UNIVERSITĂŢILE MELE
Cuvinte cheie :
Tînărul din romanul autobiografic începe să dea piep cu viaţa. Şi dă, la propriu. Încercând să-şi responzabilizele greşelile adolescenţei pleacă de acasă, pentru a-şi câştiga pâinea şi a evita un nou conflict cu bunul său tată. Destinul îl duce tocmai la capătul ţării, în îndepărtatul Rădăuţi, la un loc de muncă în geofizică. Probabil în imaginaţia sa era cel mai plăcut loc de muncă: aer curat, libertate, natură. Însă, pe lângă o muncă brută, solicitantă mult fizic, are parte de cele mai hidoase întâmplări (cred) din viaţă. După descrierea beţivului ''Falstaff de bodegă rurală'', într-un staţiu destul de vast al textului, nu cred că poate fi ceva mai hidos. De fapt suntem părtaşi la ceva de neimaginat, de necrezut. Nu ştiu câte ficţiune şi cât adevăr există în aceste pasaje din capitol prin care ni se descrie modul de viaţă a acestor muncitor din geofizică, comportamentul lor, total sălbatic şi inuman, ca şi condiţiile în care locuiesc, camerele fără uşi, în nişte locuinţe muncitoreşti murdare, insalubre, parcă venite dintr-o lume a ''Misterelor Parisului''. Dar ştiu că autorul impresionează profund cu acest capitol.
Şi pentru a se adeveri zicala, că dacă stai între lupi începi să urli, şi personajul nostru principal duce acelaşi stil de viaţă. Se îmbată şi lăcomeşte la metresa ''generalului''. Tot ce e al şefului este mai bun, chiar dacă acest ''bun'' nu e decât o biată beţivă, dintr-un colţ de lume, în care nu găseşte altă ocupaţie decât să bea şi să prostitueze. Însă are suflet, cară acasă un tănăr beat criţă, îl dezbracă, îl spală de toate mizeriile defecate pe ''dânsul'', îl aşează în pat să doarmă. De menţionat, este una dintre fiicele gazdei, celelalte două fiind la fel.
Tânărul are clipe de reproş introspectiv, îi zboară gândul la poveţele tatălui, la corecţia cu pumnul şi cu picioarele, aplicată de către profesorul de română, neînţelegând totuşi de ce a ajuns în aceste situaţii. Şi pe bună dreptate, vina nu este doar a lui.
Modul de narare este vulgar, poate ceva peste limite, dar o face pentru a crea impresia stilului hidos de viaţă, pentru a introduce şi cititorul în aceste circumstanţe, pentru a fi simţit în toată profunzimea sa acest mod de trai inuman. Chiar insistă pe aceşti termeni vulgari... sau poate pentru a se elibera de amintiri triste şi de a scoate în relief realitatea dezgustătoare, înfiorătoare a vremurilor şi ale împrejurărilor, o face.
Tânărul însă nu se desparte de cărţile sale. În odaia din căminul insuportabil, îşi amenajează un colţ al lui, cu un bec atârnat deasupra capului, postat pe speteaza patului şi citeşte. Citeşte în continuare clasicii ruşi. Poate şi de aceea s-a dus până în Rădăuţi pentru a fi mai aproape de idolii săi, unde încearcă să sărute pământ rusesc, fără a se gândi la consecinţele neromantice ce i se puteau întâmpla, prin depăşirea fâşiei de graniţă. Îmi vine în minte pentru o clipă şi pentru că tot suntem la exaltaţii clasici ruşi, pe N.Ostrovski, cu al său roman, ''Aşa s-a călit oţelul''.
Curiozitatea mea este fără margini de a cunoaşte şi următoarele universităţi.
Sofy
În acest fragment citim despre mizeria umană. Ne este descris un decor promiscuu în care personajul principal îşi păstrează totuşi o notă raţională continuând să citească - acest "viciu" poate fi şi puntea salvatoare ce nu-l va lasa pradă căderii abisale pe panta alcoolului.
Conform principiului - trebuie să vezi cât de jos cazi pentru a realiza cât de mult îţi doreşti să te ridici - apogeul căderii îl reprezintă marea beţie, unde îşi murdăreşte însăşi identitatea proprie, făcând o subtilă comparaţie de genul - iată ce am ajuns! "Îngerul păzitor", prostituata Bena, înţelege cumva că personajul nu aparţine acestei lumi pe care nici ea nu o acceptă în totalitate, ci doar circumstanţial - altă lume nici nu cunoaşte, doar subtrefugiul în locul frumos şi curat din amintirile copilăriei.
Lacrimi reci, lacrimi de conştientizare a situaţiei, de scoatere afară a urâtului ce nu-i aparţine! Plâns dureros şi terapeutic.
Am citit cu plăcere,
Domnule Ifrim, am deschis o nouă pagină în cadrul Colecției de proză în care voi aduce toate capitolele acestui roman. Cele trei capitole de până acum au fost deja transferate.
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor