Prin anii ’80, în mediul studenţesc român, circula cu multă vervă o întâmplare anecdotică, dar ca orice anecdotă şi aceasta avea un substrat profund: Cel mai mare sculptor din ţară ţinea cursuri la o facultate de renume. După un timp, acesta le cere cursanţilor săi, fără a impune o tematică anume, să se înfăţişeze cu o lucrare de mici dimensiuni. Când a venit sorocul, studenţii s-au prezentat cu creaţiile proprii. Profesorul, poposind pe la fiecare viitor artist, lăuda ce era de lăudat, critica ce era de criticat. Nimeni nu se supăra, fiindcă nimeni nu se considera, ante-factum, geniu! Ajungând în faţa unor sârme şi ţevi contorsionate, aşezate pe un soclu dintr-o şindrilă afumată, frântă savant, analiză din toate unghiurile posibile opera, şi-ntr-un târziu îl întreabă pe autor: „– Ce reprezintă?” „– Introversiunea tangenţială a zborului (I)caric” răspunse acesta, fără să clipească. (Titlul „capodoperei” l-am inventat eu, întrucât l-am uitat pe cel original.) „– Mda… Mda… şopti maestrul, mângâindu-şi barba. Data viitoare să vii cu o redare, în marmură, a unui picior uman, de la gleznă în jos!”. Bineînţeles că lucrarea s-a dovedit a fi de-o catastrofă monumentală. Atunci marele sculptor ar fi exclamat: „Haida de!... Nu suntem în stare să facem un picior, dar ne pricepem la introversiunea tangenţială a zborului icaric!?...”
Departe de a avea intenţia vreunei minimalizări, prin alăturarea subiectelor următoare de anecdota precedentă, amintesc aici un aspect profund al creaţiei şi al creatorilor: „Sărutul”, opera celebrului Constantin Brâncuşi, e considerată borna de început a sculpturii moderne, fiindcă printr-o manieră aparent primitivă, genialul sculptor a reuşit pentru prima oară să exprime, volitiv, esenţa, acea esenţă izvoditoare de multiple interpretări, de la ideile lui Platon, la gândirea orientală, de la reprezentarea evoluţiei spirituale pure, la vechea legendă indo-europeană a copacilor îmbrăţişaţi… Puţini ştiu însă că în spatele acestui căutat primitivism, de fapt e o combinaţie a simplităţii artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene, stau ani grei de ucenicie – Brâncuşi fiind unicul sculptor din lume care a executat două ecorşee umane (ECORŞÉU, ecorşee, s. n. Reprezentare a corpului omenesc sau a unui animal fără piele, servind sculptorilor şi pictorilor pentru studiul anatomic al musculaturii. Sursa: DEX 2009).
Venind la „ocupaţiunea noastră poeticească”, lesne constatăm că puţini sunt poeţii contemporani care ucenicesc la curtea versului clasic, la curtea poeziei cu formă fixă (rondel, sonet, elegie, epigramă, gazel, glosă, haiku, tanka, odă, pastel ş.a.), devenind din prima dadaişti, ermetişti, obscurantişti, onirişti, hiper-super-criptosimbolişti (!) etc. Dumnealor, la urma urmei, nefiind decât nişte b(i)eţi onanişti literari (au spus-o alţii înaintea mea!), fiind totuşi încurajaţi „la greu” de unii critici de-un snobism acerb, aşa încât, chiar dacă le parcurgi poezia cu creionul în mână, ca pe o ecuaţie cu paişpe necunoscute, tot nu poţi s-o dezlegi, şi-atunci mormăi peste umăr, după ce ai apelat la toată rezerva ta de nonconformism şi îngăduinţă: „Haida de!... Nu suntem în stare să facem un catren lizibil, dar ne pricepem la introversiunea tangenţială şi apteră a zborului icaric!?”…
Nu un astfel de poet este Valentin IRIMIA, şi ne-o dovedeşte cu prisosinţă în volumul online, apărut sub egida site-ului Însemne culturale – Imposibila taină –, unde, după ce a ucenicit întru început pe tărâmul „ecorşeelor lirice”, oferindu-ne creaţii extrem de reuşite şi de-o prospeţime remarcabilă (atât ca metafore, dar şi ca teme abordate), s-a avântat cu succes şi în patria poeziei versului liber (neuitând total de „ecorşee”!), excelând prin firescul şi farmecul discursului poetic, dând cu tifla teribilismelor ieftine, modelor şi modelelor efemere, sau exhibiţiilor pseudopoetice, bune de expus în eprubete, ca pe nişte avortoni ori mutanţi, în beciul muzeului literaturii!
Urmărindu-i discret evoluţia, strig în agora, ştiind că-mi veţi da dreptate: „Poet mai constant în valoare ca Valentin Irimia, mai rar!”
(un articol de Vasilisia Lazăr Grădinariu)
Cuvinte cheie :
Felicitări, Valentin! Felicitări şi administraţiei siteului "Însemne Culturale" pentru volumul online! Felicitări, Ana Câmpeanu, pentru cuvântul-înainte şi pentru munca depusă! Felictări tuturor celor ce au contribuit la apariţia acestui volum online! Voi citi cu plăcere versurile lui Valentin!
FELICITARI Valentin, felicitari tuturor celor care si-au adus contributia daruindu-ne noua cititorilor un regal poetic!
Unele taine sunt sfinte, altele sunt... imposibile. Fara sinceritate nu exista poezie.
Va multumesc, iubiti prieteni, care ati trudit si ati adunat rodul gandurilor si simtamintelor mele in aceasta borna de hotar pentru mine. Este intr-adevar de referinta pentru eul meu liric cu atat mai mult cu cat m-am infiintat relativ recent pe acest teritoriu si nu am un esafodaj prea ferm... acest gest al vostru consolidandu-mi definitiv drumul.
Multumesc intregului colectiv care a contribuit, multumesc "Insemnelor Culturale" fiindca exista... acum imi explic cu prisosinta de ce doar aici ma simt "ACASA" in ciuda numeroaselor site-uri literare pe care am cont.
TAINA nu exista... in noi toti curge acelasi sange... POEZIA
Felicitări Valentin!
Mulți poate se vor simți vizați ori vexați (dacă e cazul, îmi cer scuze pentru ofense!) de conținutul prezentării cărții și a poetului... Asta e!... Fără a citi mult și fără exercițiul scrisului, nu se poate! Înseamnă să fii artificial... Însă a spus-o sărbătoritul mult mai bine ca mine: „Fără sinceritate nu există poezie.”
După cum v-ați obișnuit deja, prezentările noastre făcute cărților sunt mai mult un îndemn spre lectură. O adevărată critică a făcut Ana Cîmpeanu, în selectul și aplicatul cuvânt-înainte, pentru care îi mulțumesc și aici! Mulțumiri aduc și colectivului din Administrație!
Succes pe mai departe, Irimia Valentin!
Mă bucur de apariția acestei cărți. Poezia unui poet prețuit adunată într-un volum minunat, așezat în biblioteca noastră, menit să ne desfete oricând vrem. Felicitări, Valentin! Prețuire și admirație celor care au pus suflet in acest proiect.
Drag,
Felicitări, Valentin! Un volum care îmbogățește biblioteca noastră!
Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
Încet gândită, gingaş cumpănită;
Eşti ca o floare, anume înflorită
Mâinilor mele, care te-au deschis.
Eşti ca vioara, singură ce cântă
Iubirea toată pe un fir de păr,
Şi paginile tale, adevăr,
S-au tipărit cu litera cea sfântă.
Impresionante randurile si gandurile daruite Ana. Ma regasesc in ele, ma recunosc...multe m-au facut sa imi descopar laturi pe care doar le banuiam. Si eu ma bucur ca poarta semnatura ta acest cuvant inainte...m-ai intuit perfect si ai redat mai mult decat concludent crezul meu liric. Iti multumesc infinit!
Ana Cîmpeanu a spus :
Mă bucur că a ieşit, sunt onorată că am scris eu cuvântul-înainte şi sper din tot sufletul să îi placă şi autorului acest efort colectiv. Felicitări, Valentin Irimia, şi inspiraţie pe mai departe!
Multumesc mult Dragos ca esti alaturi de mine!
Iordachescu Dragos Nicolae a spus :
Felicitări, Valentin! Felicitări şi administraţiei siteului "Însemne Culturale" pentru volumul online! Felicitări, Ana Câmpeanu, pentru cuvântul-înainte şi pentru munca depusă! Felictări tuturor celor ce au contribuit la apariţia acestui volum online! Voi citi cu plăcere versurile lui Valentin!
Multumesc Ines...atat pentru felicitari cat si pentru minunatele versuri cu care ne incanti!
Popa Ines Vanda a spus :
FELICITARI Valentin, felicitari tuturor celor care si-au adus contributia daruindu-ne noua cititorilor un regal poetic!
Multumesc, Ada, pentru felicitari... multumesc si pentru multumirile aduse celor ce mi-au pricinuit aceasta bucurie!
Ada Nemescu a spus :
Felicitări Valentin! Felicitări tuturor celor care au inițiat și au dus la un bun sfârșit acest volum, meritat, așteptat. Ana Câmpeanu, un cuvânt-înainte scris cu mintea și sufletul deopotrivă, Ion Lazăr da Coza, un discurs minunat! Pentru efortul depus de această echipă inimoasă, eu, cititor "Insemne Culturale", mulțumesc!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor