Olga Alexandra Diaconu nu a primit niciun cadou încă
“Între acei ce refuză viaţa şi n-o pot iubi,
nu există nici unul care n-a iubit-o sau care n-ar
vrea s-o iubească”.
(E. Cioran, Cartea amăgirilor)
Încă nu simţea din plin ridicolul, îl bănuia doar dându-i târcoale, închizând-o într-un cerc vicios din care nu putea ieşi oriunde s-ar fi dus. Ridicolul o făcea să se simtă intrusă pentru că nu putea comunica în permanenţă cu ei. N-ar putea afirma că râvnea acest lucru, se complăcea de minune în stările ei de vis, pe care le părăsea de îndată ce un factor exterior o atrăgea, dar la care revenea fără să-şi dea seama.
Mereu acelaşi nod în gât, aceeaşi senzaţie de sufocare, deşi devenise liberă, din nou liberă. Simţea în ea rezerve nebănuite care i-ar da puterea de a rezista mereu altor obstacole, dar, în faţa piedicilor care-o pândeau, aceste puteri latente păleau până aproape de dispariţie.
Deasupra mai plutea încă cerul greu al melancoliei, ceaţa deasă prezentă în privirea celor care sunt singuri şi nu ştiu ce-o să le aducă viitorul. Mereu îşi jura că n-o să mai sufere pentru toate nimicurile. Pentru că nu nimicuri erau toate puse faţă în faţă cu cea care avea să devină ea la 80 de ani?… N-avea rost să se mai plângă, ca o adolescentă la prima ei decepţie, şi s-ar fi simţit chiar echilibrată, dacă n-ar fi sufocat-o zilnic Mamaia cu reproşurile. Întruna o scotea din sărite cu cicălelile şi cu sfaturile. Ei nu-i plăcea să i se dea sfaturi, nici să i se arate greşelile. O pufnea râsul când se gândea: nu cu sfaturi şi cu cicăleli avea s-o salveze Mamaia, ci chiar cu prezenţa ei, concretă, atât de concretă încât i se tăia respiraţia numai când se gândea cum avea să devină şi ea la 80 de ani, pe care, la drept vorbind, nici nu-şi dorea să-i mai apuce.
Stând în pat şi neputând să adoarmă – plictisitorul repaus al după-amiezelor, pe care trebuia să-l respecte din cauza ochilor ei miopi - se tot foia sub cearşafuri, ca orice om care nu-şi găseşte locul când nu poate scăpa de trecut. Şi orice reproş pentru ea însemna trecut. La fel cum trecut însemnau şi sunetele alarmante ale telefonului, pe care nu se hotăra să-l închidă niciodată seara, la culcare, pentru că de câte ori îl închidea, îi veneau în minte gânduri prăpăstioase. Sunetele erau urmate întotdeauna de mormăielile de beţiv de la capătul firului, apoi de zgâlţâieli puternice în uşa blindată în interior cu metal, ca să nu mai aibă surpriza, cum se întâmplase de nenumărate ori, de a se trezi cu beţivul în casă.
Lacrimile i se striveau între gene, rămâneau câteva clipe suspendate, neîndrăznind să cadă pe obraji, fiindcă ea nu voia, nu trebuia să plângă, dar el o obliga să fie rea.
Nu era de râs şi nici de plâns starea ei, de-asta le amesteca pe amândouă, încercând să râdă, ca să nu ia lucrurile prea în serios, şi mirându-se că-i vine să plângă când Ilinca, fiica ei cea mare, care are o plăcere grozavă s-o facă să sufere, vine, îi aprinde lumina şi-i dă plapuma la o parte. Ilinca îşi dezvăluie fără nici o reţinere crizele aproape zilnice de isterie, servindu-i apelative de care ea nu poate să fugă nici când stă cu capul sub plapumă.
N-a rezolvat nimic Mamaia, dacă i-a spus: ,,Eu cred că Victor nu-i pentru tine, ar fi bine să mai aştepţi.” Asta după ce se despărţise de Cezar. Ca şi cum s-ar putea aştepta cu neantul în suflet. Ea n-a putut să înţeleagă niciodată cum a stat Mamaia şase ani singură, după ce i-a murit primul soţ, rezistând tentaţiilor şi răspunzându-le celor care aveau ,,pofte necuviincioase" că marea e adâncă şi sărată pân' la fund.
Recunoştea că era o nechibzuită şi că pierdea mult în viaţă din cauza firii ei, dar oricât ar fi suferit, tot nu înţelegea să se schimbe şi avea să facă şi de acum încolo ceea ce simţea că trebuie să facă. Şi-a dat demult seama că în ea există forţe mai puternice, n-are rost să lupte, pentru că, dacă nu iubeşte, trăieşte cu deznădejdea în suflet.
Pentru ea, iubirea n-are nume, n-are nici trup, nici ochi – abia când s-a întors Victor din armată a văzut că ochii lui erau căprui şi nu verzi - pentru ea, iubirea n-avea nici o identitate, era numai entuziasm. Şi cine se putea opune vreodată entuziasmului?… Niciodată nu s-a putut opune, câte n-a îndurat, nu?…
La-nceput a fost mai mult o glumă sau aşa îi convenea să creadă, nu-i plăcea că Victor, care atunci era doar Iubitul, începuse să-i reproşeze: ,,Nici n-ai ştiut ce culoare au ochii mei şi mai zici că mă iubeşti… “
De ce n-a putut el să tacă? Totuşi, n-a prea dat importanţă acestui mic reproş, n-a făcut nici o legătură cu felul lui de-a fi, n-a intuit firea lui labilă care în curând avea să le întunece iubirea. Ah, cât de curând! Victor a chinuit-o şi a făcut-o fericită totodată câţiva ani buni de zile, de-asta şi starea ei încă mai continua să fie echivocă, neştiind întotdeauna dacă trebuia să râdă sau să plângă. El tocmai suna acum iar la uşă, oare cât avea să mai continue starea asta?… Şi tot ea să fie cea care s-o suporte?… Se simţea apărată, separată de prezent de plapuma trasă bine peste cap şi încerca să-şi amintească clipele de fericire pe care Victor i le dăruise până la uitare de sine, determinând-o să devină iubită – mamă – soţie dintr-o dată, pe ea, care până atunci mai mult căutase ocrotire decât ocrotise, mai mult dăruia decât primea.
N-a putut niciodată să înţeleagă expresia ,,ce avantaje ai, dacă te măriţi cu ăsta?”, dacă exista iubire, toate deveneau avantaje.
Faptele erau acum consumate, oricât s-ar fi gândit şi oricât continua Victor să sune la uşă, să se clatine şi să ameninţe că sparge uşa, nu putea să mai schimbe nimic. Doar el, îndobitocit de beţie, putea să mai creadă că timpul stă pe loc sau că se poate întoarce.
Asta şi aştepta ea, stând în fiecare după-amiază, sub pretext c-o dor ochii, ascunsă sub cearşafuri: o soluţie. O soluţie care întârzia să vină şi până atunci se străduia să devină indiferentă la repetarea unui timp revolut. El avea să dea telefoane, să zgâlţâie uşa la nesfârşit, până când, epuizat, împleticit, căzând şi mergând mai mult strâmb decât drept, plin de noroi pe haine şi pe mâini, uneori plin de sânge, avea să plece.
Şi ea avea să se apere de toate astea stând cu capul sub plapumă şi prefăcându-se adormită sau indiferentă când Ilinca avea să vină şi să-i spună, savurându-şi cuvintele: ,,Ete-teee! nu cumva dăm apă la şoareci? Hai, du-te şi deschide-i uşa lui Iubiţel! Cum o s-ajungă el, săracul, beat cum e, tocmai pe Abator?”
Oare câţi ani trecuseră de când Ilinca, cum venea de la şcoală, întreba unde-i Victor şi nu putea să adoarmă fără el?…
Din întunericul de sub plapumă, era sigură, avea să vină o iluminare care s-o liniştească sau s-o acuze. Cine n-a iubit sau a uitat c-a iubit poate spune cu uşurinţă: n-ai chibzuit bine, trebuia să mai aştepţi, să-i cunoşti părinţii şi alte asemenea formule despre care nici acum nu crede că se adeveresc în practică.
Imaginile aproape suprapuse în faţa ochilor, din cauza repeziciunii cu care apăreau, i se păreau străine: ei doi la poliţie unde el îşi scria declaraţia prin care-şi lua angajamentul să n-o mai bată şi să nu mai facă scandal; tot ei, în Salvare, împreună cu sectoristul care voia să-l interneze pentru dezalcoolizare; cu părinţii, venit să-şi ia lucrurile, privind-o cu ochi speriaţi şi acuzatori; el, umblând în patru labe prin casă şi îmbrăcându-se cu maieul Irinei în loc de pantaloni; ţipând prin somn sau umblând prin casă şi trântind tot ce întâlnea în cale; de partea cealaltă a uşii de la intrare, rugând-o sau înjurând-o ca să-i dea drumul şi ea, înspăimântată când, după o despărţire de numai două săptămâni, realiza că e el era Străinul.
Lacrimile rămâneau strivite, suspendate. Când şi când, câte una avea curajul să curgă pe obraji; ca o stalactită într-o peşteră.
,,N-ai să poţi să stai cu el şi să te fereşti din calea lui, n-are leac, mamă,” auzea glasul babei de la parter.
,,De ce nu divorţaţi? nu puteţi sta cu el”, auzea sectoristul. N-ar fi vrut să revadă asemenea scene, însoţite mereu de o fugă a sufletului ei, de pierderea identităţii. Fusese un vis urât, nu credea c-ar mai putea suporta astfel de scene, în care mereu ea să fie personajul principal.
,,Nu ştiu ce-aş putea să mai fac, se întâmplă numai când bea, noi niciodată nu ne certăm când e treaz”, şi-i era ruşine când se vedea desfăcându-şi mâinile a neputinţă, ca şi cum abia atunci le-ar fi explicat vecinilor.
*
Simţea că n-avea nici un efect plapuma, oricât de bine ar fi fost trasă peste ochi , şi, bâjbâind, o căuta într-un timp interior pe Mamaia: erau în drum spre casă şi Mamaia suporta răbdătoare ca, în timp ce mergeau, ea să-şi lase toată greutatea trupului de copil de şapte ani pe trupul ei de femeie mică şi bine făcută. Cânta şi, când trecea cineva pe stradă, se uita în ochii lui cu privirile strălucitoare de fericire .Sau în clipele geroase de iarnă când focul duduia în sobă şi Mamaia făcea pandişpan... Instinctiv îşi pipăia căciula trasă peste ochi, ca şi cum n-ar fi fost de-ajuns plapuma, şi-şi freca picioarele cu senzaţia c-ar vrea să le elibereze de şosetele groase care împiedicau pielea să se aerisească şi sângele să circule liber.
Cu zăpada formată din cauza condensului pe pereţi, simţea că nu mai poate gândi. Ca şi cum i-ar fi dat cineva cu o măciucă în moalele capului. Era, într-adevăr, o dovadă de stoicism să poată suporta consecinţele economiei de combustibil!
,,Să ştiţi să preţuiţi vara, copii!”, i se părea că aude un glas piţigăiat chicotind. Se încălzea intrând în lumea copilăriei cu pandişpan şi cu tort-doboş sau amintindu-şi de plăcerea pe care-o avea să stea până uita de sine în faţa oglinzii sau cum râdea în hohote când venea Lizica, sora vecinului, ca s-o gâdile şi s-o sărute pe burtă. Râdea întotdeauna înainte ca Lizica s-apuce s-o gâdile sau s-o sărute, aşa cum plângea întotdeauna înainte s-apuce sora să-i înfigă acul când era bolnavă şi trebuia să facă injecţii.
Acum Mamaia nici nu mai vede, nici nu mai aude prea bine. Zâmbeşte amintindu-şi cum vorbeşte cu ea la telefon:
,Spune-i Dianei să-mi facă rost de nişte cacao”, îi striga în receptor. Asta când cacao nu se găsea.
,,Nu, n-am fost la ţară,” îi răspundea vocea puternică, chiar puţin stridentă, a Mamaii.
,,Ca-ca-o!” striga ea enervată în receptor, deşi într-un colţ al sufletului i se strecura o undă de duioşie pentru vremea când iubea foarte tare acest glas, pentru că stridenţa lui o ajuta să afle cu uşurinţă la care din vecine era plecată. Când asculta la fereastră sau la uşă, întotdeauna se auzea numai glasul ei.
,,Nu-i acasă Diana, sunt plecaţi toţi”, îi mai auzea încă glasul după ce închidea telefonul. Poftim de te mai înţelege! Şi Mamaia nici nu se gândea să moară. Ţinea regim ca să nu-i crească colesterolul. O învinuia pe ea că n-au avut efect injecţiile pentru ochi pe care le făcuse la Spitalul de oftalmologie. Altădată îi dădea telefon să se ducă s-o ia de la ţară, iar după ce-o aducea în oraş, voia să plece singură înapoi după trei zile, motivând că nu şi-a rezolvat toate treburile. Şi îşi mişca nemulţumită degetele. Adevărul e că nu se simţea bine la bloc, era învăţată cu aerul tare de la ţară, iar la ea era şi multă gălăgie. Ilinca devenea şi mai nervoasă decât era în lipsa Mamaii.
,,Decât aşa…” îi apărea gândul, suspendat, neterminat, dar condamnabil de sugestiv. Ea nu purta dioptrii prea mari, de auzit, auzea relativ bine, nu se îngrijora încă pentru ce-o să fie. N-avea rost să sufere nici dacă îi murea cineva drag, de ce să se chinuiască?…
Mamaia trăgea cu dinţii de viaţă, cum făcea şi Tataia înainte să moară, numai că el a avut mai puţin noroc, dacă asta, viaţa, se putea numi noroc…El, săracul, n-a apucat să-mplinească 70, deşi făcuse contract cu Dumnezeu pentru 120 de ani. De ce oare nu l-a prea plâns, nu-şi putea da seama. Poate pentru că nu-l văzuse mort?… A avut neşansa asta, cum păţise şi Tataia cu maică-sa, din trei telegrame, nu primise nici una. Mister.
Trăia cu impresia că, de când a murit, Tataia ştia totul despre ea. Într-o zi i se păruse că-i aude glasul prin ţeava de la baie. Era convinsă că i-a spus că acolo e mai bine. Oare de unde ştia că acum cinci ani ea voise să treacă?…
Cei care l-au cunoscut îi spun tot mai des că a început să-i semene la gesturi. Ar vrea să-şi amintească cât mai multe despre el, să-i creeze o nouă personalitate care să fie numai a ei . Culmea e că din perioada copilăriei nu-şi mai amintea despre Tataia decât că-i spunea poveşti. Îi plăcea mai ales una despre un cal cu şaua de aur şi cu un briceag de argint. Ei îi plăcea să-l întrebe:
,,Prăselele sunt nişte măsele mai mari?, ştiind dinainte că Tataia avea să-i răspundă:
,,Aaa, nuuu, prăselele sunt… Mamă, ia adă tu briceagul meu să-i arăt fetii ce sunt prăselele”. Apoi o aşeza pe genunchi şi-i dădea drumul să cadă pe divan, zicând: ,,Aoleu, a căzut fata, mă!” Crezând că-i merge, ea se scula şi-i prindea firele rare din frunte cu o clamă de păr. Şi când îi prindea codiţa, îl înţepa. Aşa că Tataia se enerva şi-i zicea:
,,Ei, drăcie, ia dă-te jos de pe genunchi”. Îi mai veneau uneori în minte şi alte scene, dar pe acestea nu-i prea convenea să le păstreze mult. Pentru că-n ele Tataia o certa, făcând-o înceată şi mototoală şi sfătuind-o să se mişte mai repede. Dar ştia el că fiecare mişcare trebuia să mângâie aerul?… Ar fi trebuit să ştie din moment ce ea îi găsise în pod o piesă de teatru neterminată, iar la moartea lui Stalin făcuse o poezie. Aveau să mai treacă mulţi ani până când avea să afle cât de mult se păcălise Tataia cu comunismul.
,,Eiii”, îi spunea Tataia Ilincăi, lungindu-l pe i într-un sunet gâjâit, care nu era nici chiar masculin, nici chiar feminin, şi ea, dându-şi seama, se întrista : nu mai ţinea contractul pe care-l făcuse el cu Dumnezeu. Într-adevăr, mai trăise doar vreo cinci luni, după această tristă constatare a ei. Constatare poate că era prea mult spus; fusese doar o intuiţie de moment, după care a răsuflat uşurată la gândul că va pleca acasă, ca să poată dormi, în sfârşit, liniştită, să nu mai fie trezită noaptea de crizele de inimă ale Tataii, exact după ce adormea Irina, care atunci n-avea decât trei săptămâni. Pe Tataia îl apuca noaptea criza de astm cardiac şi i se citea frica de moarte pe faţă.
*
Îşi scotea capul din plapumă şi asculta. Nu se înşela, suna cineva. Suna lung şi des, parcă voia să ajungă odată cu sunetul soneriei în casă. Nu putea fi decât Victor. Dar, de data asta, ciudat, sunetul soneriei avea efect invers: o inspira. Era ca o iluminare a unei întrebări chinuitoare care o obseda de mult timp, fără să poată răspunde. Primul sunet al soneriei a surprins-o gândindu-se la sensul unei fraze dintr-o scrisoare , trimisă de Victor în vremea când era în armată. O frază în care el afirma că e imposibil ca dragostea unei femei sau a unui bărbat să nu dispară. Mă rog, ar fi fost de acord, dacă el i-ar fi spus într-o zi că n-o mai iubeşte şi că nu-i cinstit să mai stea împreună. Dar el nu asta voia, abia acum îşi dădea seama. Nu ştia decât să caute veşnic scuze felului său de a se purta. Ea era ţapul lui ispăşitor. Fusese un calvar nesfârşit şi încă mai continua să fie. Trebuia s-o desfacă, o scotea din sărite soneria!
E-te-teee! Nu cumva-i dădeau lacrimile? Era în stare să meargă la uşă şi să-i deschidă, împinsă de un exces de zel, născut de noile imagini ce i se declanşau în minte: Victor, frumos, o frumuseţe delicată, aproape feminină. Irina îi semăna şi ea nu se mai sătura privind-o, prilej pentru Ilinca s-o tachineze de fiecare dată:
,,Iar îţi admiri opera?” Cu pantalonii strâmţi pe şolduri şi evazaţi, cum erau atunci la modă, cu părul numai cârlionţi şi figura dulce, de copil alintat, întinzând mereu buzele ca să-l sărute. Dar acestor imagini i se suprapuneau imaginile de dincolo de uşă: cu faţa buhăită, desfigurată de băutură, lovindu-se întruna cu capul de uşă şi rugându-se cu limba împleticită de băutură:
,,Hai, tu, dă-mi drumu', de ce nu-mi dai drumu'? Silvea!” Alteori îi reveneau puterile şi atunci striga:
,,Dai drumu' sau sparg uşa?”
Se vedea rugându-l sau, mai adesea, strigând la el, de pe partea interioară a uşii de la intrare, să plece. Trebuia ca aceste imagini să dispară, din moment ce n-aveau să se mai repete, era hotărâtă să nu-i mai răspundă. Şi iar îl vedea: cu figura gravă, privirea neliniştită, insistând ca ea să-i citească din Otilia Cazimir. Sau el, recitând din Eminescu. Sau obosit, vrând să facă baie şi să se culce. Iar ea, rugându-l să mănânce:
,,Măcar un pic, să n-adormi flămând.” Apoi iar el, la uşă, rugând-o să-i dea drumu':
,,Numai cinci minute, să vă las un miel.”
,,Un melc?” întreba Irina, curioasă totuşi, deşi-i era frică să-i spună mamei să deschidă. În sfârşit, el, cu privirea tristă, răvăşită. O tristeţe pe care nu putea s-o priceapă la început, apoi o înţelegea într-un singur fel: Victor era bolnav. Nu găsea nici o vină, nici o cauză în el însuşi, cauza era ea, Silvia, numai ea. Şi iar gândul răzleţ, ca un şoc, îi trecea prin minte: dacă ea şi numai ea era de vină?…
O cuprindea din nou acea sfârşeală interioară, pe care-o simţea când el, beat fiind, venea şi închidea televizorul şi ea nu mai îndrăznea să-l deschidă.
Ilinca închisese şi cea de-a doua uşă de la hol, ciocăniturile de-abia se auzeau. Chiar prin faptul că suna acum iar la uşă demonstra că făcea mereu lucruri care n-aveau sens: doar ştia că n-avea să-i deschidă. Se vedea cu uşurinţă punctul vulnerabil, nu era raţional nici când era treaz.
Nu era nici ea o fire prea hotărâtă, altfel nu i-ar fi dat într-un timp drumu', fără prea mari insistenţe din partea lui, găsindu-şi mereu scuze, dintre care cea mai plauzibilă era că e firesc să se răzbune, bătându-şi puţin joc de el. Adevărul e că mult timp n-a avut puterea să se rupă de tot de el. Toate le vedea cenuşii şi venirea lui era o fugă, chiar dacă pe jumătate, o fugă în neant.
Când asemenea scene dispăreau, alungate de îndărătnicia cu care strângea ochii, îi apărea imaginea lui Victor, aşa cum arăta când îl cunoscuse. Era imaginea ei preferată când îl auzea zgâlţâind uşa: un tânăr cu faţa de copil şi tuns chilug, stând liniştit în bancă. Ca şi cum liniştea ar ţine de tunsoare. Apoi nu-şi mai amintea. Pentru că aşa se întâmplase, de fapt: el nu însemna nimic altceva pentru ea atunci, doar un simplu elev la o şcoală post-liceală. Cu privirea cam ironică, pentru că, absentă, ca de obicei, nu-l observase de la începutul orei. Era un elev întârziat, venit din armata abia începută, şi ea nu-l observase şi nici nu-i citise numele, scris în creion la sfârşitul catalogului. Nu-şi mai amintea nimic altceva despre el, cu toate că se tot gândea la asta, nici măcar ce note îi pusese nu-şi amintea. Nimic dinaintea zilei în care l-a întâlnit pe stradă. Uitase cu desăvârşire de el, de un an de zile nu-i mai era profesoară. Ea avea ochii plânşi, fiindcă nu venise cel pe care-l aşteptase la întâlnire, iar el mergea pur şi simplu în oraş, pentru că se plictisea să stea în casă. S-au întâlnit în staţia de tramvai şi l-a întrebat, mirată, de ce se duce în oraş fără motiv. El a dat din umeri, ce-ar fi putut să-i răspundă?…
De diferenţa asta dintre ei avea să-şi dea mult mai târziu seama. La început n-a observat deosebirea, pentru că Victor nu-i trezea nici un interes, iar mai târziu, prea îndrăgostită fiind, nu mai avea timp să observe. Ştia că acceptase să se-ntâlnească cu el doar ca să nu se mai simtă singură.
Convingerea a apărut într-o seară când, cuprinsă de deznădejde, se gândea să-şi facă o intrare bruscă dincolo. Dar în clipa în care se credea hotărâtă să facă gestul, l-a văzut pe Victor îndreptându-se spre blocul ei. Îi aducea un buchet de garoafe albe. În acea clipă a simţit că renaşte. Poate că, fără să ştie, el îi salvase viaţa. Dar, oricât se chinuia, nu putea să înţeleagă reproşul că pentru el n-ar fi în stare să moară. Ca şi cum ar fi dorit s-o învieze ca s-o ucidă. Îi reproşa mereu că pentru Mircea ar fi fost în stare să moară. Îi reproşa şi că-l iubise pe Mircea, ca şi cum ea ştia că avea să-l întâlnească pe el.
*
Se plimbau seara prin parcuri şi pe străzi, dar cel mai adesea prin cimitirul Eternitate. Abia acum începea ea să intuiască de ce nu se putea linişti sub cearşafuri, se tot foia de parc-ar fi fost Victor când era beat: nu înţelegea cum de se îndrăgostise de el, din moment ce, la început nu simţea nimic în afara recunoştinţei. Şi nici nu putea să-şi explice, cum îi spusese şi Mamaii, cum de –şi dădea seama că se putea mărita oricând cu el. Asta însemna că exista soartă?… El era soarta ei şi nu trebuia să mai despice firul în patru?…
A, da! acum îşi dădea seama ce nu-i plăcea la el: n-avea păr în barbă. I-a crescut abia după ce s-a întors a doua oară din armată şi ea încă nu descoperise iubirea în postura de iubită - mamă - soră dintr-o dată, ci doar în postura de femeie cucerită. Zâmbi amintindu-şi cum se amuza pe seama lui că nu ştia să sărute. L-a învăţat într-o seară, cu două zile înainte de-a pleca din nou în armată, în timp ce se plimbau prin cimitir. Uitaseră cu totul de morţi, adică de cruci, morţii nu se vedeau oricum, era şi prea frumos totul în jur de-ţi venea să te crezi în parc. Când, în sfârşit, îl învăţase cum să-şi lase buzele moi, s-a auzit un fluierat. Era un fluierat ameninţător care i-a determinat urgent să se scoale de pe bancă şi s-o ia la goană prin cimitir.
Reversul acestei imagini era ea: după doar trei ani, rugându-se de un gropar, aşa cum o învăţase naşă-sa, şi explicându-i acestuia cum să pună trei sticle cu ţuică la capul a trei morţi, timp de trei zile, cât stăteau morţii în biserica din cimitir şi Victor se lăsa sigur de băut. Groparul, simţ practic şi cu umor, băuse ţuica şi pusese apă în loc. Ce ridicol era totul! Ridicol de trist! Şi ea, mereu personajul principal al dramei… Bine că nu era un caz singular!
O pasăre sărăcită de pene. Asta era. Trăia de atâta amar de vreme ca-ntr-un coşmar. Ca şi cum întâmplările prin care trecea ar fi aparţinut altei persoane, care nu-i era indiferentă, dar nici atât de dragă încât să se consume pentru ea.
Dac-ar reuşi mereu să privească viaţa cu ochi şi suflet de copil, ar înţelege poate, că viaţa nu este adevăr, ci poezie, că adevărul vieţii stă în poezie, adică în modul în care fiecare dintre noi ştie să vadă şi să trăiască viaţa. Şi cu cât trăieşti viaţa într-un mod mai poetic, cu atât ai şanse să fii mai ridicol în faţa celorlalţi.
Va trebui să adune acele stări care ne risipesc şi ne trag după ele, chemându-ne, înşelându-ne prin alte stări asemănătoare care le urmează? Un film interior! Dacă l-ar putea reproiecta!… I s-ar părea că renaşte, că poate nega tot ce-a fost. În asta consta tăria vieţii, în a nega ce nu-ţi convine?… Adevărul e acela pe care ţi-l faci şi s-ar putea ca timpul să nu treacă fără folos?… După ce-ai tatonat ca orbul, ca viermele, ca amoeba, ca să calci fără să greşeşti pe pământul care ne fuge de sub tălpi?…
Viaţa e plină de curse şi când îmbătrâneşti îţi dai seama că n-ai avut niciodată destulă experienţă ca să le ocoleşti. Nu se considera atât de bătrână încât să dea sfaturi; doar atât de tânără încât să spere că mai are încă dreptul să creadă în fericire. Să lupte pentru fericire.
Prima ei directoare i-a spus lui Cezar, primul ei soţ:
,,E cam naivă soţia dumneavoastră, domnule Caba.” Şi chiar Cezar se lega de faptul că era prea sinceră, spunea întotdeauna ceea ce gândea şi asta era ca şi cum s-ar lovi de pragul de sus, fiindcă nu-l vede pe cel de jos. Până acum, ce-i drept, s-a lovit destul de cele două praguri, avea ce să-şi amintească, dar tot nu era în stare să spună altceva decât ceea ce gândea; nu putea renunţa la expresii ca: ,,dar nu e logic, dar ăsta-i adevărul!”
,,Nu mă îndoiesc deloc”, i-a spus într-o zi Cezar, à propos de fidelitate. Asta a determinat-o să-l înşele. O jignea faptul că el nici nu voia să bănuiască măcar complicaţiile ei sufleteşti. Ar fi vrut să se zguduie toată de plâns la pieptul lui, să-l convingă cât de rău îi părea. Voia ca el să ştie totul despre ea, deşi bănuia că avea demult viaţa lui. Aşa s-a convins că trebuia să facă numai ceea ce îi trecea prin gând.
*
Dacă avea curajul să lupte pentru fericire?… Era mai mult o luptă cu amintirile, poate şi o luptă cu regăsirile. Să-şi dea seama de ce până la aproape cei 40 de ani ai ei viaţa nu i-a fost deloc comodă. Cel puţin aşa susţinea opinia publică. Această opinie e un fel de oglindă în care e obligată să se privească. Întotdeauna mirată. Foarte mirată. Şi veşnic iritată. Pentru că se simte obligată să se explice. E-adevărat că găseşte întotdeauna o explicaţie, dar această explicaţie sau motivaţie, pe care-o caută ca să se liniştească, o face să se simtă ridicolă, atunci când trebuie s-o supună curiozităţii generale. Iar dacă nu se explică, nu se poate linişti.
La drept vorbind, vrea să ştie ce-a mai rămas din ce-a dăruit şi din ce-a primit. Vrea să ştie cât e de bogată sau cât e de săracă. Trebuia să se împace cu ea însăşi ca să se poată împăca cu lumea. Nu vedea seninul cerului, dacă nu se împăca înăuntrul ei. De ce oare credea lumea că e orgolioasă când ştia bine că reţinerile ei în diferite împrejurări nu erau decât timiditate?…
Adevărul e că-i plăcea să stea singură. Se gândea uneori că e un semn de egoism, dar se consola foarte repede şi fără remuşcări. Pentru că , în singurătate, se gândea la ceea ce i se întâmplase cu mai mult sau mai puţin timp în urmă. Ca să folosească o vorbă mare, invita oamenii la ea acasă şi cei care o judecă, şi sunt mulţi din aceştia, ar trebui să fie sinceri şi să recunoască faptul că acest egoism trebuie, totuşi, apreciat.
Şi când se gândea că s-a risipit atât de mult! A pierdut sute şi sute de zile fără să ştie ce-a făcut! Dar, curios, faptul că-şi dădea seama că pierde timpul n-o împiedica să-l piardă în continuare. La drept vorbind, n-ar trebui să-şi facă o problemă din pierderea timpului. Avea destulă experienţă ca să-şi dea seama că oamenii trăiesc cu adevărat atunci când nu-şi analizează felul în care trăiesc. Trăiesc pur şi simplu, mai bine sau mai rău, după cum se descurcă. Şi totuşi, era convinsă că există o vârstă când trebuie să-ţi revizuieşti viaţa. Cam două-trei astfel de revizuiri într-o viaţă de om! De fapt, aceste momente - cheie din viaţa noastră sunt momente în care, dacă nu suntem atenţi, pierdem de tot legătura cu noi înşine şi nu mai putem spune, precum Galilei, până la sfârşitul vieţii, ,,eppur si muove”, şi totuşi, se învârteşte. Parcă vezi fulgi cum cad pe pământ şi se risipesc. O risipire senină, plină de candoare, bogată, gata să se repete la nesfârşit.
Probabil că prima revizuire din viaţa ei a făcut-o, fără să-şi dea seama, când avea şapte ani. Atunci şi-a manifestat pentru prima oară dorinţa să ţină minte scena al cărei personaj, volens-nolens, era. O scenă oarecare, banală, interesantă doar pentru un pictor care vrea să surprindă stări sufleteşti, atmosferă etc. Pentru un om obişnuit, nu era interesantă câtuşi de puţin, această scenă: un copil, mai precis o fetiţă, aşezată pe scaun, cu coatele şi capul rezemate de masă, aşteptând-o cu nerăbdare pe sora ei mai mare să se îmbrace ca să meargă împreună la film.
Era, totuşi, o performanţă, dacă stai să te gândeşti, pentru un copil de şapte ani, să-şi convingă sora mai mare cu vreo zece ani să meargă împreună la cinematograf. Pe atunci nu erau televizoare, aşa că n-aveau posibilitatea copiii să vadă orice fel de filme. Trăia, deci, la şapte ani, din plin poezia, din moment ce şi-a dat seama că există stări care nu trebuie uitate. Dar atunci habar n-avea că trăia frumos. Naivitatea ei, pentru acea vârstă o naivitate firească, a ferit-o un timp de pericol , nebănuind c-ar putea fi ridicolă, din moment ce toţi oamenii trăiau aşa.
Sau poate că ar fi mai corect să spună că nu bănuia că viaţa poate fi urâtă, din moment ce exista şi zăpadă, şi sanie, şi derdeluş, şi gheţuş, şi ghete care alunecau uşor pe gheaţă, şi un băiat care freca gheţuşul cu opincile, făcându-l ca oglinda; şi şorici, şi coada porcului cu care Tataia o necăjea spunându-i că i-o dă s-o mănânce; şi căsuţe, şi oameni de zăpadă, fiindcă atunci erau ierni cu zăpadă multă. Abia după ce şi-a construit prima căsuţă din zăpadă i-a îndrăgit cu adevărat pe Albă ca Zăpada şi pe cei şapte pitici.
Acesta era, în mod sigur, doar o parte din programul ei de iarnă . Ar mai putea adăuga multe la care acum nu era în stare să se gândească. Poate că n-ar trebui, totuşi, să uite colindele, de care-şi aminteşte cu bucuria pe care-o are oricine când se gândeşte la propria-i copilărie. Şi ea doar a fost un copil în toată legea, nu unul ţinut sub papuc de vreo mămică, bunică sau tătic!
Cam acesta era programul ei de iarnă. Aproape fără urme de tristeţe. Pe la vreo zece ani însă, începuse să-i placă să-şi provoace tristeţea ca să poată înţelege ce înseamnă lugubru. Era un cuvânt pe care îl descoperise, după câte îşi amintea, în cartea de citire. Îi plăcea să spună în gând acest cuvânt şi să simtă cum o cuprinde spaima, chiar dacă nu bătea un vânt puternic care să facă să şuiere aerul.
În cele din urmă, ascultând vântul, a descoperit că, din casa lor, care era foarte mare, acoperită cu tablă şi cu podul neastupat de jur împrejurul acoperişului, se auzea şuierând lugubru. Mamaia zicea că şi când plouă acoperişul casei sună lugubru. Zgomotele sunt, într-adevăr, asurzitoare când plouă, ei însă îi plăceau, i se părea că cineva bate toba. Poate că atunci, fără să-şi dea seama, a învăţat să treacă de la plâns la râs?…
Această plăcere a salvat-o să nu tragă o spaimă grozavă într-o noapte când, din cauza furtunii, s-a întrerupt lumina, şi vrând să aprindă becul, a descoperit că era singură. Mamaia, crezând-o probabil, mai mare decât era, de fapt, nu mai venise în acea noapte acasă, din cauza furtunii, rămânând la maică-sa, într-un sat vecin.
Bucuriile ei din timpul verii erau însă învecinate cu nostalgia unei lumi nevăzute, pe care o presimţea plutind în aer. Pomii înfloriţi îi asocia cu zumzetul albinelor, orăcăitul broaştelor, cu un concert caraghios, dorinţa de a se ascunde, cu strigătele exasperate ale Mamaii care o chema să mănânce. Acum a trecut ea în locul Mamaii când se ascunde Irina în şifonier sau în debara. Plăcerea de a călători cu o traistă în băţ o asocia cu dorinţa de a rămâne orfană, fiindcă avea părinţi răi care o certau.
Se considera, deci, un personaj de basm, considerându-se totodată cel mai obişnuit copil din lume. La limita dintre lume şi basm mai era şi plăcerea de a plimba cu o sârmă cercul şi de a cânta, ca să nu mai audă nimeni, când era zguduită de căruţă, în ritmul tropotului de cai. Şi, în mod sigur, multe alte dorinţe, născocite de toţi copiii din lume care ştiu să nu se plictisească.
Realiza oarecum că trăia poetic doar când învăţătoarea le dădea să facă vreo compunere şi toată clasa se năpustea asupra ei. Nu câştiga decât Mia, poreclită Mia lui Boacă, pentru că ştia să conducă bine sania şi o însoţea cu pluguşorul şi cu colindul.
Dar nu era o legătură solidă cea care se forma între ceea ce gândea şi viaţa ei . Aşa cum nu realiza legătura între modul cum se înmulţeau plantele şi animalele şi modul în care auzise că se fac copiii. Când vară-sa, Ştefana , studentă la medicină, i-a spus cum se fac copiii, s-a întristat foarte tare. Singura ei consolare era că Tataia, fiind petrolist, lucra destul de departe de casă, aşa că n-o vizita prea des pe maică-sa. Nu ştia dacă acesta era motivul pentru care nu îi simţea lipsa. Altfel, n-ar fi avut nici un motiv să nu-i fie dor de el, se juca mai mult cu ea decât Mamaia. Doar când era vorba de ale gurii, uita că trebuia să le dea mai întâi lor, copiilor. Mânca până se sătura, indiferent dacă mai rămânea sau nu, ceva în oală.
Când ea abia împlinea 12 ani , Tataia a lipsit aproape tot anul de-acasă, şi, cum avea să afle mai târziu, n-a trimis în acest timp nici bani. Totuşi, Mamaia n-a renunţat să meargă cu ea la băi la Lacul Sărat, zicându-şi în sinea ei că, dacă va afla că erau amândouă la băi, Tataia avea să le trimită bani. Ea însă nu ştia nimic atunci, Mamaia nu se plângea faţă de ea, considerând-o, probabil, prea mică. Doar când venea Tataia acasă în concediu şi-l considera vinovat de ceva, nu-şi mai ascundea nici gândurile, nici cuvintele faţă de el. Nu bănuia nimic şi privea cu uimire la Mamaia care nu voia să mănânce, spunându-i că nu-i este foame.
*
A doua revizuire a făcut-o, probabil, tot fără să-şi dea seama, la 23 de ani, când, proaspăt absolventă de facultate fiind, directoarea ei îi spusese lui Cezar că e naivă. Nu peste mult timp, avea să-şi dea seama că directoarea avea dreptate: fericirea nu era, cel mai adesea, acolo unde credea că este, adică în ochii oamenilor şi în cuvinte. Reţinea prea rar culoarea ochilor şi îmbrăcămintea. Se lăsa furată de priviri şi de gesturi. Obişnuia să privească viaţa cu ochii larg deschişi şi nu-i trecea prin gând să spună oamenilor altceva decât ceea ce gândea.
Poate că acum, în preajma vârstei de 40 de ani, începea să facă cea de-a treia revizuire: să lupte cu regăsirile şi cu încrederea în oameni. Cu mici deosebiri, de nuanţă, aceste revizuiri se asemănau. Diferenţa consta doar în faptul că acum nu se mai entuziasma prea repede şi nu mai visa să danseze cu un băiat care i-ar fi dat toată fericirea din lume.
Acolo, sub plapumă, cu ochii închişi, încerca să afle adevărul: de ce era din nou singură?…O obseda întrebarea asta, oricât savura plăcerea singurătăţii. Poate că totul avea un sens dacă nu mai privea înapoi. Dar tot atunci îşi zicea: ,,dar n-am nici un sens , dacă nu aflu cât şi unde am greşit.”
*
În fiecare noapte adormea cu gândul că trebuie să renască, precum o pasăre Phoenix, din propria-i cenuşă, căpătând o expresie chinuită a feţei care i se păstra şi după trezire.
Într-un timp, încerca să se cunoască studiindu-şi fotografiile, deşi ştia bine că erau amăgitoare. Voia însă să surprindă pe faţa ei diferite stări de care altfel nu şi-ar fi dat seama. Îşi amintea că, într-o zi, şi-a studiat două fotografii despre care ţinea minte că erau făcute în aceeaşi zi şi care, totuşi, păreau fotografiile a două persoane diferite. Şi-apoi, cum avea să-şi explice faptul că , nu de puţine ori se întâmpla să creadă că o anumită stare sufletească prin care trecea o mai trăise şi altădată?…Faţa şi-o bănuia uimită şi presimţea că foarte curând avea să devină gravă. Degetul cel mic dac-ar fi reuşit să şi-l apuce, să-l identifice cu eul ei profund şi timpul pierdut ar fi reuşit să se întoarcă, era sigură!
Se tot gândea cum era ea alcătuită pe dinăuntru, din moment ce era convinsă că niciodată n-ar fi fost în stare să spună: ,,Ehei! ce viaţă am trăit eu!” De ce niciodată nu putea să prevadă ce i se va întâmpla şi de ce numai ei i se întâmplau mereu atâtea?… Răspunsul, era sigură, n-avea dreptul să şi-l dea. Trebuia să iasă singur, la iveală, din felul cum decurgea viaţa ei.
Dacă începea să privească în urmă, în vremea când avea doar 18 ani, se vedea tot timpul cu zâmbetul pe buze. În acea vreme era, în mod sigur, mai norocoasă, din moment ce nu-i spunea nimeni că râde din prostie. Toată lumea o considera o fată veselă. Când nu râdea, era suspectată de orgoliu. Pesemne doar zâmbetul se potrivea cu figura ei de-atunci. Acum îşi dădea seama că zâmbetul acela , chiar dacă nu era prostesc, ascundea o mare doză de naivitate. Totuşi, această naivitate a avut şi părţile ei bune, în sensul că a ferit-o de emoţii prea mari în momente cruciale din viaţă.
Obişnuia să-şi imagineze doar esenţialul unor întâmplări viitoare, nu-i trecea prin gând c-ar putea exista piedici neprevăzute încă. De exemplu, admiterea la facultate: îţi faci valiza, te urci în autobuz, (când a plecat ea era o maşină cu prelată) în tren, ajungi la Universitate, te înscrii, te prezinţi la examen , îl iei, fireşte, fiindcă fiecare se înscrie acolo unde se pricepe, şi gata. Şi nu ştiu cum, parcă şi acum îi vine să creadă că , de fapt, cam aşa are loc orice examen în viaţă. Probabil că încă nu s-a vindecat de naivitate. Sinceră să fie, nu-i pare prea rău, fiindcă o ajută să nu dispere
Abia acum, când are mai mult decât dublul vârstei de-atunci, începe să vadă fisurile. Cum ar fi acea fisură imperceptibilă care-i pregătea prima lovire de pragul de sus. E vorba de încrederea în oameni, încredere pe care întâmplări în aparenţă banale te fac să ţi-o pierzi. Nu făcuse chiar o tragedie din asemenea constatări, alunga ceea ce nu-i convenea în cotloane cât mai ascunse ale minţii. Intuiţia nu greşea, îi şoptea în limbajul ei secret că trebuia să uite. Atunci habar n-avea că seriozitatea masculină n-avea nici o legătură cu încrederea în oameni. Izbitura a venit din faptul că era un prea mare contrast între neseriozitatea mascată a bărbaţilor şi prea marea ei seriozitate în iubire. Ei nu-i oferiseră decât o intrare brutală în viaţă.
Faptul că n-a făcut o prea mare deosebire între un vis urât şi toate întâmplările prin care-a trecut, a ajutat-o mereu să-şi revină, să nu se lase copleşită de val. Ce stupid! Acum nu-i venea să creadă că într-un timp dorea să moară.
Postat în Aprilie 16, 2014 la 7:30pm 6 Comentarii 4 Îi place
Azi simt c-am înflorit
pe dinăuntru
de parcă
pomii-n floare-au izbucnit
şi s-au mutat în curtea mea de taină,
iar cei de prin grădină au pierit
Îmi port pe cale bucuria lină,
grădinii pomii vreau să îi întorc,
primind în schimb o noapte mai senină
pe care cerului eu să i-o torc
Mângâi cu palma mâţişorii fragezi -
vreau în căuş căpşorul să le –ncapă -
şi-ncet plutesc în…
ContinuareION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
Switch to the Mobile Optimized View
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Panou de comentarii (13 comentarii)
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE
La mulți, mulți ani fericiți!
PS: Fragmentul de roman trebuia postat pe FORUM (Pagina de start).
La mulți ani!
La mulți ani!
La mulți ani luminoși!
La mulți ani cu bucurii!
La mulţi ani!
La Mulți Ani Fericiți! Sănătate, Iubire și Inspirație!
Bine ai venit!
Bine ai venit!
Vizualizarea Tuturor Comentariilor