Trăia la o margine de lume, un gropar numit Speranță. La o vreme i-au murit animale, precum urmează : mai întîi i-a murit capra, dar nu în păpușoi, ci într-o depresiune, apoi scroafa, cam la vreo săptămînă. Apoi i-a murit vaca și atunci s-a  enervat tare de tot ! A fost așa de furios că vreo lună a băut tot ce se putea bea în ogradă, inclusiv o găleată cu apă murdară, confundată cu alta care avea apă curată. Ultimii  au murit calul și cîinele, iar cele cîteva păsări rămase fuseseră lăsate parcă pentru a arăta cît de mare era dezolarea prin cîrîiala lor continuă.

     Cînd i-a murit  Bucuria Vieții, adică nevasta, s-a supărat atît de tare, că trei ani a fost  negru pe dinăuntru și pe dinafară ! Ce-i drept, e drept, că în ultimii zece-doisprezece ani Bucuria se cam acrise și stafidise, dar tot era mai mult decît nimic !...

     De atîtea morți în familie, părea firesc să devină groparul nu doar al celor de-ai casei sale, ci și a întregului sat și astfel mai căpăta cîțiva bănuți pentru traiul zilnic. Apăruse și o vorbă care devenise un fel de avertisment de piază rea : dacă ajungi ca groparul Speranță, nu mai ai nici o speranță !

    Nedumerirea groparului era mare deoarece nici animalele și nici nevastă n-au dat semne de boleșniță înainte de a închide ochii definitiv, iar despre vreo molimă nu putea fi vorba, pentru că numai asupra casei sale se abătuse năpasta. Dacă s-ar afla ce nume dăduse fiecărui animal în parte, s-ar înțelege mai abitir adîncimea nenorocirii.

   Capra avea numele de Veselie, pentru că sărea hop-țop de colo-colo. Scroafa era alintată cu numele de Avuție, vaca era strigată Milostenie ! Calul se numea Curaj și cîinelui i se spunea Mila ! Doar pisica mai trăia, în afară de găini, poate pentru că numele ei de Fițoasa o proteja cumva. O numise astfel  fiindcă arareori se lăsa mîngîiată, de cele mai multe ori mîța zborșindu-se la el sau chiar zgîriindu-l fără un motiv aparent.

   Mai avea trei fete și un fecior. Dar pînă să le vină rîndul lor, trebuie precizat că popa  făcea pe deșteptul, cam ca majoritatea popilor de pe meleagurile noastre, fiindcă pe față era mieros nevoie mare, iar pe din dos golea cutia milelor și chefuia cu femei ușoare mai departe de casă, pentru a nu  afla cunoscuții ce probă de ipocrit uns cu smoala iadului era ! Așadar popa făcea pe deșteptul și-l îndemna să citească povestea lui Iov, pe care groparul Speranță a citit-o în cele din urmă, dar n-a înțeles prea mult din ea.

   Nu se asemăna nici în credință cu Iov, nici în curățenie sufletească, iar cînd l-a lovit năpasta, s-a mîniat foarte, ca să nu mai vorbim de supărări. Ce-i drept, a căutat să nu înjure, să nu ocărască, nici să hulească numele Domnului Dumnezeu, chiar  dacă i-au mai scăpat unele cuvinte despre cel cu coarne... Totuși, în unele dimineți se trezea rușinat ori supărat pentru că în somnul cu vise înjurase de Dumnezeu !...

   Groparul Speranță se lăsase de tutun și spirtoase după o vreme, de voie - de nevoie, fiindcă îl dureau rinichii. O fi auzind el destul de des vorba aceea cum că toate au rostul lor și nimic, nici măcar un fir de iarbă nu se mișcă fără voia Domnului, însă ce nu înțelegea el era de ce atît de multe năpaste doar  pe capul lui ?

  Cît despre copiii săi, aveau niște porecle care vorbeau de la sine. Cea mică era Șerpoaica, pentru viclenia și răceala inimii ei, fata mijlocie era poreclită Egoista, cea mare Fudula, iar feciorului i se spune Hoțul. Toți patru trăiau în lume de multă vreme,  mai mult decît bine, după cum se zvonea, însă se știe doar că mai binele este dușmanul binelui !

   După ani și ani, prea mulți ca să le mai țină socoteala cineva, groparul Speranță simți că i se apropie sfîrșitul. Boli multă vreme, ba agoniză și mai mult, dar în mod curios nu-și dădu duhul și pare că mai trăiește și astăzi pe acele meleaguri, unde pînă și lumina zilei era întunecată aproape ca noaptea !

   

 

 

         

   

 

 

Vizualizări: 37

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

În consecință speranța nu moare. O parabolă reușită.

Am citit cu plăcere!

Sofy

Răspunde la discuţie

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de Dinca Valerian
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog de dragul fânului a lui gina zaharia
cu 1 oră în urmă
Lui LUMINITA SCOTNOTIS i-a plăcut discuţia De la o poezie... a lui Tudor Cicu
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog Veri… a lui Dan Mitrache
cu 1 oră în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Soarele se juca de-a v-ați apuselea a utilizatorului gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog Ritual a lui Vasilisia Lazăr
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog Soarele se juca de-a v-ați apuselea a lui gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Postare de log efectuată de Dan Mitrache
cu 4 ore în urmă
Lui Marginean Liliana i-a plăcut discuţia Trotineta roşie a lui Ionel Mony Constantin
cu 8 ore în urmă
Postare de log efectuată de Darie Giurgiu
cu 10 ore în urmă
Darie Giurgiu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog catacombe a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 12 ore în urmă
Darie Giurgiu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog catacombe a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Soarele se juca de-a v-ați apuselea a utilizatorului gabriel cristea
cu 14 ore în urmă
Sofia Sincă a contribuit cu răspunsuri la discuţia Trotineta roşie a utilizatorului Ionel Mony Constantin
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Soarele se juca de-a v-ați apuselea a lui gabriel cristea
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog poezia a lui Darie Giurgiu
cu 20 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog catacombe a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 20 ore în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog catacombe a lui Darie Giurgiu
cu 20 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog catacombe a lui Darie Giurgiu
ieri
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog poezia a lui Darie Giurgiu
ieri

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor