Plecasem pe jos, când începuse a miji de ziuă; satul nu se trezise, nici cocoşii nu mai cântau. Se puturoşiseră şi ei de când cu capitalismul ăsta, cântau când le venea şi atunci a pagubă, nicidecum voioşi aşa cum cântau când eram mică de-i alergam prin bătătură să nu mai calce găinile.

Mama Ilinca, sora mamei ne crescuse pe-amândouă, pe mine şi pe Sofinca de când ne murise mama de oftică. Mai târziu aflasem că a murit de tuberculoză, un fel de cancer la plămâni. Săraca, fumase pe lângă tata mai mult decât el şi la fel băuse din aburii lui de beţivan; ne bătea pe toţi de-a rândul până obosea. Îi pândeam privirea îngroziţi să vedem spre care dintre noi se uită.

După moartea mamei s-a întâmplat o minune: tata n-a mai pus pic de băutură în gură şi nici tutun n-a mai fumat.
Toată lumea-l întreba, închinându-se:
-Mă', Stelea, mă', ce-oi fi visat tu de te-ai lăsat de toate? Şi de ce nu te-oi fi lăsat cât o trăit nevastă-ta?
Că, poate nu murea mă, şi acum erai şi tu în rândul lumii.
-Ei, dac-aţi şti voi! În noaptea priveghiului când eu eram beat mort şi am căzut în grădină şi am adormit pe loc, am avut un vis cu Sfânta Paraschieva; mă trăgea de urechi şi îmi turna ulei fierbinte;de durere m-am uşurat pe mine în somn. Nu puteam scoate nici un cuvânt. Vroiam să-i promit că mă las de beut şi fumat, dar nu puteam scoate nici un sunet. Ea mi-a ghicit gândul şi mi-a spus cu o voce care venea din cer, cu ecou, ştiţi voi cum:
-Stelea, dacă nu te laşi de beut şi fumat, Sofinca ta o ologi şi o surzi, ai înţeles? Şi vei fi un nenorocit că vei rămâne cu ea pe cap, pedeapsa Domnului pentru nemernicia ta.
-Aşa mi-io zis şi-o dispărut; m-am trezit bălăcindu-mă-ntr-o băltoacă de ulei şi era să-nţepenesc de uimire. Uleiul de la Sfântă se prelingea din urechile mele ca dintr-un robinet.

Am înmormântat-o pe mama şi ne-am luat viaţa în mâini: eu munceam la câmp(eram mai mare ca Sofinca), împreună cu tata; soră-mea se ocupa de casă cu mătuşa Ilinca.
Tata era din ce în ce mai abătut; se lăsase de beutură şi fumat şi, pesemne îl rodea rău pofta de-o pişmoacă şi de-un tutun.
Într-o seară, întorcându-ne de la sapă, m-o trimis înainte acasă şi mi-o spus că rămâne o ţâră la birt să vorbească cu Vasâi de-o căruţă.
S-a întors abia peste câteva ceasuri bune, beat mort şi duhnind a tutun. Ne-o trezit din somn şi o început să ne ţină predici despre Iliescu.
Sofinca o îndrăznit să îi spună că-i e somn şi atunci s-o oprit din vorbit, i-or ieşiră ochii din cap de furie şi luând cana de pământ cu apă de beut de peste noapte o aruncă spre Sofinca; soră-mea o luă la fugă, se împiedică de un scaun şi căzu peste toporul de după uşă; cana îi ateriză în tâmplă lovind-o peste urechea dreaptă.
Sângele începu să ţâşnească roşu şi vâscos din cap şi dintr-un picior.
Se făcu linişte de mormânt; doar gemetele cuminţi ale Sofincăi se auzeau ca un oftat.
Liniştea fu străbătută dintr-odată de un răcnet de fiară înjunghiată:
-Dumnezeul mamii lui de vis! Ce-am făcut, ce-am făcut, Doamne?
Tata îşi prinsese capul în mâini şi alerga de nebun; începu să plângă şi să râdă, ieşi în curte şi sculă tot satul.
Oamenii se strânseseră ca la urs:
-Ilona, maică, ce e cu tac-tu de răcneşte aşa! O înebunit? întrebă Saveta, o altă mătuşă din partea tatei.
-Ce să fie, tanti? O venit beat şi o aruncat în Sofinca cu cana şi mare necaz s-o întâmplat; mă duc după moaşă să vină, că doctorul îi plecat la oraş.
-O,Doamne, ce nenorocire, ce nenorocire!

Sofinca rămase surdă şi oloagă din noaptea aceea,iar tata îşi pierdu minţile pe ape.
Doar eu cu mătuşa munceam să trăim colo, aşa, că de, primisem viaţă de la Domnul.
Într-o zi, înainte de-a pleca la câmp, tata mă luă deoparte şi-mi zise:
-Ilonă, tu eşti, fa? Uite ce e, eu o să mor acuşi, acuşi şi bine că mor, că mă cheamă mă-ta. Mi-o trimis pricaz că e la Stolnicea de Vale, la mânăstire, sub un nuc.
Tu, să faci bine să pleci acu' la Ieşi, la Mitropolie, că e sărbătoarea Sfintei Paraschieva. Te duci acolo şi ceri audienţă, îi spui că eşti Ilona lui Stelea din Borceşti, ştie Sfânta. Şi îi spui că i s-o-mplinit prezicerea şi fata mea îi oloagă şi surdă, du-i degetele astea şi să mi-o facă bine pe fată. Că mi le-o cerut azi-noapte.
Îmi întinse o pungă cu zece degete; îşi tăiase toate degetele de la mâini să le duc Sfintei Paraschieva la Ieşi, acolo unde erau moaştele.

Mergeam năucă. Nu mă dezmeticisem încă de grozăvia faptelor lui taică-miu, dar eram hotărâtă să mă duc unde mă trimisese.
La Ieşi era lumea după lume. Abia a doua zi am reuşit să ajung lângă moaşte; m-am aşezat în genunchi şi cu mâinile încrucişate am început să mă rog:

Sfântă, la tine- am venit

Că m-o trimis un ţâcnit,

Să te rog să mă asculţi,

Chiar de ai ţâcniţi prea mulţi.

Şi să faci înc-o minune.

Degetele oare-s bune?

Le-ai cerut la tatăl meu

Să îl ierte Dumnezeu!

El îi dus în altă lume.

Da'eu am venit anume

Pentru sora mea Sofinca,

Care stă cu tanti Ilinca.

Că e surdă şi oloagă

Şi îmi este tare dragă.

Fă-o bine, că-i frumoasă

Dar stă toată ziua-n casă.

Lumea o-nceput a răde că io strigam de-acu' în gura mare să mă audă cerurile toate şi să-i deie auz şi umblet soră-mi. Boabe mari de lacrimi îmi ţâşneau pe sub gene şi când atingeau pământul strigau ca o gură de clopot.
Am luat-o la fugă şi nu m-am oprit decât la intrarea în sat.
Sofinca îmi ieşise înainte şi striga cât o ţinea gura:

-Ilonaaaaaaaa! Uite că fug şi aud!

M-am prăbuşit în şanţ peste iarba necosită, mirosind a primăvară; cerul era albastru şi parcă se coborâse peste mine ca o învelitoare de puf; doar, undeva, aproape de inima mea faţa Sfintei îmi zâmbea complice...

Vizualizări: 126

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Brrr! Ce povestire... care îngrozeşte.

Poate fi o legendă, cu izul său popular. Minuni neexplicate, care se zice că se înfăptuiesc dacă există credinţă şi stea norocoasă.

Deşi am mai citit proza, m-a încântat.

Sofy

Mi-a plăcut povestea ta tristă  de viață care m-a cutremurat ! Citesc și proza ta cu aceiași plăcere cu care îți citesc și poemele  minunate !

Dan , cu drag..

Intuneric si lumina la un loc, intr-o poveste impresionanta.

Cu prietenie,

mi-io > mi-o

M-am prăbuşit în şanţ peste iarba necosită, mirosind a primăvarăDe unde primăvară pe 26 octombrie? Sau e o chichiţă "metaliteraturistică"?

Violetta, ţi-am citit toată proza adusă în Biblioteca de proză, de către Lisia. Incontestabil, ai talent de prozatoare! Am insistat, insist şi voi insista (şi nu numai la tine!) asupra greşelilor ortografice şi de punctuaţie.

Ideal este ca atunci când duci manuscrisul la o editură, să aibă acolo un lector de carte care să excludă/îndrepte greşelile, însă am maaaare îndoială că va fi aşa!

Cu aleasă preţuire,

da Coza

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Comentându-i pe alții, vom fi, la rândul nostru, comentați.
Așa-i într-un cenaclu.

Activitatea Recentă

Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Zidirea a utilizatorului Monica Pester
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog picturile au învățat să învie a lui Ariana Zburlea
cu 9 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog picturile au învățat să învie a utilizatorului Ariana Zburlea
cu 9 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Zidirea a utilizatorului Monica Pester
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Zidirea a lui Monica Pester
cu 10 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Fără îmbrățișare (poezie scrisă în timpul pandemiei) a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 13 ore în urmă
Gavrilă(David) Giorgiana Teodora a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ninge cu amintiri a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Fără îmbrățișare (poezie scrisă în timpul pandemiei) a lui Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Ninge cu amintiri a lui Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 13 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ninge cu amintiri a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 13 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog și frunzele plâng a utilizatorului Maria Mitea
cu 14 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dorință a utilizatorului Dacu
cu 14 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Murmur a utilizatorului Ada Nemescu
cu 15 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog caisa cu pistrui a utilizatorului Mihaela Popa
cu 15 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Zidirea a utilizatorului Monica Pester
cu 16 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Fără îmbrățișare (poezie scrisă în timpul pandemiei) a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 17 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ninge cu amintiri a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 17 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când scrii, a utilizatorului Maria Mitea
cu 21 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr i-a plăcut fotografia lui bolache alexandru
cu 23 ore în urmă
Postare de log efectuată de Maria Mitea
cu 23 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor