Totul a început în acea zi nefastă în care muzica sălii de dans răsuna în toată puterea ei cu vibraţiile impulsurilor adolescentine, fără puţința de a li se împotrivi; atunci când etapele vieţii alergau bezmetice pe lângă ea şi făceau să devină matură înainte de vreme. Atunci când „fierbe sângele în tine ca în tact’o”, cum îi spunea mama, o femeie simplă pentru care cel mai bun lucru în viaţă a fost să toarne copii. Vârtejurile evenimentelor se amestecau trepidant, tânăra fată nu a reuşit să le facă faţă, nu a putut discerne perfidiile ce urmau să-i marcheze viaţa.

Nouă copii avusese Ana Frăţilă, şi „toţi trăiesc”, se lăuda ea precum cloşca cea de soi.

Firuţa, mezina, rămase în îngrijirea ei, după ce soţul o părăsise pentru o „doamnă” cu părul vopsit, devenise singura preocupare şi iubire a mamei. Inteligentă şi dornică de lumea spectaculoasă a tinerilor de seama ei, de care fusese privată în prezenţa tatălui în casă, se trezi aruncată în mijlocul unui oraş clocotitor cu ispite de tot felul, dezechilibrând-o. Tentaţiile citadine ale anilor șaptezeci o acaparaseră: plajă, bazin, excursii pe munţii la ale căror poale se afla oraşul cu multe cafenele, ţigări, cafea în amestec cu un degetar de coniac… Toamna, iarna şi primăvara – sălile de dans. Formele apetisante, adolescentine, ce ispiteau privitorii, dar şi felul ei expansiv, făceau ca să nu plece niciodată singură din sala de dans, ci însoţită de cel mai îndrăzneţ sau patetic curtezan. Nu o interesa în mod deosebit un băiat anume. Îi făcea plăcere să se facă cerc de băieţi în jurul ei, să fie curtată. Şi nu concepea că vreo altă fată arăta mai bine decât ea, sau putea avea mai mult succes. Elevă a unui liceu bun, Ursuline, pe o vreme când liceul nu era obligatoriu, lăsase cartea pe ultimul plan, dar nu şi romanele. Mintea ei specula tot felul de împrejurări pentru a-şi face vânt de acasă: „Trebuie să o conving pe mama să-mi facă abonament la concertele săptămânale de muzică simfonică. Aşa pot pleca mai simplu. Stau în sală până la pauză, apoi merg la Carmen.”

Această cofetărie-cafenea, unică în oraş cu regim de locaţie sub gestiune, primise denumirea Carmen, după numele singurei fiice a patronului, un descendent din lumea bună care ştia să-şi atragă clienţii. Decoruri discrete fermecau separeuri semiobscure, cea mai bună îngheţată şi cafea îmbiau consumatorii şi, pe deasupra deliciul, timpului: Tom Jones cu a sa Delilah, răsuna la un magnetofon. Locurile erau ocupate tot timpul. Se aştepta la fereastră pe dinafară pentru a ochi o masă, de unde se îndura cineva să se ridice. Puteai pierde toată ziua cu o cafea sau cu o îngheţată, nimeni nu-ţi spunea că eşti obligat să consumi de o anumită sumă de bani.

Alte tertipuri minuţios inventate sunau cam aşa: „Mamă, m-o selecţionat pentru cor... pentru dansuri moderne... m-au selecţionat Junii Sibiului”, sau multe altele. Unele chiar adevărate. Stătuse cam îngrădită de tatăl său, sobru şi feroce, iar acum spera să cuprindă toată lumea, dintr-odată. Educaţia spartană impusă de tatăl, Ion Frăţilă, nu permitea copiilor lui să ia contact cu cei ai vecinilor, deoarece niciunul nu era destul de bun pentru ai săi. Mai mult, toţi erau ţigani. „În Guşteriţa sunt tot un sas şi tri ţâgani”, avea el o vorbă.

Familia Frăţilă se mutase din Şeica Mare, comuna lor natală, o frumoasă aşezare de pe valea Târnavei Mari, pe când Firuţa avea vreo cinci ani.

Guşteriţa este o suburbie a Sibiului, aflată pe malul stâng al Cibinului, atestat documentar pe la jumătatea secolului al XII-lea. Pe locul unde se află a existat o aşezare antică, numită Cedonia. Primii colonişti germanofoni au întemeiat pe celălalt mal al Cibinului o altă aşezare, în aceeaşi perioadă. Ulterior, aşezarea s-a numit Hermannsdorf, apoi Hermannstadt, iar populaţia românească a numit-o Sibiu.

După plecarea tatălui la cea cu părul vopsit, deoarece pe obrazul soţiei se adânciseră bine ridurile, în urma traiului despotic pe care-l întronase în familie, Firuţa se simţi eliberată de lanţurile în care fusese sugrumată şi gândea că acum poate trăi în realitate toate visele, toate emoţiile din romanele care i-au hrănit copilăria şi adolescenţa. Ca pasărea măiastră ţinută toată viaţa în colivie, visa să-şi facă auzit în libertate trilul. Visa că poate să etaleze de acum veleităţi, că poate concura cu acei tineri din oraş, după care tânjea atât de mult.

Cu primul prieten, un băiat din liceu, din clasa a X-a, băiat bun, frumuşel, serios, cu care petrecuse un revelion, după ce abia primise încuviinţarea mamei şi a celor două surori mai mari, şi, după ce fusese o provocare serioasă să-şi facă rost de toaletă, nu continuase prea mult prietenia. Pentru că îi plăcea să petreacă timpul cu grupuri de tineri de seama ei, iar el o dorea doar pentru sine. În sălile de dans, abia voia să meargă, deoarece ea era invitată şi de alţi băieţi, iar refuzul nu era posibil şi risca să nu o întâlnească mai mult de un dans, două, într-o seară. Aşa că a hotărât să renunţe la el. Îl cunoscuse apoi pe Horea, cel cu părul creţ, dintre gemeni. Dar nu se ştie ce aveau acești băieţii de erau aşa posesivi. Toţi doreau să pună monopol pe ea. La un ceai, Horea nu o lăsase să danseze cu niciun băiat, o ţinea tot timpul în braţe, iar ei i se părea libidinos. „E nesuferit, trebuie să termin cu el. Ce crede el că m-o dat gata cu pianu' lui? Mie nici nu-mi place pianu', îmi place chitara şi doar în parc, cu mulţi prieteni, nu acasă la el, unde îmi tot face invitaţie...” Şi a terminat şi cu Horia inocenta relaţie, de scurtă durată.

În primăvara aceea soarele îndrăznise să strălucească mai puternic ca oricând. Verdele rivaliza cu albastrul cerului, mai intens, ca într-o trezire simultană a simţurilor, îmbiind la gânduri şi visări cu imbolduri de senzaţii necunoscute.

Dar Firuţa fusese obligată să pună mâna pe carte, altfel o pândea pericolul de a rămâne corigentă sau chiar să repete anul. Puterea ei de memorare era mare. Gradul de inteligenţă la fel, încât, uimindu-şi profesorii şi colegii, pe ultimul trimestru al anului şcolar notele luaseră un având spectaculos, de la şapte în sus, la aproape toate materiile.

În sfârşit, venise vara şi vacanţa, dar pentru ea bucuria nu putea fi totală. Nevoile materiale şi lipsa banilor au obligat-o să muncească, deoarece tatăl ei îşi trăia fericirea cu „doamna vopsită”, prin staţiuni sau pe băncile parcului care gemea de trandafiri, ale Pieţei Mari. El nu mai avea copii. Se înfiinţa rar, foarte rar în cursul anului, în câte o pauză la liceul foarte aproape de centru şi-i aducea un baton cu chimen, de un leu. Nu-l interesa cheltuielile cu şcoala ori de altă natură ale ultimei născută, minoră încă. Mama, care nu muncise niciodată cu simbrie, alerga de colo-colo să câştige bani, pe la sere sau să facă menaj celor ce-şi permiteau să plătească. Fraţii erau toţi căsătoriţi, mai puţin Dinu, care era în armată la Târgu Mureş. Aveau fiecare problemele lor: ba îşi făceau casă, ba li se născuse al doilea sau al treilea copil. Aveau şi ei nevoie de ajutor. Firuţa nu era inclusă în calculele lor.

Astfel, se angajase temporar la sortat fructe, unde erau mulţi elevi, liceeni şi studenţi. Se câştiga foarte puţin. Pe lângă banii de transport cu două autobuze, centrul de sortare fiind în partea opusă a oraşului, şi mâncare, fetei nu-i mai rămânea mare lucru. Însă, mama avea cultul muncii, ca furnica aceea care duce de o mie de ori bobul, acelaşi, în acelaşi loc. Prin urmare, o trimitea să muncească, să câştige şi ea minim de existenţă, fie doar şi pentru a şti să aprecieze banul.

– Mamă, m-aş duce şi eu în tabără la Năvodari, încercă marea cu degetul Firuţa.

– Ce mare... ce mare-ţi trăbă ţâie? La tomnă îţi trăbă bani de uniformă şi de pantofi. Io îţi cumpăr fâş şi mapă de aia de care ai zâs că vrei. Pie o zâs că-ţi dă ceasul ei de mână că ea şi-o cumpărat altu’.

„Mie nu-mi putea cumpăra unu’ nou. Mi-l dă pe ăla vechi...”, gândea Firuţa întristată, la aflarea veştii senzaţionale, făcând abstracţie de dorinţa ei de multă vreme, de a avea ceas de mână, cum aveau aproape toţi colegii.

– Da’ copiii să duc în tabără, mamă, rosti cu voce tare şi cu multă mâhnire în suflet. Cu banii pe care-i iau pe cinşpe mi-ar ajunge. Mai pot mere şi anu’ ăsta cu uniforma aia veche.

– Noo, lasă... că ti-i duce la mare când oi hi de daaouăzăci de ani. Ce să faci tu la mare? Să să leje vreunu’ de tine. Iaca io n-am fost niciodată şi tot trăiesc... şi apăi noi sântem sărace, nu ne putem pune cu ăia bogaţi...

De multe ori venea acest răspuns: „Noi suntem sărace...” pe care Firuţa îl ştia. Îi răsuna în minte ca bătăile unui ciocan la tinichigerie, în timp ce ea dorea cât mai mult să ascundă această stare, care-i dădea insatisfacţie acerbă: „Ba o să mă pun. Ai să vezi că am să mă pun... da’ mai târziu, să termin liceu’ ăsta”, îşi spunea fata plină de optimism.

Aşa se terminau discuţiile întotdeauna... cele de suprafaţă doar. Visurile naive ale fetei mergeau mult mai departe. Ea vedea doar rozele. Pe stradă vedea doar femeile îmbrăcate sobru, cu câte un coc cât o căpiţă de fân şi cu fuste strâmte, conice, de abia puneau pasul, cocoţate în pantofi cu toc cui. Drept pentru care îşi croi o astfel de fustă după moda vremii, însăilată, împungălită de ea cu mâna şi se suise pe o pereche de sandale cu toc de zece centimetri, aurite. De fapt singurele pe care le avea. Era ca o imitaţie de carnaval. Şoldurile de şaisprezece ani, ca şi faţa frumos conturată, cu ochi albaştri ca roua dimineţilor senine, părul lung, negru, picat pe umerii bluzei puternic decoltată, trădau adolescenta gătită în straie prea sobre pentru vârsta ei. Se privea în vitrinele magazinelor care-i reflectau chipul şi era foarte mândră de cum arăta: „Da, e bine. Arăt ca aia de pe coperta revistei”. Un băiat din capitală cu ceva mai în vârstă decât ea, care se afla prin Sibiu, la teologie şi pe care-l cunoscu la Carmen, îndrăzni a-i zice:

– De ce te îmbraci aşa, cum se îmbracă femeile mature?

– Aşa-mi place... să fiu o doamnă...

– Ia încearcă o fustă largă şi nişte opincuţe, să vezi ce bine o să-ţi stea.

– Ce, acuma nu-mi stă bine, cu astea?

– N-aş putea spune că nu-ţi stă bine, dar te maturizează.

– Păi asta şi vreau...

Totuşi luă aminte şi până duminica următoare îşi croi o fustă de stambă cu buline, material rămas prin casă de la pomul de Anul Nou al CFR-ului, largă, apretată, pe jupon, o bluză cu volănaşe şi o rugă pe mama ei să-i cumpere o pereche de opincuţe, ce costau cincisprezece lei. Se simţea bine în acest nou compleu, pe centru, legănându-se de pe un picior pe altul, ca o răţuşcă, fluturându-şi fusta pe lângă ea. „O avut dreptate ăla din Bucureşti... Să mă uit prin vitrine, să văd cum îmi stă!”. Acasă nu avea oglindă în care să se vadă din cap până în picioare. Mulţumită de sine, nu înceta să se admire.

În zadar îi tot spunea mama:

– Lasă zdrenţele astea... vine toomna şi n-ai uniformă...

– Îmi iau la banii următori.

Banii următori nu mai veniră, centrul de colectare şi sortare a fructelor n-a mai primit-o la lucru. N-au mai primit niciun zilier. Se terminaseră fructele de vară: zmeura trecuse în borcanele de dulceaţă, murele şi afinele la fel, ca şi prunele văratice. Ce mai rămânea de lucru era ceea ce trebuia să ajungă angajaţilor permanent.

În schimb venise luna septembrie cu misterul ei, cu tainele ei ce metamorfozau culorile frunzelor din verde-pal în galben-auriu, sau în arămiul arborilor din parcuri care-şi preluau din mers dansul legănat la prima adiere de vânt ori paloare, în dimineţile reci, sub aburii zbiciţi ai brumei. Picături de dor despleteau amintirile vii din vara fierbinte, parfumul frunzelor răvăşite pe alei, purtând cu ele melancolii şi vise împlinite sau nu... Timp nostalgic, regret după anotimpul ce tocmai s-a sfârşit, începerea şcolilor, dar şi un nou sezon în sălile de dans.

Nimic nu anunţa tragedia ce urma să aibă loc în viaţa Firuţei, elevă în clasa a XI-a, nicio adiere de vânt nu i-a şoptit că viaţa ei va lua o întorsătură dramatică...

va urma

Vizualizări: 256

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Am înţeles din prolog că personajul urmărit de tine, Sofy, este Firuţa. În acest episod ne sugerezi vulnerabilitatea tinerei datorate în parte vârstei, dar mai ales tatălui excesiv de sever. Ţinută din scurt, mult prea departe de viaţă, se pare că Firuţa nu-i poate percepe capcanele şi, după cum spui, va cădea pradă lor. Copila îmi este deja dragă şi mi-aş dori ca destinul să nu fie chiar aspru cu ea. Voi vedea. Cu stilul tău plăcut, m-ai captivat şi aştept cu nerăbdare continuarea.

Cu drag de scrisul tău,

Nerăbdarea-mi este pusă la încercare! Tare aş fi vrut să citesc   mai mult, că prea frumos este, frumos început, aştept continuarea.

Un stil frumos conturat, abia aștept să citesc continuarea. Un analist bun al trăirilor umane, Sofy, cu mare drag am citit!

Îţi mărturisesc că am scris această frază cu gândul la pasărea Spin. Suna altfel, dar am modificat-o ulterior. Nu am vrut să decretez drama ce va urma din primul capitol, atât trist ca destinul acestei păsări.

Mulţumesc de trecere, Iris.

iris marinov a spus :

"Ca pasărea măiastră ţinută toată viaţa în colivie, visa să-şi facă auzit în libertate trilul."

Da, Corina, bine ai înţeles. Am purtat prin fraze, capitole un destin, luat din realitate. Dacă va fi aspru sau nu, vom vedea, dar ştii că viaţa nu este întotdeauna aşa cum ne-o dorim. Suntem prinşi în capcanele ei de ce mai multe ori, uneori fără putinţa de a ieşi sau foarte dificil de a ieşi. Dar ce nu te omoară re face mai puternic. nu? :))

Merci de comentariu şi că mă citeşti!...

Corina Militaru a spus :

Am înţeles din prolog că personajul urmărit de tine, Sofy, este Firuţa. În acest episod ne sugerezi vulnerabilitatea tinerei datorate în parte vârstei, dar mai ales tatălui excesiv de sever. Ţinută din scurt, mult prea departe de viaţă, se pare că Firuţa nu-i poate percepe capcanele şi, după cum spui, va cădea pradă lor. Copila îmi este deja dragă şi mi-aş dori ca destinul să nu fie chiar aspru cu ea. Voi vedea. Cu stilul tău plăcut, m-ai captivat şi aştept cu nerăbdare continuarea.

Cu drag de scrisul tău,

Maria, vei avea prilej. Dacă vrei să citeşti mai mult, citeşti mai multe capitole odată. Le laşi să se strângă şi le citeşti aşa. Sunt destule... vreo 4 luni de afişat, câte două pe săptămână. Şi aşa mi-am propus să postez: miercurea şi sâmbăta.

Mulţumesc de trecere şi aştept şi proza ta.



Maria a spus :

Nerăbdarea-mi este pusă la încercare! Tare aş fi vrut să citesc   mai mult, că prea frumos este, frumos început, aştept continuarea.

Mă bucură ceea ce-mi spui Roxana. Ştii cel bucură mai mult pe cel ce scrie. Dar nu te sfii să-mi atragi atenţia asupra vreunei greşeli sau corectare de vreo frază care nu sună bine.

Cu drag de tine!

Mihaela Roxana Boboc a spus :

Un stil frumos conturat, abia aștept să citesc continuarea. Un analist bun al trăirilor umane, Sofy, cu mare drag am citit!

Lili vei avea ocazia să faci un perilu al Sibiului din anii '70. Îţi mărturisesc că te voi purta prin mare parte din Sibiu, desigur cunoscut şi drag ţie. La fel de drag şi mie... însă eu l-am părăsit. Destinul! Atunci nu am regretat, mă plictisisem de el, dar acum de câte ori vin în Sibiu, prima dată fac o tură pe centru. Mi-e dor de oraş mai mult decât de rude.

Ştii unde era cofetăria Carmen? Puţin mai jos de Butoiul de Aur, pe străduţa 'ceea care face legătura cu oraşul de jos. Era o bombă pe cinste.

Merci de trecere şi te mai aştept.

Liliana Trif a spus :

Am lecturat cu emotie, am recunoscut Sibiul , atat de drag mie. Astept cu sufletul la gura continuarea! Maiestrie! 

Ți-e dragă Firuța! Măcar pe ici pe colo simt că te identifici cu ea...Îmi place stilul tău alert și lejeritatea cu care punctezi esența. Deja, fără descrieri în exces, ne-ai transmis destule despre eroină și ne-ai captat atenția. Drag de spiritul tău ardent .

Încep cu o îmbrățișare pentru Firuța!  Îi voi fi alături prin oceanul de pași:)

Mulţumescu mult Gabi pentru că te-ai aplecat asupra scrierii mele. Desigur aprecierile măgulesc, dar nu te sfii să-mi spui şi critici.

Gabriela Grădinariu a spus :

Ți-e dragă Firuța! Măcar pe ici pe colo simt că te identifici cu ea...Îmi place stilul tău alert și lejeritatea cu care punctezi esența. Deja, fără descrieri în exces, ne-ai transmis destule despre eroină și ne-ai captat atenția. Drag de spiritul tău ardent .

Mulţumesc Gina. O îmbrăţişare şi din partea mea către tine!

gina zaharia a spus :

Încep cu o îmbrățișare pentru Firuța!  Îi voi fi alături prin oceanul de pași:)

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog sprijin pentru minutare a utilizatorului Ada Nemescu
cu 10 minute în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog sprijin pentru minutare a lui Ada Nemescu
cu 27 minute în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog odă celui mai bun prieten a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 47 minute în urmă
Postare de log efectuată de Ada Nemescu
cu 53 minute în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Păpădia din întâi ianuarie 2025 a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 57 minute în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cui prodest ? a utilizatorului Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Muncelușul  înstelat a lui Răduță If. Toader
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Scrisoare (in memoriam Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nuanţe, tonuri, cuvinte... a utilizatorului Mihai Katin
cu 1 oră în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Păpădia din întâi ianuarie 2025 a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Mulți ani a lui bolache alexandru
cu 1 oră în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Vasilisiei a utilizatorului carmen popescu
cu 1 oră în urmă
Pictograma profiluluiAda Nemescu i-a dăruit un cadou utilizatorului Nădejde Angelina
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Vasilisiei a lui carmen popescu
cu 1 oră în urmă
Lui Ada Nemescu i-a plăcut profilul lui Nădejde Angelina
cu 1 oră în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mulți ani a utilizatorului bolache alexandru
cu 1 oră în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mulți ani a utilizatorului bolache alexandru
cu 1 oră în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nu-ţi fie teamă de sfârşit a utilizatorului Mihai Katin
cu 1 oră în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pasărea Phoenix a utilizatorului Monica Pester
cu 1 oră în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog saturnalia a utilizatorului petrut dan
cu 1 oră în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor