Nu vreau să par nerespectoasă dar noi, românii, începem să ne distanțăm de rădăcinile pe care le avem. De ce? Pentru că totul a luat-o în jos. Nu ne recunoaștem ca români, nu ne ștampilăm așa decât în momentul când e 1 Decembrie. În restul anului spunem "ce țară de toată jena.'' E absurd! Nu sunt rușinată de faptul că sunt româncă, sunt supărată și indignată că alții sunt. Țara are un sistem politic de tot gunoiul (pentru a vorbi frumos cât de cât), avem o populație îmbibată în nesimțire, în orgoliu, în iresponsabilitate,  în dorințe avare nebunești; din păcate, doar această parte se vede, cealaltă a fugit, s-a ascuns. Nu mai știm ce e bunul simț și credem că ni se cuvinte totul doar pentru că cerem. Degradăm țara, ne degradăm pe noi, distrugem viitorul și pentru ce? Pentru nimicuri infantile. Nu are rost să strigăm ''Unire!'' Noi nu suntem uniți. O graniță ce ne "leagă" pe toți pe  același pământ nu înseamnă că suntem uniți în gând sau simțire. Nu ajutăm săracii de pe străzile României, ne înjurăm cu derbedeii ce au aceeași obârșie ca noi și ne ucidem puțin câte  puțin dragostea față de această țară. Dacă am putea reînvia trecutul, de am putea lua toată populația română și să o împrăștiem în diferite colțuri ale Terrei, sunt sigură că fiecare s-ar regăsi într-un timp destul de scurt. Trecutul ce a apus a luat cu el români ce țineau cu toată ființa la țara lor, dar care erau conectați prin sentimente și prin devotamentul lor, erau uniți sufletește în comparație cu noi. Se ajutau și apărau între ei; își apărau colegul de cameră, îl apărau pe acel cerșetor cu haine ponosite și vise zdrobite din colțul străzii, își apărau camaradul și luptau cu toată ființa pentru a menține țara, nu doar pe linia de plutire, ci deasupra ei, luptau pentru independență, pentru unitate și recunoașterea unor drepturi, luptau cu lacrimi amare în ochi pentru tot ce însemnă ,,Romania.”  Acum ? Acum nici pentru dorințe, nici pentru propria noastră credință, nici pentru copii noștrii, nici pentru un zero banal nu mai știm să luptăm.

 Toți suntem români. Români ce fac ceva bun, români ce nu fac nimic, ori români ce nici nu știu pe ce cale să apuce. Și din păcate mulți români care în numele adevărurilor lor distrug fără să pună ceva în schimb sau și mai rău sădesc ura.  Ni se scurge viața pe un tărâm aproape de nerecunoscut, un tărâm străin  nouă, copiilor lui. România va fi mereu a noastră, dar întrebarea adevărată e, ce vom avea? Ce fel de țară? Să visăm e perfect, dar hai să ne trezim un pic la realitate: ce va ajunge România luând în considerare drumul pe care este deja? Ea întotdeauna va fi a noastră, dar noi niciodată nu vom mai fi în întregime ai ei. Eu sincer, aș vrea să plec din țară. Nu pentru că nu îmi place, nu pentru că m-aș fi săturat de ea, ci pentru că nu cred că vom fi în stare vreodată să reevaluăm ,,valorile’’actuale. Bucureștiul pe plan European este cea mai poluată capitală, nu una dintre cele mai poluate, ci cea mai poluată. România face asta? Nu! Noi o facem. Noi distrugem ce avem. Eu personal nu cred că voi reuși să mă realizez aici. Nu e vorba că nu sunt patrioată. Eu încerc să ajut țara cum pot, în rândurile scrise arăt doar nemulțumirea față de indiferența oamenilor și arăt distrugerea ce o realizează mulți dintre noi, repet nu toți, nu vorbesc de tine cel ce citești mesajul ci de o mare parte din această populație.

 Nu, noi nu ne descurcăm în orice situație. Noi nu știm cum să vedem lumina, cum să ne vedem pe noi, cum să realizăm lucruri mărețe pentru țara noastră. Există o poveste despre o femeie cu un prunc în brațe ce intră într-o peșteră iar o voce îi spune să ia câte bogății poate duce, dar are timp doar 8 minute. Sprijină copilul de o stâncă și începe să îndese prin buzunare, sân cât mai mult aur, bani, etc. Iese grăbită, bucuroasă și porțile  peșterii se închid pentru totdeauna. Disperată femeia își aduce aminte de copil, dar este prea târziu.  Uităm mereu ce este mai de preț. Nu are rost să spun de sistemul politic, sistemul de învățământ ori altele, care sunt extreme de prost gândite pentru că ar fi o irosire de timp și spațiu. Vreau doar să spun că din păcate acel ,,Unire” acea aducere aminte a trecutului nostru istoric ar trebui să ne facă să ne dăm seama de hăul în care ne-am aruncat.  

 Ajutați-vă pe voi, dar mai ales pe noi copiii voștrii să ieșim de acolo!

 

Vizualizări: 120

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Andreea, ai o scriere cursivă, curată și bogată în idei. Ai câteva greșeli, dar nu foarte grave.

Chiar dacă ai fi singura din clasa ta care gândește așa, eu tot aș zice: Sunt mândru că sunt român!

Am observat un lucru ciudat - cu cât cineva face mai puțin pentru țara lui, cu atât o desconsideră mai mult.

Tu faci parte dintre cei care pentru ei țara doare!

Te îmbrățișez cu sufletul,

da Coza

Stiu că-ţi iubeşti ţara, Andreea. De aceea te doare, iar eu care sunt foarte matură şi la propriu şi la figurat sunt mândră de astfel de fii ai ţării. Însă nu aş putea spune că nu mă doar temerile tale, gândurile tale amare, mult maturizate faţă de anii pe care-i ai, faţă de o liceană. Însă, dacă pe tine te frământă aceste sentimente acum sunt convinsă că atunci când ţara va ajunge pe mâinile tale, ale voastre se va schimba. O veţi schimba voi aşa cum doriţi.

Dar până atunci, zic eu, să-ţi canalizezi sentimentele pentru realizare profesională, pentru a fi folositoare aceste măreţe ţări, care a trecut prin multe, a căzut şi s-a ridicat de multe ori, după cum ştii şi se va ridica şi de această dată. Să privim cu optimism şi încredere. Eu, am încredere în tine şi în cei ca tine.

Felicitări pentru text! Poţi să-l citeşti în clasă şi la limba română şi la istorie, să nu-ţi fie ruşine cu sentimentele tale.

Deosebită preţuire, Sofy!

 Domnule da Coza, multumesc pentru comentariul dumneavoastra.E adevarat ca ma deranjeaza cand vad atata indiferenta si desconsiderare in tara.Din pacate nu toti dorim a face ceva pentru a schimba situatia actuala a Romaniei. 

 Multumesc pentru pareri.

Cu respect,

Andreea

Doamna Sofia, multumesc mult pentru randurile scrise.Poate ca am o gandire mai matura, mai realista, in privinta anumitor lucruri. Da, subiectul ma framanta pentru ca si eu fac parte din aceasta  tara chiar daca contributia mea nu e una foarte mare . Sper ca pe viitor generatia aceasta sa reuseasca sa mai salveze unele valori.

Cu respect,

Andreea

Contribuţia ta este una foarte mare, Andreea. Faptul că te pregăteşti pentru a înfrunta unele deficienţe în ţară este mai mare decât crezi tu. Treaba ta este acum să înveţi, iar faptul că tu gândeşti ''ca un om mare'' este lăudabil şi-ţi va folosi. Ce bine ar fi dacă ne-am cunoaşte fiecare atribuţia pe care o avem în fiecare clipă. Cred că ar face mai uşor suportabil simţămintele de care tu vorbeşti.

Acelaşi respect, cel puţin la nivelul tău, Sofy!

Calin Andreea a spus :

Doamna Sofia, multumesc mult pentru randurile scrise.Poate ca am o gandire mai matura, mai realista, in privinta anumitor lucruri. Da, subiectul ma framanta pentru ca si eu fac parte din aceasta  tara chiar daca contributia mea nu e una foarte mare . Sper ca pe viitor generatia aceasta sa reuseasca sa mai salveze unele valori.

Cu respect,

Andreea

"avem o populație îmbibată în nesimțire, în orgoliu, în iresponsabilitate,  în dorințe avare nebunești; din păcate, doar această parte se vede, cealaltă a fugit, s-a ascuns." Nu a fugit, nu s-a ascuns, este doar lipsita de tupeu(valoarea nu are nevoie sa strige), dar exista,  si dovada acestui fapt esti chiar tu. Si sunt multi ca tine. 

Cu prietenie,

 

Scrii foarte frumos, rândurile tale m-au atins direct la inimă.

Randuri care sunt valabile oricand, cu orice prilej sau sarbatoare.

Te astept Andreea sa mai postez.

Sofy

Multumesc mult Doamna Militaru apreciez comentariul.De multe ori se spune ca tupeul nu este bun, dar daca ar fi sa ne raportam la acest subiect, probabil ca ne-ar trebui o doza destul de mare ca sa ne afirmam si sa incercam a schimba ceva.Aveti dreptate.

Cu respect, 

Andreea.

Corina Militaru a spus :

"avem o populație îmbibată în nesimțire, în orgoliu, în iresponsabilitate,  în dorințe avare nebunești; din păcate, doar această parte se vede, cealaltă a fugit, s-a ascuns." Nu a fugit, nu s-a ascuns, este doar lipsita de tupeu(valoarea nu are nevoie sa strige), dar exista,  si dovada acestui fapt esti chiar tu. Si sunt multi ca tine. 

Cu prietenie,

 

Multumesc mult, chiar asta a fost  dorinta mea : mesajul sa atinga cititorul.

Cu drag,

Andreea.

Tăpîrdea Andrei a spus :

Scrii foarte frumos, rândurile tale m-au atins direct la inimă.

Bravo, Andreea! Sentiment și talent.

Multumesc mult :)

Cu drag,

Andreea

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

colaborări

în parteneriat cu

Revista „Eminesciana” 

ultimul număr

AICI

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Așteptăm DONATORI și pentru perioada septembrie 2022 - septembrie 2023:

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de Eftimie Gheorghe
cu 13 minute în urmă
Postare de log efectuată de Monica Pester
cu 3 ore în urmă
Postări de log efectuate de Floare Arbore
cu 12 ore în urmă
gina zaharia a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Definiție (in memoriam Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr Grădinariu
cu 17 ore în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog Definiție (in memoriam Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr Grădinariu
cu 17 ore în urmă
Postare de log efectuată de Costel Zăgan
cu 20 ore în urmă
Vasilisia Lazăr Grădinariu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Zilele din urmă (II) a utilizatorului vasile lucian tatar
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Corneliu Neagu îi place postarea pe blog TIMPUL PRIN TIMP SE ÎNTOARCE-NAPOI a lui Corneliu Neagu
ieri
Corneliu Neagu şi-a partajat postarea de blog pe Facebook
ieri
Corneliu Neagu şi-a partajat postarea de blog pe Facebook
ieri
Postare de log efectuată de Corneliu Neagu
ieri
Utilizatorului Vasilisia Lazăr Grădinariu îi place postarea pe blog Definiție (in memoriam Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr Grădinariu
ieri
Postare de log efectuată de Dinca Valerian
ieri
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog Tu, Iubire a lui Răduță If. Toader
ieri
Munteanu Manuela a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Jungla indiană a utilizatorului Munteanu Manuela
Luni
Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Definiție (in memoriam Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr Grădinariu
Luni
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia imposturii a utilizatorului Costel Zăgan
Luni
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cum flori de-argint pe ape s-au prelins a utilizatorului gabriel cristea
Luni
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Cum flori de-argint pe ape s-au prelins a lui gabriel cristea
Luni
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia imposturii a utilizatorului Costel Zăgan
Luni

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2023   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor