pe drumul de costișe, insolită,
pleca o vară plină de candori,
iar toamna, obsedant, introvertită,
o petrecea în țipăt de cocori.
se-aliniau pe-acostamente plopi -
onorul cuvenit pentru învinși -
începeau să cadă primii stropi
peste ochii frunzelor, încinși...
lasă-mi toamnă, lasă-mi, încă, vii,
frunzele-n livezile cu mere,
te grăbești, a dracului, să vii,
de parcă dă primarul mici cu bere.
te grăbești de parcă-ai vrea să prinzi
trolibuzul zilelor de ieri
și să vezi cum fulguie-n oglinzi
pe drumul de costișe cu tăceri.
Adaugă un comentariu
Am citit. Nu m-am putut exprima acolo, comentariile sunt închise. Am mai citit și alte multe materiale pe această temă. Părerile sunt împărțite, depinde ce alegem sau de care parte ne situăm. Există poeți care afirmă că versul liber nu e poezie, alții că versul clasic e depășit. Eu aleg să spun că nu prefer formele fără fond numai de dragul frumuseții care nu spune nimic. La poezia în formă clasică e ca în muzica tonală – gamele dau restricţii, dar atunci când un muzician le stăpâneşte bine, ajunge să nu mai aibă limite. Iar eu vă consider un muzician bun. Scrieți cum simțiți, oricum vă iubesc poezia și o aștept, de fiecare dată, cu nerăbdare.
Dați-mi un link la discuția despre care spuneți. Vă rog!
Domnule Grig Salvan,
cred că sunt cinci sau șase luni de când nu am mai scris ceva până acum câteva zile. M-a impresionat mult atenția cu care ați citit versurile mele. Voi elimina virgula și corecta tipo. În privința lui „și” trebuie să vă spun că l-am gîndit și eu, inițial, dar am renunțat pentru a nu avea o repetiție de silabe : totuși, și ... Vă mulțumesc și vă mai aștept! Cu stimă, nicolae
Doamna Amanda Spulber,
vara și toamna acestor versuri sunt doar pretexte ale trecerii spre iarna zăpezilor de la tâmple. Problema zăpezilor care nu mai vin nu este nouă: Mais où sont les neiges d'antan ?... Mulțumesc pentru popasul în pagina mea. Cu stimă, nicolae
Doamna Vasilisia Lazăr,
profesorul meu de literatură, fost elev al marelui George Călinescu, ne spunea că acestuia nu-i plăcea Scrisoarea III considerând-o prea șlefuită. Știți și dumneavoastră că poezia clasică, în ultima vreme, a pierdut mult în fața versului liber, din considerente lingvistice pe care nu le mai amintesc. Am vorbit despre acestea, acum câțiva ani, chiar aici pe Insemne, în discuția „ În căutarea ritmului pierdut ”. Vă rog, vă implor chiar, să citiți și să lăsați o impresie acolo. Sunt curios să aflu dacă am greșit drumul pe care merg. Cu stimă, nicolae
Așteptam revenirea poetului Nicolae Văduva pentru frumusețea stilului său oarecum ironic, cu accente de umor și persiflare, deși pe un fond de melancolie, întristare și uneori chiar gravitate. Poezii plăcute la lectură cam în felul celor ale lui Topârceanu de demult, ori ale lui Leonid Dimov de mai târziu.
Versul al treilea din strofa a doua putea să înceapă cu conjuncția „și” pentru o mai bună cadență, cel puțin așa îmi sună mie mai bine la citire :)
La penultimul vers al poeziei cred că virgula înainte de cratimă nu era neapărat necesară, iar la ultimul vers s-a uitat virgula de la ș (costișe)...
Poezia e frumoasă și inteligentă, dar ruperile de ritm îi răpesc din strălucire. Cu prețuire!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE