Draperiile crem, din catifea, mai mereu trase, împietreau sufrageria Monicăi într-o înserare continuă. Nici lumină, nici întuneric. Nici viaţă, nici moarte. Mobilierul simplu, dar ales cu gust, abia se distingea. O canapea din piele maro ciocolată, două fotolii la fel, o măsuţă din sticlă cu obişnuita cană de ceai pe ea, şi multe poliţe ce se împleteau în zigzaguri pe peretele din faţa canapelei, pline de cărţi. Lângă fereastră o mică seră, cum îi plăcea Monicăi să numească locul unde aşezase câteva plante ornamentale, obişnuite, parcă, să se hrănească din semiîntuneric ca şi stăpâna lor.

- Moo! Unde eşti? Uff, iar ai tras draperiile!

        Monica tresări şi se ridică din fotoliul unde cu ochii închişi îşi lăsase mintea să alunece în trecut, aşa cum obişnuia să facă, mai ales în ultimul timp. Înviorată o întâmpină pe Anca, fata vecinei, tânăra ei prietenă şi, de fapt, singura persoană care-i mai trecea pragul casei. Monica o îndrăgise pe Anca de când aceasta venise pe lume, în urmă cu douăzeci de ani. Îi înseninase copilăria cu basme, o ajutase de multe ori cu temele în şcoala primară, apoi îi fusese profesoară de limba română în liceu. Pentru Anca ea era Mo, după cum îi stâlcise numele când începuse să vorbească. Nu trecea zi fără s-o viziteze măcar o dată. Monica o învăţase să iubească arta, literatura, muzica, iar Anca îi dăruia scântei de viaţă. Trecea ca o pală de vânt proaspăt spulberând vremelnic cenuşiul din sufletul ei.

- De ce faci asta, Mo? întrebă Anca în timp ce strânse draperiile, lăsând loc luminii să inunde camera.

- Ce fac?

- De ce te îngropi în fotoliul ăla? Eşti încă tânără!

- A, da! De când voi ăştia mici consideraţi un om la cincizeci de ani tânăr? Îî? întrebă Monica revigorată de vivacitatea fetei.

- Eu nu gândesc aşa!

- Bine, bine! Hai să mănânci ceva!

- Nuu! Lasă! Am venit să-ţi povestesc. Azi am cunoscut un băiat...

        Anca vorbea însufleţită, cu obrajii îmbujoraţi şi ochii aprinşi de nerăbdarea de a simţi dragostea adevărată. Există pentru fiecare un moment magic. Monica îl risipise în van, fiind incapabilă să-l prindă. Cunoscuse acea dragoste, dar nu avusese curajul s-o trăiască până la capăt. Fugise şi de atunci viaţa ei cursese în zadar purtând în ea un gol imposibil de acoperit. Îşi amintea prima întâlnire cu Lucian. Îl ştia de mult timp. Mergea foarte des, pe vremea aceea, la teatru. Îi admira talentul şi nu numai. Încă tânăr, era un bărbat înalt, bine clădit şi foarte frumos. Avea carismă. Nu scăpa nicio piesă în care juca el. Acum se mai strecura câteodată în sala teatrului, doar ca să-l mai vadă puţin. Mereu cu grija să nu fie observată.

        Îşi amintea că, voia să invite la cercul de literatură din liceu câteva personalităţi artistice, printre ele şi un actor de la Teatrul de Stat. Astfel, după un spectacol, căutându-l pe directorul teatrului pentru a-i cere ajutorul, se trezise deodată faţă în faţă cu Lucian, abia scăpat din mijlocul unui grup de admiratoare. Acesta văzând-o dezorientată îi spusese uşor teatral,

- Cu toată dragostea, frumoasă domnişoară! Dacă-mi daţi un pix şi...

- Pentru? întrebase Monica încruntându-se uşor.

- Autogr... nu asta voiaţi?

- Şi cine sunteţi dumneavoastră, mai exact? întrebase Monica iritată de infatuarea lui, apoi văzându-l undeva la câţiva paşi pe domnul director, un actor mai în vârstă, se dusese spre el zâmbitoare.

        După acea primă întâlnire, din întâmplare sau nu, Lucian fusese actorul ce se alăturase proiectului ei. A doua întâlnire îi dezvăluise un om manierat, fin, cu un simţ al umorului foarte dezvoltat, liber şi extraordinar de inventiv. Au urmat alte, şi alte, întâlniri. Era totul perfect. Perfecţiunea unui vis fragil ce poate fi curmat de orice măruntă teamă. Magia se destrămase când Monica refuzase căsătoria cu Lucian, fiindu-i frică de momentul când el, înconjurat de atâtea admiratoare, ar fi putut s-o uite. Preferase să frângă visul înainte de împlinire gândind că, se protejează de o suferinţă viitoare. Apoi îşi dorise să se întoarcă, să-i spună că a greşit, dar orgoliul n-o lăsase. Timpul se scursese refuzând să aştearnă balsamul uitării peste inima ei. El se căsătorise după doi ani şi divorţase după alţi trei.

        Anca plecase de mult. Nu apucase să-şi termine povestea despre băiatul întâlnit fiindcă o chemase mama ei, dar promisese că-i va spune continuarea mai pe seară. Monica revenise la fotoliul ei şi la semiîntunericul obişnuit. Deşi se resemnase de mult şi ştia că era prea târziu pentru orice, amintirile stârnite de Anca nu-i dădeau pace întrebând-o obsesiv: „ce-ar fi fost dacă aveai curajul să mergi alături de el?” Nu ştia răspunsul şi acest lucru o sâcâia. Regretul că nici nu va afla vreodată îi muşca sufletul. Se ridică şi alese dintre cărţi una aproape ascunsă vederii. De format mai mic decât cel obişnuit, îngrijit legată, având coperţi din piele fină verde închis, cu marginile paginilor aurii, era cadou de la Lucian. Făcută la comandă special pentru ea, cuprindea toate poeziile dragi ei. Un dar cum numai el putea face. O mângâie uşor cu palmele, se întoarse în fotoliu, aprinse veioza ca o floarea soarelui cu petalele aplecate şi începu să răsfoiască. Se opri asupra unui poem. Citi, reciti de câteva ori, apoi îndoi colţul paginii, încălcând fără să-şi dea seama codul ei de reguli cu privire la cărţi, o închise şi se adânci în gânduri. Ultimele versuri pluteau în mintea ei „Dar dacă nu rişti nimic, Nu faci nimic, Nu ai nimic, Nu eşti nimic...”(*) O lumină aprinsă prea târziu transformată în foc mistuitor. „Doamne, de-aş putea s-o iau de la început!...” îşi spuse dorindu-şi cu ardoare o întoarcere în timp.

***

        Monica intră în casă, îşi aruncă geanta pe canapeaua din sufragerie şi se scufundă în fotoliul ei preferat. Nu ştia ce este cu ea. Ar fi vrut să creadă că lucrurile sunt limpezi aşa cum spunea Maria, prietena ei, dar le simţea complicate. Aproape leşinase când Lucian o ceruse în căsătorie. Făcuse un atac de panică. El o înţelesese, amânase discuţia pentru a doua zi, o adusese până în faţa blocului, ea insistase s-o lase acolo, pentru ca apoi să fugă la Maria. După două ore de discuţii, singura concluzie desprinsă de prietena ei era că, ea, Monica, avea nevoie de un doctor.

- Ce se întâmplă dacă te căsătoreşti? Necăsătorită nu poţi să-l pierzi? Nu te înţeleg! fusese ultima replică a Mariei.

        Nu ştiuse ce să răspundă. Apoi se revoltase pe prietena ei. Ce era aşa de greu de înţeles? Fusese lângă ea când de la perfecţiune ajunsese la dezastru, când din nori ajunsese direct în noroi. Ştia cât de greu îşi revenise după ce-l găsise pe fostul ei soţ în pat cu... nici nu mai conta cu cine! Nu, nu mai voia să treacă prin aşa ceva.

        Auzi o bătaie în uşă, apoi aproape se rostogoli în casă, Anca, fetiţa vecinei. Aceasta veni în viteză, se aruncă în braţele Monicăi, îşi puse mânuţele pe obrajii ei şi frecându-i uşor a alintare o rugă,

- Mo, vleau o poveste! Îmi spui? Te loog!

- Da, puiule! răspunse Monica şi în timp ce-i povestea copilei despre lumi miraculoase îşi recăpătă calmul.

        După plecarea Ancăi, gândurile începură iar să roiască în capul ei. Se uită în jur căutând un punct de sprijin. Privirea i se opri pe cartea primită în dar de la Lucian, aflată mereu la îndemână pe măsuţa dintre fotolii. O luă căutând mângâierea versurilor. Observă nemulţumită un colţ îndoit, deschise cartea la acea pagină murmurând: „ Off, Ancuţă, Ancuţă!” Era convinsă că volumul ajunsese în mâinile fetiţei. Abandonă gândul că trebuia să corecteze atitudinea copilei, atrasă fiind de rândurile de pe acea filă. Le citi în şoaptă de câteva ori simţindu-le stranii purtătoare ale unui mesaj aşteptat.

* Riscul de Rudyard Kipling

Vizualizări: 143

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Textul este foarte drăguţ şi atât de concentrat, încât dacă l-ai dezvolta ai putea scrie câteva pagini bune, Corina. De fapt este vorba despre cele mai importate momente din destinul cuiva... Nu înţeleg pentru ce paragraful al doilea e pus la sfârşitul povestirii, un episod care este deja explicat mai sus... Însă inspiraţia autorului nu prea trebuie contestată.

În rest, textul este foarte corect scris, cursiv, frumos.

Aş avea o mică atenţionare. În fraza, ''O cunoştea pe această tânără de când se născuse, acum douăzeci de ani.'', zic eu că ar fi necesar să spui cine este tânara, cu numele, deoarece nu prea se înţelege cine pe cine a cunoscut, decât mult mai jos în text. Iar el, textul fiind foarte scurt...

Am citit cu deosebită plăcere, Sofy!

Bucuroasa, ca de obicei, de semnul tau!

Multumesc pentru sugestie, am modificat. 

Ideea textului era ca, Monica isi trimite un semn(versurile) din viitor pentru evita greseala vietii ei.

De aici si succesiunea paragrafelor. Se pare insa ca nu am reusit sa transmit aceasta idee. 

Cu drag,

 Textul confirmă calităţile  de prozatoare ale autoarei. Cred că totuşi la o recitire a textului veţi găsi câteva repetiţii uşor de înlăturat.  M.

Multumesc, domnule Mony!

Am periat textul, am facut mici modificari. Sper sa fie mai bine acum.

Cu prietenie,

Ionel Mony Constantin a spus :

 Textul confirmă calităţile  de prozatoare ale autoarei. Cred că totuşi la o recitire a textului veţi găsi câteva repetiţii uşor de înlăturat.  M.

Multumesc, Helene!

Drag de tine,

Helene Pflitsch a spus :

Mi-a placut, Corina.

Cu drag,

Foarte frumos, Corina! Felicitări!

Bucuroasa de semnul tau!

Cu drag,
 
Vasilisia Lazăr (da Coza) a spus :

Foarte frumos, Corina! Felicitări!

    Deosebit de frumos!Construirea textului cu acea inversare de planuri, mi s-a parut foarte inspirata, justificand, in final, angoasele Monicai. E clara impresia de intreg, de esenta. Felicitari!

Multumesc, Gabriela! Semnul tau m-a bucurat.

Cu drag,

Gradinariu gabriela a spus :

    Deosebit de frumos!Construirea textului cu acea inversare de planuri, mi s-a parut foarte inspirata, justificand, in final, angoasele Monicai. E clara impresia de intreg, de esenta. Felicitari!

În seara aceasta am ascultat-o pe Monica. Îmi citea din cartea destinului. Mulțumesc. Aveam nevoie de relaxare.

Daca Monica a reusit sa te relaxeze, sunt fericita.

Cu drag,

gina zaharia a spus :

În seara aceasta am ascultat-o pe Monica. Îmi citea din cartea destinului. Mulțumesc. Aveam nevoie de relaxare.

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nu-ţi fie teamă de sfârşit a utilizatorului Mihai Katin
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Nu-ţi fie teamă de sfârşit a lui Mihai Katin
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Păpădia din întâi ianuarie 2025 a lui Stanescu Valentin
cu 5 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Păpădia din întâi ianuarie 2025 a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 5 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Păpădia din întâi ianuarie 2025 a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 8 ore în urmă
Postare de log efectuată de Stanescu Valentin
cu 9 ore în urmă
Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mulți ani a utilizatorului bolache alexandru
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog Mulți ani a lui bolache alexandru
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog Nu-ţi fie teamă de sfârşit a lui Mihai Katin
cu 10 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În ochiul viu de frunză a utilizatorului gabriel cristea
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog În ochiul viu de frunză a lui gabriel cristea
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Amurg a utilizatorului IOAN stoian
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Maria Moise îi place postarea pe blog Decor între viață și moarte a lui Corneliu Neagu
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog simplicisima luminatorilor a lui nicolae vaduva
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog simplicisima luminatorilor a utilizatorului nicolae vaduva
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Scenaristul a utilizatorului Monica Pester
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog ajunul furat a utilizatorului petrut dan
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog ajunul furat a lui petrut dan
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog suflet cald a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 13 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Colind cu cuvinte uitate (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 13 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor