Adaugă un comentariu
E scris adânc! Preţuire!
:((
Vă mulțumesc din inimă! Cred că Ion e fericit...
Prețuire!
Citisem despre creier că reacționează emoțional doar când a experimentat o anumită situație. Cred că se adevereşte, poetul nu vede sacrificarea copacului până nu este pus în situația sacrificării propriei creații. Admirabil!
La același lucru m-am referit și eu, Valeria când am spus că poemul (aici copacul doborât), pentru poet, e precum pruncul pentru mamă. În rest e o întreagă filosofie.
O cunoscută parabolă din Vechiul Testament se referă la judecata regelui Solomon.Doua femei au venit la Solomon, sustinând fiecare că ea este mama unui copil mic, revendicându-l. Solomon, despre care se duse faima de mare înțelept, a hotărât să facă dreptate hotărând să taie copilul în două, urmând să primească fiecare câte o parte. Mama falsă s-a bucurat la auzul hotărârii, pe cand mama adevarată a izbucnit în lacrimi și a spus că mai bine renunță la copil decât să-i fie omorât.
Aceasta ar fi pilda care l-a inspirat pe dragul nostru Ion Lazăr da Coza în acest poem! (Acum observ că și Gabriel a făcut referire la această pildă). Ingenioasă metamorfoză!
Prețuire mereu!
Si eu cred ca abordarea doamnei Vasilisa Lazar da Coza este mai aproape de intentia poetului. Facand o paralela cu pilda lui Solomon, nu posesia (poemului) legitimeaza talentul, ci intelepciunea de a intelege sacrificiul (copacului).
După cum știm, Ion era un modest. Eu mă gândesc că face referire la copacul căzut, copacul din care se face hârtia, că ar fi fost sacrificat degeaba, că poemul nu merita acel sacrificiu. Extrapolând cu pilda lui Solomon, pentru poeți, poemele sunt ca și pruncii acestora. Părerea mea. Oricum, e multă filosofie și aici, ca în toată poezia lui Ion.
Poezia, poemul odată aruncat în mulțime, scris și pus spre citire nu mai aparține autorului. El este al tuturor... Pilda de printre rânduri a lui Ion Lazăr da Coza. Din punctul meu de vedere.
Cu dragoste și altruism, din înţelepciune, el clădeşte bucuria sacrificiului. În prezent pentru eternitate.
Cu deosebit respect și bucuria de a-l vedea, din nou în poză,
Sofi
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE