Feragosto, sărbătoarea Sfintei Maria, lume multă și pestriță urcă și coboară muntele, pe  jos sau cu telescaunul, tarabe încărcate cu obiecte provenite din diferite colțuri ale lumii, pe care negustorii, ca să fie cât mai convingători, le laudă în gura mare, improvizând pentru fiecare strofe bombastice și amuzante, cam greu de înțeles în limba locală. Târgul anual de Sf. Maria, organizat la cota 2000, nu se dezice nici în acest an și atrage turiști veniți pentru o gură de aer proaspăt și răcoros dintre nisipurile fierbinți ale plajelor ce îmbrățișează cu pasiune poalele Apeninilor, dornici să guste din bunătățile locului, pe care le stropesc din abundență cu mustul primelor recolte de Chardonay din podgoriile bogate ale regiunii. Grătarele sfârâie neobosite, împânzind pădurile muntelui cu arome amețitoare, rulotele porchetarilor autohtoni se aliniază cuminți de o parte și de alta a străzilor, expunându-și cu mândrie capodoperele culinare, care de care mai ingenios alcătuite, mai gustoase și mai artistic prezentate: faimoasele ,,porchette” care fac deliciul tuturor, în orice perioadă a anului și care nu sunt altceva decât un rulou uriaș din toată carnea macră a unui porc, condimentată special, învelită în șoriciul acestuia, obținând forma fără oase a corpului, la care se adaugă capul animalului , copt îndelung și cu o tehnică specială, doar de ei știută. Succesul și faima acestui preparat a trecut hotarele țării și pe bună dreptate! 

  După ce ne-am întors de pe culme, unde am fost să aducem un omagiu Fecioarei Maria, al cărei altar tronează în punctul cel mai frumos și mai greu de atins al muntelui și unde, de data aceasta ni s-a permis să ajungem cu mașina, am coborât la Passo Lanciano, popasul turistic cu pricina și atrași de exotismul tarabelor, ne-am amestecat în mulțimea ce admira mărfurile, cumpărau și se târguiau cu impetuozitate când privirea mi s-a oprit pe o tarabă plină cu instrumente muzicale, create de un indian bătrân și împodobit cu straiele tradiționale ale neamului său exotic și misterios. 

   - Nu pot să cred! O muzicuță! am exclamat eu încântată. O voi cumpăra pentru tatăl meu, neapărat!    Mi-au revenit în minte serile copilăriei mele când venea de la muncă pe motocicleta lui, pe care o auzeam încă de la intrarea în sat, iar eu alergam să deschid porțile cele mari, împiedicându-mă de câinele nostru, care recunoștea motorul înaintea mea și se năpustea printre picioarele mele, ca să-și întâmpine stăpânul cum se cuvine. Tata sosea mereu surâzând, își scotea meticulos casca decolorată de pe cap, mă săruta duios pe creștet și îmi făcea cu ochiul arătând către portbagajul, pe care se afla nelipsita sacoșă, priponită ingenios cu o curea ce mirosea a piele veche de vițel, în care descopeream de fiecare dată, ori un pachet de rahat, dulcele meu preferat, ori o pungă cu bomboane asortate sau halva, alături de care aburea invariabil o pâine mare și neagră, pe care le înșfăcam mulțumită, asemeni unei regine ce își încasează tributul cuvenit. Uneori îmi dădea de furcă cureaua aceea sucită și răsucită după fiarele portbagajului și săriturile obraznice ale câinelui, înnebunit și el de parfumul irezistibil al pâinii, dar le dovedeam de fiecare dată și intram în bucătărie fericită. 

   Mama mă privea zâmbind în colțul basmalei iar tata surâdea în colțul gurii, cu ochii lui blânzi și frumoși, dezmierdându-mi bucuria de copil pofticios. Eu respectam ritualul acelor seri speciale și aduceam tatei ca pe un trofeu prețios piculina și muzicuța, cele două instrumente muzicale, la care el cânta cu talent și pasiune. Tata știa să cânte la aceste instrumente dumnezeiește și mai știa el ceva la care era neîntrecut de nimeni, pe vremea aceea: să spună povești!  

   Acum era departe, bătrân, bolnav, iar serile nu mai cânta la muzicuță, căci noi nu mai eram niciunul pe acasă și mama nu-i mai pretindea recitalurile de odinioară, așa cum făceam noi. Se mulțumea să-l asculte citind cu voce tare din Biblie sau cărți de istorie religioasă și să-și împărtășească unul altuia impresiile pe care le aveau fiecare despre clasa politică, ale căror nume le știau pe de rost, spre uimirea noastră. Tata avea vaste cunoștințe de istorie, geografie, politică, religie și avea niște argumente infailibile în polemicile cu noi, copiii lui. Datorită muncii sale, venea în contact cu oameni instruiți care îl respectau pentru inteligența și nivelul său de informare, neobișnuite pentru un om simplu, cu șapte clase, dar el își completase educația singur, citind tot ce-i cădea în mână, rar și cu voce tare, în liniștea și intimitatea camerei lui. 

   Strângeam între degete muzicuța aceea roșie, ignorând cu desăvârșire privirile uimite ale indianului care habar nu avea cum să interpreteze lacrimile ce curgeau tăcute din ochii mei. Am tresărit puternic trezită de trilul cunoscut al armonicii, pe care bătrânul indian a considerat înțelept s-o testeze personal, ca să mă convingă mai repede să o cumpăr, probabil. Amintirile s-au risipit cuminți prin ungherele sufletului, de unde le chemase gândul meu. Am plătit muzicuța cu sufletul plin de bucurie și speranță. 

   De Crăciun am ajuns acasă și darul meu a fost prilej de mare surpriză și bucurie pentru tatăl meu drag. S-a apucat să cânte imediat și privirea aceea obosită și stinsă de suferință a prins să strălucească , surâsul caracteristic, în colțul gurii nu a mai dispărut multă vreme de pe chipul senin și frumos. Acum bunicul cânta cu tot sufletul nepoților săi, la fel cum le cânta odinioară copiilor cocoțați pe genunchii lui, sau așezați cuminți alături de el în patul auster de scânduri. Sufletul meu se luase la întrecere cu muzele, binecuvântând pe bătrânul indian ce construise cu mâinile lui iscusite și noduroase, un vis de fericire și tinerețe. 

   Acum surâdeam cu toții când constatam lipsa subită a tatei, ce profita de neatenția noastră ca să dispară în odaia lui, de unde auzeam triluri divine, ce se revărsau peste noi și timp. Mi-a povestit mama că a cântat la muzicuță toată iarna aceea. A încetat aproape de începutul primăverii, când Domnul a hotărât să-l aducă aproape de El, printre corul Său de Heruvimi. 

   Am regăsit muzicuța și piculina tatei după câțiva ani într-un fund de ladă de zestre și le-am adus la mine acasă, ca pe niște relicve sfinte. Am cântat la ele pentru micul meu nepoțel, primăvara asta, deși sunt complet negată, dar râsetele și chiotele lui de fericire m-au făcut să mă simt un virtuoz al muzicii, nu altceva!

  

  

Vizualizări: 37

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Amintiri povestite cu multă duioșie. Felicitări!
Muzicuța mi-a amintit un cântecel pentru nepoțel: https://www.youtube.com/watch?v=GQhdiZ8A1RM și pentru noi cei mari, că tot am dansat de curând la o nuntă de mi-au sărit toate tuleiele: https://www.youtube.com/watch?v=UknaDCMrWCA, iar la melodia asta îmi dau mereu lacrimile: https://www.youtube.com/watch?v=t0EwjO19AOk

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Astăzi nu este ziua de naştere a nimănui

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Maria Mitea îi place postarea pe blog în verde mă pierd (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 1 oră în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Maria Mitea îi place postarea pe blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a lui gabriel cristea
cu 1 oră în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Maria Mitea îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bătrân abac a utilizatorului Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Maria Mitea îi place postarea pe blog Bătrân abac a lui Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog treceri a utilizatorului nicolae vaduva
cu 1 oră în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Scrinul abulic a utilizatorului chindea maria elena
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Maria Mitea îi place postarea pe blog Scrinul abulic a lui chindea maria elena
cu 1 oră în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog n-am să deranjez niciodată aerul, ca tine, a utilizatorului Maria Mitea
cu 1 oră în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog din cartea cu tine a utilizatorului petrut dan
cu 2 ore în urmă
chindea maria elena a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog n-am să deranjez niciodată aerul, ca tine, a utilizatorului Maria Mitea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Maria Mitea îi place postarea pe blog din cartea cu tine a lui petrut dan
cu 2 ore în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog n-am să deranjez niciodată aerul, ca tine, a utilizatorului Maria Mitea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului chindea maria elena îi place postarea pe blog n-am să deranjez niciodată aerul, ca tine, a lui Maria Mitea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Maria Mitea îi place postarea pe blog Instigare la dor a lui Costel Zăgan
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Maria Mitea îi place postarea pe blog Cină în alb a lui Mihai Katin
cu 2 ore în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog gutui în floare (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 2 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor