Zicala cu privire la haina care-l face pe om m-a obsedat de când eram mică. „De ce se spune că haina îl face pe om?” am îndrăznit s-o întreb pe mama, deşi nu trebuia s-o deranjez pentru că era întotdeauna ocupată. „Se spune aşa pentru ca oamenilor să li se recunoască funcţiile. De exemplu, haina militară le spune celorlalţi că persoana care o poartă e în armată, iar epoleţii ilustrează gradul, element esenţial în ierarhia militarǎ”.  

 

Răspunsul m-a satisfăcut şi, pentru o vreme, m-am mulţumit cu explicaţia mamei. Doctorii şi personalul medical poartă halate, lucrătorii din uzină salopete, fotbaliştii joacă îmbrăcaţi în costumele echipei din care fac parte, etc. Haina este, în acest caz, un mijloc de "identificare" a indivizilor şi este folosit astăzi pe scară foarte largă.      

 

Dacă însă extindem sfera de aplicabilitate a îmbrăcăminţii, ne dăm seama că hainele puteau -şi mai pot încă şi astăzi, da informaţii şi asupra statutului social al purtătorilor. Ar fi tot o formă de identificare, de data asta socială. În epoca modernă, identificarea socială, cel puţin pe continentul nord american, e mai puţin evidentă, "blugii" sunt purtaţi de toata lumea! Dar în secolul trecut, în Europa mai ales, îmbrăcămintea era o oglindă destul de fidelă a claselor sociale. Ajunge să urmărim serialele BBC ca "Upstairs, Downstairs", sau "Dowton Abbey" ca să vedem moda diferitelor straturi sociale de la începutul secolului.   

 

Şi iată că, menţionând aceste filme, ajungem la ideea de "costumaţie", de a folosi, în teatru sau cinema, îmbrăcăminte diferită de cea de zi cu zi, menită să identifice personajele din piese şi filme ca aparţinând unei anumite epoci sau clase sociale. Mi se pare interesant faptul că în limba franceză, "a se costuma" se traduce "se deguiser" (a se deghiza), care în româneşte are sensul de "a te da drept altul". Hainele nu sunt deci numai pentru propria identificare, dar şi pentru schimbarea identităţii. Te costumezi ca să te dai drept altul decât tu însuţi.

 

În arta cinematografică şi în cea teatrală, costumele au rolul pe care şi actorul îl are: de a reprezenta vizual, auditiv şi emoţional un personaj. Ce altceva face actorul decât de a se pune în pielea personajului său? Iar spectatorul are, în faţa lui, ansamblul pe care-l oferă scena sau ecranul, în care actorul se desfǎşoarǎ în decorul ales de scenografi.

 

Am vorbit pânǎ acuma numai despre rolul îmbrǎminţii asupra imaginii pe care persoana o proiecteazǎ în exterior. Dar, în viaţa de zi cu zi, omul îşi alege singur hainele pe care le poartǎ. E drept cǎ nu mai existǎ decât rar şi la preţuri exorbitante croitori care sǎ execute haine la comandǎ. În schimb existǎ o imensǎ industrie de confecţii pentru toate gusturile consumatorilor. Varietatea produselor e considerabilǎ, dar n-aş spune ca alegerea oferitǎ cumpǎrǎtorului nu are limitele ei, ele fiind impuse de modǎ. Dacǎ acuma sunt la modǎ pantalonii cu talia sub buric, chiar dacǎ, sǎ spunem, croiala nu te avantajeazǎ, eşti obligat sǎ te conformezi, pentru cǎ toţi pantalonii de pe piaţǎ sunt cu talia sub buric! Totuşi, în linii mari, cu perseverenţǎ, îţi poţi completa garderoba cu haine pe gustul tǎu. Dar oare, acest „gust al tǎu” nu-ţi defineşte şi personalitatea? Iar vorba „haina-l face pe om” nu se referǎ şi la faptul cǎ felul cum se îmbracǎ cineva este o reflecţie a caracterului şi personalitǎţii lui?  Putem recunoaşte imediat, dupǎ aspectul hainelor, dacǎ cine le poartǎ e extravagant sau nu, dacǎ vrea sǎ atragǎ atenţia sau sǎ rǎmânǎ în umbrǎ, dacǎ pentru el, respectiv ea, aspectul exterior e o prioritate sau ceva secundar.            

 

Garderoba unei persoane dă indicaţii indirecte despre purtǎtorul hainelor nu numai pentru cǎ ele au fost alese, dar şi pentru cǎ în ele s-a impregnat ceva din sufletul persoanei respective. Mi s-a pǎrut interesant exerciţiul de a observa hainele expuse într-un magazin şi de a le compara cu cele agǎţate pe umeraşe într-un dulap personal. Cele din magazine sunt total inerte, dar celelalte, deja purtate, parcǎ trǎiesc, e ca şi când cǎ în ele ar fi –invizibil- personajul care le-a purtat.

 

Şi aici voi reveni la costumele de teatru. Existǎ la Stratford, în Canada, un imens depozit de costume de teatru de la piesele prezentate la festivalul lor anual, unde actori –în majoritate formaţi în Anglia- joacǎ piese de Shakespeare. Aici, costumele „vorbesc”, „garderoba” e vie. Şi, vizitând-o, m-am întrebat de ce unii scenografi şi regizori vor neapǎrat sǎ fie „originali” şi modernizeazǎ personajele din piese clasice într-un mod în care devin de nerecunoscut?  Sigur cǎ în toate piesele lui Shakespeare, trǎsurile umane  ale personajelor au rǎmas aceleaşi, de sute de ani. Dar n-aş putea vedea un „Rege Lear” sau o „Ofelia” îmbrǎcaţi altfel decât au fost în montǎrile tradiţionale.     

 

Şi, ca sǎ rǎspund întrebǎrii din titlu, da, e adevǎrat, „haina-l face pe om”, dar tot atât de valabil mi se pare şi reversul zicalei, „omul modeleazǎ haina”.

 

            

 

Vizualizări: 41

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Un sărac, dacă e-n zdrențe, înseamnă că nu poate să fie un lord în comportament?

Am citit un reușit eseu.

da Coza

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Jeler Eleonora Maria este acum membru al ÎNSEMNE CULTURALE
cu 6 minute în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 11 minute în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog în verde mă pierd (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 11 minute în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Blestem de iubire a utilizatorului Monica Pester
cu 34 minute în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dor de mâna-Ți grijulie a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 37 minute în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia mâinii drepte a utilizatorului Costel Zăgan
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Erezia mâinii drepte a lui Costel Zăgan
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog petale a lui Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 2 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog petale a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Sorbind sorine spații a lui gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sorbind sorine spații a utilizatorului gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Blestem de iubire a lui Monica Pester
cu 2 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Blestem de iubire a utilizatorului Monica Pester
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Dor de mâna-Ți grijulie a lui C.Titi Nechita
cu 2 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dor de mâna-Ți grijulie a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 2 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despre destin a utilizatorului Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despre destin a utilizatorului Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog petale a lui Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 14 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog florile de soc (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 14 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog florile de soc (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 16 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor