Trăind în Turnul Babel ca un sclav

Al dogmelor de mulţi revendicate,

Mi-am procurat, mai nou, autoclav,

Să-mi epurez mormanul de păcate.

 

Şi butonând robotul clandestin,

Ce execută fără să clipească,

M-am înălţat în ochii-mi de creştin

Care-şi dezbracă mantia lumească.

 

Am savurat o linişte-n delir,

Înveşmântată-n togă de lumină,

M-am agăţat de cer mai abitir,

Să-mi stimulez un dram de dopamină,

 

Dar un ceasornic vechi şi vinovat

Mi-a zgâlţâit azurul fără milă;

Eram, nu printre îngeri, ci în pat,

Din desfătări păstrasem o promilă...

Vizualizări: 396

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Martie 5, 2018 la 3:04pm

Mulţumesc, Nelu, mă bucur că suntem pe aceeaşi lungime de undă! :-) Cu prietenie,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Martie 3, 2018 la 8:43pm

Mulţumesc, Mitică Horlaci, mă bucur că ai rezonat! :-) Cu prietenie,

Comentariu publicat de Mitică Horlaci pe Martie 3, 2018 la 8:20pm

O poezie reușită, Camelia! Felicitări! 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Martie 3, 2018 la 8:13pm

Îţi mulţumesc, Adina dragă, de lectură şi cuvintele frumoase! Mă bucur că ai reuşit să visezi alături de mine! :-) Aşa e, chiar şi o promilă dintr-un vis e mai mult decât nimic! :-) Te îmbrăţişez!

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Martie 3, 2018 la 8:09pm

Valerian, ce surpriză!! Te-ai gândit să ieşi din colţişorul tău pufos şi să ataci (din nou)? Noroc că eu sunt imună la ieşirile tale acide, altfel ce mă făceam, eram plină de arsuri de gradul IV până acum! :-) E foarte comod aşa (pentru tine), ţinând cont că tu ai blocat comentariile pentru marea majoritate a cititorilor, deci şi dreptul lor (implicit al meu) la replică!  Altfel, am fi vorbit acum (şi) despre “lirismul” poeziilor tale… :-)

Dar să nu divaghez:

1). “Mormanul de păcate” este al omenirii, în general, că doar n-oi fi eu singura păcătoasă de pe planetă şi tu singurul sfânt! Asta chiar că a fost tare!! :-))

2). Nu mi-am explicat poezia (de unde ai scos-o?); nu e nevoie, fiindcă nu este într-atât de ermetică, am specificat doar de ce am folosit acele cuvinte! Dacă tu ai perceput altceva, vina nu e la mine!

3). Referitor la aşa-zisul “haz uriaş”: deocamdată eşti singurul care râde la un subiect serios, asta nu te îngrijorează? :-) În caz că nu ai observat, sunt pe pagina mea, deci la mine “acasă”, aşa că am dreptul să scriu câte “romane epistolare” vreau, atâta timp cât acestea au legătură cu poezia (mea) în discuţie! Nu este specificată niciunde, în Regulament, limita maximă de extindere a unui comentariu, deci nu cred că am încălcat vreo regulă! Dacă-mi amintesc bine, şi tu plasai comentarii suficient de lungi, acolo unde era interesul tău să te manifeşti! :-) În plus, un comentariu nu poate ridica sau scădea valoarea unei poezii, n-am mai auzit aşa ceva!!

4). Dacă poezia mea (în general sau în particular) nu este “poezie adevărată”, dacă nu îţi place şi “nu are nicio urmă de lirism” în ea, există o soluţie extrem de simplă: nu o mai citi! De ce (să) te chinui singur? E absurd de… absurd!! :-)

5). Nu încerca să mă angrenezi în meciul tău de box (intern), aşa cum ai făcut şi cu alţii, de-a lungul timpului, sau să stârneşti discordie, fiindcă nu mă „prinzi“! În caz că n-ai observat sau ai uitat, îţi reamintesc că aici e un cenaclu literar şi nu o tarla, unde să aruncăm cu pietre unii în alţii! Ţi-am mai spus-o, eu sunt pe “Însemne” să citesc şi să postez/învăţ poezie; dacă tu ai alte scopuri, dacă simţi nevoia să-ţi exteriorizezi “preaplinul”, îţi dau eu nişte adrese/site-uri unde poţi să o faci, numai să nu ieşi cu niscaiva “cucuie” de acolo! :-)

6). Dacă nu ai nimic să-mi spui, din care se poate învăţa ceva, aşa cum fac alţi colegi de cenaclu/breaslă, care este, de fapt, rolul/scopul tău în pagina mea? Eu cred că e mai bine să mă ocoleşti, indicat chiar! Este evident că dorinţa ta nu e nicidecum de a încuraja sau de a împărtăşi din cunoştinţele tale, dobândite în timp, ci din contră, de a desfiinţa! Te asigur că eu o să te ignor de acum înainte, ori de câte ori o să vii să hotărăşti ce înseamnă poezie şi ce nu! Un singur om nu poate decide cine e poet (adevărat) şi cine nu, nu pot nici 100 şi nici 1000 de oameni; doar posteritatea va decide dacă va (mai) dori sau nu să o citească pe Camelia Ardelean sau pe altcineva, indiferent de ceea ce spune/vrea astăzi Valerian Bedrule! Faptul că cineva scrie poezie (sau orice altceva) de mai mult timp nu-i asigură, neapărat, eternitatea! În acest caz, Labiş n-ar mai fi avut nicio şansă la nemurire, săracul… Eu cred că e spaţiu pe tărâmul scrisului pentru toată lumea, nu înţeleg de ce vrei tu să ocupi mai mult loc sub soare decât alţii! :-)

7). În cazul nefericit în care, din nou, ai luat la modul personal (ceva din) comentariile mele anterioare (aşa cum ai mai făcut), ceea ce a determinat reacţia ta spontană (de acum), e doar problema ta (de percepţie)! Eu, te asigur, am destule lucruri interesante de făcut în viaţă, ca să mai am timp să mă ocup şi de ceea ce înţelegi tu din cuvintele mele! Lucrurile nu sunt mereu aşa cum par, ar fi trebuit să ştii asta până acum!

În speranţa că vei scuza extinderea peste măsură a mesajului meu, îţi doresc o viaţă senină şi lumină/pace în suflet! :-) C.A.  

 

 

 

Comentariu publicat de Adina Speranta pe Martie 3, 2018 la 7:06pm

Frumos și "înălțător" vis, Camelia :) 

O  călătorie până la stele întreruptă de ceasornicul buclucaș :) 

Fie și a mia parte păstrată din trăirea visului, frumos exprimată.

Felicitări! 

Comentariu publicat de Taci(tu)! pe Martie 3, 2018 la 1:56pm

     Autoarea o fi având pe cap mormanul de păcate pe care vrea să şi-l epureze, dar ce face cu el, cu mormanul de păcate... Evident, nu e o soluţie să ni-l transfere nouă, prin lectura pe care o facem textului domniei sale, text lipsit de orice urmă de lirism, de poezie adevărată, că despre asta vorbim, la urma urmei, despre poezie adevărată. Ori, aici, nu poate fi vorba de aşa ceva.

     Comentariile autoarei se vor, de fiecare dată, o replică scrisă cât un roman epistolar, prin care aceasta se explică, producând un haz uriaş. E cea mai mare greşeală posibilă pe care o săvârşeşte. Prin asemenea procedeu, nu ridică valoarea textului pe care ni-l propune, dimpotrivă! 

     J' Arrive!

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Martie 3, 2018 la 1:37pm

:-)) L-am văzut şi eu pe tipul cu pricina! Ce să zic... o chestie originală/inedită, cu siguranţă! Poate stârni interes sau reticenţă, în funcţie de percepţia fiecăruia! Unii sunt mai conservatori, alţii, invers!

Revenind la cuvintele din textul meu, sincer, nu m-am gândit că sunt mai puţin cunoscute; pentru mine, fiind perfect normale, le-am folosit ca atare! Referitor la ce afirmi, Ana, aş avea de adăugat doar următorul lucru: nu are cum să transmită chiar fiecare cuvânt, luat separat, emoţie! În acest caz, ar trebui să eliminăm din start conjuncţiile şi prepoziţiile, că sunt reci ca gheaţa! :-) "Promila" singură, desprinsă din context, nu transmite nimic, desigur (chiar dacă aş fi spus, în locul ei, "o miime", “un miligram” sau altceva, la fel ar fi stat situaţia)! Emoţia e transmisă de întregul "tablou" în care e utilizată, sugerând că din visele (poetei) a mai rămas extrem de puţin, când a trezit-o ceasornicul! Termenul "promilă" mi s-a părut foarte potrivit pentru a descrie acel ceva "extrem de puţin". Oricum, sunt doar 2-3 cuvinte mai neobişnuite (de specialitate) în text, dar chiar dacă nu se cunoaşte sensul lor, se poate deduce uşor din context! Această poezie reprezintă... doar o promilă din totalitatea poemelor mele, celelalte conţinând cuvinte accesibile tuturor! :-) Însă chiar şi fără termeni de specialitate, există suficiente poezii, la ora actuală, ce includ numeroase arhaisme, regionalisme etc., pe care nu are cum să le cunoască toată lumea sau să le folosească în mod frecvent (chiar dacă sunt din beletristică), pentru că sunt mii sau poate zeci de mii de termeni, deci... tot la dicţionar ajungem, până la urmă... :-)

Eu îţi mulţumesc mult pentru sfat şi aprecieri/critici şi te asigur, încă o dată, că nu voi scrie (multe) poezii cu termeni de specialitate, promit! E doar o etapă/experienţă… :-) Te îmbrăţişez!

 

 

Comentariu publicat de Ana Cîmpeanu pe Martie 3, 2018 la 12:35pm

Ieri am văzut ceva inedit la TV. Un tip cânta despre Dumnezeu la Românii au talent și spunea că el face RAP ECUMENIC. Dacă in loc să mă desfăt cu emoția, cu mesajul, mă trimiti la DEX să caut promilă și autoclav, să inteleg că stilul functional nu mai este unul beletristic, ci stiintifico-tehnic? 

Dar, in fine. Tu ai progresat enorm și ai invățat multe. Nu iti cer să cobori nivelul ci să nu dai cu bățul in baltă, căci nu vei mai avea drept cititori decât din domeniile de referință. Cum spunem noi la bacalaureat elevilor: precizati cine ar putea fi receptorii acestui text. 

Sau la filme , se spune inainte tipul filmului si tipul de audienta permisă. Altfel mie imi place să citesc ce scrii si am vrut să fie un sfat, eu pot să trăiesc si cu promilă și fără, dar emotie nu imi trezeste promila asta. Doar amuzament că am mai descoperit un cuvânt care seamană cu struțocămila lui Cantemir. Comentariul meu este doar o promilă in preocupările noastre ale tuturor, adică a mia parte dintr-un univers intreg de gânduri colective exprimate pe aici.

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Martie 3, 2018 la 12:33pm

Mihaela Suciu, domnule IMC, Vasile Burduşa, Ana Ronescu, Mihaela Chitic: mulţumiri pentru popasul în lumea versurilor mele şi pentru semn! Cu prietenie,

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2020:

Valeria Merca 

Sofia Sincă 

Mihaela Popa

Tudor Cicu

Nikol MerBreM

Vasilisia Lazăr 

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de Darie Giurgiu
cu 3 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Suntem plecaţi cu ale noastre... a utilizatorului Rădița Răpeanu
cu 10 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În brațele tale a utilizatorului gina zaharia
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog În brațele tale a lui gina zaharia
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog Zăpezile de ieri a lui Cosmin Preda
cu 10 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Zăpezile de ieri a utilizatorului Cosmin Preda
cu 10 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog *** a utilizatorului Costel Zăgan
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog *** a lui Costel Zăgan
cu 10 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Anul Nou ce stă să vină a utilizatorului Valeria Merca
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog Anul Nou ce stă să vină a lui Valeria Merca
cu 10 ore în urmă
george ioniţă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog te-am chemat a utilizatorului george ioniţă
cu 13 ore în urmă
Sofia Sincă a lăsat un comentariu pentru Manuel Constantin Matei
cu 13 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog te-am chemat a utilizatorului george ioniţă
cu 13 ore în urmă
Manuel Constantin Matei a lăsat un comentariu pentru Vasilisia Lazăr
cu 15 ore în urmă
Manuel Constantin Matei şi Vasilisia Lazăr sunt acum prieteni
cu 15 ore în urmă
gabriel cristea a postat un videoclip
cu 16 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog voiaj a utilizatorului Dinca Valerian
cu 16 ore în urmă
Cosmin Preda a postat o discuţie
cu 17 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Din mărginimi de sat privesc pădurea a utilizatorului gabriel cristea
cu 17 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Din mărginimi de sat privesc pădurea a utilizatorului gabriel cristea
cu 17 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2021   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor