Cu mișcări nerăbdătoare și iuți, îndepărtam frunzele portocalii ale nucului, care formase peste noapte un covor natural, țesut de mâinile pricepute ale Toamnei, cu firele fermecate ale Ariadnei și pe care le vopsise în culorile pasiunii. Nu reușeam să mă consolez cu niciun chip, de când am descoperit atacul mișelesc la viața nucului meu, pe care-l iubeam ca pe ochii din cap și pe care, prima brumă a anului l-a dezbrăcat de mărețele-i straie și implicit, de impunătoarea-i demnitate. Sub pomul acela mi-am trăit efectiv, copilăria. Între crengile lui m-am refugiat adesea și mi-am cernut supărările în apele lacului de dedesubtul lor. Îl apăram cu dârzenie de veverițele și ciocănitorile obraznice ce atentau la fructele sale, pe care eu le consideram un drept al meu, exclusiv și indiscutabil. Îmi construiam culcușuri din ramuri și frunze între brațele lui puternice și mă răsfățam cu miezul dulce-amărui al nucilor verzi încă, pe care îl descopeream cu dibăcie sub învelișul lor dublu, indiferentă la negreala ce-mi rămânea pe degete și care o supăra la culme pe mama, căci detesta să mă trimită la școală cu asemenea mâini. Suportam cu eroism frecușurile cu sare de lămâie sau suc de roșii, dar și muștruluiala inevitabilă, ce preceda procesul de curățire.
În dimineața cu pricina, tristețea mea era mai apăsătoare ca de obicei. Nu mai eram copila care se certa cu veverițele pentru o pradă cât mai bogată. Acum, sub ramurile protectoare ale copacului meu țeseam vise, admiram lumina lunii care se oglindea cochetă în apele lacului și jocul ei printre nuferii înfloriți ai acestuia, suspinam laolaltă cu frunzele răscolite de vântul tainic al nopților de vară și îmi scrijeleam gândurile confuze pe paginile imaculate ale caietului meu secret. Personajele din basmele copilăriei se hârjoneau în grădina noastră, fugărite de imaginația mea, printre vițele de vie pline cu ciorchini parfumați și dulci. La umbra lui, îmi petreceam după amiezile toride ale vacanței de vară, tolănită în iarba moale, citind cu pasiune carte după carte. Mă durea sufletul când vedeam natura dezgolită de podoaba ei vie și splendidă. Iubeam toamna cu toate surprizele ei colorate, parfumate și coapte, dar când bruma făcea prăpăd printre ramurile pomilor și copacilor, lăsând în urmă atâta dezolare și goliciune, parcă se stingea ceva în sufletul meu.
Am tras alături coșulețul de răchită și am început să îndepărtez cu pioșenie frunzele arămii, pe sub care știam că se ascund nucile, căzute și ele odată cu bruma nopții. Mă temeam să nu le rănesc și mai mult, astfel că atingerea mea semăna cu o mângâiere duioasă iar ele îmi răspundeau cu șoapte tainice și recunoscătoare, pe care le interpretam în felul meu. M-am așezat pe covorașul moale și foșnitor și am început să sparg nuci, extrăgându-le miezul delicios, pe care îl ronțăiam apoi, cu mare plăcere. Gândurile mi-au zburat înapoi prin colbul timpului, când dădeam târcoale de jur-împrejurul nucului în genunchi, răscolind cu mâinile frunzele căzute și aruncându-le chiuind, în aer, după care mă înveleam cu ele din cap până-n picioare, de nu mi se mai zărea nici nasul și rămâneam sub ele, chicotind amuzată la culme când mama, speriată de moarte la gândul ca aș fi putut cădea în lacul din apropiere, alerga în grădină, chemându-mă cu vocea gâtuită de spaimă. Mă amuza foarte tare ,,jocul” acela pervers și o lăsam să scormonească cu privirile apele misterioase care o terorizaseră toată copilăria noastră și care îmi procurase de nenumărate ori câte o chelfăneală serioasă, dar distracția era mai atrăgătoare decât neplăcerile care urmau, inevitabil. Numai când tonul vocii ei se ridica îngrijorător de mult și anumite promisiuni ajungeau la urechile mele, săream ca o lăcustă din grămăjoara de frunze și o rupeam la fugă, râzând și țopăind prin lanul de porumb, încă necules.
- Lasă, că vii tu acasă! își lansa mama promisiunea, plină de un subînțeles neliniștitor, pe care doar timpul o putea anula. Dacă nu-i intrai în mâini următoarea jumătate de oră, se lua cu treaba și mânia ei se atenua încet, dar sigur. Eu știam foarte bine acest lucru și nu mă apropiam de casă, decât când nu o mai auzeam boscorodind, deloc. Între timp mă distram în felul meu, tăvălindu-mă prin iarba din livada cu pruni altoiți, scoțând limba la soarele care părea că avea o înțelegere cu mama ca să mă dojenească, de câte ori născoceam câte o poznă. Adunam câteva prune coapte în poala rochiței, pe care le foloseam ca muniție pentru broaștele hidoase ce se holbau provocator la mine și care îmi aruncau în cor insulte din cele mai jignitoare, dintre apele protectoare ale lacului. Bineînțeles că nu nimeream nici măcar una, dar spiritul meu războinic se trezea odată cu numărul de ghiulele aruncate în minusculii inamici și îmi îndreptam atacul împotriva parilor de la vie, care deveneau în mintea mea contaminată cu povești, ostașii otomani despre care auzisem din poveștile tatei că năvăleau pe vremuri prin locurile noastre și făceau prăpăd pe unde treceau. Aveam mare ciudă pe ei și îmi confecționam săbii din nuiele, pe care le rupeam cu mare trudă din salcia stufoasă din gardul de sârmă ghimpată ce ne împrejmuia proprietatea, cu care porneam la atac, scoțând răcnete războinice atât de fioroase, încât mă treceau tot pe mine, fiori de groază.
Când epuizam muniția, părăseam fără scrupule câmpul de luptă, urmărită îndeaproape de hoardele barbare din imaginația mea și mă cățăram în nucul uriaș, în brațele căruia mă simțeam invincibilă. Îl rugam adesea pe tata sau pe frații mai mari să mă ajute să-mi construiesc o căsuță suspendată între ramurile lui viguroase, ca să pot locui și domni peste regatul meu, ca o regină respectabilă care eram. Nu m-au ajutat, roși de invidie sau de teamă, cred... Nu m-am lăsat abătută și tot mi-am încropit singură o cazemată, din ramuri și un braț de coceni uscați, sustrași din glugile construite de mama pentru iarnă, în care am locuit ocazional, foarte fericită și independentă, până când un vânt mișelesc mi-a spulberat-o în cele patru zări, într-o noapte furtunoasă de toamnă.
Cuvinte cheie :
Ce fumos e darul oferit de copilărie! Frumos mai spui!
Felicitări! pentru premiul obținut cu acestă proză. Sunt bucuroasă când palmaresul unei persoane pe care o citesc se îmbogățește.
Mulțumesc mult, Mihaela! Si eu te admir și te prețuiesc!
Mi-au plăcut: nucul cel vrăjit şi fetiţa plină de neastâmpăr!
Drag,
Nikol
Recitită cu drag. Felicitări, încă o dată, pentru premiu!
Nucul uriaș în care ne cățăram copilăria... Multe și frumoase amintiri! (Ți-am citit și „Armoniile verii” din „Prozatori în arenă” -, dar aici, în aceste „incursiuni” e mai multă tandrețe, poate unde marea, nisipul, pescărușii și zăpușeala de pe plajă - din acea proză - îmi sunt mult prea familiale... trăindu-mi adolescența pe astfel de meleaguri.)
Nikol MerBreM a spus :
Mi-au plăcut: nucul cel vrăjit şi fetiţa plină de neastâmpăr!
Drag,
Nikol
Mulțumesc mult, Nikol și eu te felicit pentru premiul cucerit la concursul ,,Labirinturi autumnale”!
Pop Dorina a spus :
Recitită cu drag. Felicitări, încă o dată, pentru premiu!
Mulțumesc din suflet, Dorina! Te felicit, la rândul meu pentru premiul binemeritat câștigat la concursul ,, Labirinturi autumnale”! Cu prețuire și prietenie, Silvia G.
Tudor Cicu a spus :
Nucul uriaș în care ne cățăram copilăria... Multe și frumoase amintiri! (Ți-am citit și „Armoniile verii” din „Prozatori în arenă” -, dar aici, în aceste „incursiuni” e mai multă tandrețe, poate unde marea, nisipul, pescărușii și zăpușeala de pe plajă - din acea proză - îmi sunt mult prea familiale... trăindu-mi adolescența pe astfel de meleaguri.)
Mulțumesc mult, d-l Tudor! Evocarea copilăriei mișcă inima și umezește ochii fiecăruia dintre noi, invariabil! Felicitări pentru premiile multiple cucerite la concursul ,, Labirinturi autumnale”! Cu imensă prețuire!
Un text șăgalnic... dar atât!
da Coza
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor