Un talent precoce – David Alexandru (8 ani)

 

Dacă-l întâlnești pe David, vezi în fața ta un copil adorabil, de vreo 8 anișori, cu obrajii bucălați, cu ochii strălucitori și neastâmpărați, care freamătă de viață. Nici n-ai spune că această minune are în spate o întreagă activitate artistică.

David Alexandru ocupă deja un loc de frunte în rândul artiștilor ieșeni, având la activ două expoziții cu lucrări de pictură, grafică și icoane și altele două în pregătire, următoarea chiar în această lună.

Prima expoziție, intitulată sugestiv „DEBUT” a fost găzduită în Turnul Golia din Iași în perioada 17 aprilie - 15 mai a.c. și a cuprins un număr de 61 de lucrări reprezentând o incursiune în natură, așa cum se vede ea prin ochii unui copil, dar și multe chipuri de adulți, văzute cu maturitate și redate cu deosebit talent doar prin culoare sau creion.

La nici o lună de la debutul artistic, micul artist a organizat o nouă expoziție personală, numită «R(Evoluţie)», care a cuprins un număr de 60 lucrări reprezentând peisaje, portrete şi două caricaturi făcute unor apropiaţi, găzduită de această dată de Palatul Copiilor din Iași.

Micul pictor David Alexandru doreşte să-şi vândă 66 de tablouri în scop caritabil, pentru a veni în sprijinul celor 40 de copii cu dizabilităţi neuro-psiho-motorii asistaţi de Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany în cadrul Centrului de Recuperare deschis în toamna anului trecut. O parte dintre acestea au fost deja achiziționate de oameni obișnuiți sau diverse persoane publice precum: Daniela Condurache, Iuliana Tudor sau Marius Ciprian Pop. David a dorit să facă acest lucru pentru că e foarte impresionat de cazurile speciale.

„Nu suntem extraordinar de bogaţi, dar ne bucurăm că suntem sănătoşi şi că putem trăi decent. El e prea micuţ ca să înţeleagă ce se întâmplă – şi mă refer la impactul creat de gestul lui – dar e conştient că poate să facă un bine şi se bucură“ a spus Valerica Alexandru, mama lui David.

Părinţii micuţului pictor nu au stabilit un preţ pentru tablourile acestuia, dar, având în vedere costurile cu materialele pe care le foloseşte, precum şi munca pe care o depune pentru ca talentul său să fie fructificat, un tablou semnat de el ar trebui să fie achiziţionat măcar cu 100-120 de lei.

În afara celor două expoziții, David a câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale. Din palmaresul său de până acum menţionăm următoarele rezultate:

  • La concursul internaţional ART CONTEST PICASSO, 2013, INDIA, a obţinut de trei ori titulatura de „STAR ARTIST”;
  • Concursul internațional ART MADE... EASY 2013, SUA, locul II;
  • Distincţie oferită de Liceul Teoretic „Miron Costin” Iaşi, 2013, pentru performanţe deosebite în domeniul artelor vizuale;
  • Concursul Internaţional „Familia mea”, 2013, Arad , premiul I;
  • Concursul Internaţional „Curcubeu”, Curtea de Argeş, 2013, menţiune;
  • Concursul Internaţional „Structure and colour”, Iaşi, 2013, locul III, pictură;
  • Concursul Internaţional „Structure and colour”, Iaşi, 2013, locul III, grafică;
  • Concursul Naţional „David împotriva lui Goliath”, 2013, Vâlcea, premiul II, mesaj eco;
  • Concursul Naţional „David împotriva lui Goliath”, 2013, Vâlcea, premiul I, grafică;
  • Concursul Naţional „David împotriva lui Goliath”, 2013, Vâlcea, premiul I, pictură;
  • Concursul Naţional de desene pe asphalt, Muzeul Literaturii Române, Iaşi, 2013, locul I;
  • Concursul Naţional "Delta Dunării, fauna și flora”, 2013, Tulcea, premiul I;
  • Concursul Naţional „Bucuriile sărbătorilor pascale”, 2013, Tulcea, premiul I;
  • Concursul Naţional „Minunata Românie”, 2013, Teleorman, premiul II;
  • Concursul Naţional „Eseuri plastice”, 2013, Craiova, menţiune;
  • Concursul Interjudetean „Călătorii în lumea poveștilor”, 2013, Bistriţa-Năsăud, premiul I;
  • Concursul Judeţean „Educația în context european”, 2013, Cluj , premiu special;
  • Concursul Judeţean „Pe aripi de primăvară”, 2013, Neamţ, premiul II;
  • Concursul naţional de creaţie literar-artistică „Autoportretul”, Prahova, locul I;
  • Concursul „Un oraş mai curat de sărbători”, Palatul Copiilor, Iaşi, premiul special;
  • Concursul judeţean „Copiii lui Tonitza descoperă lumea”, ISJ Iaşi, locul I;
  • De asemenea, una din lucrările de grafică ale lui David, intitulată „Turc cu pipă” a fost selecţionată de Galeriile Saatchi Londra la concursul Art Prize for School unde au fost 13 000 de participanţi şi se află printre cele 20 de lucrări ce au fost expuse timp de o săptămâna în această galerie.

David e deja o vedetă; dă autografe, participă la emisiuni TV etc. Și nu e doar vedeta clasei, ci o mândrie a liceului unde învață.

„Colegii îl apreciază foarte mult şi sunt foarte drăguţi: îi cer autografe, îl pun să le deseneze caietele şi să le facă portretele, sunt foarte mândri.” a menţionat Claudia Medrihan, învăţătoarea lui David.

Micul pictor, care a câştigat recent o diplomă de „Star Artist“ la un concurs internaţional din India, îşi aminteşte cu bucurie sinceră de modul în care a fost primit în clasă a doua zi după vernisajul primei expoziții: „Elena stătea pe hol, iar când m-a văzut le-a spus colegilor: Vine, vine! Iar când am intrat în clasă, au strigat toţi: Super tare expoziţie!“, rememorează David.

Învăţătoarea lui susţine că i-a descoperit talentul încă din prima zi de şcoală, când le-a cerut tuturor elevilor să facă un desen. „El a realizat un portret în creion al unui bărbat şi imediat am remarcat talentul. Apoi, în orele de educaţie plastică, am descoperit talentul nativ şi ne-am dezvoltat încet-încet. Îmi pare foarte bine că familia îl susţine foarte mult, pentru că este un real talent. Chiar nu am mai avut un elev atât de talentat, care la o vârstă atât de mică să lucreze aşa. La prima vedere, ai zice că nu sunt lucrări făcute de un copil de vârsta lui. Eu îl ajut cât pot şi mă bucur că pe semnătura de pe tablouri mi-am lăsat şi eu amprenta, pentru că eu l-am învăţat să scrie. Şi cred că va avea o carieră strălucită. Eu aşa îl văd peste câţiva ani. Sunt convinsă, pentru că munceşte foarte mult, cu seriozitate, pasiune, dar şi cu dezinvoltură“, a adăugat învăţătoarea Medrihan.

Lucrările lui David trădează o anumită maturitate a acestuia, şi asta pentru că obişnuieşte să se inspire după tablouri ale marilor pictori: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian sau chiar Pablo Picasso. Preferatul său rămâne Nicolae Grigorescu, căruia ar vrea să-i calce pe urme în privinţa talentului.

David nu reproduce creaţii ale pictorilor consacraţi, ci încearcă, mai ales, să-şi însuşească din stilul acestora, sub îndrumarea atentă a mamei sale, care nu lucrează şi nici nu are studii în domeniu.

„Am descoperit şi am învăţat de nevoie, cumpărând toate cărţile posibile şi imposibile, pentru a-i da informaţii corecte. De formaţie, sunt inginer chimist şi actualmente, pentru a-mi permite timpul să mă ocup de dânsul, sunt administrator de imobile, iar activitatea mea se desfăşoară după-amiaza, ca dimineaţa să fiu la dispoziţia dumnealui. Asta fac eu în prezent. Când va mai creşte, poate mă voi întoarce la chimie“ a spus Valerica Alexandru, mama lui David.

Chiar dacă mama rămâne mentorul principal şi „impresarul cel mai şmecher“, cum îi spune dezinvolt, puştiul îşi şlefuieşte talentul cu care este înzestrat şi sub îndrumarea profesoarei Daniela Ungureanu, la Palatul Copiilor din Iași. În fiecare zi stă în faţa şevaletului câte două ore, începând adesea şi câte trei tablouri, inspirându-se frecvent şi din cărţile de istorie, de care este fascinat.

David își face cunoscute lucrările și prin intermediul site-ului ÎNSEMNE CULTURALE. Drept mulțumire pentru aprecierile primite aici, el ne-a transmis următorul mesaj: Mă simt minunat acum, având în vedere că am bătut la multe usi închise, fără rezultat.. Voi posta până voi arăta lumii întregi cele aproximativ 120 de lucrări de grafică și culoare. Sunt bucuros că v-am întâlnit. Gata, nu mai sunt supărat deloc pe sistemul nostru de învățământ, voi lupta cât pot eu de mult. Cu drag, David”

În timpul în care nu pictează şi nu face teme pentru şcoală, David repetă diferite „scheme“ învăţate la antrenamentele de karate. Ne-a şoptit discret că se pregăteşte să obţină centura maro.

 

GALERIE FOTO

„Micul Picasso” din Iași expune la Washington

Pagina lui David Alexandru pe ÎNSEMNE CULTURALE

Vizualizări: 1159

Răspunsuri la Aceste Discuţii

felicitari... asa apar artistii...

 Un copil deosebit,care-mi este foarte drag.Am avut ocazia sa vad cateva din piesele sale.Am fost tare impresionat si de arta,maiestria si personalitatea lui David.De aceea sunt tare bucuros sa ma numar printre prietenii si sustinatorii dumnealui,aici si in alte site-uri.Mult succes David!

Ce minune! Hărăzit de soartă cu talent, având o mamă minunată şi şansa de a creşte într-un univers atât de generos, Iaşiul, eşti menit succesului. Îţi ţin pumnii, dragule!

Talent şi frumuseţe, fire ambiţioasă şi altruistă, precum şi o anumită disciplină de lucru, cred că sunt elemente necesare atunci când îţi doreşti să devii un mare artist. Felicitări! Felicitări şi părinţilor tăi, doamnei învăţătoare, precum şi tuturor celor care te susţin şi îndrumă. Mă bucur să te avem aici printre noi :)))

Felicitari, copil drag! Toata admiratia pentru talentul tau si pentru efortul celor care te ajuta sa stralucesti. 

Iti doresc din suflet succes si sa-ti pastrezi frumusetea.

Domnule Mihai Cătrună, aș fi încântată să aflu vârsta la care d-voastră v-a fost descoperit talentul.

Prețuire,

mihai catruna a spus :

felicitari... asa apar artistii...

nu stiu sa fie una clara...de cand ma stiu am fost pasionat de desen..de arta plastica...prin acest tanar talent ma regasesc copil...cred ca asa am fost si eu..pasionat...dar nu de la o varsta anume am fost remarcat...erau alte vremuri...desigur scoala si cercul de desen m au pus in evidenta...eram pasionat de desen..pictura..pirogravura, benzi desenate...asa am inceput...admir mereu si deosebitul talent al altora....deci toata stima mea...

David, drumul tău e presărat cu har, dăruirea te caracterizează din plin, succesul e garantat. Felicitări, artist îndrăgit, felicitări, copil frumos! Suntem onoraţi să te ştim aici, lângă atâtea alte valori! Felicitări părinţilor tăi, dascălilor tăi, tuturor celor care susţin talentul tău şi îşi deschid porţile viitorului.  Eşti magnific!

Felicitari, David!

Esti pe drumul cel bun. Mergi inainte cu incredere.  Nu te culca pe lauri. Incet si  cu perseverenta de care dai dovada iti vei forma personalitatea in arta, astfel incat sa nu fii nici "Micul Picasso", nici "Micul Grigorescu", ci pictorul roman de mare talent DAVID ALEXANDRU.

Mult succes, prieten drag.

dealtfel..el nu picteaza stil Picasso...el are stilul si arta lui...astazi in arta trebuie sa ai stil personal, si nu cat de frumos sau urat faci e cel mai important...doar sa ai stil..restul tine de gustul celui ce vede si a criticilor de moment...ele trec in timp, insa stilul ramane...el te reprezinta si nu trebuie sa ii multumesti pe toti...nici nu ar fi normal, pt ca totul tine de ochiul ce vede...arta inseamna curaj...

Mult succes, David!

Cred ca a avea curajul sa pictezi la 8 ani,de asemenea maniera,pentru a ajuta copii cu dezabilitati,este un stil in sine.Si asta spune tot.

mihai catruna a spus :

dealtfel..el nu picteaza stil Picasso...el are stilul si arta lui...astazi in arta trebuie sa ai stil personal, si nu cat de frumos sau urat faci e cel mai important...doar sa ai stil..restul tine de gustul celui ce vede si a criticilor de moment...ele trec in timp, insa stilul ramane...el te reprezinta si nu trebuie sa ii multumesti pe toti...nici nu ar fi normal, pt ca totul tine de ochiul ce vede...arta inseamna curaj...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista „Eminesciana”, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista „Armonii Culturale”, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Comentându-i pe alții, vom fi, la rândul nostru, comentați.
Așa-i într-un cenaclu.

Activitatea Recentă

Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Frigul este gri a utilizatorului Mihai Katin
cu 36 minute în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trebuia... a utilizatorului bolache alexandru
cu 2 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trebuia... a utilizatorului bolache alexandru
cu 2 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Răsărit în apus a utilizatorului Monica Pester
cu 7 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Amintiri de avangardă a utilizatorului Costel Zăgan
cu 7 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O noapte cu dor și stele a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 7 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog concert de muzică de gaga a utilizatorului nicolae vaduva
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog din accidentele altui secol a utilizatorului petrut dan
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Frigul este gri a utilizatorului Mihai Katin
cu 9 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog ziua cârtiței a utilizatorului petrut dan
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog ziua cârtiței a lui petrut dan
cu 11 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trebuia... a utilizatorului bolache alexandru
cu 11 ore în urmă
ELENA AGIU-NEACSU a adăugat o discuţie la grupul
cu 11 ore în urmă
ELENA AGIU-NEACSU a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Am uitat... a utilizatorului ELENA AGIU-NEACSU
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog trebuia... a lui bolache alexandru
cu 11 ore în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog când mama trebăluiește a utilizatorului Maria Mitea
cu 14 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Murmur a utilizatorului Ada Nemescu
cu 14 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Murmur a utilizatorului Ada Nemescu
cu 15 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Murmur a utilizatorului Ada Nemescu
cu 15 ore în urmă
Dumitru Mocanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog când mama trebăluiește a utilizatorului Maria Mitea
cu 15 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor