Era odată o capră cu trei iezi. În timp ce își făcea pedichiura, și-a adus aminte că văzuse o reclamă la TV despre un Mall deschis recent în zonă. S-a gândit puțin cum să-i facă pe neastâmpărații de iezi să fie cuminți până dă ea o fugă pe la raionul de cosmetice. I-a chemat la ea și le-a spus:
- Dragii mamii cucuieți, ce-ați vrea voi să îngurcitați la cină? Azi sunt dispusă să vă satisfac dorințele.
Iezii, mirați, nu au scăpat ocazia și au cerut: unul un laptop cu procesor I9, altul un android cu spațiu de stocare 32 GB, iar cel mic a cerut pufarine. (Singurul care a înțeles întrebarea a fost mezinul).
Capra s-a gândit că bugetul nu-i permite să satisfacă cererile în totalitate, însă asta urma să le-o spună la întoarcere.
A înșfăcat geanta Vuiton, cardul, și cu viteză mare s-a îndreptat spre ușă. Afară o aștepta Uber-ul comandat prin aplicația de pe telefon. Din mers, le-a spus iezilor să aibă grijă să nu deschidă nimănui, mai ales cumătrului dubios, lupul. Iezișorii au promis că vor fi foarte cuminți și au solicitat o parolă de recunoaștere. Capra a zis:
- Parola va fi:

Frunze-n buze,
Botox, sare,
Lapte-n țâțe,
Silicoane.

Apoi a plecat.

Cei doi iezi mai mari au început să sară prin casă, au dat sistemul Home Cinema la maxim, în timp ce mezinul făcea beatbox. În acest vacarm, bătaia la ușă a cumătrului lup nu avea cum să fie auzită.

Aici se impun niște întrebări: păi dacă era cumătrul caprei, de ce se ferea de el? De ce capra avea legături de rudenie cu o altă specie decât cea de proveniență? De ce lupul bătea arhaic la ușă și nu folosea interfonul? De ce nu și-a anunțat vizita prin mail, Viber sau Wp și a preferat să vină în lipsa caprei? Putem deci să-l bănuim de intenții necurate.

Lupul, enervat de lipsa oricărei reacții din partea iezilor, a considerat că poate are șanse mai mari dacă se preface a fi căprița. Cum nu era la curent cu noutățile, fiind de modă veche, a început să scandeze:
- Trei iezi cucuieți,
Ușa mamei descuieți!

Atât mai ținea minte, bietul de el, de pe vremea când la ușa sobei, puiandru fiind, mai credea în poveștile spune de tatăl său.

Iezii, în sfârșit, au rezonat empatic la aceste binecunoscute cuvinte și cei mari s-au repezit să deschidă ușa. Mezinul însă le-a pus piedică și astfel a oprit, momentan, dezastrul.

- Mama nu are vocea așa groasă de când consumă zilnic ouă de prepeliță ca să participe la Factor X. În plus, nu asta e parola convenită.
Dar iedul cel mare nu a ținut cont de explicații și a deschis ușa. Lupul l-a înhățat și l-a mâncat pe loc, apoi s-a învârtit prin cameră căutându-i pe ceilalți doi.
Iar se pune întrebarea cum de nu se speriau copiii înainte auzind o asemenea grozăvie. Și cum de-i mai era foame lupului? Oricît ai fi de animal, nu te saturi cu un ied?

Deodată, lupului i-a venit să strănute de la parfumul Elephant al caprei și iedul mijlociu, fapt curios! i-a zis politicos, din ascunzătoarea unde se afla:
- Să-ți fie de bine, nănașule! (zice povestea).
Și lupul l-a mâncat rapid și pe el.

Dar, iar ne întrebăm..."nănașule"? Ori iedul era excesiv de politicos, ori lupul comitea o gravă abatere de la codul manierelor elegante în societate. Cum să înfuleci pe cel pe care l-ai nășit?

Lupul s-a mai învârtit prin casă, dar nu a dat de iedul cel mic. Și aici povestea originală demonstrează legătura evidentă cu filmele horror de mai târziu. Criminalul ia capetele celor doi iezi și le pune la fereastră, să le vadă capra când o sosi, apoi pleacă. Asta demonstrează clar necesitatea unui control psihiatric pentru lup, cu urmări sigure ce duc spre cămașa de forță. Asta nu e poveste de spus unor copii. Le poate genera probleme emoționale mai târziu.

Revenim la firul acțiunii.
La fel, revine și căprița, cu o pungă de la Flanco în brațe în care se aflau laptopul și telefonul cerut. Numai pufarinele lipseau, bugetul nefiind suficient și pentru acestea.
Ajunge la ușă, vede zâmbetele iezilor la fereastră (sinistră scenă), și rostește parola convenită la plecare:
- Frunze-n buze,
Botox, sare,
Lapte-n țâțe,
Silicoane.

Mezinul iese de după soba cu pellet și deschide ușa mamei sale. Acesteia nu-i trebuie mult timp ca să-și revină și cere un raport detaliat despre ce s-a întâmplat. Tare se mai miră aflând despre fapta lupului și spune, citez:
- "Cine? Cumătrul meu? El? Care s-a jurat pe părul său că nu mi-a spărie copilaşii niciodată?"

Păi, măi coană capră ce ești, doar i-a speriat sau ce? Nu vezi bine? Sunt așa de speriați că nu mai sunt deloc.

Mai preocupată de răzbunare, capra aranjează o capcană pentru lup și merge să-l cheme la parastas. Acesta, pe drum încearcă să-l încrimineze pe moș Martin, aruncând bănuiala asupra acestuia ca posibil fâptuitor al mârșăviei. Ajungând acasă la capră, lupul se așază la masă și se opătează cu sarmalele puse în față.

Observăm o poftă exagerată de mâncare a unui animal, prin natura sa, hrăpăreț.

Se știe despre scaunul cu picioarele de ceară. cum cade lupul în groapa de sub el, se roagă de iertare, decedează fiind pocnit cu bolovani de către capra and ied etc.
Curios este ce urmează."... auzind caprele din vecinătate de una ca aceasta, tare le-au mai părut bine! Şi s-au adunat cu toatele la priveghiu şi unde nu s-au aşternut pe mâncate şi pe băute, veselindu-se împreună."

Nu putem fi decât dezamăgiți că la un parastas se poate veseli cineva, ca la o nuntă. Puțină reculegere nu strica.
Iată câte aspecte neconcludente am extras din această poveste care nu cred că mai trece de analiza copiilor de azi, învățați să butoneze de mici la tabletă.
Dacă vreți să scăpați de întrebări incomode, puteți să le dați link-ul poveștii și să vă vedeți de treabă!
Asta în caz că i-ar mai interesa.

Adina V.

15.10.2018

Vizualizări: 115

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

M-am prăpădit de râs! O parodie la Capra cu trei iezi. Poate fi varianta modernă, de fapt.

Ai uitat un amănunt, cum au scos iezii din burta lupului din groapă, ars, mort... Sau nu ai vrut să mai inventezi pe marginea acestuia. Oricum foarte bine construită, cu mult umor dar și mult sarcasm.

Se zice că azi copiii văd filme sau desene animate, jocuri pe tablete, cu conținut plin de cruzime. Dar în toate poveștile, scrise de acum 100 de ani și mai bine, cineva taie capete, omoară iezi, sparge burta lupului și scoate de acolo pe cei mâncați. Câtă cruzime!... Mai mult nici că era nevoie.

Am citit cu deosebită plăcere,

Sofi

Haioasă și povestea răstălmăcită cu amănunte tehnice și obiceiuri ale realității actuale, cât și comentariile pline de umor ale autoarei. Felicitări! 

Pe aceeași temă ,,Capra cu trei iezi” o altă interpretare (are limbaj licențios și poate nu place, dar mie mi-a plăcut comicul și logica autorului): https://mihaivasilescublog.ro/2016/06/29/capra-cu-trei-iezi/ 

Of, da' cârcotașă mai ești... :)

da Coza

Răspunde la discuţie

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Rădița Răpeanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rămâne să îmi lași un semn vs „Coșmar” de Ionel Mony Constantin a utilizatorului Rădița Răpeanu
cu 48 minute în urmă
Rădița Răpeanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rămâne să îmi lași un semn vs „Coșmar” de Ionel Mony Constantin a utilizatorului Rădița Răpeanu
cu 50 minute în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog Bacovia redivivus a lui Costel Zăgan
cu 5 ore în urmă
gina zaharia a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog fotografie de arhivă a utilizatorului gina zaharia
cu 5 ore în urmă
gina zaharia a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog fotografie de arhivă a utilizatorului gina zaharia
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog Rămâne să îmi lași un semn vs „Coșmar” de Ionel Mony Constantin a lui Rădița Răpeanu
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Rămâne să îmi lași un semn vs „Coșmar” de Ionel Mony Constantin a lui Rădița Răpeanu
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Coşmar a lui Ionel Mony Constantin
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Iluzie (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 7 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog haiku (44 - 46) a utilizatorului Dinca Valerian
cu 7 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog haiku (41 - 43) a utilizatorului Dinca Valerian
cu 7 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog haiku (38 - 40) a utilizatorului Dinca Valerian
cu 7 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog haiku (37) a utilizatorului Dinca Valerian
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog ce albă-mi sămânța de plop... a lui gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Rămâne să îmi lași un semn vs „Coșmar” de Ionel Mony Constantin a lui Rădița Răpeanu
cu 7 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rămâne să îmi lași un semn vs „Coșmar” de Ionel Mony Constantin a utilizatorului Rădița Răpeanu
cu 7 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog ce albă-mi sămânța de plop... a utilizatorului gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Coşmar a lui Ionel Mony Constantin
cu 8 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Coşmar a utilizatorului Ionel Mony Constantin
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog Bacovia redivivus a lui Costel Zăgan
cu 8 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor