A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi fost nu s-ar fi povestit. În vremuri de demult, într-o ţară de foarte, foarte departe, trăiau nişte oameni care nu cunoşteau decât de ţinutul lor frumos, unde toţi munceau pentru unul şi unul muncea pentru toţi. Viaţa în acel loc se desfăşura într-o dulce armonie şi nimic nu tulbura liniştea şi pacea oamenilor ce trăiau acolo.
Într-o zi însă, în ţinutul lor veni un străin istovit de câtă cale bătuse până la ei. Oamenii locului l-au primit în casele lor, l-au hrănit, i-au oferit un pat să se odihnească şi l-au înconjurat cu căldura lor. Străinul părea să fi trecut prin multe greutăţi pe drumul său. Era aşa de slăbit încât nici nu-şi putea spune povestea. Aşa că, locuitorii aşezării l-au omenit fără să ştie cine este, de unde vine, de ce este aşa de obosit, ce a văzut dincolo de aşezarea lor. Îl ajutau cu drag să-şi revină din oboseala grea ce-l cuprinsese.
Astfel pe zi ce trecea, străinul nostru se întrema, îşi recăpăta puterile din ce în ce mai mult şi după un timp începu să cutreiere aşezarea, să cunoască locurile şi oamenii. Trecuse atât de multă vreme de la sosirea lui, încât nimeni nu mai era curios să-i afle povestea. Însă străinul, începu să le şoptească la ureche tot felul de lucruri, nemaiauzite de ei până atunci. Şi trecură astfel, săptămâni, luni, până când într-o zi, se întâmplă ceva ce nu se mai întâmplase în acel loc. Doi oameni ai aşezării porniră să se certe din nimic şi mult le-a trebuit celorlalţi ca să-i potolească. Până la urmă cei doi ruşinaţi de cearta lor, s-au împăcat, iar liniştea şi-a regăsit locul în ţinut. După un alt timp, iarăşi se întâmplă ceva nemaipomenit în acel loc. Undeva în acel ţinut, unui locuitor i-a venit ideea, nu se ştie de unde, să se folosească de munca altor oameni. Astfel, el n-a mai vrut să-şi ajute semenii decât dacă aceştia se obligau să muncească pentru el. Nu prea înţelegeau cei în nevoie ce se întâmpla, dar au acceptat să muncească pentru cel de care aveau nevoie. Şi au muncit, şi au muncit, sperând să obţină ajutorul dorit, dar pe zi ce trecea, primeau tot mai puţin. Încet, încet şi alţi oameni ai locului au început să înrobească pe cei care aveau nevoie de ajutor.
În acest fel se pierdură în negura uitării, obiceiurile oamenilor din acel loc, unde demult odată, toţi munceau pentru unul şi unul muncea pentru toţi. Astfel acea aşezare se transformă într-un loc unde oamenii se iscodeau şi se furau unul pe altul. Majoritatea populaţiei era înrobită, oamenii se certau pentru nimic, cei ce se foloseau de munca semenilor leneveau şi dispreţuiau pe cei ce munceau, înrobiţii urau înrobitorii iar iubirea fusese dată uitării. Nu mai aveau ochi să se vadă unul pe altul, răbdare să se înţeleagă unul pe altul, erau într-o cursă fără sfârşit de a avea cât mai mult şi frica de a nu pierde ce aveau, îi domina. Nu mai aveau timp să vadă cerul, florile, pădurile, râurile, nu mai auzeau cântul păsărilor, susurul izvoarelor, nu mai simţeau parfumul serilor de vară, prospeţimea fulgilor de nea, nu mai găseau bucurie în nimic. În toată lumea lor nu mai rămăsese decât dorinţa de a avea mai mult pentru ei, de a lua mai mult de la alţii, de a se folosi mai mult de alţii. Nici n-au observat în goana lor după putere şi bogăţie că, aşezarea lor se transformase. Odată mângâiată de un cer blând şi luminos, străbatută de râuri limpezi ce dansau zglobii peste tot locul tăind câmpiile pline de flori frumos colorate, vibrând de cântul păsărilor şi foşnetul codrilor mătăsoşi, plină de căsuţe curate strălucind în soare şi de oameni zâmbitori oricând gata să spună o vorbă bună, acum era de nerecunoscut.
Cerul mereu întunecat, vânăt de nori grei, apele tulburi şi învolburate care câteodată chiar se revărsau supărate peste aşezările lor, soarele trimitea, când îşi mai arăta faţa, săgeţi pârjolitoare către ei şi de multe ori le ardea pădurile, vânturile furioase măturau tot în calea lor, ploi grele le putrezeau recoltele, case mici şi sărăcăcioase se vedau peste tot locul şi printre ele ici colo câte un palat sfidând prin bogăţia lui, pe străzi se vedeau acum copii trişti, cerşetori implorând un ban sau hrană, oameni întunecaţi şi însinguraţi.
Astfel o nouă ordine se instaură în acea aşezare şi părea că nimeni nu voia să afle calea înapoi la ce fusese acolo. Mulţi nici nu-şi mai aminteau că odată în acel loc se trăise altfel. Trecură zile după zile. Cerul se întuneca din ce în ce mai mult deasupra lor, pădurile se uscau, florile se ofileau, apele erau din ce în ce mai tulburi şi nervoase, oamenii mai nefericiţi. Nu mai era bucurie nici în bogăţie, nici în sărăcie, nici în tinereţe, nici în batrâneţe, nici în muncă, nici în odihnă. Trăiau de la o zi la alta duşi de un val necunoscut, neînţeles de ei.
Într-o zi, cerul se întunecă atât de mult, încât peste aşezare se aşternu o pătură neagră apăsătoare şi din acel întuneric tâşni un fulger orbitor de lumină, însoţit de un tunet care aruncă peste toată aşezarea o întrebare: ”de ce ?” Acolo unde căzu fulgerul, un tânăr muncea pe câmp. Lovit de tunetul întrebării, lăsă lucrul şi plecă să afle răspunsul de la alţi oameni.
Astfel întrebarea a făcut ocolul întregii aşezări. Nimeni nu ştia “de ce”, dar din ce în ce mai mulţi oameni voiau să afle răspunsul. Şi când toţi oamenii aşezării au vrut să afle “de ce”, s-a întâmplat că, din cer a coborât iarăşi un fulger orbitor şi ca o săgeată căzu peste cel mai preţios şi măreţ palat din toată aşezarea. Oamenii ca treziţi din somn s-au dus cu mic cu mare spre acel palat. Şi ce să vedeţi… în acel palat, cel mai preţios şi cel mai măreţ, trăia conducătorul lor, străinul, care odată ostenit de drum, fusese primit şi îngrijit cu căldură de oamenii aşezării.
Atunci au înţeles “de ce” şi toată vraja străinului, care le şoptise dulce şi viclean la ureche despre invidie, dispreţ, ură, duşmănie, răzbunare şi multe, multe altele, se rupse ca prin farmec. Şi deodată cerul se limpezi, soarele blând începu să strălucească iar, pădurile înverziră ca prin farmec, râurile se limpeziră şi jucăuşe începură să alunece în vaduri unduioase, florile crescură şi se desfăcură în mii şi mii de culori, de pe oameni căzu haina grea a nefericirii şi toată aşezarea reveni ca prin farmec la felul cum era înainte de venirea străinului. Şi de atunci, oamenii aşezării trăiesc fericiţi în pace şi armonie.
O să mă întrebaţi ce s-a întâmplat cu străinul. Ei bine, el nu a fost alungat de către oamenii aşezării, dar a primit pedeapsa grea de a învăţa ce este iubirea de semeni.

Vizualizări: 22

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog despre iubire a utilizatorului bolache alexandru
cu 6 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 8 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Murmurul sfinților a utilizatorului Jeler Eleonora Maria
cu 8 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Crucea a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 8 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Împotrivire a utilizatorului Monica Pester
cu 8 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sărutul tău de ploaie și de lună... a utilizatorului Amanda Spulber
cu 9 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog despre iubire a utilizatorului bolache alexandru
cu 9 ore în urmă
Jeler Eleonora Maria a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Murmurul sfinților a utilizatorului Jeler Eleonora Maria
cu 9 ore în urmă
Jeler Eleonora Maria a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dorul a utilizatorului Jeler Eleonora Maria
cu 9 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog primăvară-n toi (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 10 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Lovitură de teatru a utilizatorului Costel Zăgan
cu 11 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog florile de soc (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog Lovitură de teatru a lui Costel Zăgan
cu 11 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dorul a utilizatorului Jeler Eleonora Maria
cu 11 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în Săptămâna Mare a utilizatorului Floare Arbore
cu 11 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Silogism de primăvară a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog Silogism de primăvară a lui C.Titi Nechita
cu 11 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog florile de soc (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog florile de soc (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 11 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 11 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor