Într-o seară, Costel îmi spuse că a văzut pe o stradă, în apropierea internatului nostru, un cireş încărcat, mamă, mamă! Dacă stăpânul avea câini, el era pregătit, păstrase câteva feliuţe de pâine şi de salam de la masa de seară.
N-o fi mare păcat dacă vom fura şi noi câteva şi aşa o să le mănânce viermii! Copacul fiind destul de înalt, cu greu s-ar fi încumetat cineva să-l culeagă.
Am sărit gardul căminului-internat şi pe la ora 11 noaptea studiam pe unde ne-ar fi mai lesne să pătrundem în curtea omului. Prietenului meu, un lungan de aproape doi metri, i-a fost un mizilic să sară poarta şi din trei paşi de campion republican la triplusalt era, deja, în vârful cireşului. Eu m-am învârtit pe lângă gardul din beton, dar nu reuşeam să-l escaladez nici în ruptul capului. Costel mi-a aruncat câteva crenguţe pline cu fructe. O bunătate! Mari, cărnoase şi parfumate. Am atins mânerul porţii, aşa, într-o doară. Poartanu era încuiată! M-a pufnit râsul, ştiind cum o sărise Costel. Mai greu mi-a fost să mă urc în cireş, dar nu imposibil. Prietenul meu nu mai prididea să bage în gură, cu amândouă mâinile. Era un mare mâncăcios. Hulpav! Eu mai puneam şi în buzunare în timp ce mestecam. La un moment dat... stupoare! La etajul unu al vilei, în faţa căreia se găsea pomul, s-a aprins o lumină. Am înlemnit amândoi. Era o lună pe cer, mare cât roata carului. Deodată, a început să cânte o vioară. Cânta bine, se simţea că arcuşul era mânuit de un artist. Ne-am revenit, liniştea era acum mângâiată de un frumos concert sub clar de lună... Mâncam cireşe pe note muzicale. Parcă erau şi mai gustoase. Dar nu ne-a tihnit multă vreme. Cum era lacom, vlăjganul de Costel s-a întins prea mult după un smoc şi a pocnit o creangă atât de tare, încât s-a speriat şi vioara, s-a oprit din cântat. Stăteam smirnă, nici nu mai respiram. Se auzea foşnetul frunzelor în timpanele noastre. Deodată, apare, în fereastra larg deschisă, o minune, un înger de fată, cu un păr blond curgând în valuri peste umerii goi.
Ca nişte tonţi ce eram, în farmecul de lună, fără să vrem am scos amândoi, într-un duet perfect, din gâtlejurile noastre ștrangulate de emoţie un „ah!” atât de neomenesc, încât am impresionat şi divina apariţie:
– Ce faceţi acolo? cu o voce care și dacă ți-ar fi citit condamnarea la moarte, tot erai cel mai fericit de pe pământ!
– Mâncăm cireșe, articulă Costel, vorbind împleticit, cu un sâmbure în gură, pe care n-a mai apucat să-l dea afară. Uimită de un răspuns atât de sincer a încercat să schiţeze un zâmbet. Cred că aşa spectatori n-a avut ea niciodată în miezul nopţii şi, mai ales, în copac, aproape de geamul ei.
– Cântaţi foarte frumos, domnişoară, am sta aici în cireş până dimineaţă să vă ascultăm, am încercat eu să dreg busuiocul, vorbind mai mult şoptit, să nu tulbur liniştea nocturnă.
– Paganini! rosti cu dulceaţă în glas tânăra interpretă.
– Paganini? am făcut eu pe interesatul, că habar nu aveam, cine o mai fi şi ăla?
– Da, Niccolo Paganini. „Concertul nr.13 în si bemol major”. Mai este cunoscut şi sub denumirea de „Fiica diavolului”.
Când am auzit, la acea oră din noapte, de fiica diavolului, mi-a trecut tot dorul de cireşe, mă gândeam că diavolul este atât de pervers încât pentru a te ispiti, ia şi chip de înger!
– Dar dumneavoastră sunteţi, cu siguranţă, un înger! am vrut eu să mă conving. N-am mai avut fericirea să-mi raspundă, căci m-a întrerupt brusc cu un semn din mână.
– Ssst! Plecaţi cât mai repede, vine tata! spuse minunea blondă cu palma paravan la gură, ca să auzim numai noi.
Să fi auzit şi să fi văzut atunci pârâituri de crengi, julituri pe picioare, buşituri. Au! Au! Nici n-am ajuns bine jos, că au şi început să latre câţiva câini, treziţi din somn.
Mamă, ce tărăboi am mai făcut! În fuga noastră n-am mai închis poarta, câinii după noi: Ham! Ham! Mare noroc am avut cu sandwich-ul lui Costel! Ne-au cam ieşit cireşele pe nas, dar măcar l-am ascultat pe Paganini! Ei, aș!
Ar fi trebuit să visez în noaptea aceea chipul acela blond de copilă. Mie unuia şi acum îmi gâdilă urechile acea muzică. Parcă arcuşul cânta direct pe inimă sau pe suflet...
O fi fost, oare, fiica diavolului?
Cuvinte cheie :
să fie mai concentrată prima parte aş zice,
Cirese, Paganini, inger sau diavol... Are parfum povestea.
Cu placerea lecturii,
Și, iată că în loc să apară mătușa Mărioara, c-o jordie în mână, la tulpina cireșului, apare o frumoasă domniță la fereastră care mai și cântă o muzică divină. Tot să mergi la furat!
Textul e plăcut cititului, corect și îngrijit, dar eu știu că George Safir poate mult mai mult.
Cu drag,
V-ați grăbit . Așteptam un final lucrat ! Oricum, întotdeauna vă citesc cu plăcere pentru că aveți condeiul la dumneavoastră.
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor