Motto: Cei mai aprigi duşmani pe scena vieţii, sunt cei mai buni prieteni în culise.

 

           

            Irinel mi-a fost coleg până acum o săptămână. Director de zonă – Moldova – cel mai slab pregătit dintre noi, surprins întotdeauna de funcţie şi îndatoririle ce decurg din ea. Umil peste măsură, invizibil pe parcursul şedinţelor, exceptând momentele când directorul general, Sile, se uita către el invitându-l - dacă nu poruncindu-i mut - să-i cânte în strună oricât de deplasat era discursul său. Şi niciodată nu-l dezamăgea: „Da, şefu, ne angajăm să îndeplinim... Cum să nu, se poate! Doar cine nu vrea nu face! Promit solemn că până la sfârşitul lunii...” şi aşa mai departe, cu vocea lui ascuțită și stridentă. Acum este el director general, iar predecesorul său a mai avansat o treaptă în ierahia companiei unde lucrez. Una dintre cele mai puternice în domeniu. A crescut văzând cu ochii, asimilând treptat şi sigur concurenţa, inclusiv firma unde am lucrat înainte. Deci sunt la rândul meu un asimilat, singurul rămas dintr-o echipă de profesionişti, eliminaţi unul câte unul din diverse motive cusute cu aţă albă. Eu am scăpat. Până acum.

            Nu este prima oară când sunt martorul unor promovări pe orice criteriu numai al competenței nu. Degeaba mă minunez, mă revolt, căci nu eu decid. N-am niciun cuvânt de spus. Se impune doar să supravieţuiesc. Şi-o fac din ce în ce mai greu sub conducerea unuia ca Sile. Deşi ar părea că am ieşit de sub aripa lui, nu este aşa. Şi-a adus în locul său un instrument docil, impunând în continuare acelaşi stil devastator de lucru. De fapt, trage în continuare sforile din umbră. Hotărăşte prost, absurd, crud, opunând oricărui argument logic, lait motivul: „C-aşa vrea mușchiu meu!” urmat de ţipete, injurii şi ameninţări. Management, doar un cuvânt care dă bine. Mai exact, manageruit. Îi place enorm să creadă că manageruieşte şi este gata oricând să-ţi reproșeze că nu ştii tu ce-i aia. Totuşi, cu el m-am descurcat. A avut atâta minte să priceapă că este o diferenţă între noi şi, deşi a încercat, n-a putut să mă atingă. Până la urmă de voie de nevoie s-a potolit. Însă cu Irinel o să fie mai greu fiincă este slugarnic şi cu minte puţină, mai puţină decât mi-am închipuit vreodată. Şi penibil. Îmi amintesc cum plângea pe holurile hotelului din Predeal, unde am făcut ultima petrecere anuală a firmei. Tocmai intrasem în cameră după încheierea chefului şi mă pregăteam de culcare când, am auzit bătăi în uşă şi totodată o smiorcăială:

            - Mihai, Mihaai deschide!

            I-am recunoscut imediat vocea neplăcută, inconfundabilă, am deschis și dornic să scurtez pe cât posibil întrevederea, m-am răstit la el:

            - Du-te măi şi te culcă, nu vezi că eşti beat?

            - Nu poot, m-a trimis sefu să i-o aduc pe Viviana şi n-o găsesc. E la tine? s-a înălţat el pe vârfuri încercând să vadă peste umărul meu în cameră.

            Acţiune absurdă fiindcă abia îmi ajunge până la piept. Milă ori dezgust, nu știam exact ce să simt privind bărbatul cu siluetă de euglenă - un Smeagol în carne și oase - din fața mea. De un lucru eram însă convins, nu era cazul să-i dau apă la moară. Așadar l-am concediat degrabă:

            - De ce-ar fi la mine, ce ai înnebunit? Pleacă naibii de aici şi lasă-mă!

            - N-o găsesc şi dacă nu i-o duc...

            I-am închis uşa în nas, apoi l-am auzit bătând la următoarea cameră. Nu ştiu dacă a găsit-o, dacă a îndeplinit dorinţa şefului sau ce-a păţit în caz contrar, dar am mulţumit lui Dumnezeu că nu trebuie să-l suport mai des. Episodul venea după altul cel puţin la fel de grotesc, petrecut în cursul aceleiaşi zile. Urcasem în lift şi imediat ce am apăsat butonul pentru etajul unde eram cazaţi toţi, îl văd ţopăind caraghios, grăbit nevoie mare să-l prindă şi el. Reuşește, dar îi atrage atenţia o domnișoară de pe hol, îmbrăcată într-o fustă extrem de scurtă. Ca fermecat de picioarele ei superbe, scoate capul să vadă mai bine, fluierând pofticios. Uşile liftului nu ţin cont de nesăţioasa lui sete de frumos şi se închid, prinzându-l între ele.

            Nu pot să-mi imaginez că acel personaj ce se zbătea să-şi extragă capul – l-am lăsat să se chinuie un timp – azi îmi este şef. Atunci încă nu-mi era.

            Oricât aş refuza să cred că trăiesc această comedie absurdă, o trăiesc. Așadar, nu-mi rămâne decât să accept realitatea, omul, şi să-mi stabilesc un plan de bătaie. Să-l scot din zona lui de confort. Cea care-i permite să ne spună superior: „Nu mai merge, de acum vă cer să vă comportaţi ca nişte adevăraţi manageri. Dar nu aşteptaţi să vă învăţ eu, că nu admit să-mi pierd timpul cu neica-nimeni!” cum a făcut la conferinţa telefonică din ziua preluării funcţiei - la pachet, presupun, cu toate calităţine necesare. Deci, nu pe terenul lui. La asta mă tot gândesc de când am plecat de acasă spre prima sedinţă prezidată de proaspătul numit. De la Constanţa până la Bucureşti, s-ar zice că am avut suficient timp să găsesc o soluţie. Şi totuşi, mai am puţin până la sediul firmei şi încă nu m-am lămurit ce strategie să adopt.

            Ajung, parchez maşina, mă îndrept către intrare şi tot nu ştiu cum să procedez. În final hotărăsc să mă ghidez după instinct, în niciun caz să nu reacţionez la nervi. Îmi întâlnesc colegii şi aflu că sedinţa nu se mai ţine în sala obișnuită, unde adunați în jurul unei mese mari ovale mai aveam încă senzația că discutăm liber, ci în alta. O descopăr ușor, cunosc bine toate cotloanele clădirii şi odată intrat constat cu surprindere că este aranjată ca o sală de clasă. Ocup un loc și dau să comentez schimbarea neașteptată cu cei din preajma mea, dar nu apuc fiindcă Irinel își face apariția. Bățos, cu un aer de om important, intră însoţit de Carmen, colega noastră de la Bucureşti. Se îndreaptă ţanţoşi către catedra ridicată pe un podium.

            - Carmen?... Ce-i cu ea aici? îl întreb pe colegul meu de bancă.

            - Nu ştii?

            - Nu, ce să ştiu?

            - Ne-au împărţit în două divizii. I-au făcut loc şi ei. Este mare director acum, na! Până se lămuresc ei ce şi cum împart, ţin sedinţa împreună.

            Am văzut multe matrapazlâcuri în firma asta și totuși nu încetez să mă mir. Deşi, declarativ modificările în stafful firmei se făcuseră pentru reducerea posturile de conducere – prea numeroase - iată că diminuarea se obținuse prin adăugarea unuia, dedicat celei care pândea şi spulbera toate scamele înainte de a se aşeza pe cămaşa lui Sile.

            - Liniştee... cer concomitent cei doi, apoi se încruntă unul la altul dezorientați.

            Prima îşi revine Carmen, după câteva secunde, şi folosind tot arsenalul de convingere, inclusiv farmecul fizic, încearcă să obțină întâietatea la cuvânt. Argumentează cu voce scăzută, dar nu suficient ca să n-o auzim, de ce este normal să înceapă ea. Irinel, insensibil la orice în afară de imaginea lui, o pune la punct șoptind apăsat:

            - Lasă-mă în pace! Vorbeşti după ce termin eu!

            - De ce să fiu eu ultima! Sile a spus...

            - Nuu, după mine! strecoară el printre dinţi cu faţa schimonosită.

            Abia îmi stăpânesc râsul, dar şi plânsul. Îmi privesc colegii. Perplecși, aşteaptă deznodământul.

            - Da' ce, eu sunt mai proastă? ripostează Carmen.

            Prea târziu. Înfoiat de parcă ar vrea s-o acopere şi cu trupul nu numai cu vocea stridentă, noul nostru șef îşi începe discursul:

            - Merge prost, foarte prost! Contracte fraților, contracte! Știți ce-s alea sau așteptați să vă învăț eu! Vă sfătuiesc să vă gândiți bine... Vreți să plecați? Nu cred! Atunci aflați că avem targhete de îndeplinit şi nu accept... Tu de ce te hlizești acolo? întreabă deodată în van.

            Nu ştiu cui se adresează. Zâmbetul fie el făşiş ori mascat este pe fiecare faţă din acea încăpere. Reacţie la nebunia lor. Sparg tăcerea aşternută:

            - Poate ne spui şi nouă cu cine vorbeşti? Oricum nu mai înţelegem nimic din ce se întâmplă!

            - Tu, Mihai, tu! De ce te zgâiești ca proasta satului? Te crezi deştept, nu? Lasă că...

            Nu apucă să termine pentru că sunt deja în picioare şi din trei paşi ajung la el. Îl apuc de gulerul sacoului şi-l ridic gata să trec prin zid cu el. 

..........

 

            Pe monitorul calculatorului pâlpâie sâcâitor, supărător, strident, mesajul: Game over! Ne uităm unul la altul interziși, apoi eu pufnesc în râs, dar prietenul meu nu pare să-mi împărtășească veselia.

            - Ce-ai făcuut? mă întreabă disperat, apoi îmi reproşează de-a dreptul furios: Iar ai stricat jocul! Nu bătaie, strategiee! Asta era ideea, provocarea!

            - Strategie pe naiba! Nu vezi ce-ai făcut din personajul tău? Ce te aşteptai?

            - Să respecţi regulile sau dacă voiai bătaie să-mi fi spus. Alegeam alt joc! Nu „Compania”, ci unul cu încăierări, sânge cât vrei tu!

            - Ţi-ai bătut joc de Irinel al tău şi-ţi imaginai că o să...

            - Da, că o să gândeşti! Nu asta era frumusețea? Să găseşti o soluţie să trecem la nivelul următor? Aşa ne întoarcem pentru a nu ştiu câta oară în acelaşi punct.

            - Şi ce dacă, o luăm de la capăt! răspund relaxat - până la urmă nu era decât un joc – şi-i propun mai departe: Schimbăm rolurile, să te văd!

            -Nu acum! Mi s-a uscat gâtul, îmi face el cu ochiul, semn că s-a calmat, apoi mă amenință râzând: Mă tratez cu o bere şi după aceea îţi arăt eu ție strategie!

            

Vizualizări: 206

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Surprinzător!... Eu am crezut în fățărnicia pe care ai afișat-o în text. A fost doar un joc? Mă mir! :))) Un joc, sigur, inspirat din realitate și adus din condei foarte drăguț și inteligent de tine.

Să știi că m-ai dus cu preșul, dacă aceasta ți-a fost intenția... :))

De altfel, textul este impecabil scris, așa cum tu știi.

Prețuirea mea,

Sofy

 FOARTE BINE SCRIS. BRAVO!

Recunosc, cu intenție! :)) Ți-a fost ciudă pe mine? Sper că nu! :)

Mulțumesc, dragă Sofy! Pup!

Sofia Sincă a spus :

Surprinzător!... Eu am crezut în fățărnicia pe care ai afișat-o în text. A fost doar un joc? Mă mir! :))) Un joc, sigur, inspirat din realitate și adus din condei foarte drăguț și inteligent de tine.

Să știi că m-ai dus cu preșul, dacă aceasta ți-a fost intenția... :))

De altfel, textul este impecabil scris, așa cum tu știi.

Prețuirea mea,

Sofy

Mulțumesc pentru apreciere, domnule Mony! 

Cu prețuire,

Ionel Mony Constantin a spus :

 FOARTE BINE SCRIS. BRAVO!

Un text de exceptie, cum sunt , de altfel textele tale!

Am citit cu mare placere, Corina!

Felicitari!

neica nimeni > neica-nimeni

înafară > în afară

- Da ce, eu sunt... > - Da' ce, eu sunt...

Recunosc, „am pus, din plin, botu'”!...

O reușită.

da Coza

Bucuroasă că ți-a plăcut, Adelaide! :) Drag!

Adelaide a spus :

Un text de exceptie, cum sunt , de altfel textele tale!

Am citit cu mare placere, Corina!

Felicitari!

Corectat, Ion! :) Ce bine că ești vigilent! Mulțumesc pentru tot!
Drag și admirație!
Ion Lazăr da Coza a spus :

neica nimeni > neica-nimeni

înafară > în afară

- Da ce, eu sunt... > - Da' ce, eu sunt...

Recunosc, „am pus, din plin, botu'”!...

O reușită.

da Coza

Este unde dai și unde crapă, doar dacă nu este așa. :) Dacă ne-am juca puțin cu ideile și am construi o ipoteză - fantezistă ce-i drept. Anume că această viață are un scop și pentru atingerea lui, o parte din noi, aceea pe care nu prea putem s-o definim, a creat un scenariu - în linii mari - după care să pășim. Și dacă scopul n-ar fi unul măreț, ci doar acela de a descoperi adevărul din noi? Acest adevăr este adeseori supărător și greu de acceptat, mai ales de observat. Purtăm prea multe măști. Deci cum să ducem la bun sfârșit acest demers. Cu ajutorul prietenilor din culise, ajunși împrejurul nostru doar pentru a ne ajuta să vedem cine suntem cu adevărat. Oglinzi în care ne privim. Așadar, din acest unghi nu mai pare că ar fi o fractură între început și sfârșit. :) Doar o speculație, însă mi-a plăcut s-o ascund în această poveste. 

Mă bucur, Carmen, că te-ai oprit câteva minute lângă mine! Drag!

Lecturat cu incantare. Felicitari!

Mulțumesc, Agafia! Foarte bucuroasă de vizită! :)

Agafia Drăgan a spus :

Lecturat cu incantare. Felicitari!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În doi a utilizatorului Nikol MerBreM
cu 50 minute în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog În doi a lui Nikol MerBreM
cu 52 minute în urmă
Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog muguri înghețați a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 57 minute în urmă
Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog muguri înghețați a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 58 minute în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O voce din trecut a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 2 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog labirintul iluziilor a utilizatorului Ada Nemescu
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog labirintul iluziilor a lui Ada Nemescu
cu 4 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Luna a utilizatorului Bouros Maricel
cu 4 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O voce din trecut a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog O voce din trecut a lui Corneliu Neagu
cu 4 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog labirintul iluziilor a utilizatorului Ada Nemescu
cu 5 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O voce din trecut a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 5 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Râdea pădurea dând pe dinafară a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 5 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În doi a utilizatorului Nikol MerBreM
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog Din adâncuri a lui Monica Pester
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog astăzi a lui Vasilisia Lazăr
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog chihlimbar pe verighete a lui bolache alexandru
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog labirintul iluziilor a lui Ada Nemescu
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog Fără cuvinte a lui Ana-Maria Butuza
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog Răzbat chemări de toacă a lui gabriel cristea
cu 11 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor