Era palatul sirenelor, monștrilor și prinților,
Era fila de poveste a căpcăunilor și elfilor.
În lumina de la capătul benzilor desenate
Frânturi de amintiri.
O mătură pe post de chitară,
O săritură în pat
Si...
Picajul.
Picajul copilului în adolescentă.
Flăcări de iubire mistuitoare,
Farduri, liceu, certuri, prieteni
Diplome, olimpiade, teme la română,
Filme și bancuri comentate în parcuri.
Țigara ascunsă în buzunarul stâng,
Și lacrimile refuzului sub pernă
Roba de absolvire
Un pas greșit pe scenă și ...
Facultate, bani, loc de muncă,
Copii, familie, rod de bucurie și tristețe
Viață înjumătățită păstrată în lumina unui ieri.
Accidente, moarte, știri, probleme, țipete,
Viață zadarnică ucisă de himere.
Și apoi
Picjaul unui album cu poze în lumina vechiului teatru.
Bătaia unui vânt și pagini ce se zbat.
Doar Luna e martora uciderii mele!
Adaugă un comentariu
Doamna Melania, imi face placere sa va revad (in scris)! Ma bucur ca v-a placut poezia si ca versurile v-au rascolit.Intradevar, cum spunea si "Lorelei" tineretea noastra este un cantec. Noi trebuie sa il pretuim si sa il cantam cat de frumos putem. Am sa continui sa scriu si sper ca din ce in ce mai bine.
Cu drag
Doamna Vasilisia, multumesc de sfat si de cuvinte, am sa traiesc cat de frumos pot acesti ani. Ma bucur ca am reusit sa fac o poezie matura. Multumesc de randuri :)
Gera, multumesc mult de comentariu. In scrieri poate sunt putin rasista (raportandu-ma la acea lumina a vietii, la acele bucurii ale ei ) insa in realitate nu vad totul doar in culori inchise. Ma bucur ca finalul este unul frumos pentru ca asta am si dorit .
Cu drag
O radiografie a vieții, cu bune și rele, cu accent pe vârsta la care te afli tu în acest moment. O poezie prea matură pentru o fetiță de 15 ani, dar știu că tu așa scrii, Andreea, și scrii minunat. Metafore deosebite, sensibilitate, profunzime. Bravo și la mai multe! Și nu uita de vârsta frumoasă la care ești! Trăiește-o la maxim că repede trece!
În lumina vechiului teatru - un picaj printre roluri cu masca arlechinului care plânge! Ori simbolul teatrului (şi al vieţii dacă vrei să îl iei ca simbol al vieţii) este şi masca arlechinului care râde! Trăim în dualitate - dacă tot vrei să faci o incursiune rapidă prin fotogramele vieţii - nu fi rasistă (!), altfel incursiunea ta va fi înjumătăţită! Există noapte a afectelor, dar există şi zi! Sunt de acord cu lacrima (deşi există şi lacrima de bucurie, duioşie) dar râsul unde e? Eu ştiu că există undeva, acolo în străfundurile eu-lui tău! Trebuie doar să-I dai alte valenţe în economia arhitecturii tale interioare! Simbolul teatrului – o mască râde, o mască plânge – dar dincolo de mască, de rolurile vieţii (nu trebuie să ne identificăm cu nici una) este fiinţa inefabilă şi infinită înzestrată cu toate potenţialităţile, co-creator al lumii ce îl respiră! Înţelepciunea populară spune că “frumuseţea este în ochii celui care priveşte”! Nu te priva de partea luminoasă a spectacolului vieţii!
Altfel, mi-au plăcut răsfoirile tale în viteză! Sunt interesante ca metodă de sculptare a clipei! “Uciderea” o iau în sensul ei spiritual – murim zilnic pe unele trepte ale cunoaşterii, pentru a renaşte pe treapta superioară a unor înţelesuri mai profunde! Cu alte cuvinte – maturizarea spirituală (nu cea biologică) care cuprinde creatorul ţi-a virusat şi ţie parcurgerea interioară până în miezul luminii! Drag – şi aştept următoarele răsfoiri în metafora vieţii! Gerra
P.S. Da, Ion are dreptate! Luna (energiile yin) predispune la meditaţie, la incursiune în abisul interior! E foarte frumoasă concluzia (imaginea) de final care închide fericit cercul ideii din titlu! Cu drag, Gerra
Multumesc domnule da Coza pentru comnetariu! Sincer nu am inteles daca e de bine sau de rau :), dar sunt incantata ca mi-ati citit randurile.
Cu drag,
Andreea
Da...
Doar Luna e martora uciderii mele!
da Coza
Fiecare percepe viata intr-un anumit mod si sper ca al meu sa fie unul cat de cat matur. Sunt fericita ca v.a placut.
Cu drag,
Andreea
Multumesc doamna Sofia pentru comentariu. Nu am dorit sa atac adolescenta, ci sa descriu mai mult din aceasta perioada intermediara copilarie si maturitate. Ma bucur ca va place metafora. Va mai astept :) !
Cu drag,
Andreea
Multumesc mult doamna Mihaela pentru popas :). Ma bucur ca v-a placut.
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista „Armonii Culturale”, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE