Clipa mult aşteptată a sosit! Afişăm cu drag rezultatele Concursului „Labirinturi autumnale – ediţia a II-a”, concurs desfăşurat pe Site-ul literar-artistic ÎNSEMNE CULTURALE, în perioada 18 septembrie – 01 noiembrie, 2015.
       Întâi să dăm „cuvânt” cifrelor existente la ora acestui bilanţ. Aşadar:
       – 39(-1) poezii;
       – 18 proze;
       – două eseuri;
       – două piese de teatru;
       – 27 membri au votat poezii;
       – 20 membri au votat (şi) proza;
       – 17 membri au notat eseurile;
       – 16 membri au notat piesele de teatru;
       – 1301 vizite la Regulament;
       – 3915 vizite pe pagina unde s-au postat şi votat poeziile;
       – 1814 (802 pag I + 1012 pag II) vizite pe paginile unde s-au postat şi votat prozele;
       – 336 vizite pe pagina unde s-au postat şi votat eseurile;
       – 352 vizite pe pagina unde s-au postat şi votat piesele de teatru;
       – 7718 vizite total.
       Cifrele, cu toată modestia, impresionează!
       Şi acum, cu voia voastră, dragi prieteni, câteva păreri ale subsemnatului, deşi numai de părerile lui nu vă este sete…
       Un concurs la care participăm e totuşi o oglindă. Că ne place sau nu ceea ce vedem, că acceptăm sau nu, aceasta depinde de paranoia… pardon! …de egoul fiecăruia/fiecăreia dintre noi!
        Avem sub ochi clasamentele la cele patru secţiuni. Indubitabil, ierarhizările au născut şi vor naşte controverse. Deja s-a dat tonul. Cineva (fără a se implica în votare – lenea e cucoană mare, deh!) a criticat valoarea poeziei laureate şi, implicit, corectitudinea notelor. Ce n-a sesizat Domnia sa e că poezia a luat nota 8,80. Nu nota 10! Dacă primea nota 10, chiar intram în panică… (Eu nu-mi ascund paranoia!) Un alt aspect ce mă îndreptăţeşte să cred în corectitudinea concursului, în onestitatea votanţilor şi a juriului e că printre laureaţi sunt nou-veniţi dar şi membri care nu prea ne frecventează site-ul. Dacă am fi fost ranchiunoşi, noi, organizatorii, am fi tras sfori să-i eliminăm, premiindu-i pe cei mai constanţi postatori, însă onoarea e mai presus de orice! De partea cealaltă, o distinsă membră a remarcat ce era de remarcat la astfel de concursuri: „să vedem cum suntem văzuţi” şi „să ne analizăm, să ne comparăm, să învăţăm şi să continuăm… dacă merită.” Personal, îmbrăţişez toate părerile. Le critic, le laud, însă niciodată nu le condamn!
         În alcătuirea clasamentelor, pe lângă votul membrilor (se pare că a nota toate textele e cel mai bun sistem de votare, şi aici ţin să vă mulţumesc din suflet pentru efortul depus de a vota!), am cooptat în juriu, alături de mine, Ion Lazăr da Coza, preşedintele concursului şi cofondatorul acestui site, pe Vasilisia Lazăr (da Coza), cofondatoare, o furnicuţă pe cinste (ei îi datorăm cele zece frumoase diplome oferite, virtual, premianților!), apoi pe un administrator-editor, care s-a dovedit a fi foarte aplicat în comentarii şi aprecieri, o numesc aici pe prof. Ana Cîmpeanu, dar şi pe Oana Covaci, o poetă cu vers viguros. Lor le aducem mulţumiri speciale! De aceleaşi mulţumiri are parte şi coordonatoarea concursului, prozatoarea Sofia Sincă, administrator-editor pe site. Dar cum să uităm să ne arătăm recunoştinţa dragilor şi generoşilor noştri sponsori care oferă daruri de suflet premianţilor? Îi numim cu drag: scriitoarea Gabriela Ana BĂLAN oferă, ca premiu, un exemplar din elegantul său volum de poezie – „Împăratul de ceară”; scriitoarea Florentina Loredana DALIAN oferă, ca premiu, un exemplar din inspiratul său volum de proză – „Aceeaşi lună peste sat”; scriitoarea Maria GIURGIU oferă, ca premiu, două exemplare din minunatul său roman – „Ingrid”; poeta Melania BRICIU ATANASIU oferă, ca premiu, la fiecare secțiune, câte un exemplar din pătimașul său volum de poezii – „Eu sunt Spartacus”; scriitorul Tudor CICU, membru USR, oferă, ca premiu, trei exemplare din minunatul său volum de povestiri – „Azaplar”!
       Şi din acest concurs vom face o carte virtuală, pe care să o aşezăm la loc de cinste pe raftul BIBLIOTECII DIGITALE a site-ului, alături de celelalte bijuterii. Textele nu vor fi corectate.
        Pentru că sunteţi frumoşi, daţi-mi voie să vă îmbrăţişez cu drag!
        Felicitări tuturor! 

                                                                                                                  Ion Lazăr da Coza

 

***

Şi acum clasamentele:

(Acestea sunt fotografii. Pot fi descărcate pe computerul dvs!)

***

***

***

***

Diplome:

Secțiunea POEZIE

Loc. I - „În vis, Ada Kaleh” de Melania BRICIU ATANASIU AICI

Loc. II - „Întors dintre geruri” de Gina ZAHARIA AICI

Loc. III - „Prin labirinturi autumnale” de Gela ENEA AICI

Secțiunea PROZĂ

Loc. I - „Țara nemângâiaților” de Mihaela Roxana BOBOC AICI

Loc. II - „Copil din flori” de Tudor CICU AICI

Loc. III - „Ultima toamnă” de Camelia ARDELEAN AICI

Secțiunea ESEU

Loc. I - „Albinele mele și umorul lui Gogol” de Tudor CICU AICI

Loc. II - „Amalgam” de Iulia MAZILU AICI

Secțiunea DRAMATURGIE

Loc. I - „Punctul” de Ana-Cristina POPESCU AICI

Loc. II - „Soacrele” de Ioan NĂLBITORU AICI

Descărcați pdf-ul  Concursul „Labirinturi autumnale II”, ebook.pdf

Lista cu participanții și titlurile operelor (pdf)

Regulamentul concursului AICI

39 de poezii participante AICI

18 proze participante (pe două pagini!) AICI și AICI

Două eseuri participante AICI

Două piese de teatru participante AICI

Felicitări tuturor!

Tabele detaliate cu titluri şi autori la poezie și proză:

***

Vizualizări: 4695

Răspunsuri la Aceste Discuţii

  • „Cel ce dreptate vrea cu orice preţ să aibă,/ Vorbind mereu, o va avea.” Johann Wolfgang Goethepetre ioan cretu a spus :

Eu tot nu vad nimic frumos in "m-am așezat pe o aștepare de sare", de ce nu pe doua, ca stai mai bine? Aceasta sintagma, pe o,  intareste actiunea de a sta la propriu peste asteptare si nu e vorba ca astepti ceva. Ma omori sustinand ca e sublim sa te asezi pe o asteptare. Probabil imbracat cu salvarii, ca sarea trage. Ce sa mai zic si de asteptarea de sare...

Trebuia să planeze și peste acest concurs o undă de suspiciune. Nici că se putea altfel. Ce mai contează că unii am muncit atât!? Ce importanță mai are că am încercat să fim obiectivi până la sânge!? Ce dacă am considerat că transparența și corectitudinea trebuie să rămână punctele noastre forte!? Nu a fost suficient. Cred că ar fi fost mai bine să atașăm aici doar lista câștigătorilor și premiile obținute de fiecare. La majoritatea concursurilor nu stă juriul să dea socoteală de ce a notat cu cât a notat o creație. Convine, nu convine, asta e. Niciodată nu-i poți mulțumi pe toți. Ceea ce m-a deranjat e faptul că domnul Crețu nu prea ne onorează cu postările (în ultima vreme, nu ne mai onorează deloc), nu participă la vot (degeaba spune că a votat, nu a votat, poate doar a dorit să o facă), însă critică ceea ce au votat alții (30 la număr). Cu alte cuvinte, voința/ gustul/ notarea atâtor oameni sunt egale cu zero. Pe de altă parte, domnul Valerian Bedrule care, spre deosebire de d-l Crețu, și-a exprimat aprecierea prin vot (cu subiect și predicat), revine și dumnealui și critică poezia câștigătoare. Aproape același lucru. De ce oare trebuie să călcăm în picioare voința/aprecierea atâtor oameni doar că pentru că nu a ieșit ce am dorit noi să iasă? Nu știu. Probabil pentru a diminua credibilitatea și obiectivitatea concursului, implicit a site-ului. Niciun vot nu este mai presus de celelalte voturi, domnilor. Sunt foarte dezamăgită și mă doare pentru că prin aceste intervenții ați stricat ceva ce putea fi/rămâne frumos.

E păcat că s-a ajuns la aşa ceva, mai ales după munca depusă de organizatori, juriu şi participanţi.

Şi mai ales după un final cu felicitări din partea membrilor şi câştigători şi nesituaţi pe podium.

Eu am organizat 9 (nouă) concursuri lunare de epigrame la care au participat de-alungul celor nouă luni 25 de autori cu 494 epigrame jurizate de fiecare dată de 8-9 epigramişti din ţară şi din Canada. Eu eram singurul care primeam creaţiile, le transmiteam juriului şi apoi ţinând cont şi de votul membrilor întocmeam clasamentul. De fiecare dată am participat şi eu şi bineînţeles că fiind secrete nimeni nu a ştiut care sunt ale mele.

De ce vă spun asta, pentru că am obţinut în urma voturilor de două ori locul întâi şi de vreo trei ori locurile 2-3-4, dar absolut niciun membru sau autor nu a avut de făcut vreo obiecţie în sensul acesta, sau faţă de alte aspecte.

Eu cred că supărarea (legitimă) ar trebui să treacă şi să se continue acest concurs frumos, mai ales că vin Sărbătorile de iarnă.

 Este bine că cei doi domni îşi exprimă părerile după vot, cunoscând acuma autorii, dar dacă ar fi făcut-o pentru mai multe poezii, toate bune şi frumoase, dar aşa numai una criticată, este mai ciudat. Poate şi eu aş fi vrut să aflu păreri despre poezia mea.Vasilisia Lazăr (da Coza) a spus :

Trebuia să planeze și peste acest concurs o undă de suspiciune. Nici că se putea altfel. Ce mai contează că unii am muncit atât!? Ce importanță mai are că am încercat să fim obiectivi până la sânge!? Ce dacă am considerat că transparența și corectitudinea trebuie să rămână punctele noastre forte!? Nu a fost suficient. Cred că ar fi fost mai bine să atașăm aici doar lista câștigătorilor și premiile obținute de fiecare. La majoritatea concursurilor nu stă juriul să dea socoteală de ce a notat cu cât a notat o creație. Convine, nu convine, asta e. Niciodată nu-i poți mulțumi pe toți. Ceea ce m-a deranjat e faptul că domnul Crețu nu prea ne onorează cu postările (în ultima vreme, nu ne mai onorează deloc), nu participă la vot (degeaba spune că a votat, nu a votat, poate doar a dorit să o facă), însă critică ceea ce au votat alții (30 la număr). Cu alte cuvinte, voința/ gustul/ notarea atâtor oameni sunt egale cu zero. Pe de altă parte, domnul Valerian Bedrule care, spre deosebire de d-l Crețu, și-a exprimat aprecierea prin vot (cu subiect și predicat), revine și dumnealui și critică poezia câștigătoare. Aproape același lucru. De ce oare trebuie să călcăm în picioare voința/aprecierea atâtor oameni doar că pentru că nu a ieșit ce am dorit noi să iasă? Nu știu. Probabil pentru a diminua credibilitatea și obiectivitatea concursului, implicit a site-ului. Niciun vot nu este mai presus de celelalte voturi, domnilor. Sunt foarte dezamăgită și mă doare pentru că prin aceste intervenții ați stricat ceva ce putea fi/rămâne frumos.

Vasilisia Lazăr, cu tot respectul cuvenit, te-aş ruga să nu te limitezi doar la părerile celor care laudă un text. E foarte importantă şi partea care contestă. Din contradicţii apare adevărul, nu?

Când l-am notat, nu ştiam al cui este, ca urmare... nu mă poate acuza cineva că am ceva cu vreun participant la concurs. Acum, am venit şi cu motivaţia pe care mi-o consemnasem la notare! Simplu de tot! Modul acesta de a pune pumnul în gura cuiva nu-mi place deloc, sincer! Mare păcat!

Acest site are multe bile albe. Se munceşte foarte mult, spre bucuria celor care postează aici, dar sunt şi subiectivisme cu carul, ca peste tot! 

Eu nu critic un concurs, ci o poezie cu multe probleme care, din nefericire, a fost premiată. Mă-ntreb cum îşi pot motiva nota la aceasă poezie cei care au onorat-o cu 8, 9 sau cu 10!?

Stimă, 

P.S. Am trimis autoarei Enea Gela placheta CU FLUTURI ÎN CĂLCÂIE, drept premiu pentru punctajul obţinut.

„Vasilisia Lazăr, cu tot respectul cuvenit, te-aş ruga să nu te limitezi doar la părerile celor care laudă un text.” (J'Arrive!)

Nicidecum nu am făcut asta, eu m-am limitat doar la părerile celor care critică un text (un singur text).

Nu vreau să mai lungesc această polemică, ce am avut de spus am spus. Și nici nu trebuie să motivez sau să explic de ce am dat o notă mare poeziei în cauză sau oricărui alt text, la fel cum nici d-voastră nu trebuie să explicați de ce ați acordat notele pe care le-ați acordat. Așa ceva nu s-a întâmplat încă la un concurs literar. 

Dacă aş avea timp, le-aş critica pe toate. Am ce critica! Nivelul textelor prezentate la concurs a fost destul de scăzut, din păcate! 

Erată: corect este m-am aşezat pe o aşteptare de sare în loc de m-am aşezat pe o aşteptare de soare;

Tot rebarbativă rămâne alăturarea m-am aşezat pe o aşteptare de sare

Poate va veni şi rândul textului de pe locul al II-lea, de ce nu!?

Petre, conform corespondenței dintre noi, la Mesaje private, pe 25 oct. ți-am atras atenția că ai votat greșit (doar zece poezii). Eu, asumându-mi rolul de „cap limpede” în ce privește votarea, de ce să-ți fi șters acel vot incomplet abia după 24-30 de ore, așa cum zici tu că ai fi revotat pe 26 oct? Mai lesne e de crezut că tu, „din jenă pentru notele mici pe care le-ai acordat” (te-am citat din memorie), ți-ai șters imediat acel vot complet, DACĂ EL AR FI EXISTAT VREODATĂ!

Hau-hauuuuuuuuu! Lupu', băăăăăăăăăăăăă!

petre ioan cretu a spus :

Simplu, eu am sters un mesaj cu note, tu un mesaj cu note = 2 mesaje.
Si cum iti explici ca in privat ti-am scris ca am umflat nota pt poezia mea si pe cele cu nota 4? Cele 10 poezii notate initial, erau acele poezii care, parerea mea, meritau notate. Adica nicio nota de 4.

Tot n-am inteles ce are povestea cu lupul, pe care o stiam, cu ceea ce discutam aici.

Ion Lazăr da Coza a spus :

Era odată un ciobănaș. Îl chema Petre. Păzea turma satului... Continuarea (probabil) o găsești pe google.

PS: Aș dori ca măcar un membru să confirme că ți-a văzut votul întreg. Dar să aducă și argumente. Eventual un  print scrin cu „ciotul” din spam sau e-mail.


petre ioan cretu a spus :

Reiau, am copiat notele, am sters mesajul cu notarea incompleta, am scris alt mesaj cu 10 note plus alte 28 de note cu 4. Cum zici ca tu ai sters mesajul, l-ai sters pe cel cu toate notele, fara sa realizez ca nu mi-a fost greu sa scriu de 28 de ori nota 4. De asta am facut paralela cu armata. Ai crezut ca e ala incomplet. Si gata, chestia cu lupu e ca imi vei sterge mesajele sau contul, ca tot nu pricep.

Ion Lazăr da Coza a spus :

Petre, iar ai strigat „Lupu'!”!

După cum ți-am mai spus, tu, ca membru, nu-ți poți modifica comentul decât în următoarele 15 minute de la postare. Și chiar dacă ai fi făcut-o, la observația mea, ce fel de votare ar fi fost aia în care ai fi votat 28 de poezii (10 le aveai votate deja) în 14 minute??? Însă eu am observat abia a doua zi că votul tău e incomplet și ți-am atras atenția, apoi l-am șters ca să nu încurce lumea!...  

Petre, hai să admitem că dintr-o neatenție crasă ți-am șters votul cel bun/complet, totuși ai avut PATRU zile (26-30 oct) să observi și să atragi atenția asupra acestui lucru, fiindcă tu nu ești un postac-cuc (cucul își depune oul în cuib străin, apoi nu-l mai interesează soarta acestuia)...

PS: Unii lupi urlă și ca să-și facă propria haită!

petre ioan cretu a spus :

In timp ce purtam acea corespondenta am sters vechea notare si am pus alta. N-am nicio problema, ca ai sters.

Stii de ce urla lupii? Lupii urla atunci cand un tovaras de haita pleaca la plimbare, paraseste haita sau moare.

Să stingem focul şi să aprindem altul! ha ha ha... Mulţumesc din suflet juriului pentru eforturile reale depuse pentru continuitatea acestui  concurs, şi deasemenea pentru justeţea voturilor! Mulţumesc celor ce au văzut în poezia mea o ameninţare, şi mi-au dăruit note după inimă,  supraestimîndu-şi  Opus-ul*  - se ştiu dânşii care - Mulţumesc mie de obiectivitatea ce m-a ţinut departe de a fi subiectivă, mod prin care consider că nu am tras jarul de sub turta nimănui şi nici turta pe jarul altcuiva. Propun  cu respect,  ca la următorul concurs să voteze doar membrii site-ului ce nu fac parte din secţiunea participantă la concurs! Dacă s-a urmărit o imagine de fond asupra propriului crez şi caracter, atunci un alt procedeu mai "scolastic" din partea unor votanţi,  nu s-ar fi dovedit atât de verosimil! Felicitări celor talentaţi, ce au lăsat pe Insemne Culturale, semne alese de zvâc tomnatic! Rădiţa, cu tot dragul


"Propun  cu respect,  ca la următorul concurs să voteze doar membrii site-ului ce nu fac parte din secţiunea participantă la concurs!"

Nici nu a început noul Concurs şi au început suspiciunile. Adică participanţii la o secţiune nu pot aprecia şi nota creaţiile tuturor?

Pe de altă parte la concursul recent încheiat au votat 27 la poezie din care 20 sunt şi autori. mai rămân 7 care nu au participat la secţiunea respectivă. Credeţi că este bine?

Repet sistemul de vot este de departe cel mai bun, chiar dacă la votare o să fie puţină muncă în plus din partea membrilor şi mai multă din partea juriului.
Rădița Răpeanu a spus :

Să stingem focul şi să aprindem altul! ha ha ha... Mulţumesc din suflet juriului pentru eforturile reale depuse pentru continuitatea acestui  concurs, şi deasemenea pentru justeţea voturilor! Mulţumesc celor ce au văzut în poezia mea o ameninţare, şi mi-au dăruit note după inimă,  supraestimîndu-şi  Opus-ul*  - se ştiu dânşii care - Mulţumesc mie de obiectivitatea ce m-a ţinut departe de a fi subiectivă, mod prin care consider că nu am tras jarul de sub turta nimănui şi nici turta pe jarul altcuiva. Propun  cu respect,  ca la următorul concurs să voteze doar membrii site-ului ce nu fac parte din secţiunea participantă la concurs! Dacă s-a urmărit o imagine de fond asupra propriului crez şi caracter, atunci un alt procedeu mai "scolastic" din partea unor votanţi,  nu s-ar fi dovedit atât de verosimil! Felicitări celor talentaţi, ce au lăsat pe Insemne Culturale, semne alese de zvâc tomnatic! Rădiţa, cu tot dragul

Am si eu un 7, de trecere ! :) Si tot din Buzau sunt !Ion Lazăr da Coza a spus :

Sper că cele trei condeie buzoiene, premiate aici, să fie recunoscute și în Buzău. De obicei se merge pe principiul „Nimeni nu-i profet în țara lui!” :)

Tudor Cicu a spus :

Pe mine nu mă uimește că Buzăul are condeie tari și inspirate, că la cenaclul ANTE PORTAS sunt 2 condeie din cele două premiate : locul I proză Mihaela Roxana Boboc și locul II poezie Gina Zaharia. Felicitări și celorlalți participanți. Toți au fost găsiți de câte cineva pe podium prin atașamentul lor față de cele scrise. Un concurs care și-a câștigat publicul cititor, dar care nu a trecut neobservat de masa criticilor. Organizatorii își merită aplauzele noastre, a celor care am dat pe aici la ÎNSEMNE CULTURALE. 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2021:

  1. Mihaela Popa
  2. Sofia Sincă
  3. Valeria Merca
  4. Ana C. Ronescu
  5. Tudor Cicu
  6. Răduță If. Toader

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de gina zaharia
cu 57 minute în urmă
Rădița Răpeanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Harpia a utilizatorului Rădița Răpeanu
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de Grig Salvan
cu 3 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Felinarele de muguri a utilizatorului Ada Nemescu
cu 4 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Fă-mă pierdut! a utilizatorului Grig Salvan
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Netede liniști a lui Dinca Valerian
cu 5 ore în urmă
Postare de log efectuată de Dinca Valerian
cu 5 ore în urmă
Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Transfăgărășanul a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 6 ore în urmă
Darie Giurgiu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Transfăgărășanul a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 6 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Transfăgărășanul a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 7 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Îmi pasă a utilizatorului Denisa Curea Popa
cu 7 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Fă-mă pierdut! a utilizatorului Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Schaltiniena aprigei ninsori a lui Valeria Merca
cu 7 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Tărâmul copilariei a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 7 ore în urmă
Postare de log efectuată de Darie Giurgiu
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Spectacol - sonet a lui carmen popescu
cu 19 ore în urmă
Denisa Curea Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Portocalul (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Placebo (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Parfum de ninsori a lui Camelia Ardelean
cu 20 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Pantum I a lui Valeria Merca
cu 21 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2022   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor