Acordul gramatical

Chiar și la vorbitorii nativi de limba română (cu precădere la cei din mediile sociale defavorizate sau la vorbitorii anumitor graiuri) se întâlnesc câteva greșeli frecvente în acordul gramatical:

  • Dezacordul în număr la persoana a III-a dintre subiectul și predicatul unei propoziții: ce vrea ei?, ce-s cu aceste cărți?. Trebuie totuși observat că în graiul muntean este generalizată omonimia dintre forma de singular și cea de plural ale persoanei a III-a a verbelor la indicativ prezent — el merge, ei merge — și că astfel în cadrul acestui grai nu avem de a face cu un dezacord, ci cu un regionalism morfologic.
  • Dezacordul în gen și număr dintre articolul posesiv (al, a, ai, ale) și substantivul sau pronumele determinat: un batic a mamei, cei doi frați a prietenei mele.
  • Dezacordul în gen și număr în construcțiile de tipul [...] al cărui [...], unde acordul se face în cruce. Exemple de greșeli: vecinii a căror fete, țara a cărui popor.
  • Dezacordul dintre numeralul compus cu valoare adjectivală și substantivul determinat: „doisprezece mii de euro” în loc de „douăsprezece mii de euro” sau „treizeci și unu de prefecturi” în loc de „treizeci și una de prefecturi”.
  • Dezacordul în caz dintre substantiv și adjectiv, în particular când substantivul de genul feminin singular este în cazul genitiv. Exemplu de greșeală: „titlul unei lucrări scrisă recent” (corect este „titlul unei lucrări scrise recent”).

Calitatea limbii române folosite în audiovizual

Periodic, începînd cu octombrie 2007, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române și Consiliul Național al Audiovizualului desfășoară acțiuni de monitorizare a calității limbii române folosite de posturile de radio și televiziune din România. Sunt selectate acele posturi care, prin larga audiență, acoperirea teritoriului țării și ponderea semnificativă de emisiuni informative și de dezbatere, au un important rol educativ și cultural. Rezultatele monitorizării sunt publicate sub forma unor liste de greșeli și recomandări. Lista include, pentru posturile de televiziune, și greșeli ortografice și de punctuație apărute în textele afișate pe ecran.

Ortografie

Cele mai grave greșeli de ortografie la posturile de televiziune constau în lipsa cratimei sau utilizarea ei acolo unde nu e necesară, de exemplu „întro zi” sau „da-ți două-trei rânduri”. Foarte frecvente sunt cazurile în care cratima lipsește din cuvintele compuse („sud coreean”, „prim ministru”, „Cluj Napoca” etc.) sau este intercalată între prefix și cuvântul de care se atașează acesta („anti-românesc”, „vice-președinte” etc.). Sunt semnalate de asemenea neglijența în redactarea textelor defilante și a subtitrărilor, precum și situațiile în care textul este scris ocazional sau chiar sistematic fără diacritice, dovadă a dezinteresului și a comodității redactorilor.

 

Punctuație

Cele mai multe greșeli de punctuație privesc folosirea virgulei. Frecvent cuvintele de adresare în cazul vocativ și apozițiile nu sunt încadrate de virgulele necesare („Toți Doamne și toți trei!”, „A fost ucisă Cristina de soțul ei Alexandru?”), iar în enunțurile în care pentru concizie este omis verbul, lipsa acestuia nu este marcată cu o virgulă, așa cum ar trebui („România în finala Eurovision”). O altă greșeală este când virgula lipsește înaintea conjuncțiilor adversative dar, iar, ci. În schimb se întâmplă ca virgula să fie folosită acolo unde nu trebuie, de exemplu între subiect și predicat („Jucătorii de la Rapid, vor și ei salarii mai mari?”), între verb și complementul său prepozițional („Au participat, la instalarea primului episcop”) sau înainte de și copulativ („1200 de euro ca să stăm aici, și încă 500 de euro...”).

Ortoepie

Greșeli de pronunție apar foarte frecvent la numeralele șaptesprezece, optsprezece, douăzecilea (rostite șaptisprezece, optîsprezece, douăzecelea). Adesea accentul cuvintelor este pus în alte poziții decât trebuie (prevederi, alibi, companii private). Cuvinte ca exact, executa, examina, în care în mod corect x se pronunță [gz], sunt uneori rostite cu [ks].

Ca o formă de hipercorectitudine, formele verbului a fi și pronumele personale care încep cu litera e sunt adesea pronunțate fără preiotare (fără un i semivocalic anterior): [eu], [este], [era].

Morfologie

O greșeală morfologică frecventă este forma hibridă de imperfect a verbelor a vrea și a voi: „vroiam”, „vroia” etc. De asemenea conjunctivul verbului a avea devine la unii vorbitori „să aibe” în loc de „să aibă”. Verbul a trebui este uneori conjugat la persoana a III-a plural a indicativului prezent în forma „trebuiesc” în loc de „trebuie”. Numeroase greșeli constau în trecerea unor verbe de la conjugarea a II-a la conjugarea a III-a („vor apare”, „ne complacem”, „v-ar displace”), dar și invers (remarcată în pronunții de genul „spuneți-mi”, „ziceți-ne”). Și alte verbe capătă uneori forme incorecte: „să perturbeze”, „să manifeste”, „încetinează”.

În cazul substantivelor greșelile cele mai frecvente privesc formele de plural și cele de genitiv-dativ: „victimile”, „produsuri”, respectiv „domeniul medicinii”, „regele zgurei”, „din cauza cenușii”, „familia sorei”, „orele amiezei”. Dintre adjective cel mai adesea este declinat greșit ultim: „ultimile sondaje”, „ultimile meciuri”. Se face foarte des confuzie între adjectivele minim, maxim și adverbele sau substantivele corespunzătoare minimum, maximum, de exemplu „maxim 140” în loc de „maximum 140” sau „adrenalina e la maxim” în loc de „adrenalina e la maximum”.

Sintaxă

Una dintre erorile de sintaxă cele mai frecvente este omiterea prepoțiziei pe din fața pronumelui relativ care cu funcție de complement direct, de exemplu „cu textele care le aveți” în loc de „cu textele pe care le aveți”.

Cealaltă mare grupă de greșeli sintactice constă în dezacorduri de diverse tipuri: între subiect și predicat, între adjectivele numerale și substantivele determinate, dezacordul în caz al adjectivul feminin singular pus în forma de nominativ în loc de genitiv, dezacordul pronumelor al, care și dublării clitice etc. Uneori dublarea clitică lipsește cu desăvârșire: „ei avertizează pe turiști să nu se aventureze” în loc de „ei îi avertizează pe turiști să nu se aventureze”.

Se mai întâlnește, în special la vorbitorii din Muntenia, folosirea adverbului decât în construcții afirmative, în locul adverbului numai.

În construcțiile cu numerale este frecventă omiterea prepoziției de la numere începînd cu 20, în special în scris: „122 dolari pe baril” în loc de „122 de dolari pe baril”.

În numeroase cazuri în loc de ca, folosit cu sensul de în calitate de, apare în mod greșit „ca și”: „Ce ai întreba-o tu ca și reporter”.

Greșeala cea mai frecventă de topică privește adverbul mai, care în mod normal trebuie să stea între pronumele personal și verb, dar care la unii vorbitori este antepus pronumelui: „Poate mai ne vedem” în loc de „Poate ne mai vedem”.

Se remarcă răspândirea unui stil telegrafic, în care raporturile sintactice dintre componentele unui grup nominal nu mai sunt marcate prin desinențele, prepozițiile sau articolele necesare: „reprezentant casă pariuri” în loc de „reprezentantul casei de pariuri”.

Conjuncția este uneori înlocuită greșit cu ca să: „dacă vreți ca să vă înscrieți”.

Deși adverbul și forma sa superlativă nu se acordă, se întâlnesc foarte frecvent forme acordate precum „formația cea mai bine clasată din România” în loc de „formația cel mai bine clasată din România”.

Lexic și semantică

O greșeală de semantică foarte adesea întâlnită este pleonasmul: „un procent de 5 la sută”, „mai poate fi posibilă”, „pe tema subiectului nostru de astăzi”, „vreo aproximativ” etc.

Ia amploare fenomenul de utilizare a unor cuvinte englezești chiar și în situațiile în care există un echivalent în limba română: „job”, „shopping”, „updatat” etc. Sunt foarte prezente și calcurile după limba engleză; în acest sens cuvântul locație reprezintă cea mai frecventă greșeală, prin utilizarea în locul unor termeni precum loc, centru, sediu, imobil.

Vizualizări: 551

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 3 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog rapsodie de Martie a utilizatorului Floare Arbore
cu 4 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Haide a utilizatorului Răduță If. Toader
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Haide a lui Răduță If. Toader
cu 4 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 7 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 9 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 9 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 9 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 9 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 11 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 11 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 11 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 11 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iarnă pentru Eminescu a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 11 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De ziua prieteniei vă spun: Bună seara! a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 11 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 11 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mijesc albastre flori a utilizatorului gabriel cristea
cu 11 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor