Cerul de vară este plin de stele, unele dispar, dar în locul lor apar alte mii, care îşi trimit lumina pâlpâitoare pentru a ne vesti existenţa lor, pentru noi efemeră.
Suntem în drum de la Bucureşti spre Giurgiu. Surpriza despre care mi-a vorbit Vlad au fost biletele la premiera Piesei “Hamlet”, la teatrul Notara. Eu o mai văzusem în urmă cu ani de zile, pe când eram studentă şi intram la spectacole pe bază de bilete cu preţ redus. Atunci, hamlet era jucat de Ion Caramitru. Apare şi în noua montare, dar alt rol. Anii au trecut şi peste el şi sunt destui actori tineri şi talentaţi care trebuie să confirme în roluri mari.
Şoseaua se aşterne în faţa noastră, străjuită de o parte şi de alta de plopi ce par să defileze în sens invers direcţiei noastre. Negurile nopţii nu sunt sparte decât de farurile maşinii, dar el conduce detaşat. La această oră târzie, este trei noaptea, traficul este redus, se merge comod la drum întins, iar maşina înghite kilometru după kilometru.
Schimbăm impresii despre piesă, jocul actorilor, scenografie.
- Sinceră să fiu, nu sunt foarte încântată de scenografie. Mi se pare o ruptură între textul clasic, arhicunoscut, shakespearean şi stilizarea accentuată a decorurilor, costumelor.
- Dar suntem în altă epocă. Folosim concepte moderne.
- Poate ai dreptate, dar eu prefer ca scenografia să fie în acord cu textul şi epoca. Accept conceptul modern despre care vorbeşti la o piesă cu subiect contemporan...
Discutăm despre spectacol, dar gândurile mele sunt în altă parte. Toată seara am simţit săgeţile ochilor lui, i-am perceput dorinţa nemărturisită, ţinută în frâu… Simţurile mele o iau razna, mă trec fiori… nu ştiu cum să reacţionez… Am băut împreună multe cafele, coniace, dar niciodată nu şi-a manifestat sentimentele. Până în această seară. Şi asta mă tulbură! Amiciţia noastră ar putea lua o altă cale!
Deodată, reveria îmi este întrerupă de vocea lui Vlad:
Doar un pas ne desparte.
Nu ştiu dacă pasul absent
e al meu
sau al tău.
Tu stai pe un mal al lui
eu pe altul
şi între noi curge noaptea.
Ca să ajungem atât de aproape
ca să rămânem atât de departe
doar un pas ne desparte
şi între noi curge noaptea continuu
prin pasul absent.
- Nu am ştiut că esti şi poet!
- Nu sunt versurile mele, nu am astfel de talente! Este Octavian Paler.
- Frumoasă declaraţie de dragoste!
- Şi adecvată momentului!
Am simţit cum inima îşi opreşte pentru un moment bătăile, apoi reporneşte, într-un galop năvalnic, gata să-mi iasă din piept şi să se aşeze în palmele sale!
- Nu ştiu ce să spun...
- Nu spune nimic... Doar ascultă tăcerea nopţii!
Ascult noaptea. Privesc cerul înstelat. Doar un pas ne desparte – spune poetul, ca să rămânem departe sau să fim aproape. Să fac acest pas? Sunt eu pregătită pentru aşa ceva?
Brusc realizez că peisajul s-a schimbat. Am intrat în oraş.
- Mergem la tine, îi comunic hotărârea pe care o iau brusc.
- Eşti sigură? Pot să te las acasă şi ne vedem după amiază. Eşti obosită.
- Şi tu eşti obosit. Eu vreau să merg la tine, îi răspund cât pot de calmă, deşi inima mea era cât un purice şi mă treceau fiori din cap până în picioare.
- Mă bucur că ai luat această decizie!
Ajunşi în garsonieră mă aştept să mă ia în braţe de cum închidem uşa după noi. Dar nu se întâmplă aşa.
- Ia loc unde vrei, mă invită foarte calm. Hai să bem un coniac, la restaurant nu am putut.
- De acord!
Scoate două boluri, licoarea aurie gâlgâie în ele, iar alături pune şi două pahare şi sticla cu apă minerală.
- Să fie într-un ceas bun!
- Să fie! răspund eu toastului.
Bem liniştiţi coniacul. Îi simt căldura plăcută în stomac, apoi aceasta se răspândeşte în tot corpul. Fumăm şi câte o ţigară.
Simt cum mă cuprinde moleşeala. Mă întind de-a curmezişul patului. Continuăm discuţia începută în maşină la întoarcere, dar la un moment dat se lasă liniştea. Îi simt ochii negri aţintiţi asupra mea... privirea lui este caldă, dar plină de pasiune... Îmi mângâie părul şi mă sărută liniştitor pe frunte:
- Hai, îţi dau o cămaşă de-a mea, fă-te comodă!
Mă schimb în cămaşă, în timp ce el, discret, îşi îndreaptă privirile spre fereastra acoperită de draperie, după care ne strecurăm sub pledul subţire, eu la perete, el la margine. Întinde braţul drept, îl trece pe sub umerii mei şi mă trage spre el. Îi cuprind mijlocul cu braţele şi mă cuibăresc la pieptul lui. Simt muşchii tari, pielea înfiorată. Inspir adânc mirosul lui bărbătesc. Îi simt buzele fierbinţi cuprinzându-le pe ale mele, delicat, dar ferm totodată. Apoi limba lui îşi face loc cu aceeaşi gingăşie, o descoperă pe a mea, explorează. Pe mine mă trec valuri de căldură, simt cum mi se taie respiraţia!
Degetele lui caută nasturii de la cămaşă, îi descheie, trage cămaşa de pe mine… Răsuflă greu de nerăbdare. Simt impulsul de a-l ajuta şi eu, am însă o reţinere... Mă relaxez şi mă las în voia lui. Îi simt buzele sărutând lobul urechii şi şoptindu-mi cât de mult mă doreşte, coborând pe gât, pe sâni, în paşi mărunţi, muşcând uşor pielea mea înfierbântată. Simt fiorii în tot corpul, am impresia că sunt străbătută de curenţi electrici... Apoi totul se transformă, parcă am fi în altă dimensiune a cosmosului... Plutim, ne-am topit unul în celălalt, suntem un trup şi un suflet! Gândim şi simţim la unison! Sufletul desprins din cătuşele materiei vibrează, sfărmând–o, creând extazul incoştient de viaţa reală! Am vrea să nu se sfârşească, dar nu se poate! Revenim uşor la realitate... Un vârtej mă cuprinde, îmi simt corpul în flăcări, apoi o contracţie prelungă şi din pântece se răspândesc în tot corpul valuri, valuri de plăcere! Este pentru prima dată în viaţa mea când simt aşa ceva!
Afrodita ne-a unit în dragoste, dar vom fi noi capabili să nu ne minţim şi să nu ne provocăm dureri? Viaţa îşi urmează cursul! Vom trăi unul pentru altul, pentru împlinirea acestui cel mai de preţ dar pe care l-am primit! Iubirea!
Cuvinte cheie :
Un episod de dragoste cald, real, sfârşit cu erotism, aşa cum de fapt ar trebui să fie toate. Preludiu, o seară de teatru în capitală, poezie, gesturi ce constituie reverenţă iubrii. Suflete pereche pentru care intersectarea destinurilor nu este întâmplătoare.
Am citit cu plăcere, Sofy!
Îmi place ca proza mea să fie reală, uşor de înţeles de oricine, nu numai de savanţi. Iniţial, am scris Paşi în doi sub o altă variantă şi ştii ce mesaj am primit? Cât la sută din ce am scris face parte din experienta mea personală, părerea corespondentului era de 80%. Din acest motiv am modificat. Este adevărat că are la bază un fapt real, nu al meu, dar nici chiar aşa! Consider că în expunerea experienţei personale trebuie să pui nişte limite, să existe o oarecare pudicitate.
Frumos! La fiecare pas alegem. Iubire sau frica, implinire sau ratacire.
Pot sa carcotesc?
Nimic să nu spui... - as formula altfel, Nu trebuie sa spui, sau Nimic de spus... o parere, nu neaparat de luat in seama.
de diamat ale ochilor - diamant
Dacă nu se întâmpla, nu ştiam ce am pierdut şi pe multe femei nu le-aş fi înţeles! - as scoate
Repet, sunt doar niste pareri.
Cu sincera prietenie,
sfărmând –o > sfărmând-o,
cosmosului...! / electrici...! / poate! … Punctele de suspensie sunt numai trei şi indică, în general, o întrerupere a şirului vorbirii. Nu unesc niciodată două cuvinte! Ele preced sau succed un cuvânt (…preced sau succed…). Nu plutesc între cuvinte. Cel puţin… aşa ne învaţă clasicii noştri!... De ele nu se ataşează alte semne grafice (…!), dar pot fi precedate de astfel de semne (!...).
Ștefana, (ce nume frumos!) ai o scriere cursivă, limpede, cu puține greșeli dar nu tocmai grave... dacă lipseau, era și mai bine!
Textul, în sine, nu-mi spune nimic nou. Ca el am citit zeci. Finalul e îngrozitor de convențional. Dacă-l implantezi într-o lucrare mai mare, poate să câștige în valoare.
Părerile acestea nu aparțin unui „savant”, ci unui iubitor de literatură.
Cu prietenie,
da Coza
Domnule da Coza, multumesc pentru observatii. Iar proza este intr-adevar un fragment din ceva mai mare, aici este putin adaptat.
Stimată doamnă Stefana Ivanescu,
Intr-unul din comenturi faceti referire la dialogul public dintre noi (deci nu este un mesaj particular cum afirmati ) purtat pe un alt site unde aţi postat textul de mai sus. Dvs. însă, cu regret trebuie să o spun, deformaţi realitatea. Mă văd nevoit pentru restabilirea adevărului sa postez la rândul meu acest dialog aşa cum a fost el purtat:
"Comentariu publicat de Ionel Mony Constantin ieri
Ştergere comentariu
O proza incarcata de un erotism nedisimulat, 80% produs autohton,20% Sandra Brown :)"
Iată şi răspunsul dv:
"La o proză cu tematica erotism, cum să o eviţi pe Sandra Brawn? Aş fi vrut, dar nu cred că se poate! Este bun totuşi acel 80%. Mulţumesc!"
Oricare cititor de bună credinţă poate constata că nu am făcut nici o referire la presupusa dvs. "experienţă personală" referindu-mă strict la produsul literar. O asemenea "referire" ar fi fost o impardonabilă greşeală din partea mea, cu atât mai mult cu cât autoarea este o doamnă. Aveţi perfectă dreptate şi aici vă citez: "în expunerea experienţei personale trebuie să pui nişte limite, să existe o oarecare pudicitate."
In altă ordine de idei doresc să vă semnalez o eroare uşor de îndreptat: juca Caramitru
Cu respect IMC
OK. Nu este cazul să vă cereţi scuze. Sa consideram incidentul inchis. Cu stimă şi apreciere pt scrierile dvs IMC
Stefana Ivanescu a spus :
Domnule IMC, va rog sa ma iertati, daca cele scrise de mine v-au marcat in vreun fel.
1. Va rog sa imi acceptati explicatia ca nu am interpretat acel procent la care faceti referire in sens personal si ca am inteles foarte corect cele transmise in comentariul respectiv. Intrebarea nu are legatura cu dumneavoastra.Este o pura coincidenta. Ea mi-a fost pusa de o persoana din cercul meu de cunostinte, dar care nu este membra a niciunui sit pe care activam.Comentariile dumneavoastra au fost totdeauna pertinente si de bun gust si va multumesc pentru ele.
2. Mesajul meu nu s-a vrut a fi unul privat. Consider ca nu suntem intr-o astfel de relatie incat sa-mi permit acest lucru. Daca s-a intamplat, este poate datorita faptului ca nu ma descurc inca prea bine in casutele destinate comentariilor.
3. Va asigur de tot respectul meu si sper ca sincera stima, cred eu, care s-a creat, sa nu fie umbrita de acesta neintelegere.
Pentru toti cei care mi-ati semnalat greseli de ortografie sau exprimare - am corectat. Lectiile de limba romana sunt binevenite. Multumesc si astept...
V-am dus prozele în Biblioteca de proză pe care o găsiți sus, în bară.
http://insemneculturale.ning.com/page/biblioteca-noastr
Felicitări!
M ulţumesc!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor