Înnobilat mi-e blazonul
ce-l las în paragină!
Acceptate sau nu,
din ceţuri în disipare,
ştiute-s doar de tristeţi
cicatricele de pe trupu-mi.
Genunchiul julit,
palmele rănite,
găvanul din tâmpla dreaptă,
obrazul desfigurat
– hrană pentru viermi ori cenuşă –,
de care tu râzi,
sunt dovezi c-am avut înfrângeri –
monede cu care mi-am plătit victoriile!
Adaugă un comentariu
o scriere atât de profundă, răscolitoare, mulțumim Lisia! domnul da Coza rămâne veșnic viu în inimile noastre și prin opera sa
Luptăm cu paragina, dar mereu ne amenință și adesea ne și copleșește. Încercăm să o oprim din evoluția ei perversă și agresivă, dar nu știm cu ce sorți de izbândă în timp. Poemul e de o luciditate dureroasă, optimismul lasă loc îndoielilor și remușcărilor, victoriile, atâtea câte au fost și câte a permis timpul, sunt plătite cu răni și sânge. Că așa e viața...
Un blazon rămâne blazon, iar paragina nu este decât o atingere cu care uneori destinul/timpul îi încearcă sau îi confirmă valoarea! În cazul acesta, autorul face un fel de rezumat al semnelor convenționale ce îl formează și pentru care nimic nu pare să i se fi părut greu sau imposibil, astfel „genunchii juliți, mâinile/palmele rănite, adâncitura din tâmplă sau obrazul desfigurat” se constituie în dovezi ale luptelor câștigate, ale înfrângerilor transformate în victorii, pentru că, să nu intrăm în eroare, paragina nu înseamnă uitare, așa cum nici noblețea/valoarea nu pot fi contestate în cazul scriitorului Ion Lazăr da Coza! Admirație!
Din puținul meu citit, sub semnătura acestui prolific și atat de regretat autor, rețin de fiecare dată, aproape, o împăcare cu destinul, cu viitorul pe care îl intuia, il simțea aproape și căruia nu i se opunea dintr-o înțelepciune, mai curând, ireală! Tristețea lui profundă era atat de abil și fermecător disimulată.
Ce aș putea spune mai mult?
O lacrimă...
De undeva din cer Ion știe că blazonul lui nu e lăsat în paragină! Poate uneori în clipele de îndoială ale omului Ion, se gândea la ce va lăsa în urmă. Într-o viață de om sunt și înfrângeri și cea mai mare înfrângere este faptul că după trecerea în neființă omul nu mai poate să interacționeze cu cei lăsați în urmă chiar daca ai genunchiul julit, semn al rugăciunii, al închinării, dar înfrângerile nu sunt decât monede cu care îți plătești victoriile! Frumos și răscolitor!
Da... Nici nu vreau să-mi aduc aminte ziua aceea. De fapt, e ceva destul de cețos. Eu mă refeream la faptul că opera lui e încă vie. Iar dacă e să fac referire la poezia de mai sus, blazonul lui e în siguranță. Nu va ajunge niciodată în paragină. Mă voi îngriji de el, indiferent unde mă va duce pe mine viața...
Timpul nu va reuși să-ți ia nimic, Lisia, fiindcă deja ți l-a luat pe el. Cele rămase sunt darurile care-i țin locul. Așa cred că a gândit atunci. Ce-ar fi însemnat să ne fi spus, într-o zi, aici, că el „pleacă”? Am fi crezut că e o glumă și i-am fi cerut să n-o mai repete. Dar ne-a surprins cu golul care s-a creat îndată. Off, ce grea e amintirea asta! Amuțiserăm cu toții, amuțiseră Însemnele pe care le-a iubit atât!
Te îmbrățișez, draga mea!
Gina, eu mă simt mai vinovată decât oricine că „n-am știut”. De fapt, am știut, dar m-am prefăcut că nu știu. Atât de mult mă alimentasem cu optimismul lui disimulat, încât, la un moment dat, am uitat definitiv de moarte. Dar uite că ea nu a uitat de noi și a adăstat pe strada și la casa noastră într-o zi de iarnă. Încă mai lupt cu ea, până acum nu a reușit să-mi ia tot de la el. Și nici n-am s-o las. Copleșitoare cuvintele tale! Cred că Ion le-a și citit, iar cerul lui s-a înseninat. Mulțumesc din inimă, draga mea! Prețuire și de la mine! Dar tu știi asta.
Cât cenușiu dincolo de cuvintele strălucitoare! Cine nu l-a cunoscut pe scriitorul nostru, ar spune că era ca un vas cu apă tulbure, din care izvorea, din când în când, câte un gând trist. Nu, n-a fost așa: Habar n-aveam noi, cei care stăteam „la o masă cu el” și ne umplea de optimism, cîte picuri de nisip se furișau, din privirea aparent senină, și cădeau, înaintea și în urma lui, ca un semn al vremelniciei.
Bogați ne-a lăsat cu scrierile sale, fie proză ori poezie. Dar amintesc, Lisia, și de picturile lui Ionică. Fiecare avea o poveste, așadar tu ai sufletul plin cu povești fermecate. Ai fost comoara lui și ți-a lăsat comorile sale. Toate.
Îmi imaginez, recitind acest poem, cuvinte și culori, amestecate. Și nu că aș fi descoperit ceva abstract, ci o stare tulburătoare care-l aduce aici. Un strigăt mut care face ecou limpede ca o resemnare.
Prețuire, draga mea, pentru că-l strigi prin postările sale, prețuire că nu lași uitarea să-i devină coperți întru nemurire.
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE