hai, lolita, hai la piață,
ninge, fire-ar, cu mătreață,
cu năzbâtii de sezon,
hai să căutăm șampon!...
hai, lolita, hai că-i frig,
hai la găuri de covrig,
hai că scade entropia
și ne-ngheață poezia...
hai, că trebuie, pesemne,
să băgăm în sobă lemne,
să facem antivirale
multidimensionale...
hai, lolita, fire-ai tu,
nu mai sta la timbuktu!...
iar e iarnă, iar iernez
ca un brac în sol diez!...
Adaugă un comentariu
ludic, minunată muzicalitate, sprințar, are sare și piper și ceva ardei iute, admirație, mare, mare!
Exuberanță... multidimensională.
da Coza
Puțin prețuită valoarea spirituală!... Dovadă? televiziunile și presa în general care a trecut foarte ușor peste dispariția unui mare poet, dar numără clipă de clipă florile de la prispa valentinei pelinel... Am nevoie de doctor pentru că stau să înnebunesc, de avocat pentru că justiția este în prim-planul tuturor evenimentelor și a devenit obiect de studiu taumaturgic; iar de lingvist să mă lămurească, fire-ar ea de treabă, dacă, fi-r-ar ea de viață merită trăită mai ales atunci când, cu o lacrimă în ochi, citesc: „ Fi-r-ar dracului să fim: am uitat să sorcovim cu ochii holbați la film!”
Înțeleg că aveți nevoie de medic şi lingvist, dar avocat? :) Dacă e musai, vă reprezint eu, gratis, doar ați observat cât de minuțiosă şi câtă răbdare am.
După mine, cei care îsi doresc bani au preț, iar cei care au calități spirituale au valoare.
Inversiunea respectivă am luat-o ca pe un joc de cuvinte, aşa mi-a trecut prin minte.
Pentru căutarea numelui Lolita, Valeriei trebuie să-i mulțumiți fiindcă mi-a dat imbold. În felul acesta am făcut un cerc al comunicării: Valeria a aflat că are dreptate, eu mi-am ocupat timpul într-un mod plăcut şi autorul ştie că e citit şi are motiv să scrie. Cred că e bine pentru toată lumea. :)
M-am gândit că ar fi cam așa. Posibil să fie și forma: „firearar”. Partea cu inversiunea am găsit-o și eu pe undeva, dar nu-mi amintesc unde, ceva legat de infinitivul arhaic al lui a fi, fire, bla, bla, bla... Ca și în alte domenii, gramatica și-a dezvoltat un limbaj accesibil inițiaților, amărăștenii ca mine ar trebui să aibă pe lângă medic de familie, avocat de familte și un lingvist de familie... La cât câștig eu pe lună l-aș plăti în... armstrongi. De unde ați avut atâta răbdare să căutați prin textele mele (care pierdute ar fi fost dacă nu a-ar fi repornit saitul) după lolita?... Nu pot decât să admir meticulozitatea cu care le înconjurați.
Cu respect,
nicolae
Domnule, Văduva, sunteți simpatic! Am o explicație la ,,firarar": e o inversiune de la fi-ar-rar. :)
Ca să-mi fie viața simplă merg pe varianta academică (explicații pe înțelesul meu de nespecialistă găsesc pe ,,diacritica") şi hibernez căutându-vă muza. Pe Lola sau Lolita am găsit-o în poeziile: ,,lefter", la, mono ton, rânză-brânză, colanți, remember.
O zi frumoasă!
Personal nu sunt de acord cu forma „fire-ar, fire-ai” adoptată de mediul academic, dar contestată de mulți alții printre care și George Pruteanu. Bunicii mei și oamenii din satul natal foloseau de zeci de ori pe zi un fel de trimitere la rele sub forma: firarar ea de viață, firarar ea de treabă etc.Nu am despărțit pentru că nu știu cum. Expresia vrea să însemne: să fie ea a răului de viață, să fie ea a răului de treabă sau mai precis: să fie ea a dracului de viață, să fie ea a dracului de treabă. Nu era blestem, mai curând era o înjurătură, o răbufnire la supărarea și neajunsurile vieții de zi cu zi. Din superstiție folosirea cuvântului „drac” era evitată pentru că „îți tăia popa limba” și s-a ajuns la acest „firarar” în care, cred eu, cuvântul „drac” a fost comprimat până la consoana „ r”. Pentru că sunt un ignorat pe tărâmul acesta aș fi bucuros să mă ajutați a înțelege dincolo de explicațiile gen: Componenta verbala „lungă” a infinitivului se limitează: (a) la apariţia în forma inversată de condiţional, construcţie arhaică şi populară, neuzitată în româna actuală (Închinare-aş şi n-am cui); (b) la apariţia în propoziţii principale cu valoare injonctiv-optativă, conservată în înjurături şi blesteme (Gramatica Academiei), cum se desparte și de ce așa: „firarar” expresie pe care o aud și azi în jur și pe care, fire-ar ea, o folosesc și eu... Pentru mine e grele...
Mă bucur când vă întâlnesc, aici, în pagina mea și împreună ne facem iernile mai ușoare:
Cu respect,
nicolae
... lolita - am impresia că a mai apărut în această pagină, nu e invocată prima oară... s-ar putea și să mă înșel... :) O mare bucurie lectura acestor versuri. :)
hai, lolita, hai că-i frig,
hai la găuri de covrig,
hai că scade entropia
și ne-ngheață poezia... - minunat!
(fire-ai este forma corectă)
Domnule Văduva, schimbați registrul şi vine!
Nu-i o soluție să ridicați tonul cu un semiton şi vă sugerez ca în loc de diez, pentru vizibilitatea îndemnului ,,hai" să folosiți semnul haştag. Nu cred că exercițiile ,,antivirale multidimensionale" sunt de vină. Prozaicul oltenesc, folosit prea des în vorbirea curentă, e cam mult pentru Lolita şi mi se pare logic să plece la ,,capătul lumii -Timbuktu"; ochii tuaregului sunt la fel de misterioşi ca ai olteanului, dar gura are văl. :)
Este corect:
,,fire-ai" sau ,,fir-ai" (inversiune de la un condițional arhaic, format cu infinitul lung: a fi - fire sau alt ex. a da - dare; dar-ar dracu-n tine dragoste... vorba cântecului.)
,,să făcem" - să facem.
Mulțumesc! Sper să nu ,,hibernați", până postați, eu mai bag cârnații autohtoni; lemnele noastre sunt pe meleaguri străine. :))
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE