Aproape adormit eu te-am visat,
iar gândul mi-a rămas îngemănat
cu gândul tău, pierdut pe undeva,
într-un apus întârziat de catifea.
Pe muchie de somn, pentru o clipă –
vedeam în vis mirat cum se ridică
tot trupul meu într-un văzduh neclar
stropit cu picături de chihlimbar,
iar tu pluteai deasupra mea pătată
de-o ploaie ce pica defragmentată.
Te-aș fi adus spre mine, mai aproape,
dar te pierdeai prin nevăzute ape
dintr-un tablou pictat de Picasso
cu mov, albastru și puțin maro...
Și trupul tău se legăna pe pânză
ca un văzduh împodobit cu-o frunză,
iar movu-n roșu se schimba treptat
pe fondul de albastru răsturnat,
când chipul tău din umbră mă privea
turnând din ochi licori de peruzea.
Dar într-o clipă-ai dispărut fugară
pe năluciri ce se suceau afară
sub norii negri adunați sub cer
pe străvezii apusuri de arcer
ce replicau imaginea-ți pictată
pe pânza cerului, neterminată.
Erai sau nu erai, nici nu mai știu,
c-afară se făcuse prea târziu,
iar chipul tău prin mine se scurgea
ca raza ruptă dintr-un ciob de stea.
Adaugă un comentariu
nu știu care, cum și încotro
dar, am simțit, aici, o poezie
ceva cu mov, albastru și maro...
:)
Vă mulțumesc pentru trecere, Ion Lazăr da Coza!
Îmi iubesc prietenii, spunându-le adevărul: am trecut pe aici.
da Coza
Mihaela, sunt onorat că mă consideri egalul tău. aici nu există ierarhii ci colegialitate. În aceste condiții , a măcina vorbele cu delicatețe este, desigur, o tăsătură de caracter pe care trebuie să o venerăm. Altfel nu mai putem deosebi mălaiul de tărâțe. Cât despre creația ta, a noastră în general, trebuie să constatăm că vorbele venite din afară nu prea pot îndrepta nimic din harul pe care îl ai sau nu îl ai. De aceea, întodeauna, trebuie să concurăm numai cu noi înșine, pentru a deveni mai buni mai performanți. Și să nu uităm niciodată că limba română, fiind o limbă fonetică, are resurse nelimitate, găsim tot ceea ce trebuie pentru a ne exprima gândurile, trăirile și sentimentele în creații lirice care să emoționeze fără limite. Ca urmare, consider că a prelua modele din alte limbi, cu sunete puține, fără muzicalitate, este un act de trădare. Mă opresc aici, altfel risc să mai fac și alte "gafe" care mă vor descalifica iremediabil în ochii unor colegi.
Mulțumesc pentru felul gingaș de a spune NU. Mie nu mi-ar fi reușit. :)
Respect dreptul fiecăruia de a-și „consuma” timpul său. De aceea, am o „pioșenie” față de membri acestui siteu, care vin explicit cu păreri, sugestii pe text, „cei care se coboară... ca să mă ridic eu”. N-am ajuns la nivelul la care să mă deranjeze careva, poate e și firea mea de-a accepta sau ignora. Mă bucur însă nespus când apar noi creații și pot empatiza, sunt romantică și accept acest gen care îmi deschide o ușă a visării (văd că e genul în care scrii), dar ador ludicul, genul care apelează la softul cititorului, de ex. m-am oprit la: „iar movu-n roșu se schimba treptat/pe fondul de albastru răsturnat” - îmi apare vizual ca o spectrometrie de emisie.
Nu știu dacă ai vibra la „textele mele”, unii zic că îi fac să râd, să zâmbească amar... E de bine dacă dumnezeii-cititorii mei au curiozitatea să mă cunoască și mă încântă dacă au o reacție sau mă atenționează: Am trecut pe aici! Oricum, eu perseverez, iar cine dorește intră... dar nu în polemică! :)
La gafe sunt expertă, așa că nu mă mir dacă te-ai „crucii” citindu-mi comentariile și recunosc faptul că: apelând la per tu a fost tot o gafă, fiindcă am omis să mă informez despre persoană, am adus-o din condei bazându-mă că aici toți suntem colegi și te-ai descurcat onorabil: te ridici și cobori după omuleț - adică io.
Voi continua să te „înghesui” cu vorbe, sper să fie o povară ușoară dacă le pui în cârcă și mai sper să-mi dai replici, să-mi defragmentezi hardul, cu heart-ul stau bine. Te angajezi? :))
Drag!
Mihaela, mulțumesc pentru lectura versurilor, pentru analiza lor, pentru opiniile exprimate! În ceea ce privește comentarea creațiilor lirice ale colegilor, nu mă pot angaja în nici-un fel. Înainte de toate pentru că actul de creație este, în sine, sacru, a vorbi despre el fără pioșenie este ca și cum ai fluera în biserică. Iar eu am pierdut prea mult din răbdarea de a fi pios, înghesuit de materialitatea din ce în ce mai abruptă a multiplelor sarcini pe care încă le mai am, cu precădere în domeniul academic (studenți, doctoranzi, comitete și "comiții"). Apoi, mai duc în cârcă și povara de a face gafe, din nepricepere sau neștiință. Cu toate acestea, atunci când o creație lirică mă va face să vibrez, nu voi ezita să o spun.
Ca imagine-idee îmi place, colorată aș zice, chit că nu-mi place alăturarea: mov, albastru și maro și nici Picasso, eu aș fi văzut noaptea în culorile lui Van Gogh. :)
Cornel, ai dori să comentezi creațiile celorlalți autori? De la Sofi, eu am învățat multe, exact din comentarii, așa cum le percepe și le spune franc, și consider că la experiența pe care o ai, aș avea la fel de învățat. Mulțumesc!
S-a trecut la atac. Tot ce am reținut.
E și asta o metodă: te aperi atacând.
Sofi
„este doar părerea mea” - tot ce-am reținut din noianul de vorbe fără rost!
Neglijent, vetust, cu repetiții neplăcute, vezi versul doi și trei, cu ritmul sărit pe alocuri, rime incorecte. Scris doar să fie.
iar gândul mi-a rămas îngemănat
cu gândul tău, pierdut pe undeva,
Expresii vetuste: apus de catifea, picături de chihlimbar, licori de peruzea, ciob de stea. și nu numai.
Dar este doar părerea mea,
Sofi
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 600 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE