( prima zi. între frică, nebunie, ură şi moarte)
Cuvinte cheie :
Ultima revoluţie românescă sub un alt aspect. Aici se descrie teama, care încorsetează un bărbat român de schimbarea majoră care s-a dorit în ţară, anul 1989. Şi anume ziua de 22 decembrie, ca o zi oarecare pentru bărbat, un director stăpân pe sine şi care doreşte să-şi desfăşoare activitatea cu banal, ca de obicei. Rămâne foarte surprins de evenimentele precipitate din oraşul său de pe Crişuri... Dar oare acest bărbat nu a auzit nimic până atunci? Nu auzise de Timişoara care nu era departe, de copiii morţi pe treptele catedralei din centru, nu a simţit nimic din cursul evenimentelor precipitate? Şi în continuare este cuprins de nedumerire, de regret şi de teamă...
Tot aşa şi şeful serviciului nostru de cadre, era nedumerit şi surprins, a zis să stăm liniştiţi, că în vreo trei zile totul va reveni la normal şi vom vedea pe vreo casetă video ce s-a întâmplat. Până a auzit o voce tonică care l-a pus la punct. S-a retras cu milostivenie undeva în fundul sălii în care a încercat să ne adune, sub controlul său.
Şi, se aminteşte aici de multă votcă... de televizoare şi persane furate. Da, a fost adevărat. Dar din ce motive a fost adevărat? Pentru că românul de rând nu avusese parte de aşa ceva şi ar fi dori t şi el desigur un televitor color... la care visase de multă vreme.
Singurul lucru obiectiv din text este acela că cei ce au fost la conducerea comunistă au ridicat capul şi s-au transformat în democraţi.
Şi acum, câteva erori de tastare:
holbat la miene apoi- mine...
anemic. şi asta pentru- Literă mare după punct.
Am citit cu interes şi aştept continuarea.
Sofy
"Sentimentele de libertate încolţeau anemic. şi asta pentru că limbajul în care ne exprimam bucuria era încorsetat de ignoranţă, prostie şi multă ură sau dispreţ." Un tipar generat atunci care ne urmareste si astazi.
Mi-a placut acest fragment scris intr-un stil placut(printre randuri vorbeste si poetul) si sunt nerabdatoare sa vad perspectiva personajului asupra evenimentelor din 1989.
Cu prietenie,
sofia sincă,
democraţia prost înţeleasă atunci, dar şi acum,
a distrus şi distruge munca colectivităţii , şi nu numai material...
punctările din comentariu sunt bine reliefate.
mulţumesc mult
corina militaru,
mulţumesc de trecere şi semn.
perspectiva personajului se va deduce din următoarele părţi, numai că adevărul despre revoluţie este interpretabil, acum, desigur...
momentele descrise în ziua întâi sunt desigur generice dar trăite în adevăratul sens.
voi reveni cu urmarea
Dragă Teodor Dume, ortografic și ortoepic, se vede că vii dinspre poezie, unde acribia scrisului e „sublimă, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire”, de aceea am intrat în postarea ta, ceea ce fac doar la prieteni foarte dragi și la cei la care cred că nu se supără, am copiat textul, apoi am dat paste, pe urmă am început să corectez scăpările de tastare, gramaticale, dar și de expresie. Analizează-le pe amândouă și șterge unul. (Desigur, și la mine au mai scăpat greșeli - ce să faci, e doar o primă lectură.)
Subiectul abordat de tine e atât de bătătorit încât, acest prim fragment, nu mi-ai adus nimic nou, dar cine știe ce ne rezervă continuarea... Eu îți urez succes!
O să mai arunc un ochi pe aici.
Drag,
da Coza
ion lazăr da coza,
mulţumiri şi îndatorare.
desigur c-am ales varianta corectată.
stimă şi multă consideraţie,
Am subliniat Nedumerirea, întâlnit în două locuri prea apropiate, pentru a înlocui unul dintre ele. Nu mi-am permis s-o fac eu.
domnule Ion Lazăr da Coza,
Iarăşi mulţumesc din suflet pentru revenire şi corectură.
da, accept orice sugestie şi modificare pe care mi-o faceţi. sunteţi îndrăptăţit.
multă stimă,
sunteţi un om deosebit!
Viziunea unui "participant" la "revoluţie" caracterizată prin haos, pierdere a controlului, ură,etc. Da, aveţi dreptate, totul a fost înţeles pe dos referitor la această aşa-zisă democraţie care a venit peste noi în miez de noapte şi ne-a surprins adormiţi, în pijamale şi am rămas aşa se pare. Brucan zicea cu ani în urmă că României îi vor trebui 20 de ani să-şi revină, din păcate au trecut anii şi iată eu aş mai plusa cu 40 - asta dacă ne schimbăm în primul rând mentalitatea...
Am citit cu interes şi aş vrea să aflu cine erau cei cu geci şi vodcă :))
urma a avea loc - prea mulţi "a" - "urma să aibă loc" sună foarte bine...
Încercam din răsputeri ca să-mi revin - uneori nu prea îmi plac aceste asocieri "ca să" cum este cazul şi aici, dar este părerea mea de care autorul poate ţine cont sau nu...
aveţi 6 frici într-un paragraf care ar intra pe o pagină, vă sfătuiesc să mai schimbaţi din ele
să tresare - tresară
m-a învelit cu frică şi teamă - din nou frică (a 7-a în text), frică şi teamă sunt sinonime
augusta cristina călin,
mulţumesc foarte mult.
da, eram în prima linie...
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor