Îl privea de după colţul casei, ascunzându-se de el ca într-un joc pe care băieţii îl numesc „de-a hoţii şi vardiştii”. În jocul acesta, simplificat adesea la „de-a ascunselea”, bătrânul ar fi trebuit să o descopere şi să braveze: „Te-am văzut! Te-am văzut! Sunt mai ager decât tine, sâc!”.
Asta se întâmpla însă în alte zile. Acum, bunicul, într-o rătăcire de câteva clipe, făcea pereche cu un alt copil, cu băieţandrul acela care s-a împotrivit să îmbătrânească în ascunzişul lăuntric al celui ce-l purta. Cu el stătea de vorbă bătrânul acum, în cuvinte nerostite.
Mărunţel, uscăţiv, cu bărbuţa tunsă scurt şi cu ochii aţintiţi într-un loc nedefinit, bătrânelul, încă nu destul de bătrân, se apropia uşor de portretul bunicului desprins din povestirile lui Delavrancea. Şi în întoarcerea aceasta a lui prin anii de demult, părea că nu-i dă nici un semn de revenire dragii lui nepoate.
Diana avea în unicul său bunic, căci pe celălalt nu-l prinse în viaţă, însoţitorul fidel din primăverile înmiresmate, din verile îndulcite de gustul căpşunilor şi cireşelor din grădină, ori din toamnele ticsite cu roadele cele târzii. Altfel nepoata nici nu s-ar fi sinchisit să lase ispitele oraşului ca să se-ntoarcă mereu la ograda bunicului „de la ţară”.
Copila se apropie tiptil de tovarăşul ei de joacă, cel ce-şi trăise demult copilăria, şi-ncepe a-şi plimba palma prin faţa ochilor celui ce trebuia readus din trecut:
- Întoarce-te în prezent, bunicuţule! La ce te gândeşti?
Bunicul părea de piatră. Nepoata, destul de precoce, înţelege ce se petrece cu tovarăşul ei de joacă. Şi începe să-şi rostească şoptit o întrebare bănuitoare: „La ce se poate gândi un bunic când uită de sine? Şi asta, în prezenţa nepoatei lui dragi...” Apoi izbucni în urechile absentului de lângă ea:
- Am ghicit! Am ghicit! Precis te gândeşti la... La copilărie! La a matale, nu la a mea... Nu-i aşa? Nu-i aşa, bunicule?
Bătrânul de cremene începu să se despietrească. Atât cât să-i dea apă la moară nepoatei, care bravează:
- Am ghicit! Am ghicit! Uite că te-ai fâstâcit... Iată, ai şi o lacrimă în colţul ochiului stâng. Ba nu la stângul, ci la dreptul... Că în dreaptul stângii mele e ochiul tău din dreapta, nu-i aşa, bunicule?
Bunicul ridică domol privirea spre nepoată, în timp ce fata, învinovăţindu-se, îi şterge bobul de rouă de sub geană. Scapă şi ea un suspin, pe care apoi îl transformă într-un smiorcăit dramatizat:
- Acum, bunicuţule, lasă-l pe copilul cel din trecut şi împacă-l pe cel de azi! Iată că plânge bietul singuratic... N-are cu cine se juca...
Prefăcuta cea mică, nu chiar atât de mică, îşi duce mâinile la ochi şi începe să scâncească şi mai tare.
Bunicul, surprins şi parcă puţin ruşinat că ghiduşa de nepoată-sa i-a intrat în colţul acela de suflet ce-l păstra în taină, făcu un gest cu mâna, alungând vedenia venită de peste ani. Şi încearcă să-şi împace nepoata cu blândeţe:
- O, draga bunicului, iartă-mă! Ia, nişte amintiri răzleţe...Uite c-am să repar pozna. O să mergem să prindem vulpea... Vulpea cea care dă târcoale pe la coteţele vecinilor...
- Chiar, bunicule?
- Ei, nu chiar s-o prindem, ci măcar s-o zărim. Că precis o să ne-arate coada, vicleana!
- Zău? O s-o vedem? Precis nu mă amăgeşti?
- Nici vorbă, „draga moşului”!
Şi-şi privi nepoata ca şi cum ar fi aşteptat ceva de la ea. Se făcuse „moş” înadins, ca în „Bunicul” lui Delavrancea, ca să o provoace. O dată, să afle dacă nepoată-sa a citit lectura cu pricina, dar asta conta mai puţin. Şi a doua oară, ca să vadă dacă îl priveşte ea ca pe un...„moş”. Şi asta conta mai mult, căci bunicul spera că, în ochii nepoatei, nu e încă… bătrân.
Nepoata-i pricepu repede viclenia:
- Uite ce, „tată-mare”, intră ea în joc, tu nu eşti moş! Moş e bunicul Mădălinei... Ba nu, nici el nu e moş. Moş e...
Şi bunicul n-avu răbdare să afle cine-i moş. Îi era de-ajuns că a scăpat el de această povară. Măcar în ochii fetei. Şi, mai ales, îl mulţumi peste măsură încredinţarea că isteaţa de nepoată-sa i-a dibuit cimilitura literară. Îşi înălţă nepoata, uşoară ca un fulg, pe umerii săi osoşi, deschise poarta grădinii şi porni, cu ea în cârcă, pe urma vulpii.
Au ieşit în câmp şi, cu nepoata când pe sus, când pe jos, au străbătut o parte din Sohodor, câmpul satului dinspre miază-noapte, înţesat cu schijele metalice ale ultimului război. Când au ajuns pe coama dealului, bunicul s-a oprit. Şi-a ajutat cu greu nepoata să descalece de pe mârţoaga pe care o închipuia şi începu să protesteze:
- Grea soartă au bieţii bidivii! Nu-i drept! Uite cum mă înţeapă genunchii. Dar şalele! Deh, încheieturile oaselor mele, dar mai ales ale celor de-un leat cu mine, au de-acum nevoie de unsoarea aceea care se vinde la farmacie, continuă să se plângă, în timp ce-i aranja fetiţei rochiţa şifonată de cocoaşele umerilor săi.
- Ce, bunicule? De ce m-ai coborât? Ai găsit urma vulpii?
- Nu încă, fata mea. Altceva am găsit... Vezi tu bucata asta de fier?
- O văd, bunicule.
- Ştii tu ce-i?
- După cum arată, nici nu mă interesează. Ştiu atâta, că-i... fier. O... ruginitură, cum îi zice adesea bunica cuţitului de bucătărie... Când se-nfurie că nu te-ocupi tu să-l ascuţi.
Pe lângă cele junghiuri reumatice, bunicul, iată, mai primi un junghi... Ba nu unul, ci două. Primul, înţepătura cu aluzie la conflictul său casnic, nu prea îl mişcă. Nepăsarea fetei însă, faţă de obiectul ce tremura în mâinile lui, îi întunecă faţa.
- Vasăzică, atâta crezi tu că se poate numi ceea ce-ţi arăt eu? O... ruginitură?...
Bătrânul înţelege repede că fata n-are nicio vină şi încearcă să se stăpânească:
- Aşa-i, draga bunicului. O ruginitură. Dar, din păcate, nu-i numai o bucată de fier, stricată de rugina timpului. O aşchie ca asta a omorât-o atunci, de mult, nu atât de demult pentru mine, pe străbunica Mădălinei. Poate chiar aici. Îşi prăşea săraca ogorul, că oamenii mănâncă şi pe vreme de război. A nimerit-o în plin acest sol turbat al morţii. Şi-a dat duhul, la un ceas mai încolo, în braţele soldatului de la punctul sanitar.
Bunicul aruncă bucata de fier ca pe o piază rea şi, odată cu ea, îndepărtează cele ce l-au întristat. Apoi îşi aţinti ochii spre un pămătuf de pene ce răsări din senin în marginea drumului. Văzu ceva acolo şi nepoata.
- Vulpea, bunicule! Vulpea! Ba, am vrut să zic... raţa. Raţa pe care a furat-o vulpea. Uite că a mai rămas din ea doar capul. Iată şi o labă... Ba nu una, ci două...
- Două? Unde-o fi a treia? se îngrijorează hâtru bătrânul.
Şi bunicul, mulţumit de gluma sa, dădu drumul unui zâmbet în colţul gurii, apoi altuia şi mai larg care-i inundă faţa cu lumina ce-o purta ascunsă. O lasă pe Diana să ancheteze cazul, precum detectivii cei din filme. Iar el îşi pironi privirea spre orizont, acolo unde ţancurile Ceahlăului înţepau bolta cerească, limpede ca o mare liniştită.
Deasupra celor doi singuratici din inima câmpului îşi înălţa şi îşi cobora pe rând trilurile o ciocârlie. Un punct negru ce fixa mijlocul clopotului de argint al cerului. Dedesubt, bătrânul era parcă limba clopotului. Cu palma streaşină la ochi, începu a urmări lacom cântăreaţa înaripată a câmpului, ca şi cum uitase că văzuse minunea de atâtea ori... De mult mai multe ori decât o s-o mai vadă. Şi ca să-şi alunge tristeţea acestei socoteli nemiloase, întoarse din nou privirea spre nepoată-sa, sorbind-o cu ochii săi ascunşi, din ce în ce mai ascunşi sub parantezele oaselor de deasupra. Dar glasul din ceruri îi răsucea mereu capul către cântăreaţa zărilor, până ce o voce, desluşită greu de către cel ce o auzea, începu să-i îngâne, ca un ecou îndepărtat, în urechi: „Gata cu ciocârlia, măi băiete! Pune mâna pe sapă! Că iar ne ocărăşte brigadieru'...”
- Bietu' tata!... Dumnezeu să-l ierte! se trezi rostind bătrânul, când se dumiri asupra vocii ce venea de departe spre copilul cel întârziat, mult prea întârziat, în nişte biete oase vlăguite de vremuri. Oase care, iată, trebuiau să poarte la-ntoarcere, în capul încrengăturii lor, pe celălalt copil, pe cel cu oasele încă neîmplinite.

Vizualizări: 50

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Ce frumos! De la o anumită vârstă te năpădesc tot mai mult amintirile vieții. Copilăria e și ea un copil. Așteaptă din când în când să o strângem la piept, să o luăm în brațe... Apoi pleacă mai departe... Copleșitor!

părea că nu-i dă nici un semn de revenire dragei lui nepoate / dragii

întradins / înadins

Din nou, sărut mâna pentru răbdarea asumată ca lector și... redactor! (Cum văd, se cam îngroașă gluma cu scăpările mele ortografice -- o să reînvăț să consult mai des DOOM-ul., că după cei unsprezece ani de la pensionare mi-am cam pierdut deprinderea asta.) Îndatorat, cu sinceritate! 
Vasilisia Lazăr a spus :

Ce frumos! De la o anumită vârstă te năpădesc tot mai mult amintirile vieții. Copilăria e și ea un copil. Așteaptă din când în când să o strângem la piept, să o luăm în brațe... Apoi pleacă mai departe... Copleșitor!

părea că nu-i dă nici un semn de revenire dragei lui nepoate / dragii

întradins / înadins

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Comentându-i pe alții, vom fi, la rândul nostru, comentați.
Așa-i într-un cenaclu.

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de ELENA AGIU-NEACSU
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Potop, vrăbii și plevușcă a lui Ana C. Ronescu
cu 6 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cifra doi a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 7 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cifra doi a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 7 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cifra doi a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 7 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog La iarnă voi veni a utilizatorului Maria Mitea
cu 7 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Claustrofobie a utilizatorului Amanda Spulber
cu 7 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cifra doi a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Jeler Eleonora Maria îi place postarea pe blog Frigul este gri a lui Mihai Katin
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Jeler Eleonora Maria îi place postarea pe blog Amintiri de avangardă a lui Costel Zăgan
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Jeler Eleonora Maria îi place postarea pe blog caisa cu pistrui a lui Mihaela Popa
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Jeler Eleonora Maria îi place postarea pe blog you and i a lui petrut dan
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Jeler Eleonora Maria îi place postarea pe blog Atât de mult... a lui Dacu
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Jeler Eleonora Maria îi place postarea pe blog Eram a lui Stanescu Valentin
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Peisaj de toamnă (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 9 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Romanță de toamnă (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 9 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Poetul a utilizatorului Ana-Maria Butuza
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Poetul a lui Ana-Maria Butuza
cu 9 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog risipa de pâine a utilizatorului petrut dan
cu 9 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Amintiri de avangardă a utilizatorului Costel Zăgan
cu 10 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor