ceara din lacrimi
se făcea curcubeu
pe o tablă de șah pionul
se uita sub fusta reginei
apoi dădea mat
regele se făcea că plouă
și spunea doar
varză viezure vizuină
Sarmisegetuza
flutura
în semn de pace
un steag
în formă de lup
dar acolo
Romulus îl înlocuia pe Cain
nem... nem... nem… tudom
apoi timpul
spunea că nu mai are loc
în trei culori
la zar
Europa
repeta răpirea din serai
până când
dintr-o călimară
desenaseră hărți
ca o lacrimă de copil
așteptam din nou
să vină
fratele meu la mine
dar zicea
harașo…
Adaugă un comentariu
Te salut Alex, bineînțeles că rămânem prieteni și putem avea opinii diferite, este firesc și normal, am trăit în locuri diferite, am fost la școli diferite, am avut vieți diferite, iar tot ceea ce ai scris tu mi se pare documentat iar eu nu am de ce să nu fiu de acord sau, mai rău, să mă supăr! O săptămână frumoasă, ma man!)
Aliterația la care te referi, dragă Dan, reprezintă de fapt
din punctul de vedere al lingviștilor singurele cuvinte rămase din limba dacică. Parca mai erau barză mânz... Apropo Anatol Mârzenco este unul din artiștii de dincolo de Prut pe care îl apreciez foarte mult! Revenind la povestea noastră, sau a mea, mă număr printre cei care nu cred în teoria latinizării dacilor. Ăsta sunt... Nu cred că suntem buricul pământului dar nici că romanii după ce au ocupat un sfert din Dacia au forțat dacii liberi să uite limba strămoșească. Au încercat rușii cu mijloace moderne și nu au reușit! Rămân prietenul tău dacă mă accepți cu această nebunie. Putem avea opinii diferite nu e problemă dat eu cred romanii și dacii vorbeau aceeași limbă!
Mulțumesc pentru lectură și comentariu manDan!
Sal, Alex, am citit poemul tău, nici nu știu cum/unde să-l încadrez, o frescă actualizată la momentele pe care le trăim, primul grup îmi pare că este cheia, ai o aliterație ce desparte acțiunea de pe tabla de șah, după care treci dintr-o epocă în alta personaje ce înlocuiesc cadrele, dar care sugerează perfect ideea de permanentă schimbare a realităților pe care reușești să le sugerezi prin citarea anumitor personaje sau a unor fragmente lingvistice specifice. Dacă Gabi ne trimite în diferite epoci prin tablouri concrete și note de subsol, tu alegi calea subtilă a citării sau trecerii în revistă a unor nume și expresii ce reprezintă ceea ce vrei să spui de fapt, dar nu prin cuvinte multe care te-ar arunca în brațele prozaicului, ci prin aceste fine readuceri din memoria umanității ce păstrează poeziei condiția de sine qua non! (motivul fără de care nu ar putea exista). Mi-a plăcut inovația substituirii lui Cain cu Romulus, fie vorba între noi, unul mai rău decât altul, și m-a bufnit râsul când m-ai făcut să-l văd pe Viktor Oarban bâlbâindu-se cu grație în fața celor trei culori care, oriunde, oricând și pentru orice român rămân roșu galben și albatru... Sfârșitul impresionant, fratele sau regele nordului grăbit să revendice lumea asigurându-ne că totul e bine! Până la urmă nu avem ce face, doar așteptăm! Un poem bun, ma man!)
Mulțumesc, Manuela!
O istorie cu iz de glumă sarcastică. Cât de real, din păcate! O lectură foarte plăcută!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE