GLOANŢE FRACTALE
(versuri, 86 de pagini, august 2017)
O mică-mare bucurie pentru mine, pe care doresc să o împărtășesc cu Domniile voastre – prieteni virtuali şi reali.
E mai mult decât o reverenţă şi o mulţumire profundă consemnarea celor ce au contribuit la apariţia acestui volum de poezii, e o onoare:
Ataşez şi postfaţa, semnată de scriitorul Tudor CICU – membru USR, prin care cititorii îşi pot face o idee despre conţinutul şi valoarea cărţii:
Pactul cu Poezia, făcut „chiar cu sabia lui Damocles deasupra capului” de către Ion Lazăr da Coza, mi-a arătat că veacurile nu-l pot învinge pe poet. Iar când contrastele poeziei scrise cu interogații-notații-exultări așezate în versuri integrate „numai la căldura inimii” au „gustul” și „arma” provocării spre meditație, înseamnă că ești pregătit pentru această „rugă târzie” (pe traiectoria unui „glonț / încă netras”) într-un univers și o lume numai a ta. Altfel spus, Ion Lazăr da Coza este un poet eliberat de angoasa care își reazemă (în poezie) sufletul de această rostire hieratică în alcătuirea unui „rai al poeziei” (Nirvana), în care vrea să mai ardă „un timp pe rugul mocnind de cuvinte”. Liric vorbind, în teluricul restrâns al stihuirii și în expresia biruitoare a spaimelor clădite din antimaterie, limpezimea rostuirii îi înfrumusețează gândurile profunde („poarta cetății am deschis-o”) pentru a declanșa, odată cu frigul său cosmic, repetate vibrații meditative.
Câteva „cuvinte înainte” despre
tradiţionalism şi modernitate
(Cuvânt-înainte semnat de prof. Valeriu Anghel)
Un poet care-şi trage sevele lirice din murmurul iniţiatic al Cozei vrâncene, înmiresmate de aerul păşunilor montane şi limpezite în foşnetul întunecos al pădurilor din jur, mi-a trimis un set de poezii „să mă uit pe ele” şi, dacă am timp şi disponibilitate, să-i scriu un „cuvânt-înainte”. Încă din timpul primei lecturi mi-am dat seama că deja le-a scăpat din mână şi n-au să-i mai aparţină, pentru că le va tipări, le va face carte şi-i va da drumul în lume fără putinţa de a se mai apleca asupra manuscrisului (meteahna oricărui creator ce se respectă), aşa cum însuşi scria cu câţiva ani în urmă: „Odată tipărită şi scoasă în lume, cartea nu mai aparţine autorului, pentru că nu-i mai poate fi alături ca să o scuze şi să-i repare greşelile evidenţiate de terţi sau chiar de sine, la o nouă lectură. Cartea devine astfel orfană. Depinde aşadar de autor dacă ea va străluci ori va fi de doi bani şi aceia calpi”.
De modă veche fiind – l-ar cataloga preagrăbiţii în a-şi vedea „opera” tipărită, dar noi întrezărim în asta mai mult un omagiu adus magiştrilor decât o modalitate prin care caută să-și confirme cartea... Continuarea AICI
Cuvinte cheie :
Mulțumesc, dragă Mihaela, pentru felicitări!
Mihaela Popa a spus :
Felicitări, domnule da Coza, bucuroasă mă-nclin!
Reciproca, dragă Constanța!
constanta popescu a spus :
multe felicitări și la cât mai mulți cititori!
Mulțumesc, Darie!
Vă așteptăm pe toți în Munții Vrancei, la lansare!
Darie Giurgiu a spus :
Felicitari si o lansare luminata cu bucurie
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor