Clipa mult aşteptată a sosit! Afişăm cu drag rezultatele Concursului „Alb hoinar – ediţia a II-a”, concurs desfăşurat pe Site-ul literar-artistic ÎNSEMNE CULTURALE, în perioada 19 ianuarie – 28 februarie, 2016.
Întâi să dăm „cuvânt” cifrelor existente la ora acestui bilanţ. Aşadar:
– 36(-3) poezii;
– 25(-1) proze;
– patru piese de teatru;
– trei eseuri;
– 30 membri au notat poezii;
– 19 membri au notat (şi) proza;
– 13 membri au notat (și) piesele de teatru;
– 17 membri au notat (și) eseurile;
– 1180 vizite la Regulament;
– 5020 vizite pe pagina unde s-au postat şi notat poeziile;
– 2273 (590 pag I + 247 pag II + 357 pag III + 59 pag IV + 1020 pagina de vot) vizite pe paginile unde s-au postat şi notat prozele;
– 536 vizite pe pagina unde s-au postat şi notat piesele de teatru;
– 564 vizite pe pagina unde s-au postat şi notat eseurile;
– 9573 vizite în total.
Cifrele, cu toată modestia, impresionează!
Avem sub ochi clasamentele pentru cele patru secţiuni. Neîndoielnic, ierarhizările au născut şi vor naşte controverse. Arareori ne place oglinda prin care ne văd ceilalţi. Durerea aceasta trebuie să ne bucure! Înseamnă că suntem vii, că ne pasă de ceea ce creăm, că uneori parcă scriem cu propriul sânge, jertfindu-ne chiar sănătatea, prietenii, relaţiile etc., deşi a face literatură în ziua de azi e mult mai puțin decât o „vânare de vânt”…
În alcătuirea clasamentelor, pe lângă votul membrilor, au fost cooptaţi în juriu, alături de mine, Ion Lazăr da Coza, preşedintele juriului şi cofondatorul acestui site, scriitoarea, cu pulbere de aur în cerneala cu care scrie, Veronica Pavel Lerner, apoi un administrator-editor, care s-a dovedit a fi foarte aplicat în comentarii şi aprecieri, o numesc aici pe prof. Ana Cîmpeanu, dar şi pe Mihaela Popa, o poetă a esenţelor delicate. Lor le aducem mulţumiri speciale! De aceleaşi mulţumiri are parte şi coordonatoarea concursului, poeta Vasilisia Lazăr (da Coza), cofondatoare, o furnicuţă pe cinste căreia îi datorăm şi cele douăsprezece frumoase diplome oferite, virtual, premianţilor!...
A vota… Complicat demers! Şi ingrat!… Când ne apucăm să votăm (discutăm aici doar despre cei care votează cu bunăcredinţă), ridicăm rugi, invocăm muze, moaşte, sfinţi, înaintaşi din Parnas, numai să ne iasă aprecierea cât mai aproape de realitate. Citim, recitim, notăm, renotăm… Şi când credem că am atins perfecţiunea, facem public clasamentul nostru… Ghinion! Tocmai atunci te miri cum de ai nedreptăţit atât de crunt – fie din neatenţie, prostie, generozitate ori zgârcenie – pe X sau pe Y… În zadar, mortul de la groapă nu se întoarce! Şi totuşi a vota este un gest de generozitate şi de respect colegial!... Excepţie fac acei care îşi doresc, dar, efectiv, nu pot vota! Chiar şi lor le mulţumim!
Pentru a transparentiza şi mai mult procesul de votare, facem următoarea propunere: Premianţii prezentului concurs să fie cooptaţi în juriu pentru concursul viitor! Cooptarea se face doar cu acceptul liber exprimat al celei/celui în cauză. Cum sunt patru secţiuni şi doar trei locuri în juriu, prioritate vor avea premianţii de la secţiunile Poezie, Proză, Dramaturgie.
Şi din acest concurs vom face o carte virtuală pe care să o aşezăm la loc de cinste pe raftul BIBLIOTECII DIGITALE a site-ului, alături de celelalte bijuterii. Textele nu vor fi corectate.
Pentru că sunteţi frumoşi, daţi-mi voie să vă îmbrăţişez cu drag!
Felicitări tuturor!
Ion Lazăr da Coza
Clasamentele:
(Acestea sunt fotografii și pot fi descărcate.)
***
***
***
***
Regulamentul: AICI
***
Diplomele:
Poezie:
Locul I (Enea Gela): AICI
Locul II (Simion Cozmescu): AICI
Locul III (Valeria Merca): AICI
Proză:
Locul I (Ioniță Gabriela): AICI
Locul II (Angela Dina): AICI
Locul III (Camelia Ardelean): AICI
Dramaturgie:
Locul I (Carmen-Bernadeta Anghel): AICI
Locul II (Elena Agiu-Neacșu): AICI
Locul III (Dante Esperanza): AICI
Eseu:
Locul I (Enea Gela): AICI
Locul II (Elena Agiu-Neacșu): AICI
Locul III (Carmen-Bernadeta Anghel): AICI
Cuvinte cheie :
Domnule Dume, dacă un votant ar nota toate textele, mai puțin textul lui, ne-am da seama în secunda doi care e textul lui. Nu mi se pare normal. Apoi vine un concurent care a participat la concurs și votează 35 texte din 36. Vine unul care nu a participat și votează 36. Nu, nu e normal. Iar nota pe care și-o acordă lui e chiar nesemnificativă ca pondere în media finală. O să experimentăm pe cineva care și-a acordat 10 și o să vedeți că are dreptate domnul Bidulescu.
D-l Bidulescu are dreptate din pdv matematic. Tot matematic, procentul cu care participa autonotarea e foarte mic, dar nu e zero. Daca voturile sunt invizibile si autonotarea nu exista, nu se schimba rezultatele prea mult , dar perceptia concurentilor (care e un factor extrem de important) va fi alta si oamenii vor ramane cu perceptia ca s-a facut tot ce era posibil ca sa se minimizeze erorile (eroarea mica data de autonotari va deveni zero).
De altfel, D-l Ion da Coza a scris aseara (asa am inteles eu) ca la viitorul concurs votarile vor fi secrete si ca nu va mai exista autonotarea, iar la sfarsit se vor afisa toate rezultatele.
Vasilisia Lazăr (da Coza) a spus :
Domnule Dume, dacă un votant ar nota toate textele, mai puțin textul lui, ne-am da seama în secunda doi care e textul lui. Nu mi se pare normal. Apoi vine un concurent care a participat la concurs și votează 35 texte din 36. Vine unul care nu a participat și votează 36. Nu, nu e normal. Iar nota pe care și-o acordă lui e chiar nesemnificativă ca pondere în media finală. O să experimentăm pe cineva care și-a acordat 10 și o să vedeți că are dreptate domnul Bidulescu.
doamna vasilisia,
recent a avut loc un concurs asemănător pe un alt site şi participanţii au votat toate textele mai puţin textul lor.
desconspirarea numelui votantului şi notelor date a fost făcută numai după oprirea votului. păi cum cineva ca să-şi de-a seama cine sunt dacă nu îmi apare numele şi nota? numele meu şi nota o ştie doar organizatorul care cred eu nu dă cu "CIOCUL", pt. că nu ar avea interes.
şi foarte normal este , într-un concurs, ca EU SĂ NU_MI POT VOTA TEXTUL, iar notele şi numele votanţilor să fie afişate doar după STOP VOT.
- referitor că nota acordată la propriul text NU ESTE SEMNIFICATIVĂ nu aveţi dreptate. niciodată 6 nu poate fi egal cu 10. fiecare sutime contează în final pt. întocmirea clasamentului, dacă acesta este obiectiv.da, matematic vorbind, diferenţa nu este mare dar totuşi există. dar de ce să existe suspiciuni?
- votul şi numele votantului la VEDERE înaintea încheierii operaţiunii de vot influenţează foarte mult
iată un segment dintr-.un regulament conceput recent pt. un concurs de poezie.
"Poeziile înscrise în concurs vor fi notate de public cu note între 1 şi 10, cu eventuale fracţiuni zecimale (de ex.: 7,5, 7,8, dar nu 7,75).
Poate vota oricine are un cont valid pe site cu nivelul minim de acces 0. Nu vor fi admise voturile trimise de pe conturile deschise după postarea anunţului. Concurenţii pot vota, dar nu vor putea vota pentru textele proprii."
nu intru în polemică. am vrut doar să ajut având experienţa altor concursuri.
Pentru a fi împăcat şi d-l Dume:
Presupunem că toată lumea a notat cu 6 (votanţi şi cei patru din juriu) şi un singur concurent şi-a notat lucrarea lui cu 10.
Sunt 33 poezii. Facem media: 32*6+10 = 202; 202:33= 6,10; 6,10+6+6+6+6= 30,10
30,10:5= 6,o2.
Dacă şi acel concurent acordă lui tot 6, media finală este 6.
Deci diferenţă de 2 sutimi.
Clasamentul la poezie: 8,58; 8,47; 8,26; / 8,06.
Clasamentul la proză: 8,97; 8,84; 8,74; / 8,68.
Clasamentul la dramaturgie: 8,40; 8,03; 7,10; / 5,83.
Clasamentul la eseu: 8,49; 8,03; 6,27.
Schimbă cu ceva clasamentul, 2 sutimi?
Contează aşa puţin pentru că fiecare membru al juriului echivalează cu 33 votanţi.
33*5= 165. Deci nota unui votant este a 165 parte din media finală.
Corect, d-le Bidulescu! Am spus asta în nenumărate rânduri. Îmi place însă mult metoda propusă de d-l Emil Dumitru și cred că o vom experimenta la concursul următor, însă cine crede că un 10 acordat propriei creații își poate aduce familia să voteze. :)) S-a mai întâmplat. Românul e inventiv. De aceea spuneam că actualul sistem de vot ne ajută să ne cunoaștem și din alte privințe. :)
Felicitări tuturor!
Înțeleg ce spuneți , d-le da Coza! Am pus o întrebare retorică , nicidecum cerințele la care faceți referire... Consider că într-un concurs, mai ales când citești mai multe texte, mintea se substituie cumva inimii; așteptările sunt mari, nu simți, poate, întrutotul cele transmise de autor... Mă fac „vinovată” de aceasta și eu, căci acum, recitind poeziile premiate, separat, în liniște, mi se par mult mai valoroase decât la prima, a doua lecturare.
Ion Lazăr da Coza a spus :
În alcătuirea juriului am ținut cont, în foarte mare măsură, de notorietatea celui invitat. (Multe personalități refuză să vină în juriu!) Ar fi cel puțin deplasat să-l întreb pe un posibil jurat despre afinitățile sale literare. Cum ar suna: „Ești ultra-avangardist? Vino în juriu! // A... ești neoromantic? Stai pe tușă! // Cum, nu ești douămiist?! Valea! etc.”
Jurații sunt și ei oameni... ca oameni sunt supuși greșelii... au gusturi, volens-nolens, personale... nu-s balanțe de farmacie... și să fim realiști, eu, ca jurat, să-mi justific cele 64 de note acordate - chiar n-am omorât pe nimeni ca să primesc o așa pedeapsă... :))
Violeta, te rog, fă un experiment - revotează astăzi poeziile și apoi compară-ți notele!
Prețuire,
Deminescu Violeta a spus :Foarte bine, d-le da Coza!
Simioane, ai exprimat bine ceea ce aș fi spus și eu. Desigur, toți suntem subiectivi, dar juriul trebuie să fie extrem de obiectiv.
O întrebare pentru juriu: la ce s-a raportat evaluarea celor trei: Eminescu, Nichita, ori la poeziile înscrise în concurs? Pentru că, la același text, notele înregistrează diferențe foarte mari.
Din start spun că nu accept note cu zecimale!!! Puneți-vă în locul celor care fac calculelelele! :(((
Am urmarit discutiile desfasurate aici dupa afisarea rezultatelor si sunt de acord cu votul anonim si cu ne-votarea creatiilor proprii. Este adevarat ca nu toti suntem altruisti si mai este adevarat ca nu toti agream un anumit tip de poezie, asta vazandu-se clar din notarile votantilor, de aceea cred ca nu ar trebui sa existe loc de intristari. Cred, deasemenea, ca ar trebui sa se tina cont de greseli ( mai ales gramaticale) care ar trebui depunctate, cine doreste sa participe la un concurs literar este primordial sa trimita textele corectate. Am participat la concursuri la care textele cu greseli erau excluse din start, autorul isi asuma ceea ce trimite.
Multumesc celor ce m-au votat, chiar daca le-a placut sau nu, multumesc juriului pentru punctaj ( am o nota de 8 si una de 9 acolo, pe langa doua note mai slabe, dar cum spuneam, nu putem scrie pe gustul tuturor :) ).
Va doresc tuturor o primavara senina! Sa ne gasim cu bine aici!
Domnule da Coza, hâtru cum vă știu, nu îmi dau seama 100% dacă glumiți sau vorbiți/scrieți serios! O să optez totuși pentru a doua variantă și o să vă dau tot un răspuns serios, pe puncte, ca să nu mă încurc și/sau repet:
1. nu v-am luat "la rost" și nici nu am spus "în stânga și în dreapta" (adică nu am vorbit cu nimeni altcineva, în particular, despre acest subiect!), ci doar aici, pe site, o singură dată, fiindcă nu am nimic de ascuns! Eu doar îmi exprimam mirarea (regret că acest lucru v-a supărat!); ea reiese din comentariul meu! Dacă dvs. ați "văzut" un singur punct diferență între poezia mea și cea de pe ultimul loc (ca nivel de dificultate, muncă depusă, mesaj, tehnică, gramatică etc.), respectiv ați fost atât de indulgent cu ultima poezie și atât de exigent cu altele, printre care și a mea, asta e, eu mă înclin! E opinia dvs., aveți tot dreptul la ea, am spus deja că “gusturile nu se discută și trebuie să acceptăm acest lucru!”. Cu asta, am încheiat subiectul aici, nu are rost să intrăm într-o polemică, mai ales că familia Lazăr îmi este foarte dragă și m-am atașat de ea! (și pe tata îl adoram, deși eram, mai mereu, în contradicție!) :-)
2. mă întrebați dacă „chiar cred că am meritat notele de 10”! Păi nu știu, ar trebui să întrebați persoanele care mi le-au dat! Dar fiindcă nu le cunosc personal și nu le-am mituit cu nimic, în plus, nimeni nu știa că este poezia mea, fiindcă nu scria numele, înclin să cred că... da, au fost sincere și, din punctul dumnealor de vedere, am meritat 10 (iar pentru asta, le mulțumesc încă o dată!). După cum am mai spus-o, „frumusețea stă (și) în ochii privitorului”, nu doar în subiectul privit!
3. mă criticați că „am dat doar 5 și 6” și niciun 8, 9 sau 10! Într-adevăr nu am dat niciun 10 la poezie, poate dintr-o (auto)exigență exagerată (nici la poezia mea nu am făcut-o), dar, din câte îmi amintesc, nu am fost singura care nu a dat nicio notă maximă! Oare și alte persoane care nu au făcut-o să fi avut gânduri ascunse? Nu cred! La fel ca și dvs., fiecare a dat note după cum a simțit sau a rezonat! Eu nu am fost în juriu și nici nu sunt critic literar, sunt „doar” autor, așa că pot fi (și chiar sunt) mult mai subiectivă decât specialiștii care notează! Așa și este normal să fie...
4. Note de 8 și 9 am dat, acolo unde am rezonat mai mult! Nu înseamnă că celelalte lucrări, pe care le-am punctat ceva mai slab, au fost proaste, din contră! Unele poate erau la diferență de zecimale de altele! Multe au fost scrise la nivel universitar, aș putea spune, și îi felicit pentru asta pe autori! Cred că mai am destul de învățat, până să ajung la o asemenea lejeritate în exprimarea elevată! Eu însă nu am punctat nivelul intelectual al autorului, asta fiind misiunea juriului, ci felul în care am empatizat cu poeziile respective! (deși nimeni nu și-a justificat notele până acum, văd că sunt pusă în situația să o fac și chiar nu mă deranjează, fiindcă nu e niciun secret!)
5. mă acuzați că, prin notarea mea, mi-aș fi favorizat poezia! Am 2 argumente solide ca să vă contrazic: a). eu am început notarea poeziilor pe maculatorul meu, imediat ce acestea au început să fie postate, tocmai ca să nu mă aglomerez, deci cu mult înainte de a fi postat cineva vreun vot! În ultima săptămână, le-am citit din nou, de două ori. Singura modificare pe care am făcut-o, la final, a fost că am ridicat 3 dintre note cu câte un punct, nicidecum nu am scăzut ceva!! b). Scădeți votul meu de la votul membrilor, așa o să puteți afla dacă poziția pe care era poezia mea „necesita“ să defavorizez alte persoane (eu zic că nu!) și chiar dacă situația ar fi fost altfel, nu aș fi făcut-o, pentru că nu sunt genul! Îmi pare rău că v-am lăsat o impresie atât de proastă!!
La proză, din câte îmi amintesc, de „rea” ce am fost, am dat un 10 chiar prozei care a ieșit pe locul întâi!
6. până aproape de final am fost 99,99% hotărâtă să nu particip la vot. Din păcate, nu mi-am ascultat intuiția, ci îndemnul dvs. de a „ne respecta colegii, votând“! Ca să fie înlăturată orice urmă de suspiciune în ce mă privește, data viitoare, indiferent de modul de votare sau dacă eu voi mai participa la concurs ori nu, nu voi mai vota, cel puțin la secțiunea poezie!
7. în ce privește votarea, mai există o variantă: aceea de a vota doar juriul, nu și concurenții sau membri site-ului! Pe mine nu mă deranjează, din contră; se poate chiar extinde numărul de jurați, pentru transparență! Sunt destule concursuri care se desfășoară astfel și nu văd niciun impediment în asta! Cu aceeași stimă,
Ion Lazăr da Coza a spus :
Camelia, mă opresc aspra unui aspect din comentariul tău.
Mă iei la rost și întrebi în stânga și în dreapta de ce ți-am dat șase. Dar de ce nu te întrebi dacă zecele ăla chiar l-ai meritat??? Un alt aspect, din câte îmi amintesc, în votul tău au predominat notele 5 și 6! În viziunea ta, nicio creație nu a meritat 8,9 sau 10? Oare astfel nu ți-ai favorizat creațiile? Întreb, doar.
Camelia Ardelean a spus :[...]M-am bucurat, de asemenea, să văd că notele pe care le-am obținut, atât la poezie, cât și la proză, sunt relativ echilibrate, respectiv de la 7 la 10, cu două mici excepții: Valerian Bedrule, care mi-a dat 4 la poezie, dar pentru care îi mulțumesc sincer! Data trecută mi-a dat 3, asta înseamnă că a constatat o evoluție, ceea ce mă bucură; sper că data viitoare îmi va da 5, apoi 6 și tot așa...! :-)) A doua excepție este nota d-lui da Coza (6), tot la poezie, în contradicție totală cu nota celorlalți jurați, ce m-a frapat și amuzat (într-un fel), fiindcă m-a „văzut“ la un singur punct diferență de poezia de pe ultimul loc, care a obținut, în cea mai mare parte, note foarte mici! Mi-a trecut însă „șocul”, văzând că mai sunt și alții în situația mea! Asta e, gusturile nu se discută și trebuie să acceptăm acest lucru! :-)
[... ]
Camelia, îți răspund la primul și ultimul punct, restul problemelor ridicate de tine au mai fost abordate, sau sunt sofisme:
Ana Cîmpeanu a spus :
Stimata doamna, eu nu am evaluat dupa preferintele si gusturile mele literare ci din punctul de vedere al profesorului de limba si literatura romana si al realizatorului unei reviste literare, am evaluat si notat mii de texte in viata mea, evaluarea aici e anonima, toti cei din juriu au lucrat individual. Eu nu ii cunosc pe ceilalti colegi din juriu si nu m-am consultat cu ei. Fiecare a notat separat si conform pregatirii si criteriilor sale. Ale mele au fost atat de obiective pe cat poate un om sa fie de obiectiv. Daca observati diferente intre notele noastre nu e problema mea. Poate observati ca aceia pe care i-am notat cu 10 au si castigat.
Păi e firesc, d-nă Ana Câmpeanu, să fi câștigat cei pe care i-ați notat maxim! Și nu că nu merită!!! Nu v-am certat.
Ideea este că aș fi dorit să îmi spuneți care sunt minusurile textului meu; A plăcea sau nu o poezie o pot face și elevii mei . Credeți-mă, nu nota m-a nedumerit, cât egalitatea aprecierii cu, de exemplu, textul nr 17...Iar poezie, cel puțin în ultimii ani, mănânc pe pâine dimineața, la prânz și seara... dar credeți-mă n-am „scris„ așa nici la 15 ani, când am debutat în Flacăra lui Adrian Păunescu...
Pur și simplu este soare!
Astăzi vremea s-a rătăcit.
Chiar de-i iarnă-n calendare,
Frigul iute s-a ofilit.
Să trimitem o scrisoare
Zăpezii? Ne-a cam buimăcit.
Pur și simplu este soare!
Astăzi vremea s-a rătăcit.
Am ieșit la o plimbare
Prin parcul puțin adormit
Și-așteptăm cu mic, cu mare
Fulgii, care ne-au părăsit.
Pur și simplu este soare!
FONDATORI
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
ADA NEMESCU - poetă
MIHAELA POPA - poetă
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor