1. Cât de bogată
Postat de gina zaharia în Aprilie 21, 2013 la 8:52pm
Am pornit să caut malul îngropat în rădăcini
Unde mi-am ascuns coroana timpului fără de spini;
N-am merinde-mbelşugate, doar un colţ de calendar
Şi o tolbă de hârtie primită cândva în dar.
Peste umăr pun privirea serilor de ieri aprinse,
Iar făclii îngenunchează printre valuri necuprinse,
Mâna-mi tremură pe-o hartă ştearsă şi îngălbenită,
Ştiu că voi găsi cetatea în pelin de mai zidită.
Am lăsat barca-n derivă, poate că vreodată eu
Am avut o vâslă nouă şi o inimă de zeu,
Peste valuri străluceşte, ştie ce-are de făcut,
Lacul tainic mă priveşte, pe loc m-a recunoscut.
Am ajuns. Poarta-i deschisă şi-ngână parcă ceva,
Nu-ndrăzneşte să mă-ntrebe ce ascund în tolba mea.
Printre sălcii vântul trece în risipă de argint,
Luna stă să se înece între vorbe de alint.
Îmi aşez senin pe tâmple şi în inimă culoare,
La fereastra dinspre stele liniştea e tot mai mare;
În arome de tăcere mă închid cu drag îndată,
E atâta armonie şi cât sunt azi de bogată!
2. Înţelesuri
Postat de Dragoi Viorica în Februarie 1, 2014 la 8:00pm
Am pornit să caut malul
Stelelor din cer, aprinse,
Când făclii îngenuncheau
Peste valuri necuprinse,
Luna albă străluceşte
Peste-un colţ de calendar,
Urmărindu-mi barca vieţii
Timp cu spini primit în dar.
În tăcere îmi îmbracă
Tâmplele în foi de-argint,
Nu ar îndrăzni să-ntrebe
Despre-un munte-labirint,
Unde am iar libertatea
De a plânge ars de dor;
Mistuindu-mă-n iubire,
Taine caut, mă-nfior...
Aş vrea cheiea să găsesc
Pentru lacăte-ncuiate,
Inimi ce din rădăcină
Neştiute sunt plecate,
Ce cu viaţa în derivă
Nu mai ştiu ce-au de făcut
Iar în mintea lor amară
Numai noaptea a crescut.
După cum se observă, Viorica Drăgoi, în poezia „Înțelesuri”, a plagiat poezia „Cât de bogată” a poetei Gina Zaharia, publicată pe alte site-uri încă din 2010. Atunci când i s-a cerut să explice asemănarea, a dat bir cu fugiții de pe acest site, precum și de pe alte site-uri unde o mai postase și primise comentarii.
Am postat în paralel cele două creații pentru ca membrii să-și poată exprima părerea despre acest fapt reprobabil care nu trebuie încurajat în niciun fel.
Adaugă un comentariu
Așteptam replici la cele spuse de dl. Ionel Mony Constantin...
Cred că trebuie cunoscută de toți:
http://dreptonline.ro/legislatie/legea_drepturilor_autor.php
Se vede foarte clar plagiatul! Cât tupeu trebuie să ai să plagiezi poezia cuiva şi să o postezi chiar pe siteul unde ea este administrator!
E vorba de caracter! Aceşti oameni nu fură numai poezie... cred că sunt în stare să fure orice!
Dureros e faptul că la ora la care fac acest comentariu, această postare are 158 de vizitatori, dar doar 12 comentarii!
Tăcerea, uneori, poate fi considerată încurajare.
Am studiat cele două variante şi-mi este foarte clar plagiatul. Incredibil, cum fură unii - căci furt este - cu nonşalanţă. Nu înţeleg şi condamn categoric această atitudine. Trist!
E bine că s-a semnalat public acest caz. După cum se vede, Viorica a fugit de pe site. Un om fără ascunzișuri și-ar fi probat nevinovăția. Pentru mine lucrurile sunt clare. Din păcate, aceasta practică de a lua versuri de ici de colo, de a mai pune ceva din stilul propriu (clar inferior) e din ce în ce mai folosită. De aceea e și greu de demonstrat. Că ți se pare că ai mai citit pe undeva, dar fiind atâtea scrieri, nu poți să le numești exact, cine după cine s-a luat. Aici, din fericire, Gina a fost pe fază. Mi s-a întâmplat și mie cândva. Sentimentul e de furt și de repulsie. Mă întreb ce satisfacție o avea acela care știe că ceea ce postează e un colaj al mai multor autori și mai nimic de-al lui.
Din poziția cititorului obscur remarc cu dezamăgire cât de puțin contează dimensiunea morală și aici, în lumea făcătorilor de frumos, a celor ce plămădesc imaginile ideale la care ne raportăm cu bune și cu rele. Dacă în lumea de dincolo de"Însemne" acceptăm și adoptăm o poziție de pasivitate, aici trebuie să fim intransigenți, măcar acest colț să-l păstărm imaculat.
A o plagia pe Gina Zaharia este, în primul rând, un act de inconștiență. Pe Gina Zaharia o poate plagia doar Gina Zaharia.
Urât!
mai, a inceput sa plagieze si dupa aceea i-a venit inspiratia. :)
Tipic, nu? :)
Indignare doar seamănă un plagiat în rândul cititorilor, indignare fără margini. Noi suntem cel mai mult păgubiţi. Se poate forma, desigur, o altă poezie bună cu versuri bune furate, dar satisfacţia unde este? I-am spus că nu trebuie neaparat să fii poet pentru a fi un bun om, un bun cetăţean. Dar oricum nu eşti un bun cetăţean dacă te pretezi la aşa ceva. Probabil nu a fost prima dată, din moment ce a avut curaj să vină aici, sub ochii administratorului de site, al căruia era şi poezia. Are tactică de hoţ, curaj la fel şi mult tupeu. Ce să mai vorbim... se întâmplă la case mari, dar la noi. Însă uite, se descoperă şi se trag consecinţe.
Aviz amatori!
Mai bine că a plecat! Mai bine!
Plagiatul este un furt şi trebuie condamnat ca atare. Cei care o fac au susţinerea mea necondiționată. Profit acum de ocazie, extrapolând, să ridic şi o altă problemă care stiu ca va stârni nemulţumiri. Mă refer la tolerarea tacită a plagiatorilor, mergând până la obedienţă faţă de acestia sau o atitudine de indiferenţă hai să-i zicem " productivă". Ce vreau să afirm aici? Există un site nomina odiosa, al cărui manageriat a fost şi mai este girat de doi plagiatori (nu dau amănunte), dovediţi cu asupra de măsură. Nu numai că aceştia nu îşi recunosc faptele, dar continuă să fie în aceeaşi postură, acceptaţi, ascultaţi şi adulaţi ( poezii de glorificare) la diverse niveluri de membrii adm. şi de cei care postează acolo. Toţi sau aproape toţi cunosc situaţia şi se complac cu ea. Mi se va spune, e treaba lor, ce ne priveşte pe noi ? Important este să postăm oriunde, şi să ne facem cunoscuţi şi apreciaţi. Mie nu mi-ar fi indiferent dacă mânânc din troacă alături de Ghiţă sau stau la masa celor aleşi. Dacă multe persoane care postează acolo, inclusiv dintre membrii noştri marcanţi, fiind în cunoştinţă de cauză, s-ar retrage, siteul plagiatorilor ar ramâne, practic, fără membri. Să le cânte valoroasa poetă M. M. cip-cirip!
O mlaştină a răului ar putea fi asanată în întregime. Din păcate se tace şi prin aceasta se consimte. Sincer sa fiu nu pot sa înţeleg cum oameni cunoscuti şi apreciaţi nu numai aici, ci şi pe alte siteuri, continua sa mai posteze acolo şi să se compromită. Unii afirmă că acolo au prieteni, îi pot găsi şi la noi ca şi pe alte siteuri „curate".
Mutatis mutandis, nu înţeleg nici cum un apărător vajnic al plagiatorilor, despre care am facut vorbire, mai este tolerat printre noi. Uităm prea uşor şi închidem ochii la tot ce a scris aici sau în altă parte şi la răul pe care ni l-a făcut. Ştiu, mi se va spune, a închide ochii, nu înseamnă a ierta, dar poate fi considerat şi ca o consimţire tacită, mai ales de către cel împricinat.
Luate în ansamblu toate acestea, şi nu numai simplele declaraţii de susţinere, ar însemna cu adevărat o atitudine intransigentă de condamnare a plagiatului ca fenomen morbid în mica noastră lume literară.
Vreau să fiu bine înţeles. Ce am scris mai sus nu este o încercare de a plăti poliţe, este un adevăr pe care încerc să-l spun în felul meu mai frust IMC.
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE