* o rună șuie și un zeu peltic *
* Portret punctiform în nisip ironic *
Adaugă un comentariu
și-mi pun opinci de stele
pentru jocu vieții - mi-a placut foarte mult imaginea
si aici asistam la un spectacol desfasurat la nivel cosmic. (si) la poezia ta, Gerra, nu poti fi decat spectator.
Nu-i vina mea, Alex! A vrut, cochetă, să se-mpodobească! Și eu, smerită, am ascultat!
Wow! Ce încrengătură de metafore! Reverență, Maria!
Mulțumesc Ramona pentru citire și semnul lăsat! Onorată!
Mulțumesc Monica pentru „citire” și descâlcire a înțelesurilor acestei poezii/nonpoezie: Nu cred că am vrut vreodată să uit trecutul! Ar însemna să-mi extirp o parte importantă a mea. Poate pentru că am venit pe lume miercurea, deci sub semnul lui Hermes/Mercur, cel ce face unificarea celor trei lumi, cea pământească, a Olimpienilor și-a morților, fiecare cu minunile și tarele ei. Cred de asemenea, că trecutul nu trebuie uitat, trebuie acceptat, asumat și iertat pentru toate umbrele, neputințele, rănile și minunile ce le-a adus în viața noastră. Chiar de a fost oribil, chiar de ne-a adus în pragul aneantizării, ca să-și îndeplinească rolul lui transformator care să ne propulseze pe scara devenirilor și expansiunii, trebuie să-i deschidem ușa și să-l lăsăm să lucreze în noi, ca să nu devină o frână ci un motor celest! Și de ce să nu glumim? Jocurile divine ale dumnezeului manifestat, nu sunt mai puțin sacre de ne permitem să le luăm puțin în răspăr, nu cu rigiditatea seriozității ci cu inocența copilului care-i desenează lui Dumnezeu mustăți, ochelari și un zâmbet șui ca să-l scoată din ramă, din icoană, să și-l facă coleg de joacă pe maidanele vieții! :) Nu mi-e teamă de învingeri, îngenuncheri și dureri - sunt clipele de grație divină care mă-nbogățesc, mă alchimizează într-o versiune mai bună a mea! Totul stă în putințele mele - chiar neputințele! Asta-i sfidarea mea supremă, ego-ul transformat în putere, transmutarea energiilor grosiere în cele subtile, înalte, auscultările cuvântului ce crește, ce mă crește!
Mulțumesc Miha! Știi preumblările mele cosmice. De altfel eu umplu o nișă ce nu are prea mulți participanți la manifestarea celei de-a doua identități a tuturora! Pentru omagierea primei rândurile participanților sunt compacte! Nu are rost să mă-nghesui și eu!:) În aceast nișă am loc să experimentez tot felul de lupinguri! Nimeni nu se izbește de mine!
Mi-a plăcut Valenta ta Valentin, poate prin vară, după ce șfârșesc proiectul actual, mă-ncument să răspund provocării, dar nu angajez viitorul. Mă bucur, deocamdată, că te-a atins poemul meu zgomot, scris ca un răspuns unei prietene bune ce mă acuza că existența mea face prea mult zgomot, nu se desfășoară în pași discreți! :) Și da, deși are elemente ale ironiei și autoironiei acide, ale jocului, jocul de suprafață are curenți de adâncuri și limpeziri trecute prin ruguri! Viață cu toate coardele întinse și vibrate de arc! Mulțumesc!
Poate că nu întâmplător, Mihai, îmi place Dali, creatorul căci cu omul de ne-am fi cunoscut, undeva, cândva, cred că m-aș fi bătut după ce aș fi asimilat fascinația operei! Mă las, nu o dată, sorbită de vârtejuri de înțelesuri ce pot părea abracadabrante, deși există prin toate, poate invizibil, un fir al Ariadnei care inerent duce la lumina din noi, indiferent de travestiuri! Mă bucură că nu rămâi la suprafața lucrurilor ci sapi în straturile geologice ale poemelor, căutând valoarea și ineditul. Onorată de scanările tale prin sufletul și mentalul poemelor tuturor, nu numai ale mele. Citesc cu interes și mulțumesc pentru toate „citirile” tale în infraroșu!
Lisia, draga mea! Tu știi, poate mai bine decât mulți dintre cei de pe site acesta și de pe altele, că atitudinea aceasta, deși acceptată și asumată, este oarecum impusă! Nu cred, în esență, chiar de ar putea fi în formă ușor diferită, că este departe de atitudinea lui Ion! Asta dincolo de faptul că amândoi suntem berbeci, deci cărările obișnuite nu prea ne coafeză, testele fizice ne-au obligat să ne construim niște platoșe care să ne permită să luptăm în arenă pentru a câștiga încă și încă o clipă vieții, atât de plină cât ne permite sculptarea eului din această existență de-o clipă în infinitul vieții! Știm, de la cronicarii unor apuse vremuri, că la curtea mai-marilor vremilor era un personaj numit „bufonul regelui” căruia i se permitea să spună adevăruri crude pentru care altora li se tăia capul. Asta nu însemna că erau feriți total de primejdii, dar... Și mai erau și acele grupuri de ciudați care făceau parte din angajații circurilor, gen femeia cu barbă, omul fără oase, cei considerați monștrii sau blestemați care fascinau publicul și trezeau tot felul de instincte primare. Cumva între se situează personajul pe care-l joc aici. Dacă tot au hotărât medicii că-s o anomalie și cam experimentează pe mine limitările medicinei, dacă-s vârâtă adesea în rolul de cobai, măcar s-o fac în condițiile mele! Deci, mă distrez demolând multele temple de carton ale societății. Iubesc viața, dar nu accept mortificările și încerc fără inhibiții toate cămășile omenescului.
Cu drag.
Poemul acesta, Gerra , este la primă vedere, o glumă uriașă ce ar putea face un cititor să renunțe după o primă lecturare.
Cuvinte obișnuite care se ivesc parcă singure dintr-un lexicon bogat și care se așează nu în versuri, că nu sunt versuri, nici în rime, că nu sunt rime. Ci într-o busculadă a unui hazard atent manipulat, condus din umbră de o mîna puternică.
Toate cuvintele acestea , culese parcă din bilele de bingo, respiră însă, o luptă aprigă cu un trecut care trebuie uitat, cu o viață zgârcită care nu ne dă ce vrem și ce credem că ne trebuie.
Iar toată această tristețe învăluită în ludic este a unui învingător care trebuie să-și afirme învingerea . Chiar dacă picură mai mult ego printre rânduri, e lupta și câștigul lui, de care trebuie să se știe.
Felicitări, Gerra pentru ce ne împărtășești !
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE