Se tot mira de aşa noroc: zi frumoasă, aurie, de octombrie, o stare interioară bună, o veselie fără motiv, trenul neaglomerat, prea curat pentru un personal. Găsi un compartiment aproape liber, scană pe sub geană – un singur călător, un domn pedant la primă vedere, cu chipul ascuns după ziar, răspunde politicos salutului.

Se ghicea privită, ostentativ nu-l privea, se gândea ca o şcolăriţă dacă îi stă bine părul, dacă hainele sunt potrivite, deşi avea în mişcări şi atitudine ceva-ul ăla de femeie ce se ştie frumoasă.

La rândul ei băgă nasul într-o revistă, tocul ochelarilor de vedere se alinta pe genunchi într-un echilibru precar. La prima zdruncinătură, tocul căzu cu zgomot. Amândoi s-au repezit să-l ridice, mâinile s-au încurcat, atunci s-au privit. Două perechi de ochi verzi, uluitori de verzi, se cercetau cu sete. Gheaţa a fost spartă.

-         Iertaţi-mă, daţi-mi voie să mă explic! spuse el, sunt uluit, brusc m-aţi aruncat cu gândul cu peste douăzeci de ani, într-o noapte de Ajun de Crăciun, să vă povestesc, vă rog…nu pot altfel. Privirea-i verde cerşea îngăduinţă, brusc strălucitoare, copleşitoare, umedă şi caldă.

         N-a putut răspunde, doar a îngăimat neinteligibil, cu privirea ţintă, verde otravă. El a continuat grăbit cu voce guturală strivită de emoţie.

-         Era după miezul nopţii, undeva aproape spre ora două, făceam rondul obişnuit pe străzi lăturalnice, ningea cu fulgi uriaşi de nu te vedeai la un metru, deşi, moi… liniştea perfectă făcea totul ireal. Ca din vis o siluetă a apărut, părea a fi un bărbat foarte grăbit. L-am somat, fluierul ascuţit a făcut ţăndări liniştea. L-am ajuns alergând însoţit de soldatul ce mă seconda. În dreptul unui felinar, singurul de pe străduţă, străjuia parcă întreg universul,  i-am atins umărul, s-a întors şi misterul s-a spulberat. Căciula, la modă pe-atunci, acea rusească purtată de ambele sexe, ia căzut în zăpadă lăsând o cascadă de păr arămiu, ca o flacără pradă fulgilor de zăpadă. Era o tânără, aproape copil, îmbrăcată într-un costum de schi de culoarea castanelor coapte, speriată ca o ciută, cu ochi imenşi verzi. Am depăşit cu greu clipa, cea urmat …am legitimat-o, speriată mi-a spus că nu are buletinul, că vine din tura de noapte – o lăsase şeful să plece mai devreme, era sărbătoare – am chinuit-o ca un nemernic, i-am cerul adresa, locuia într-un bloc de locuinţe, foarte aproape. N-am crezut-o când mi-a spus că e măritată, era aproape un copil! Aş fi păstrat-o toată noaptea, simţeam că mi-a fost trimisă, noapte de vis…soldatul plecase mai încolo, intuise. Am lăsat-o să plece,  însă…parcă-mi pierdeam sufletul, mă năşteam şi muream în acelaşi timp, sentiment ce nu m-a părăsit vreodată, o neîmplinire fără să poarte un nume.

-         Tu? Îngăimă ea…înţeleg de ce-ţi ştiam privirea, n-am putut-o uita…

Abia acum făcură cunoştinţă: Andrei – Ada, dar se ştiau, de până să se nască, erau suflete pereche, simţeau.

-         Nu pot uita, noaptea de revelion, urmă povestea ea, cu chipul răvăşit, o şuviţă brăzda fruntea scăpată din strânsoare unei agrafe, uluitor cât o întinerea.  Câţiva invitaţi, uşa descuiată, aşteptând colindători. Soneria răzbeşte cu greu muzicii, vocilor. Când uşa s-a deschis, am înmărmurit, purtam o tavă imensă cu pahare, din fericire goale. Le-am scăpat cu zgomot infernal, toţi m-au liniştit…cioburile aduc noroc!

În uşă erai tu, urmăreai scena cu paharele, totul se învârtea, respiram într-o capsulă atemporală, rupţi de realitate.  Lumea era prea mică să ne încape, timpul o firimitură dintr-un infinit. Am înţeles, nu ai crezut că sunt măritată, ai memorat adresa, purtai uniforma de ofiţer de miliţie – pe atunci – dar stupoare, soţul meu purtând pe braţe băieţelul nostru de numai şase luni a apărut uimit de întâmplare.

Eram atât de speriată, ai înţeles, şi ai inventat pe loc o poveste, un denunţ anonim, un scandal la adresa aceasta, scuzele de rigoare, urări de nou an….ai plecat!

Mi-ai luat lumea cu tine, lumina, mi-ai lăsat cât să nu mor, oxigen diluat, vise nenăscute, doruri nespuse, braţele atârnau inerte fără scop, de acum ce va fi?

Abia acum s-au relaxat, prin minune. Trăiseră doar două clipe, ochii lor memoraseră pentru o viaţă, simţiseră cât pentru mii de vieţi. Aveau acum fiecare dintre ei douăzeci de ani mai mult, o altă tinereţe.

Ea poartă un jerseu cu frunze pe poale, superbă copie a toamnei  de-afară, un şal ce nu-i ascunde feminitatea, el pedant în haine sport, potrivite călătoriei, nu amintea pe cel în uniforma de altădată.

Trenul se poticneşte din nou, cu brutalitate,  aruncând pe cei doi într-un colţ al canapelei. Era prima lor îmbrăţişare.  Într-o barieră se răsturnase un tir cu mere, peste tot se rostogoliseră tone de fructe, motiv serios de întârziere a trenului. Nu-i deranja, aveau mai mult timp să-şi povestească…

 

Va continua

Vizualizări: 344

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Această revedere, întâmplare, destin, cine ştie? Sunt curioasă să văd cum evoluează personajele tale. 

Cu drag,

Eu zic să nu continui, Ada. Ai spus tot chiar înainte de ultimul paragraf. Admirabil!

 O ssecventa de viaţă bine prinsă din condei Like

Tulburatoare povestioara...si daca mai spui ca este si adevarata...Avem o idee comuna. Textul ce l-am postat pe 15 martie (sunt convins ca nu l-ai citit altfel ai crede ca insinuez ceva) are in final versul - "Caci te cunosc de pana sa te nasti" idee ce apare si in proza ta.

Astept infrigurat continuarea povestii

Impresionantă povestioară! Se zice că cei destinaţi unul pentru celălalt se vor întâlni cândva prin destin.

În ceea ce priveşte stilul, cred că îl cunosc şi ştiu şi de unde să-l iau. Ştiu că ai multe astfel de proze scurte dar şi mai ample. Prin urmare, le aşteptăm.

Aş dori să te atenţionez că punctele de suspensie sunt doar trei şi după ele se pune blanc. Eu sunt convinsă că tu ştii, dar din neglijenţă...

Am citit cu plăcere, Sofy!

"Lumea era prea mică să ne încape, timpul o firimitură dintr-un infinit... . Trăiseră doar două clipe, ochii lor memoraseră pentru o viaţă, simţiseră cât pentru mii de vieţi."

Minunat ai reust sa redai intalnirea, Ada! 

Cu bucuria lecturii,

Irina

Aştept continuarea...

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de Monica Pester
cu 21 minute în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Pregătire a lui carmen popescu
cu 5 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pregătire a utilizatorului carmen popescu
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Pregătire a lui carmen popescu
cu 6 ore în urmă
Postare de log efectuată de carmen popescu
cu 7 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Vocea oceanului a utilizatorului Monica Pester
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Vocea oceanului a lui Monica Pester
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Ana-Maria Butuza îi place postarea pe blog Dor de ler a lui Răduță If. Toader
cu 16 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cerneală simpatică (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 17 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Cerneală simpatică (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 17 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog poem fără titlu a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 17 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog suntem goi sub două haine a utilizatorului Stanescu Valentin
ieri
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog suntem goi sub două haine a utilizatorului Stanescu Valentin
ieri
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Trec a utilizatorului Stanescu Valentin
ieri
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog când mama trebăluiește a utilizatorului Maria Mitea
ieri
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când scrii, a utilizatorului Maria Mitea
ieri
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog exerciții de sinceritate – the end a lui Mihaela Popa
ieri
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog obosești, și - a utilizatorului Maria Mitea
ieri
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pasager al cerului a utilizatorului Monica Pester
ieri
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog exerciții de sinceritate – lecție a utilizatorului Mihaela Popa
ieri

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor