci şi mai departe spre Oltenia la sud, apoi spre Petroşani şi mai departe spre Ţara Haţegului la vest, iar a doua – Brezoiul, spre Valea Oltului cu Parcul Naţional Cozia şi mai departe spre alte şi alte minunate locuri ale României!”

            În prima parte a acestui volum este prezentată Valea Lotrului iar în partea a II-a Parcul Naţional Cozia.

            Pe frumoasa şi spectaculoasa Valea Lotrului băştinaşii au datini, tradiţii, etnografie şi folclor specifice zonelor de munte. Ocupaţia de bază a moşnenilor din cele mai vechi timpuri şi până aproape în zilele noastre au fost păstoritul şi exploatările forestiere.

            În acest ţinut s-a exploatat aur (la mina din Valea lui Stan, suburbie a oraşului Brezoi), minereu de mică de la Cataracte care era prelucrat la fabrica de la Gura Lotrului- singura fabrică din Europa unde se prelucra feldspatul de mică, sectoarele de exploatări forestiere ale bazinelor de pe Valea Lotrului şi a Latoriţei începând prin plutărit, apoi transportul masei lemnoase cu mocăniţa (trenuleţul) şi mai târziu  cu platformele şi troiliile la fabrica de cherestea din Brezoi, a doua din ţară după cea de la Brăila. De aici produsul finit lua drumul în ţară cât şi în străinătate. Din păcate după revoluţie  din toarte acestea au rămas doar ruinele...

            Dar odată cu modernizarea ţării Valea Lotrului şi-a pierdut din sălbăticie prin amenajarea de baraje, centrale hidroelectrice şi lacuri de acumulare la Brădişor, Malaia, Petrimanu şi Vidra.

            În paralel au cunoscut o amplă dezvoltare şi staţiunile Voineasa, Vidruţa, Obârşia Lotrului. Din păcate după revoluţie au rămas în paragină...

Lacul Gâlcescu de unde izvorăşte râul Lotru

 

            Albumul „Frumuseţe şi Legendă – Valea Lotrului” nu se vrea un „ghid turistic”, ci mai degrabă o trecere în revistă a acestei zone mirifice, care să rămână peste timp o vie amintire despre aceste locuri pitoreşti  din arealul românesc.

            Volumul prezintă o succesiune de imagini de la confluenţa Lotrului cu Oltul şi până la obârşia acestuia, Lacul Gâlcescu de unde se formează  râul.

            A doua parte a albumului sunt prezentate imagini inedite din Parcul Naţional Cozia  „situat în partea central-sudică a Carpaţilor Meridionali, format din Munţii Cozia, partea estică a Munţilor Căpăţânii şi sectorul din Munţii Lotrului aflat în  zona localităţii Brezoi”

Masivul Cozia

 

            În acest parc se găsesc specii de arbori de la foioase la quercinee şi răşinoase, iar pădurile şi piscurile golaşe au o bogată faună (ursul brun, capra neagră, cerbul carpatin, râsul, lupul, etc.) şi o floră pe măsură (trandafirul de Cozia, crinul roşu, laleaua pestriţă, irisul, bujorul de munte, floarea de colţ, etc.)

           

Floarea de colt si trandafirul de Cozia

 

            Dar realizatorii acestui volum au depăşit graniţele văii Lotrului şi au îmbogăţit albumul cu imagini din Defileul Oltului dar şi cu lăcaşurile de cult din zonă Mănăstirea  Cozia, Mănăstirea Turnu şi Mănăstirea Stânişoara.

Defileul Oltului

 

            Autorităţile locale implicate în acest proiect cultural-turistic şi realizatorii săi merită toată stima şi admiraţia moşnenilor lotreni   şi sincere felicitări!

Vizualizări: 657

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Felicitări tuturor celor implicați!

da Coza

Felicitări și admirație realizatorilor! Dumneavoastră, mulțumiri pentru articol. :)

Cunosc în parte această zonă. Este într-adevăr superbă, superbă!

Mulțumim că ne-ai adus-o în amintire.

Vă mulţumesc tuturor pentru lectură şi vă recomand cu căldură să vizitaţi această zonă mirifică. De la Obârşia Lotrului se poate trece muntele (pe DN7A) către Petroşani, iar de acolo vă puteţi continua pelerinajul spre sud pe Defileul Jiului către Tg. Jiu unde puteţi vedea operele lui Constantin Brâncuşi sau spre nord în ţinutul Haţegului.

Tot de la Obârşia Lotrului se poate ajunge către Sebeş şi Alba Iulia sau spre sud pe Transalpina la Staţiunea Rânca.

În aval de staţiunea Voineasa, la confluenţa Lotrului cu Latoriţa, se poate ajunge la Ciunget unde se află Centrala Hidroelectrică Lotru cu puterea cea mai mare de pe râurile interioare ale ţării.  Pe Latoriţa în sus este o trecere, Curmătura Olteţului, de unde se poate coborî pe spectaculoasele sale chei la Peştera Polovragi, apoi se poate face o incursiune la Peştera Muierii.

Tot în apropiere de Obârşia Lotrului a fost construită recent cea mai lungă pârtie de schi din România...

felicitări!

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia mâinii drepte a utilizatorului Costel Zăgan
cu 39 minute în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Erezia mâinii drepte a lui Costel Zăgan
cu 40 minute în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog petale a lui Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog petale a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Sorbind sorine spații a lui gabriel cristea
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sorbind sorine spații a utilizatorului gabriel cristea
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Blestem de iubire a lui Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Blestem de iubire a utilizatorului Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Dor de mâna-Ți grijulie a lui C.Titi Nechita
cu 2 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dor de mâna-Ți grijulie a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 2 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despre destin a utilizatorului Monica Pester
cu 4 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despre destin a utilizatorului Monica Pester
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog petale a lui Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 13 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog florile de soc (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 14 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog florile de soc (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 15 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Silogism de primăvară a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 15 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despre destin a utilizatorului Monica Pester
cu 15 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Scrinul abulic a utilizatorului chindea maria elena
cu 15 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 16 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor