„SCRIITORI CONTEMPORANI DIN VRANCEA, PRIN INTERVIURI”,
                                        de Culiţă Ion Uşurelu
                        INVITAŢIE INTR-O „AGORA” LITERARĂ

Un mozaic de puncte de vedere. 60 de scriitori din aceeași realitate, în intepretări și viziuni diferite despre  literatură , poziția scriitorului în societate, (față de el înuși și față de ceilalți,) istorie,  caracter, despre viață.
Dacă nu i-ai întâlnit până acum pe cei prezentați în carte, invitați, pot să spun în această „agora” literară, dar ai simțul actualului, al dorinței de cunoaștere,  pe lângă cel al curiozității  și, nu în ultimul rând al valorii,  încet, încet ești acaparat de „aluatul” de calitate. Personal îi cunosc pe câțiva dintre ei: poetul Liviu Ioan Stoiciu, prof.Dr.Adrian Botez. Poetul Paul Spirescu l-am întâlnit la evenimente literare, chiar și pe autor  la Mărășești la Festivalul de poezie Constantin  Ghiniță. Citind i-am cunoscut și pe ceilalți: Petre Abeaboeru,Florinel Agafiței, Ionel Brandabur, Irimia Bălescu,Virginia Bogdan, Radu Borcea, Gheorghe Chirtoc, Ionel Mony Constantin, George Alexandru Cornilă, Constanța Cornilă, Constantin Coroiu, George Costin, Valeriu D.Cotea, Alexandru Cucereanu, Ioan Dumitru Denciu,MirceaDinutz, Costel Drilea, Liana Enache, Cornel, Fotea, Constantin Frosin,Virginia Hoszu, Ion Hurjui, Dan Raul Ionescu, Ion Lazăr da Coza, Virgil Lovin, Ionel Marin, Irina Mavrodin, Ion Micheci,Gheorghe Mocanu, Marin Moscu, Gheorghe Neagu, Costică Neagu, Mircea Novac, Ștefania Oproescu, Elena Store-Otavă, Ion Panait, Virgil Panailt, George Pătrășcanu, Doina Popa, George Popa, Dumitru Pricop, Costel Pricopie, Ion Pușcă, Virgil Răileanu, Ionică Sava, Aurel Stanciu, Mariana Stratulat, Gheorghe Stroia, Gheorghe  Sucoverschi, Rodica Șoricău, Corneliu Ștefanache, Janine Vladislav, Mariana Vârtosu, Varujan Vosganian, Apostol Vultureanu.  Decelând subiectele abordate de autor , profesorul Culiță Ioan Ușurelu,  în „Scriitori contemporani din Vrancea prin interviuri”, mi-a apărut evidentă dorința de a reliefa cât mai bine personalitatea interlocutorilor, dar și experiența pe care o au de împărtășit celorlalți, ajungând la concluzia că, de fapt, volumul este un eșantion al literaturii românești actuale, situațiile, stările sau fenomenele întâlnite fiind valabile pentru orice zonă a țării.
     Vorbind de „aluat” , subiectele nu sunt comode, unele repetându-se obsesiv în vederea obținerii unei arii cât mai ample de opinii. Starea scriitorului, a omului care scrie, devine în societate , de multe ori, prin verticalitatea sa , sursă de conflict  axiologic,  psihologic, de ce nu, social. Scriitorul este un barometru de multe ori, sau ar trebui să fie, un „Ioan” admirat , dar în pericol de a fi sacrificat de „Irod”-ul zilei în interesul cerut de acoliți. „Jumătatea de măsură” nu este etalonul scriitorului vertical, al cărui exemplu îl găsim în carte. De aici însă, de la interpretarea și experierea atitudinii față de „jumătatea de măsură”, izbucnesc luptele fratricide în interiorul literaturii, potopul orgoliilor, aspect de altfel neplăcut și blamat de personalitățile din carte. Viața scriitorului și a omului din spatele scriitorului este o luptă contiună de dimineața până a doua zi , de multe ori, ani la rând, cu el însuși în primul rând și apoi cu ceilalți, fapt ce nu se realizează ușor în condiții de tangaj puternic pe valurile vieții  (fără aluzii politice!)


    În literatură au fost și vor fi orgolii. O literatură așezată, liniștită, fără orgolii este valoroasă? Viața este o continuă mișcare, armonia este un rezultat, dar tot atât de actual ca și eroarea. Liniștea se vrea o stare de durată și „naturală” , dar liniștea este rezultatul unor „lupte”, a unor reglări permanente. Până la liniște, la propriu și la figurat, sunt multe etape în traseul fiecăruia. Pentru unii este puternică dorința de a omite din aceste etape. Perenitatea valorii este o construcție, uneori de o viață întreagă , cu cicatrici de privațiuni și umilințe. De cele mai multe ori se începe de la zero. În mișcarea această browniană,  mai mult provocată decât naturală, eroarea vine din latura umană și prin exercițiul uman.  Aplecarea asupra corectări erorii și menținerea „pactului” de colaborare are drept rezultat LINIȘTEA mult dorită .
    Domnul Culiță Ioan Ușurelu punctează  aspectul criteriului  și devalorizarea acestuia. Un alt aspect semnalizat de autor este reperul și ignorarea acestuia în promovarea și selectarea valorii.
    Disperarea anonimatului ,după cum se observă în reacțiile multora din tagma  „penițarilor„ , le provoacă o panică ce îi determină pe unii confrați să apeleze la omiterea etapelor despre care vorbeam mai sus. Dar anonimatul este chiar forma materiei din care se naște lupta pentru „liniște” , pentru „reper„ ,pentru „criterii”.
Portretul făcut de unul dintre poeții contemporani de rang național este edificator pentru autorul acestei cărți: „Tu esți cel mai tânăr dintre noi, nu ești încă membru al USR* și noi „bătrânii„ n-am prea dori să ne comanzi ce trebuie făcut...Deși ești serios (uneori ,când e vorba de muncă parcă ești chiar exagerat),meticulos, ai cărți bune (nu chiar toate), ești dintre cei care, vrem noi sau nu vrem, reprezinți o parte din viitorul prozei vrâncene...Nu ne place nici faptul că tu plătești din salariu costurile revistei și noi nu putem face la fel...” (Dumitru Pricop). Pentru mine, cititorul, a fost importantă această schiță a personalității omului care a pus suflet pentru  ca valoarea confraților săi să fie cunoscută. Doar un caracter adevărat trece peste orgolii, inerente statutului de profesor și scriitor, de multe ori, și pășește cu fermitate și cordialitate în prezent , în starea obiectivă a  lucrului bine făcut. Citind cartea am sințit cum rădăcini incipiente ale multor sensuri încep să se îngroașe devind certitudini.
Sunt bucuros că prietenul Marin Ifrim mi-a dat să citesc cartea domnului Culiță Ioan Ușurelu. Dar rămân cu o tristețe că nu știu la câți cititori va ajunge. Și merită!

                                                                                                TEO CABEL
*Autorul este în prezent membru al USR.

Vizualizări: 165

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Semnificativă invitaţie, o extrapolare a Agorei în literatură.

Se pare că Vrancea este un pământ binecuvântat de Dumnezeu care a dat şi dă atâţea oameni de cultură, atâta valoare literară românească.

Apreciez textul, cu atât mai mult cu cât şi Ion Lazăr da Coza, fondatorul acestui site are binemeritatul loc printre scriitorii vrânceni.

Felicitări postatorului!

Din fericire, la noi a ajuns şi stă la loc de cinste în Biblioteca familiei. Şi după cum spune însuşi autorul, acest volum reprezintă "un adevărat spectacol de inteligenţă, de viziuni, de emoţii şi de mărturisiri sincere".

Merită citită!

Felicitări pentru postare!

Mulțumesc pentru timpul acordat și pentru impresii. După cum am spus „volumul este un eșantion al literaturii românești actuale”. S-ar putea scrie despre carte mai mult. 

Eu încă nu o am, mi-a fost împrumutată de prietenul Marin Ifrim. Dar am rămas cu pagini bune de citate ale „invitaților ” structurate  sub titlul ”Criterii și repere”.

Teo

 

Răspunde la discuţie

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Tudor Cicu a postat o discuţie
cu 1 oră în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog lecția de vis a utilizatorului Dinca Valerian
cu 1 oră în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog haiku (92 - 94) a utilizatorului Dinca Valerian
cu 1 oră în urmă
Lui Mihaela Suciu i-a plăcut discuţia De la o poezie... a lui Tudor Cicu
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 2 ore în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Un lan de trestii înfloreşte... a lui Camelia Ardelean
cu 5 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog de dragul fânului a utilizatorului gina zaharia
cu 5 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog erudiție a utilizatorului Dinca Valerian
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog Soarele se juca de-a v-ați apuselea a lui gabriel cristea
cu 5 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog erudiție a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog haiku (92 - 94) a lui Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Postare de log efectuată de gabriel cristea
cu 8 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog erudiție a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog erudiție a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog de dragul fânului a utilizatorului gina zaharia
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog de dragul fânului a lui gina zaharia
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog de dragul fânului a lui gina zaharia
cu 9 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 9 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor