Sinopsis
Urmărind recent canalele media naţionale, îmi vine în minte o similitudine între fenomenul defrişărilor forestiere mai mult sau mai puţin legale şi fenomenul cultural.
Dacă interesele materiale ariviste sunt cauzele defrişărilor ilegale , acest fenomen modificând semnificativ peisajul natural, ba chiar indirect şi pe cel antropic,văduvindu-l de de normalitatea verde, neplantând alţi copaci tineri şi ocrotindu-i cu grijă pentru ziua de mâine, viitorul este sumbru.
În plan cultural, artiştii consacraţi din diverse forme ale artei, ajunşi la apogeul maturitaţii artistice, trebuiesc,în opinia mea, să se îngrijească în sădirea, îngrijirea tinerelor talente pentru a asigura viitorul cultural al urbei şi, de ce nu , al ţării.
Anumiţi copaci sunt prea înalţi şi nu li se mai poate vedea vârful. Este nevoie de puieţi pentru ca lumea să îi vadă pe langă copacii uriaşi realizând astfel faptul că actul cultural încă are loc în detrimentul trendului actual de globalizare a activităţilor comerciale, a luptei pentru supravietuire de zi cu zi.
Însetaţii de frumos nu trebuiesc privaţi de accesul la frumos şi cultură, toată lumea trebuind să conlucreze la obţinerea acestui deziderat. Atunci când tinerele mlădiţe au iniţiative proprii,trebuiesc încurajaţi, nu sabotaţi., tranziţia între generaţii realizându-se orişicum lin, pe parcursul a 10-20 de ani.
Cei ce au ca mediu de lucru cadrul gimnazial, liceal sau universitar sunt cu adevărat binecuvântaţi, având acces la toate informaţiile privind concursurile, evenimentele culturale şi alte diverse activitaţi specifice cadrului didactic, mergându-se pe ideea de reciprocitate.
Pentru creatorii de artă , literară sau de altă natură , neafiliaţi mediului didactic este cu atât mai de lăudat efortul lor de a ţine pasul cu tendinţele culturale, cu concursurile organizate sau diferitele activităţi artistice, efortul lor fiind unul considerabil.
Şi totuşi, nu pădurea aparţine unui copac , oricât de mare ar fi el, ci copacul aparţine pădurii.
Îmi vine în minte exemplul lui Donald Trump, care a fost ridiculizat,fiind făcut personaj de desene animate(,,Familia Simpsons”,în anul 2000). Opunându-se fenomenului politic consacrat, abordând chiar o viziune total opusă, venind în întâmpinarea problemelor oamenilor la modul concret şi pragmatic.
Orice tânăr debutant are toată viaţa înainte şi numai Divinitatea poate şti ceea ce va deveni în timp ca valoare artistică sau socială.
Pe de altă parte, un exemplu concludent este şi cel al împăratului, care s-a rătăcit la vânătoare, fiind salvat de un cioban. În semn de recunoştiinţă, i-a dăruit acestuia domeniul pe care era amplasată stâna.
Putem învăţa şi primi ajutor de la oricine, oricat de bine situaţi am fi, sau oricât de mic ar fi cel care ne ajută.
,,Carpe diem ''dar ,,memento mori'' pentru că ,,Sic transit gloria mundi!”
Dixit!
Cuvinte cheie :
O prelegere privind formarea culturii, mai concret încurajarea oricărei formă de cultură. La general. Da, este adevărat că orice mlădiță trebuie ocrotită pentru a se forma un copac, dar și ea, mlădița trebuie să facă efort pentru a crește, a se dezvolta. Altfel, este în zadar.
Asta, vorbind la nivelul nostru, al celor care încercăm să întreținem, cel puțin, un dram de cultură. Să nu vorbim de lipsa interesului celor mari, sus-puși.
În text, mai sunt încă scăpări de punctuație și lipsă diacritice, tocmai pentru că vorbim de cultură...
Am citit cu interes,
Sofi
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor