Giumbixul este o specie de om a secolului curent pe cât de complexă pe atât de comună. Când ieşi din casa este imposibil să nu dai peste el, sau el peste tine. Dacă îl întrebi la colţ de stradă cât e ceasul îţi răspunde scuturându-şi mâna dreaptă: - Este ora fixă, omule. Am dat pe rolexul ăsta un sac de bani şi n-are baterie. În oraş se simte stăpân. Îl poţi recunoaşte după hainele albe şi adidaşii negri, acoperite cu monograme celebre: adidas, prada şi altele asemenea.Giumbixul sadea ţine capul sus şi bărbia înainte dar nu se uită în ochii tăi niciodată.Fii sigur, în schimb, că va avea privirea aţintită la vreun monument imens, mimând un interes pseudo cultural. Uneori îţi va întrerupe discuţia, aducându-şi aminte ca din senin că a întârziat la o întâlnire cu un om cu adevărat important. Însă giumbixul este în elementul sau la Mall. Lui nu-I plac plimbările în parc, el prefera promenada în complexele comerciale. Cu cât mai mari cu atât mai bine. Poartă haine cu buzunare umflate însă e econom din fire. Nu este monstra de parfum pe care să n-o fi încercat. În preajma ta va mirosi a firma de la o poştă. Giumbixul, vorbeşte tare şi înjura des. Mame, tati, draci, verbe cu conotaţie sexuala ies din gura să firesc, într-o înşiruire curgătoare.Giumbixul sadea nu ştie gramatica dar înjura foarte corect. El nu citeşte dar este la curent cu marile evenimente mondene: divorţuri, măritişuri, încăierări televizate. Giumbixul sadea te poate informa asupra tuturor acestor chestiuni, dar nu-l întreba despre Globurile de Aur sau Toma Caragiu. Îţi va răspunde invariabil: - Te dai deştept mă? Oricât de bizar ar păreagiumbixul este un umanist prin excelenţă. Cerşetorii de la colţul blocului sunt cei mai buni prieteni ai săi. Numără banii, umezindu-şi degetele regulat. Îi place să se vadă pe sine, înconjurat de reporteri cu microfoane uriase. Nu te aştepta să-ţi dea ceva când sunteţi singuri. El se dă în vânt după mulţime şi generozitatea sa se ascunde în uralele grămezii. În intimidate, Giumbixul este mort. El nu poate străluci sau exista decât în văzul tuturor, singur se târăşte că o rimă. Giumbixul poate experimenta sentimente profunde. Dragostea este înflăcărată şi pasională. Giumbixul caută senzaţii tari pe internet şi îţi povesteşte satisfăcut orgiile la care a participat activ. Pe giumbix, îl întâlnim numai acolo unde kitsch-ul şi vulgaritatea înfloresc. Într-o sală de judecată îţi va da lecţii de morală şi bună purtare. Îţi va cere daune pentru mânjirea imaginii sale. El este un sfânt prin excelenţă. Un model pentru generaţiile viitoare.
Cuvinte cheie :
Acest text își are locul în Grupul: http://insemneculturale.ning.com/group/eseuri-jurnalism-literar-int...
Ai creionat bine jumbixul. Totuși, mai recitește textul. Mici greșeli. De ex: rimă > râmă.
da Coza
Jumbixul este o specie de om a secolului curent, ar sublinia mai bine despre ce individ este vorba. Din păcate, societatea consumatoristă naşte aceşti jumbicşi care pe viitor vor reprezenta majoritatea. Marcat!
Ti-a reusit foarte bine portretul jumbixului. Ai avut si multe modele, recunoaste!(glumesc, nu ca n-ar fi multi jumbixi). Am citit cu placere.
Cu drag,
O primă observaţie.
Cred că poate ar fi fost " fair" ca textul să inceapă cu o dedicaţie adresată antenistului Mircea Badea, măcar pentru a informa cititorii, care încă nu ştiu, cine este adevăratul creator al ineditului personaj JUMBIX, "preluat" şi descris şi de dvs. Cei care îi urmăresc emisiunea pamflet "In gura presei" il cunosc mai de multişor, iar Mihai Gâdea i-a inscripţionat numele şi pe cămaşă. Cei curioşi pot merge direct la sursă!
Incă o constatare:
"înconjurat de reporteri cu microfoanele date la maxim"
Boxele, staţiile, amplificatoarele de sunet în general, pot fi date la maxim, microfoanele nu.
PS. Incă nu am aflat în ce clasă se invaţă "tabla adunării" :)
înconjurat de reporteri cu microfoane uriase.
Nu exista "microfoane uriaşe". Pentru amplificare se folosesc portavoce:)
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor