Trec fugitiv sălbatice vedenii
prin colțul ochiului zvâcnind ritmat;
Sunt pași nepământeni ce nu ating pământul...
Printre desișuri penumbrele se zbat,
se-aud mici pâlpâiri de-ntemnițate raze
scoțând vlăstarele de corn, răscolitor;
Își răsucesc esența pe adieri de vânturi
spre Soarele-străpunge-cu-sulița-un-nor.
Cu ochiul aurit, din mărginimi de codru,
stăpânitoarea Bendis privește spre câmpii
și își cabrează arcul nemărginind întinsul
- în vânt vibrează coarda, sub timpuri arămii.
Prin ierburile nalte strunește caii Rhesus*
- zăpezile montane n-au puritatea lor -,
năvalnice copite smulgând în urmă vântul
își poart-argintu-n coamă spre porți de Ilion...
Notă*
Rhesus a fost, conform Iliadei, fiul lui Eioneus, un rege legendar trac care a participat la războiul troian de partea Ilionului.(Troiei)
Adaugă un comentariu
Mulțumesc, Vasilisia, de apreciere și observații! Tu știi că dobrogenii nu sunt supărăcioși, mai ales eu, când un(o) prieten(ă) își spune sincer părerea! De fapt, mulți își pierd busola și devin trufași, dacă nu-i mai altoiești din când în când, pe drept, cu jordia criticii. Eu mă feresc nu de jordii, ci de trufie!
Dane, mulțumesc pentru starea ta de înviorare pe care o emiți precum un pulsar. :) Sunt convins că în poezie nu există desăvârșire, tot timpul însă trebuie să cauți să te autodepășești, să cauți noi sensuri, să mergi pe căi nebătătorite și să fii tu însuți. Poezia este un organism viu, cu vertebre, mușchi și vase capilare...
Mulțumesc, Mihai Katin! Firește, genul acesta de poezie trebui reactivat, nu doar din considerentul insolitului, ci mai ales pentru a retrezi misterul, imaginația, fecundul în lirica de azi. Câmpiile acestui gen sunt vaste, iar unele așteaptă încă să fie descoperite!
Domnule Gheorghe Pârlea, mulțumesc de apreciere! Într-adevăr, prefer lecturile cu temă istorică, mitologică, poate și datorită faptului că regăsesc în ele misterul, fantasticul unor lumi demult apuse, cu ritualuri, obiceiuri și gândiri transcendente, profunde. Omul modern a pierdut acea comuniune cu Natura, a uitat să viseze mai departe de propriul ego, a sacrificat tradiții și culturi străvechi pe altarul unui fals progres care distruge umanul din noi, înlocuindu-l cu un experiment cibernetic.
Mulțumesc, doamnă Floare Arbore!
Mereu aflu lucruri din poeziile tale, Gabi. Ca să nu mai spun că și masa personală de cuvinte crește. :)) Frumos și interesant ca întotdeauna! Ești o enciclopedie pe această temă.
Parcă nu-mi sună bine Sunt pași nepământeni ce nu ating pământul... Sau poate am eu o problemă acum, ca și mărginimi / nemărginind care-s prea apropiate. Dar e posibil să fi dorit în mod special să fie așa. Dacă greșesc, știu că ești băiat bun și-ai să mă ierți.
Cu drag întotdeauna!
Este un poem în genul cu care ne-ai obișnuit, lucrat, prelucrat, nimic la voia întâmplării. Gabi, să-i lași și un pic de omenesc în el, perfecțiunea nu este atributul nostru, iar unii ar putea confunda desăvârșirea cu artificialul! Rămân la părerea mea, apucă-te de treabă, dacă nu ai făcut-o până acum, ceea ce nu m-ar mira, în general, artiștii consumă pentru ceea ce simt, ziua de mâine este un mit pentru ei, știu ce vorbesc că și eu am trecut prin a doua venire!)) Cu prietenie, frate!) Acum m-am cam simțit ca Eugen Ionescu când scria despre Cioran, dar dă-mi voie!))
Ilion – Troia – Ilium este bine sa reinviem in versuri lumi de mult ascunse pasilor nostri dar care au in genetica umana urme de netagaduit si poate undeva inca putem admira:
stăpânitoarea Bendis privește spre câmpii
și își cabrează arcul nemărginind întinsul
- în vânt vibrează coarda, sub timpuri arămii.
cu pretuire!
E impresionantă abilitatea dvs. poetică, pliată pe crâmpeie din istoria veche, pe faptele unor eroi de legendă. Poemele dvs. de acest gen vă "trădează" și pasiunea pentru un anume gen tematic de lectură. Cu admirație!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 600 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE