Evenimentele prin care treci dau forma conţinutului din care eşti alcătuit. Aşa cum suntem blonzi sau bruni, înalţi sau scunzi, timizi sau nu, tot aşa şi sufletul nostru are forme şi alcătuiri diferite.
În momentul în care ajungi să-ţi cunoşti sufletul într-adevăr, începi să înţelegi tot ceea ce îţi era de neînţeles, privind reacţiile tale ca om în fata evenimentelor prin care ai trecut, sau care te-au trecut prin vâltoarea lor cu sau fără consimţământul tău.
În mare parte eşti vinovat de cauză dar nu eşti vinovat de efect. Suporţi efectul doar pentru faptul că nu ai ştiut să previi cauza. Pe parcurs îţi modifici proiectul iniţial, dar niciodată materia primă din care eşti construit.
Nu poţi.
Dar poţi duce o continuă luptă.
Fiecare avem o amprentă a sufletului. Suntem unici în trăirile noastre deşi, ciudat, de foarte multe ori avem impresia că şi altcineva are aceeaşi amprentă sufletească. Şi când întâlneşti aceea persoană, simţi. Chiar dacă universuri ne despart.
Treci prin ceea ce am trecut şi eu, că a fost de bine, că nu a fost, dar trăirea, sentimentul şi emoţia sunt diferite. Nu ştii prin ce trece cineva doar pentru simplu fapt că şi tu ai trecut prin aceeaşi întâmplare sau eveniment. Până la urmă nu contează evenimentul ci trăirea evenimentului. Durerea sau bucuria, tristeţea sau exuberanţa. Ce te-a distrus pe tine, pe celălalt doar l-a zdruncinat puțin. Materia primă hotăraște.
Motivul poate este acelaşi, reacţia, diferită.
Cred că oamenii cu care eşti sau vrei să fii şi să rămâi, soţ, soţie, prieteni reali, amanţi, parteneri, deşi poate îţi sunt total opuşi că fire, principii şi politici, totuşi au amprenta sufletească asemănătoare cu amprenta sufletului tău.
Este greu să înţelegi reacţiile cuiva, dacă nu-i înţelegi personalitatea. Nu am spus sufletul. Cred că este aproape imposibil să cunoşti 100% interiorul cuiva. Să-l cunoşti într-adevăr.
Pentru că nimeni nu ţi se va dezvălui niciodată în întregime. Şi nici tu lui.
Şi nu din cauza firii secretoase sau din cauza legendarului gram de mister...
Ci pentru faptul că aşa suntem construiţi.
Cuvinte cheie :
Desigur fiecare ins este unic în construcţie şi în gândire şi e bine să fie aşa. Altfel am fi nişte clone, nu ne-am putea deosebi unul de altul. Şi este adevărat că nu poţi cunoaşte în întregime sufletului celui de lângă tine şi nici nu aş dori. Dacă eu aş ştii în fiecare moment ce gândeşte soţul meu sau invers ar fi o catastrofă...
''să înţelegi tot ceea îţi era de neînţeles'' - ai scăpat un ''ce''
Am citit cu plăcere, Sofy!
Multumesc, Sofy:) Am corectat.
Cateodata as vrea sa pot citi ganduri:).
Sofia Sincă a spus :
Desigur fiecare ins este unic în construcţie şi în gândire şi e bine să fie aşa. Altfel am fi nişte clone, nu ne-am putea deosebi unul de altul. Şi este adevărat că nu poţi cunoaşte în întregime sufletului celui de lângă tine şi nici nu aş dori. Dacă eu aş ştii în fiecare moment ce gândeşte soţul meu sau invers ar fi o catastrofă...
''să înţelegi tot ceea îţi era de neînţeles'' - ai scăpat un ''ce''
Am citit cu plăcere, Sofy!
Încântată. Text transferat în Biblioteca de proză.
Multumesc Mihaela! La Multi Ani :)
Mihaela Popa a spus :
Putem ajungem la acelaşi rezultat prin metode diferite, unice, răspunsul şi/sau reacţia fiind tot unic/ă, având praguri personalizate de rezistenţă, acceptare/ respingere etc. raportate la aşteptările fiecăruia.
"Pentru că nimeni nu ţi se va dezvălui niciodată în întregime. Şi nici tu lui.
Şi nu din cauza firii secretoase sau din cauza legendarului gram de mister...
Ci pentru faptul că aşa suntem construiţi."bine spus, suntem o continuă devenire.
cu plăcerea lecturii,
Mihaela
Multumesc:)
Vasilisia Lazăr (da Coza) a spus :
Încântată. Text transferat în Biblioteca de proză.
Filosofăm... Filosofăm... Important e să ne reușească.
da Coza
Ata se numește determinism genetic .Frumoasă definire literară !
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor