După cutremur
În poala crem a gheişei
Stropi de ceai negru
Când de soaţ-am cerut-o
La fel vărsat-a ceaşca
Tanka (tan=poem, ka=scurt) s.m: Poem de origine japoneză, mai vechi ca haiku-ul, din cinci versuri, cu 31 de silabe: 5-7-5 fraza superioară (kami) şi 7-7 fraza inferioară (shimo). E un fel de doină. „Sărbătoarea” este negativă, a stinsului, a amurgului, nu a răsăritului, nu a luminii… Tanka încearcă să impresioneze printr-un mesaj auster, nu prin transcendental, metafizică, metaforă, filozofie…
Adaugă un comentariu
Mulțumesc fain, Camelia! Asta trebuie să urmărim - să-l facem martor pe cititor.
PS: Mulțumesc tuturor vizitatorilor acestei pagini!
Am mai discutat, Augusta, despre arta de a scrie tanka şi făceam următoarea analogie: „e ca şi cum ai încerca să faci Ceramică de Horezu. Această ceramică are câteva motive predominante: cocoşul, şarpele, copacul vieţii, spirala etc. Ce-ar fi să înlocuim aceste teme tradiţionale cu: avion, tren, palmier, imagini fractale?... Dar mai ales, ce-ar fi ca în loc de lut să folosim porţelan? Sigur, ar ieşi lucruri mai frumoase, mai fine, dar ar mai fi aceasta Ceramică de Horezu? Şi aşa nu ne putem apropia de sublimul olarilor horezeni, darămite să le «savantizăm» intenţionat arta?...”
Drag,
Foarte expresiv tabloul creat de dvs., eu deja eram "acolo" și îmi imaginam scena! :-) La noi ar fi amuzantă o astfel de situație, la ei însă nu, așa cum ați menționat!
Ana C. Ronescu, de-a dreptul incandescente sunt, însă, mulțumirile mele.
Oh, Nikol, ce frumos și corect ai punctat acest aspect, prin doar câteva cuvinte: Japonia, o țară în care fiecare cuvânt e adânc măsurat şi fiecare gest e încărcat de semnificație, cu atât mai mult în lumea gheișelor unde un strop vărsat echivalează cu o dramă.
Mulțumesc!
frumos, interesant, exotic, bucuroasă de întâlnirea cu un asemenea text; am mai citit şi o parte din celelalte poeme tanka, la un moment dat te obişnuieşti cu forma şi începi să simţi un anumit ritm; cu toate acestea, rămân la aceeaşi părere: tot greu de scris şi tot în urma unui studiu... ca orice artă japoneză
Salut cu drag popasul tău, Darie!
Nu știu tehnica acestor mini-poeme, dar să creezi emoție în cinci versuri este, cu siguranță o tehnică ce transcende numărul silabelor sau mesajul „auster”. Mie, mi s-a părut mesajul aproape incandescent. :)
Mulțumesc mult, Sofia!
Emoții putem avea și-n fața unui sequoia, dar și în fața unui spic de grâu...
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE