Intr-o frumoasă dimineață de început de vară consecutivă unei zile ploioase, inspectând grădina găsesc prin desișul frunzelor de morcovi un ou. Mare, verde și neobișnuit de greu, cu o formă mai mult elipsoidală decât ovoidală. Locul e bine îngrădit, încât păsările vecinilor nu puteau pătrunde acolo. Altfel ar fi fost banal. Contrariat de greutatea lui îl iau și îl cântăresc. Are șaptezeci de grame față de șaizeci cât are unul de găină asemănător ca formă și dimensiune provenit din vecini. Analizând lucrurile ajung la concluzia că a fost depus acolo de o zburătoare. După culoare ar putea fi de rață, dar rațele sălbatice, singurele care zboară, fac ouă mai mici decât acesta. Și nici nu am văzut prin zonă rațe sălbatice zburând. Am văzut niște berze, care ar putea să aibă ouă de asemenea dimensiuni, dar cercetând pe internet aflu că au ouăle albe și uneori cu pete maronii. Căutând după ”ouă verzi” găsesc o mulțime de informații despre ouă de găină de culoare verde datorate alimentației lor vegetale, ecologice și cu conținut scăzut de colesterol. Nu mi-e însă clar dacă ele chiar au culoarea verde sau sunt numite verzi, așa cum sunt numiți și ecologiștii, că doar nici ei nu au culoarea verde. Și găinile nici nu zboară. Am mai văzut pe la râul aflat cam la un kilometru niște gâște de casă zburătoare pe distanțe mici, dar gâștele nu fac ouă verzi. Crocodilul face ouă verzi, dar sunt rotunde și apoi nici crocodilul nu zboară și nici nu trăiește prin zonă. Prin zonă zboară frecvent coțofene, dar sunt prea mici, nu ar putea face ouă așa de mari. Întreb vecinii, trăitori prin aceste locuri de când se știu, nu ca mine de câțiva ani.
- Se spărgea dacă îl făcea vreo pasăre din zbor - îmi spune vecinul de la răsărit.
- Dar nu l-a ouat din zbor, i-a venit să-l facă, a aterizat și după ce l-a ouat a zburat mai departe – am replicat eu.
- Dacă e de barză? - își dă și el cu părerea...
- Barza are ouăle albe.
- Ar trebui să le pui la o cloșcă să vezi ce iese din el.
- De unde?
- De la vecini.
- Am vorbit cu vecina Minodora și mi-a spus că deși oul pare de rață, date fiind împrejurările se teme să nu iasă cine știe ce din el, vreo lighioană care să-i mănânce puii.
Am întrebat și la școală pe o profesoară de biologie, dar mi-a spus că e suplinitoare, că predă biologia după programă, nefiind pasiunea ei și nu știe. Îl voi pune la loc, poate se clocește la soare sau poate îl mănâncă vreo cioară sau coțofană, că eu nu servesc. Bear Gillys sau Zimmermann poate l-ar fi mâncat, dar eu nu.
- Nu se poate cloci la soare, poate îl mănâncă vreun câine, faci cum vrei, o să mă interesez și eu de ouăle verzi să văd ce aflu.
Am scos oul care intre timp ajunsese în frigider și l-am pus în același loc unde îl găsisem. A doua zi dispăruse. Nici urmă de coajă, cum mai găseam unori prin grădina mare de la ouăle mâncate acolo de ființe necunoscute, poate ciori, coțofene sau maidanezi. Deși nu sunt sigur presupun că oul e cel mai probabil de rață domestică și a fost furat și așezat acolo de o pasăre răpitoare, din motive numai de ea știute care apoi a revenit și l-a luat. Ce-o fi fost în mintea ei dacă a observat că oul a dispărut la un moment dat și apoi a reapărut peste două zile în același loc? Poate așa sunt și alte cazuri de dispariții misterioase care mai au loc în zilele noastre și le punem pe seama unor miracole.
Cuvinte cheie :
Interesant text! Teoria oului verzui.
Eu zic că putea fi de orice dintre păsările enumerate, în afara crocodilului. Că a dispărut? Nu-i de mirare... Noaptea circulă multe lighioane pe câmp. L-a mâncat cu coajă cu tot. Sau mai ştii? Poate fi şi ceea ce ai spus tu Roza, un miracol.
Mi-a făcut plăcere să citesc acest text ce are conotaţie uşor umoristică, Sofy!
Dacă era între morcovi, cred că oul l-a adus iepuraşul de Paşte. A lăsat oul, a luat morcovul:)
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor