spre alte țărmuri viața...

 

pe Nietzsche poezia l-a alungat din lume

să afle dumnezeul doar din esențe tari

și ca din spuma mării, ca Esop pus pe glume...

din ruguri de cuvinte și-a tras veșminte mari.

 

aud schimbarea lumii în clopote prea triste

și mă gândesc la vina că doar am scris în gol

c-o spaimă, ca-n pictura lui Goya - din francisce,

o haită de lupi urlă și vulturi dau ocol.

 

dar cum? când pentru asta, în cer țipă cocorii,

mai nimeni nu încearcă (chiar când tresar în somn)

să dea de-un colț perdeaua, să intre-n casă zorii,

iar visele lui Dimov să urce-n cer prin horn.

 

și mă gândesc că luptă să-și poarte fiecare

spre alte țărmuri viața, ca un Sisif mai ieri

de nu-‘n zadar știi leacul acestui suflet care,

tot urcă pe Golgota cu ultime puteri.

 

Vizualizări: 66

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Februarie 26, 2024 la 1:32pm

Chris: Plecări multe de acasă, acolo la țară unde am stupii, reveniri și iar plecări... iată cum am ajuns abia acum să-ți răspund: Când l-am citit prima oară pe E.A.Poe (cu al său poem Corbul, Annabel Lee, Eldoradă etc...), despre care se spunea că a fost „amantul frenetic al visului”, am înțeles spre ce culmi a ridicat el dragostea pentru poezie și poveste. Dacă la Rimbaud Frumusețea poeziei mi s-a părut amară, la Poe era frumoasă prin tristețea ei. Ca orice basm care începe cu „a fost odată!” Salutările mele!

Comentariu publicat de Chris pe Februarie 21, 2024 la 8:14am

da, ce frumos! o scriitura apasatoare, aproape ca se simte o stare de deznadejde.

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Februarie 17, 2024 la 5:43pm

Mihai Katin: Spune undeva Mântuitorul lumii că dacă oamenii simpli ar învăța să-și cerceteze inimile, ar ști că ei vor, și încă cu tărie, ceva ce nu poate fi posedat în lumea aceasta. Oare nu-i și menirea poetului în cântecul său „cu apă vie,/cu apă moartă…” (cum zicea cineva), să înalțe ca şi în cazul lui Femios (al lui Homer) speranţa care-l mai menţine în viaţă şi pentru care poetul nu trebuie să tacă, așa cum concluzionam în comentariul lui Grig Salvan? Glasul sirenelor care-l înnebuneau pe Ulise (legat de catargul corabiei ce-i purta către casă) pare a fi și imaginea celor douăsprezece glasuri ridicate şi tot mai ridicate, asemenea apostolilor lui Iisus, plecaţi în lume (mai puţin Iuda) pentru a propovădui noua religie, în timp ce puternicii imperiilor căutau să le astupe urechile să nu îi audă. Dar poetul mai are ceva în plus, precum Rimbaud cel ce nu se vedea prins în concilierile lui Christ; nici în concilierile Seniorilor – locţiitorii lui Christ. El spunea că are, de la strămoşii săi gali, ochiul albastru-alb, creierul îngust şi stângăcia în luptă. I-a fost oare de ajuns? Nu prea. Dar se străduia să ne lămurească enigma demonului care îl va răscoli pe poet de-a lungul existenţei sale. Că n-o face, sau nici nu are interesul de a-şi veghea îndeaproape adevărurile, face parte din tainele poeziei. Conform spuselor lui Freud poetul a pătruns pe un tărâm de ruine psihanalitice numite amintiri: dacă i-ar da prin cap să bea din apa vie, ori din apa moartă, poate că, în locul nostru, ele ar vorbi ca noi şi ar vâna cu arcul de aur al inspirației. Mi-a făcut plăcere să dialogăm.  

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Februarie 17, 2024 la 5:36pm

Grig Salvan: Feciorul de împărat din povestea lui Ispirescu a băut din apa adusă în cioc de corbul trimis de soartă şi nu a murit. Cu același gând o facem și noi adăpându-ne la fântâna celor care ne-au deschis o fereastră spre lume. Imaginea asta din Ispirescu îmi aminteşte de apa asupra căreia s-a aplecat să bea înaintea bătăliei, Igor, cneazul Igor din vestitul cânt, încurajându-şi oştenii îngenuncheaţi lângă scăriţa sa de aur în câmpul dintre Don şi Mare. Igor chiar părea un leu rănit, în cele descrise de cronicarul său. Încântătoarea Iaroslavna era în turn, încă plângând, când trâmbiţele au sunat dezastrul întoarcerii a ceea ce mai rămăsese din oastea lui Igor. „Să fiţi pe aproape când voi începe cântarea”, ne avertiza bătrânul cântăreț la guslă. Și nimeni , câți au trecut cu oastea peste el, nu a reușit să-i închidă gura cu care îi slăvea lui Igor legenda. Legendarul Oedip încercase să rupă tăcerea Sfinxului la acea răscruce de drumuri. Şi ce obţinuse în schimb? Un regat, o soţie şi întrebarea nespusă care avea să-i aducă pieirea, tăcând. Atunci noi de ce vom tăcea? Cântecele din Cartea de vis al lui Dimov erau menite să ne alunge tristețea. Erau un îndemn și pentru noi.

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Februarie 17, 2024 la 5:02pm

Chindea Maria Elena: Unii vorbesc despre destinul poetului ca despre „dezlegarea de la Sfânta Spovedanie” și umbra care ne urmăreşte din fiecare vers, pagină cu pagină şi accentuează impresia că poetul dă un sens parabolic unor forţe diriguitoare destinului nostru. Dar noi chiar punem în aceste versuri ale noastre spaimele, delirul halucinant, teama, frica, resemnarea faţă de moarte, semne şi temeri deopotrivă, care sunt și cheile participării lor la un întreg ceremonial poetic. Din lumea aceasta a înaintașilor noștri, oprită la porţile simţurilor noastre (din multele lecturi dintr-o viață), noi gândim o altă lume ieşită din mâlul memoriei (chiar dacă o facem încet, greoi), pe care o îndurăm în captivitatea gândurilor şi simţurilor cu care ne încearcă în vis Creatorul suprem. De parcă ne-am întreba: „Nimic nou în zare?” Şi ce vedem noi, nu e demonul care îl va răscoli, ci ispita de care avem atâta nevoie să suim până în apropierea craterului din  Marea Liniştii aflată pe Lună – , pentru a înţelege de ce ficţiunile poetului poate opera și cu fapte probabile.

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Februarie 17, 2024 la 4:45pm

Vasilisia: Uneori durerea venită din zădărnicia de a nu reda esențialul a ceea ce ai gândit (și dispare ca o stafie în timp ce scrii), are câte ceva din tristețea personajului pe care marele Will l-a creionat în Hamlet. Unul dintre străjerii castelului de la Elsinore, Marcellus, zugrăvea astfel stafia care scosese din ţâţâni Danemarca: „Horaţio spune că ni se năzare/ şi nu vrea-n ruptul capului să creadă/ în crunta arătare ce-am văzut/ în două rânduri”. Din această perspectivă a rostirii, ei da, Marcellus este postmodernistul căutat de mine în această poezie. Fiindcă postmoderniştii fac din năzăririle lor artă, creaţie. „Tot ce există provoacă, mai devreme sau mai târziu, coşmarul”, spunea Cioran. De multe ori, în tot ceea ce așternem pe coala de scris, pare că am depistat prezenţa unor amintiri şi vise sentimentale comune, reflexive, ludice, biblice sau din basme româneşti, de o seninătate aparte, specifice uneori copilăriei, alteori adolescenței, ce au aparținut paradisului pierdut... care nu au cum să nu fi fost încarnate în cea de a doua fiinţă a spiritului nostru. Dar ai dreptate, eliberarea de toate acestea nu se poate face decât prin scris.

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Februarie 16, 2024 la 10:20pm

Excelent poem! Excelent!

 

aud schimbarea lumii în clopote prea triste

și mă gândesc la vina că doar am scris în gol

c-o spaimă, ca-n pictura lui Goya - din francisce,

o haită de lupi urlă și vulturi dau ocol.

 

Un text scris parcă dintr-o perspectivă disperată a cuiva care simte că totul, inclusiv scrisul, e în zadar, că nu mai există liman nici măcar în literatură. E ca o cădere în gol. Într-o lume din care binele aproape că a dispărut, iar valorile sunt aruncate în derizoriu, acesta parcă devine fragil și neputincios, prin urmare inutil, un auxiliar mărunt, ceva care vine din afară și nu poate schimba nimic, nu mai trece prin lucruri, nu mai dă sens. Și când te gândești că odată am crezut că literatura e totul, că posibilitățile acesteia sunt sacre... Și totuși, în străfundul sufletului încă mai credem că aceasta poate salva lumea, altfel ne-am opri, n-am mai scrie. Dar nu ne oprim și tot rostogolim bolovanul, poate, poate...

Repet. Excelent poem! Iar trimiterile culturale arată aceeaşi grijă a colecţionarului avizat de rarităţi. Felicitări!

Comentariu publicat de chindea maria elena pe Februarie 16, 2024 la 8:04am

În munții din suflet - împlinirea! Îi greu drumul până acolo, depărtarea dintotdeauna în noi, doar percepția slabă ne dă iluzia pelerinajului. Doar aici și acum ne este veșnicia și infinitul prezenței! Starea de grație (prin jaloanele unor spirite înalte) a conștientizării esenței ce suntem! Ce am fost dintotdeauna înainte de-a experimenta manifestarea cu fascinațiile ei!. Mulțumesc!

Comentariu publicat de Mihai Katin pe Februarie 15, 2024 la 6:05pm

și mă gândesc la vina că doar am scris în gol  iar  cel   care  scrie   golului  intelept  estre  pentru  ca  sufletul   sau   daruieste   o   necesara  implinire!

Urcarea  pe  Golgota  este   nu   o  solutie  ,nu  o  incercare  , este  masura   smereniei  fiecaruia!

cu  toata  admiratia!

Comentariu publicat de Grig Salvan pe Februarie 15, 2024 la 4:15pm

O nouă expediție spirituală prin galeria marilor figuri care mobilează universul nostru cultural. Prilej de reamintire și de recitire. Printre alții mi-am reamintit că de mult nu l-am mai citit pe Dimov, poet drag mie cândva. Îmi place mult ritmul acesta prozodic, iambic.

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sărbătoarea Luminii a utilizatorului Floare Arbore
cu 14 minute în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a lui gabriel cristea
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Când... a lui Monica Pester
cu 3 ore în urmă
Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nănașa a utilizatorului Bircea Marian
cu 3 ore în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Nănașa a lui Bircea Marian
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de chindea maria elena
cu 7 ore în urmă
chindea maria elena a comentat în legătură cu videoclipul lui Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
Lui chindea maria elena i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
chindea maria elena a comentat în legătură cu videoclipul lui Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
Lui chindea maria elena i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
chindea maria elena a comentat în legătură cu videoclipul lui Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
Lui chindea maria elena i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
Lui Monica Pester i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
Lui Monica Pester i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
Lui Monica Pester i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
Lui Monica Pester i-a plăcut discuţia Așteptându-i pe ruși a lui Grig Salvan
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog din cartea cu tine a lui petrut dan
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog gutui în floare (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 10 ore în urmă
Lui Gavrilă(David) Giorgiana Teodora i-a plăcut profilul lui Camelia Ardelean
cu 11 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor