4. Punctul de vedere al medicului specialist - Policlinică
(Iar se strânseră ciopor...)
Iar se strânseră ciopor la uşa mea! Ce dracu’ or căta pe capu’ meu cu noaptea-n cap, nu ştiu!? Bolnavi închipuiţi...
Auzi la el!? I-a căzut o cărămidă-n cap. Mie câte nu-mi cad şi nu mă mai jeluiesc nimănui. Şi apoi cui m-aş confesa!? Medicului X care este un beţiv, lui Y- un afemeiat!? Da’ chiar, ce-are una cu alta!? Păi da, are ! Că la o adică îţi face o favoare, pe care trebuie să i-o întorci cumva. O sticlă de ceva, mai merge, dar cu afemeiatul, poveste grea! Şi chiar nu e niciunul curat. Cât despre femei, fă-le o confesiune şi te ştie –ntreg spitalul, da’ ce zic eu!? tot târgul... În câteva zile eşti garantat pe prima pagină a unui cotidian de scandal. Ieşi din anonimat! Doar se poartă, nu!? Om te-ai făcut, ce mai...
Altă bolnavă-nchipuită! Ce are lumea asta, dom’le!? Auzi ce o îngrijorează! Lipsa de calciu la 50 de ani trecuţi, spasmofilie, draci, laci... Păi, dacă ştii diagnosticul, cucoană, ce mai cauţi la mine!? Să se verifice, zice, n-a fost niciodată la Endo. Bine că n-ai fost, tanti, arrividerci! Ţi se face greaţă, nu alta! Să ia şi Vitamina D sau numai Calciu!? Îi recomand să le ia pe amândouă, doar e iarnă. În sfârşit, a ieşit.
Nu, asta e o generaţie bolnavă. Vrea musai pilule! Nu poate trăi fără. Dimineaţa, la prânz, seara. Şi culmea, se plânge de intoxicarea cu conservanţii din alimente. Şi face cure de detoxifiere. Periodice. Supune organismul frustrărilor de tot felul şi apoi ajunge tot pe mâna noastră ca să le corectăm aiurelile.
Altă ipohondră. Cu o ciocolată. Să şi-o bage-n... pardon de expresie. Auzi, eu şi ciocolata!? Nu-i de-ajuns că sunt cât uşa!? A, deci e vorba de referat, de ce nu spui aşa, drăguţă!? Ei, hei, ca să-ţi faci dosar de pensionare, trebuie să cotizezi, nu jucărie! Îi arăt ce acte trebuie să aducă, îi dau de înţeles că e de lucru bla, bla... O ameţesc bine şi o invit să iasă ca s-o aştepte, chipurile, pe asistentă. Sta-i-ar cafeaua-n gât şi ăsteia că e plecată de mai bine de-o oră. Mai aştept puţin şi dacă nu vine îi dau un beep. Dăm noi milităria jos din pod, aşa nu mai merge!
Şi, colac peste pupăză, azi nu am decât patru programaţi la cabinetul privat. Dau buzna toţi aici că se fac consultaţii moca pe nervii mei. Chiar că mă scot din sărite. Parcă se vorbiră toţi ipohondrii să mă atace azi. Dacă mai intră unul, îl trimit la psihiatrie. Mai face zece metri şi-şi rezolvă şi fandacsia.
Alt împricinat. Dacă nici ăsta nu cotizează serios, îl dau pe uşă afară. Găsesc eu un pretext. Ştiu ăştia cât costă o consultaţie? Da’ pe bune, nu foaie verde, ce-i aici! Nu, zău, ştiu ei că eu pierd timpul pentru un salariu de mizerie, pe când şeful ăl mare se află în Dubai!? Deh, una e să lucrezi în spital ca şef de secţie, unde omul-ajuns pe muchie de cuţit- dă şi cămaşa de pe el numai să se facă bine, da’ aici, praful de pe tobă. Nu, e musai să fac ceva ca să ajung pe secţie. În policlinică vin toţi ţăranii, toţi handicapaţii, plebea ce-şi strânge banu-n batistă cu nouă’j’nouă de noduri. Trebuie s-o sun pe asistentă, ce serviciu face asta!? Păi, da, cum să răspundă, e la cafea cu ştiu eu cine. Pateul a fost doar un pretext. În sfârşit, vine. O, ce amabilă, mi-a adus şi mie unul, rece, e drept, dar gestul contează. Două!? Ei, asta îşi bate joc de mine!? Îmi face în ciudă sau chiar nu vede că dau osânzele pe dinafară!? Ce ironie a sorţii!? Să lucrezi la Endocrinologie şi tocmai tu să suferi de disfuncţie tiroidiană!? Asta e culmea! Mă înştiinţează că nu mai este decât un pacient la uşă, îi spun despre ce este vorba şi dau jos halatul căci vreau să plec mai devreme ca să merg la masă, findcă am timp berechet. Cu numai patru programări, se duce de râpă şandramaua. Dar mă întreabă cineva!? Fiecare pe cont propriu. Cine-am fost şi ce-am ajuns!? Ce-am avut şi ce-am pierdut...
Cuvinte cheie :
Regal de umor... amar.
Mai multă atenție la redactare, că-i păcat de așa scriere. Dacă-ți respecți cititorul, numerotează postările cu același titlu. Ți-am dat eu trei exemple.
da Coza
De râs? De plâns? Și una și alta! Oricum, foarte bine ai prins personajele!
De acord cu Ion, merită recitit și îndreptat micile erori :)
Am citit cu plăcere!
Vă mulţumesc pentru apreciere. Titlul este acelaşi pentru toate (Reflecţii medicale). Cele numerotate sunt subtitlurile. Va rog să-mi spuneţi unde sunt greşelile de redactare şi le voi remedia. Eu am făcut pe lângă specializarea de filolog cursurile de operator, iar în prezent lucrez la o firma de audit unde totul este şablonard. Se merge pe acelaşi schelet descărcat de pe un stick în funcţie de tipul de evaluare. Aici este însă cu totul altceva. Chiar am învăţat foarte multe înscriindu-mă pe site la sugestia d-lui Ion Nălbitoru.
Cu stimă,
Ca cititor, când intru pe FORUM, dacă titlurile nu sunt numerotate, nu ştiu pe care le-am citit și pe care nu. Și decât să le caut pe cele necitite, ca orbetele, mai bine renunț la lecturarea lor.
Câteva reguli de redactare:
Linia de dialog („–”), e mai lungă decât cratima mică (liniuţa de unire, „-”), se obţine (când lucrezi pe Word și ai tastatura setată pe România standard) apăsând simultan tasta Ctrl şi tasta semnului minus! Linia de dialog nu se lipeşte de cuvântul pe care-l precede!
Punctele de suspensie sunt numai trei şi indică, în general, o întrerupere a şirului vorbirii. Nu unesc niciodată două cuvinte! Ele preced sau succed un cuvânt (…preced sau succed…). Nu plutesc între cuvinte. Cel puţin… aşa ne învaţă clasicii noştri!... Cu excepția când se încheie un citat, sau se închide paranteza, după punctele de suspensie nu se ataşează alte semne grafice (…!), dar pot fi precedate de astfel de semne (!...), nu-s însoțite de virgule. Excesul folosirii lor dă impresia de vocabular sărac, ori de neputință în comunicare. False puncte de suspensie întâlnim în exprimări îngrijite, cum ar fi: „– Ce p…a mă-sii?!!” adică „– Ce pizda mă-sii?!!” Iertată fie licenţiozitatea! (Aceasta e o atenționare-tip pe care o primesc aproape toţi cei ce fac și repetă această greşeală!...)
Semnele citării în grafia română sunt așa: „---”
DOOM 2 recomanda ca numeralele sub zece să se scrie ÎN CUVINTE, iar cele mai mari să se scrie CU CIFRE.
Semnele grafice și cele de punctuație (? ! ; , : ( ) . [ ] ' „ ” ... - * # etc. cu excepţia cratimei mari [–]) trebuie lipite de cuvintele pe care le succed sau le preced! În schimb, e obligatorie pauza (blancul) după toate semnele de punctuaţie, exceptând liniuţa de unire (cratima mică), dar și atunci când își urmează lor (de ex: – Așa!?!...)!
Iată un exemplu de redactare greșită: unde omul-ajuns pe muchie de cuţit- dă şi cămaşa de pe el Aici trebuia să folosești cratima mare (–), care nu se atașează de cuvinte (ea înlocuiește, de obicei, un cuvânt de legătură, sau mai multe, ori ține loc de paranteze, ca în cazul de față), pe când cratima mică (sau liniuța de unire) unește două unități lingvistice! > unde omul – ajuns pe muchie de cuţit – dă şi cămaşa de pe el
Stimă,
Vă mulţumesc! Mă voi strădui să ţin seama de aceste observaţii.
Stimă,
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor